Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Thursday, October 18, 2012

Tips nak buat kabinet dapor




SILA BAWAK MENGUCAP.

Gambar di atas bukan kabinet dapur saya. Itu kabinet verangan namanya ye, haha! Konon nak wat cenggitulah tapi ngak mampu seh! Haa... masa saya wat entry 'Nak renovate rumah? Camno???' haritu, kan saya dah janji nak bagi tips dan cara camne nak wat kabinet dapur? Memandangkan saya punya proses wat kabinet dapur dah nak settle, maka dengan ini secara rasminya bolehlah saya share experience saya ye. Hokeh, apa yang perlu korang lakukan dulu?

Ni lakaran tak bleh blah berangan saya
Ni kontraktor dah lukis balik ikut kenyataan duniawi ukuran yang sebenar
  • Pertama sekali, korang kena tau bape panjang dapur korang dan bentuk apa yang sesuai. Contohnya nak L shape ke, I skape ke, U shape ke... Decide jugak samada korang nak ketinggian kabinet tu sampai ke siling ataupun tak. Tu sume kena bagitau kontraktor tau sebab panjang dan ketinggian kabinet korang tu mempengaruhi kos dan bajet korang. Adalah lebih baik kalau korang bleh kasik dia sketch design layout (macam saya hehee...) untuk elakkan sebarang mis-communication dikendian hari ye.
  • Pilih kaler dan jenis tabletop yang korang nak. Tabletop ni senang cite yelah bahagian kabinet yang direka untuk drink station, letak sinki, dapur etc. (macam gambar kat atas tu) Ade banyak jenis batu boleh pilih contohnya granit, marble, mieco, solid surface bla, bla... yang tu nanti diskas la ngan kontraktor kay.
Ini contoh-contoh surface kabinet dari bahan ABS.
  • Pastu pilih jenis bahan yang nak digunakan untuk buat kabinet tu. Material yang murah dan bagus buat masa ni yelah jenis melamine (bukan pinggan tu daa... theee...) Jangan pilih hardboard atau sewaktu dengannya sebab nanti anai-anai suke wat sarang huhuuu... so korang kena pastikan ngan kontraktor apa jenis bahan yang dia pakai dulu okeh.
Ni pilihan kaler untuk bahan jenis 3G
  • Dah tau bahan, skang pilih pulak surface kabinet tu nanti. Ada memacam pilihan, antaranya: 3G, ABS, nyatoh etc. 3G memang pilihan yang terbaek la (macam gambar mukadimah atas sekali tu tadi) tapi harganya ekhem!- Dua kali ganda dari harga ABS! Huhuuu... 3G ni bagus sebab permukaannya licin dan berkilat so senang nak cuci dan tahan lama. Opkos la cantik giler jugak! Huhuuu... *sedih tak dapat!* ABS pulak ghupenya macam ala-ala kayu gitu tapi ade bermacam corak dan warna. Harga dia pun murah banyak tapi kadar ketahanan kelamaan dia kurang separuh la dari 3G tadi. Nyatoh pulak ialah kabinet kayu. Yang ni ramai orang guna sebab ni design classic dan lebih tahan lama dari ABS tapi harganya mahal sket gak. Tapi saya tak suke apa-apa design yang ade unsur kayu-kayan so beliau telah direjected dah awal-awal ngeee...
Atas: Surface jenis ABS. Bawah: Jenis cermin dan jiran sebelah-menyebelahnya yelah 3G.

Atas: Jenis 3G jugak tapi ade corak-corak sket. Bawah: ABS gak

Ni jenis kayu nyatoh. Uuuu i don't like....

  • Skang masa untuk pilih aksesori pulak. Aksesori kabinet ni ada memacam so korang decide jelah nak yang mana *ikutlah bajet korang sebab aksesori ni lain kosnya* Ada sesetengah kontraktor sediakan aksesori ni so korang bleh cakap je kat diaorang apa jenis yang korang ndak. Tapi kalau korang nak gi carik dan beli sendiri pun boleh. Biasanya jual kat kedai-kedai barangan bilik mandi, household dan yang sewaktu dengannya. Jangan beli kat Ikea sebab ukuran dorang tu hanya untuk design kabinet Ikea aje tau! Nanti tak ngam!
Ni contoh-contoh accessories. Ade duit boleh beli, tadak kalu redha dengan apa yang hado sudah! Agaga...
  • Bab yang ini biasanya kontraktor memang dah ada standart design dorang tapi just nak bagitau korang yang pemegang (handle) pun ekcelli korang bleh pilih nak yang macamana. Bak kate sumenya terletak pada bajet korang sebab kalau ikut standart biasanya harganya dah termasuk dalam pakej dorang tapi kalau korang nak design lain, kena tambah la sket.
Ni contoh Ikea punye. Harga kat Ikea memanglah mencekik sket so kalau nak yang murah sile refer ngan kontraktor atau gi carik kat kedai hardware.
  • Akhir sekali lepas buat semua tu, tunggulah kontraktor korang panggey soh datang tengok hasil kerja dorang. Tapi jangan lupa bawak duitnya sekali ye muahaha... *gelak sambil nanges*

Aaaa??? Kabinet saya? 

Ooo lom siap lagik. Dalam proses! Ekcelli dah leh siap tapi haritu pak ustad bertekak ngan kontraktor tu sebab skeati tokcik dia je gi campur-campur kaler tiles dalam table top tu. Memang la secara logiknya dia kata dah pasang kabinet nanti tak nampak dah tapi halllooo... (dengan gaya mak jemah) dalam agreement takde plak sebut ko bleh campur tiles lebih-lebih rumah orang pastu tampal kat dapur umah aku pulakkan? Camtu tayah la kot bayar belas ribu sebab pakai bahan lebihan tiles je! So... skang tunggu kontraktor tu kopak balik kaler yang rojak tu sebelum pasang kabinet. Tunggu lagi le jawabnyaaaa...! (Tu pun kalau kontraktor tu tak sentap dan wat dajal tinggal terus dah dapo saya camtu uhuks!)

Nengok! Tak patutkan? P/s: Tiles tu patut kaler itam sebab memang purposedly pak ustad bayar lebih untuk kaler itu. Tetiba dia sesuka ati boh kaler lain-lain, boleh???


Signature

51 comments:

  1. bestnyer kak..sy carik n3 ni balik bila nk buat dapor..hehe..sy skang menumpang umah mak mertua..bila nk ade rezeki umah sdirik..hehe

    ReplyDelete
  2. tips memang cantik dan menarik tapi heran la kat blog awk..leh jemur seluar,stokin,bajubila nak angkat jemuran :P

    ReplyDelete
  3. kalau saya pun saya tak nak tiles buat mcm tu walaupun nanti dh pasang pintu tk nampak kan... kita dh bayar mahal mahal.. lagipun sekeping tiles berapa ringgit je

    ReplyDelete
  4. @Nens CollectionInsyaallah Nen. Kitepun menunggu sampai 12 tahun baru nak merasa dapat dok umah sendirik ni ha huhuu...

    ReplyDelete
  5. @abdul aliim mansorHehee... nak direct link ke iklan anda cakap jelah encik abdul alimm mansor! Thee...

    ReplyDelete
  6. @Eny YusnizarKan? Kalau ikut hati redha memang la tak kesah tapi bile kenangkan yang kite dah bayo mahal takkan la nak pakai lebihan punye. Dah la tu kaler yang bukan kite request dan dah bayar pulak tu! Cis!

    ReplyDelete
  7. saya pun always je verangan...mmg kabinet dapur tu la yg paling penting bg saya sbb most of the time masa byk kat dapur (ceh! mcm la rajin masa kan...hehe)...x sabar pulak nak tggu rumah sendiri. Sediakan saja ongkosnya ye :)

    ReplyDelete
  8. semua tips akak bg ni mmg betul..ila pakai material melamine 3G highgloss..tp mmg xpatut contraktor tu bg tiles lebihan rmh org.. kuwang ajor...

    ReplyDelete
  9. @Mrs.RBetul, betul, betul. Dapo tukan opis bagi setiap isteri dan ibu ececehhh.. (macam la kite pun rajin sangat nak masakkan?) Agaga... abes2 masak megi jugak nanti! Kuang, kuang, kuang...

    ReplyDelete
  10. Bestnya dah ada umah sendiri pastu bleh renobet. Lukisan kejuruteraan tu Farah lukis sendiwi keww? Kelasss kau Farah!!

    Pastu yang tiles tak sama kaler tu apa citer? Dah bayar lebih, takkan dia nak buat dek je? Kot2 dia fikir, nanti nak letak pintu, so tak sama kaler pun apa salahnya bukan nampak kan?

    ReplyDelete
  11. naseb baik la akak ada post pasal kabinet ni..nanti umah saya da siap pun saya nak buat kabinet dulu..tu yang paling saya nak as a woman..hahaha dapur kot..penting tu..

    ReplyDelete
  12. @LydSunshineHehee.. tak sia-sia ku gi menuntut ilmu lukisan kejuruteraan masa SPM dulu kan agaga! Kaler? Haaa tau takper! Dia hengat kiteorg dtg nengok kendian bile dah siap rak sumekan so tak nampak la kot! Bolehhhhh... boleh blah! Ahaks!

    ReplyDelete
  13. @corat coret sendiriMemangpun. Kite ni orang pompuankan, kat dapo tu la jadik tempat yang paling happiness eh! Happenning sekali!

    ReplyDelete
  14. @Kesuma AngsanaHehe... cam cikgu bagi komen ujian karangan. Kembang hidungku! Ngeee...

    ReplyDelete
  15. tq share...saya suka surface 3g cam best ...n suka warna putih...verangan jugak hehhe...

    ReplyDelete
  16. @lizzBetul Lizz. 3G kaler putih mix ngan black perghhh.... memang kelas ko jemah!

    ReplyDelete
  17. eee...seronoknye!akak dah boleh bayangkan memang cantik rumah farah nanti...hehe. lagi satu mmg tak patut kontraktor tu buat mcm tu...

    ReplyDelete
  18. @SallyHeheee... cantik ke main pastu masak telur ngan rebus air aje agaga! Tulah pasalnya. Kalau ikut bab akhirat okehlah boleh redhakan je... bkn bleh bawak mati pun, tapi kalau ikut bab duniawi- mana boleh! Tukar balik!!! Heheh!

    ReplyDelete
  19. besar nyer dapur..!!! suker giler kot..:) aty nanti pon nak pakai tiles tuk table top..nampaklagi cantik..:)

    ReplyDelete
  20. @aTy _faRed~36 kaki boleh??? Hahaha... Ekcelli daponye kecik je Aty tapi dah extend sampai laman belakang tu yang panjang tu.

    ReplyDelete
  21. bab2 renovate ni excited tak hengatttttttt punya!

    ReplyDelete
  22. @FARAH deeb
    Ku pun amik jugak subjek itewww semasa skolah menengah. Heheh..

    *Bukan Qilatum la nama sabun tu. Oilatum. Oil. Sabun utk kulit kering dan sensitif. Sesuai untuk bayi.

    ReplyDelete
  23. walaweh...bestnye. Rasa macam jeles pulak. Semoga impian jadi kenyataan. Sila2lah share pix kabinet yg dah habis dibuat nanti ye:)

    ReplyDelete
  24. kak deeb belas2 ribu mahalnya.nape tk tnya eja..msti leh ks diskaun..

    ReplyDelete
  25. @~Beb~Kannnn!!! Pastu bil tengok duit dalam acc dah surut rasa nak nanges! Agaga...

    ReplyDelete
  26. @cHeRyNa PiReSJanganlah jeles ish ish ishhh... mana tau lepas ni anda pula? Cewahhh..insyaallah tungguuuu...

    ReplyDelete
  27. @LydSunshineOoo hehe (kaver malu salah eja) Mesti kulit anda lembut giler cam baby kan? Hmmm.. Lyd, ko pun seko teknik ke? Ke vokay?

    ReplyDelete
  28. salam deeb..sorry lambat ziarah..

    btw..thx for the tips..berguna sgtkan kalau orang baru nak pasang kabinet..

    yelahkan..kita byr mahal2 senang2 je dia nak bubuh kaler tiles sukati..kalau dee pun marah..hehehe..

    ReplyDelete
  29. @DeeTakper Dee. Dtg ziarah ni pun dah mekaseh sangat sudi mari, siap komen lagi huhu.. kannn!

    ReplyDelete
  30. lepas ni mesti lagi seronok memasak!

    ReplyDelete
  31. @gadisBunga™Harus seyyyy (sekali bahan plak takde! Makan kedai gak jawabnya hahaha!)

    ReplyDelete
  32. Saya ambil pakej kabinet dapur yang paling murah je sebab saya memasak di yard belakang. Apapun kitchen cabinet memang kritikal untuk kitchen management!

    Cara Pengiraan Harga Kabinet Dapur 3D

    ReplyDelete
  33. @MasReenaOwh kalau wt kat belakang kureng la sket ongkosnye kan? Takpelah daku sebab pak ustad yang nak membayonye pun maka marilah kite buat yang mahal hahaha.... Psstt tapikan Masreena, kite tak ske masak kat yard sebab open. Nanti nak kena pakai tudung bagai... mak kalau masak suke pakai baju seksi sebab tak rimas! Ooops! Thee...

    ReplyDelete
  34. @FARAH deeb

    memang pun tu pasal saya gantung banner pilihanraya kat blakang yard tu utk kurang sikit terdedah hehehe...

    ReplyDelete
  35. @MasReenaOooo padan le banyak kain rentang hilang! Har har har...

    ReplyDelete
  36. minta tlg share kontraktor table top, tlg email sy ninjutsu22@gmail.com

    ReplyDelete
  37. @Jack DanielMr Jack sile gi kat fb dorang ye Classic Csr :)

    ReplyDelete
  38. Assalam & salam 1 Malaysia tuan/puan/cik/puan blogger,nk minta izin buat promosi..sesiapa yang berminat untuk membuat renovation rumah,tiles,kabinet dapur,mengubahsuai kiosk,kedai-kedai atau booth pameran,awning (semua dlm 1) hehe..harga berpatut-patut di area melaka,seremban,kl dan selangor boleh jenguk2 kat blog saya..Zul-0196300136/zulsweethome28@gmail.com atau ke blog saya- shrenovation.blogpsot.com....Jangan lupe follow blog ye..Terima kasih

    ReplyDelete
  39. @Muhammad ZulfadhliAmboihh dia punya ayat macam DJ radio je rasa hehe...

    ReplyDelete
  40. Assalam, sesiapa perlukan perkhidmatan solid surface top boleh hubungi saya 012-7702556. good price itu pasti.

    ReplyDelete
  41. Assalamualaikum tuan/ puan. Sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy sambung rumah,pasang tile,plaster siling,wayaring,waterproofing,bumbung,plumbing,mengecat,grill dan owning,porch keta,autogate,vinyl floor,wallpaper,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,kl,ampang,damansara,puchong,nilai,sepang,bndr sri putra. Hubungi sy d no 0192945175 or wssp sy di no 01129110298 (amir)

    ReplyDelete
  42. KAT MANA NAK BELI BAHAN BUAT KABINET DAPUR NI, SEPERTI 3D, KAYU RAK DAN LAIN2 HUBUNGI SAYA 0133538211

    ReplyDelete
  43. @FizahI is konpius- soklan ke iklan ni Fizah? Mihmih...

    ReplyDelete
  44. bos ada lagi ke table moden org buat ada sekatan air keliling sinki tnya pendpat bos..sbb ni org pnya ideal tp sy yg pnya rmh sy rasa mcm janggal ideal ni haha

    ReplyDelete

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Follow Me at flickr! .