Tuesday, July 17, 2012

Home » , » Jalan2 Carik Makan: Restoren Ayam Penyet AP (KL Festival City Mall)

Jalan2 Carik Makan: Restoren Ayam Penyet AP (KL Festival City Mall)



Dengar sini baik-baik ye. Kalau encik somi gi outstation di hari minggu- silelah berjimba mencuci mata di kompleks yang berhampiran ye, ahaks! Haa.. ni bukan kes malas nak masak tau tapi sebab kurang rajin je. Maklumlah budak-budak kalau ku masak bagai pun yang depa makan seciput aje. Akhirnya malam nanti sure kena suap dalam mulut tong sampah. Mak orangnya baran penyayang tau, tak sampai ati nak nengok makanan yang kite masak sume dibakul sampahkan! So diskas punye diskas kiteorang anak-beranak pun gi la melepak kat KL Festival City Mall hari tu. Bile dah habes borong window shopping, maka tibelah mase untuk layan perut- so kite masuk ke Restoran Ayam Penyet AP!


Kat sini tempat dia memang cozy cuma ade sket bau yang kurang menyenangkanlah. Rasanya datang dari restoren Seoul kat sebelah kot sebab dorang wat steamboat so macam bau-bau asap yang dah bercampur-baur tu hagak mengganggu lubang idung kembang pengidap asma tegar cam saya nilah (dah tau sape soh dok dekat situ gak, ahaks! Hamek!) Servis kat sini cepat gak. Korang cuma tulis apa yang korang nak makan kat kertas pastu bagi kat pelayan tu. Tak sampai 15 minit kot makanan pun sampai. Jom nengok apa yang hado: -

Maria makan Soto Ayam ni. Kuah dia cam kuah lemak (ala-ala lontong) tapikan... hmmm, rasa dia cam pelik sket la. Agaknye stail Indon wat soto memang camni kot ek? Sebab dulu masa kat bazaar ramadhan pun saya tersalah beli soto kat Indon, gini gak ghupe sotonya.

Pink rules! Hehe... Yang kiri sekali tu air soya bandung cincau. Rasa dia ok. Ade biji selasih kat dasar airnya. Yang tengah tu Strawberry Milkshake. Ok gak. Yang kanan tu soya bandung. Pun ada biji selasih dan rasanya ok.

Mujur ada Kids Meal camni untuk Rayyan. Eskrem tu sekali satu set ngan nuggets dan ubi tu. Ade 2 pilihan untuk Kids Meal ni. Lagi satu tu nugget ganti ngan bakso ball. Konpem Rayyan tak reti makan benda bulat-bulat so tak mungkin order set itu.

Ni dia Nasi Ayam Penyet. Sambal dia macam sambal tumislah instead of sambal belacan. Cam tak kena gaye je makan ulam ngan sambal tumis. Ayam dia pulak lembut dan garing kat luar tapi macam dia goreng ngan tepung (sebab ade serbuk) Setau saya original recipe ayam penyet ni kena rendam dalam air kelapa pastu terus goreng gitu je tayah sadur tepung. Tapi canerpun seb baik tepung tu crunchy dan sedap.

Overall, kat sini takla maveles sangat macam yang saya pernah makan kat JB dulu. Nama restoran tu LS Katering SB. Restoran tu pernah masuk Jalan-Jalan Carik Makan taim Maria Tengku Sabri lagi! (Cite dan gambar nasik ayam penyet kat JB tu ade kat sini.) The verdict? Hmmm... agak mahal gak la rasanya sebab korang kena order nasi putih lain, lauknya lain, sup pun lain. Kalau di JB tu, kalau order je Ayam Benyet- dorang akan terus bagi nasi putih ngan ulam sambal belacan dan ayam satu set sekali dan harganya baru RM6.50. Kat sini ayam saja dah RM8.50 + nasi putih RM1.50 dan sup RM6.50, total satu set= RM16.50. Kejamkan? So, berape markah nak bagi? Tadaaa...


RATING

Service: starstarstar starstar
Food: starstar



Notakaki Saiz Tujuh:
Perghhh... Ramadhan dah dekat nih. Boleh ke tak ek ku sahut cabaran Maria wat JJCM versi Ramadhan lagi? Tahun lepas dapat 10 hari jek pastu dah koma hahahaaa... Kalau tak hengat boleh tengok sini: -





Signature Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

10 comments

July 17, 2012 at 9:51 AM

dapnye tgk menu makanan...tp ayampenyet sy suka mkn kt waroeng penyet the curve

July 17, 2012 at 10:22 AM

wah....weekend pg mempenyetkan diri ek...heheh....mmg agk mahai kan kak...sy pnh cuba mee bakso tp kureng la kak...hehe..

July 17, 2012 at 10:48 AM

@mama tisyaOoo sane sedap lagi ye? Hmmm bile tahun gamaknye nak sampai sana ye ihiks!

July 17, 2012 at 10:49 AM

@oshin-jamelKan? Macam ade something wrong. Tapi mungkin tu selera orang Indon tak menepati lidah kite kot kan?

July 17, 2012 at 12:32 PM

I hechu. Hehehe... Ayam Penyet ni ada gak kat KL sentral. Dah buat saya rasa nak pegi lunch kat situ tghr ni. Mencik. Yang ari tu nasik ayam beef stew tu saya pegi betul2 tau. Pegi sorang2 je. Heheh. Memang betul2 sedap.

July 17, 2012 at 2:38 PM

@LydSunshineAiiii kasik review tak sedap pun teruja nak pegi? Hmmm... masalah dalaman ni hahaha... tapi okehlah kalau tekak bleh trime stail masakan orang Indon kot ngeee... Haaa itulah eden ni cakap yang bona hehe. Kalau sodap den kato sodap, tak sodap den tanpe segan silunye bagitau tak sedap. Well done sahabat hehe!

July 17, 2012 at 3:10 PM

Dah lama nak try ayam penyet ni tapi kat tak tau kedai mana yg buat sedap area lembah kelang nih...huhuhuhu~ kene g JB la kut? =P

July 17, 2012 at 3:23 PM

@~ Aa|Naa Nad|raH ~Samelah kite. Bile kat KL tingin nk mkn sesedap yg kat JB tu tp masih tak jumpa2 (wahh penipu sungguh macam dah terai banyak walhal restoren AP ni baru yang pertama cuba hehe!)

July 17, 2012 at 9:21 PM

ayam penyet ni the best!!meleleh air idung :D

white coffe dia sedapppp bangat :)

July 18, 2012 at 9:26 AM

@Peri PiAOwh ye ke Phia? Ermmm... hagaknye tekak kite tak same taste kot theee... Tapi tempat lain tak taulah kot ye. Yg tak berape nan hado ni kat branch Festival Mall. Kat branch lain tak tau la kot sedap ek. Hmmm....

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket