Tuesday, December 13, 2016

KEGUGURAN- Apa yang perlu kamu tahu?


WARNING!
Entri ini mengandungi kandungan grafik yang mungkin tidak disenangi oleh sesetengah pihak. Harap maaf. Anda boleh memilih untuk meneruskan bacaan dengan atau tanpa melihat kandungan grafik tersebut. Terima kasih.


Terdetik untuk berkongsi pengalaman keguguran kali kedua ni sebab saya sendiri kekurangan info dan sumber rujukan ketika mengalaminya. Meskipun saya pernah keguguran sebelum ni iaitu pada tahun 2001 tapi keguguran tu tak setragis kali ni sebab masa tu janin baru berusia 2 minggu dan ianya cuma seketul darah  yang sangat kecil berbanding kali ini. Tapi masa tu pun sebenarnya saya tak sedar yang saya membawa janin. Tiba2 je suatu hari kawan kat ofis tegur sebab belakang saya lencun darah. Bila ke klinik rupanya saya keguguran. Masa d&c pun saya dipengsankan jadi saya tak dapat tengok rupa janin tu.


KRONOLOGI
Secara jujurnya... mengandung kali ni pun saya sebetuinya tak tau yang saya mengandung. Memang pada bulan Zulhijjah haritu (hari dimana doa Nabi Zakaria untuk dapatkan waris dimakbulkan Allah SWT), terdetik dihati betapa inginnya saya dikurniakan seorang bakal hafizah memandangkan saya sudah ada seorang bakal hafiz. Tak sangka pulak rupanya Allah makbulkan walaupun cuma untuk 77 hari. Bila saya lewat seminggu, saya assumed saya mungkin mengalami tanda menopos sebab mak saya dulu menopos masa umurnya 40. Jadi saya buat taktau sampai bila dah lewat sebulan dan ada perubahan fizikal, baru saya pergi beli upt kat farmasi dan test tu positif. 

Tapi, masih... memandangkan saya takde alahan lansung kecuali tetiba rasa cepat mengah dan dahi naik ruam, jadi saya tangguhkan nak buka buku dulu. Lagipun masa tu saya sibuk dengan booth, karnival, kursus etc... lansung tak pikir nak gi klinik.

Bila dah habis semua tu, hampir sebulan lebih baru saya pergi bukak buku dan masa scan babynya tak nampak lansung. Cuma ada kantung aje. Jadi saya masih tak berapa nak berharap. Ya, kalau korang jadi macam saya, dah 8 tahun last mengandung... tentu korang pun tak rasa nak berharap jugak.


TANDA2 AWAL KEGUGURAN

4 hari sebelum keguguran
-Saya terperasan keluarnya sedikit darah macam tali halus. Selera makan hilang.

3 hari sebelum keguguran
-Perut memulas dari pagi. Selera makan masih takde. Saya cuma makan kuih je dari pagi sampai malam. Sebelum nak tido malam tu, saya ingat saya salah makan jadi saya cuma sapu minyak kt perut.

2 hari sebelum keguguran
-Saya sepatutnya buat checkup yang kedua pada 17hb Dec 2016 tapi pada 2hb Dec 2016, tiba2 saya bleeding macam period hari pertama pagi tu. Saya pun teruih pi klinik dan masa scan, saya teruja nampak heartbeat baby tu walaupun babynya masih jugak tak nampak. Dokt kata bleeding ni mungkin temporary miscarriage tapi memandangkan umor saya yang dah 40 ni, dokt mintak saya balik berehat dan bertawakal banyak2 semoga semuanya selamat. Jadi itulah yang saya buat, balik, bertawakal dan lalui kehidupan seperti biasa.

Hari kejadian 4hb Dec 2016
-Paginya saya sempat lagi pergi kuliah macam hari ahad yang biasa dan balik tu saya cuma rehat dan gugel info2 pasal bleeding ni. Terus-terang, yang sebenarnya walaupun kat mulut saya ucapkan saya redha dengan apa saja yang akan berlaku, tapi hati saya tetap tanak lepaskan baby ni. Dan saya tak perasan benda tu sampai saya terbaca kat satu blog (saya dah lupa blog apa)... lebih kurang ayat yang ditulis, kalau baby tu nak pergi, lepaskanlah dengan sepenuh hati dan ingatlah, kalaupun dia pergi... itu bukan kerana salah ibunya tapi memang Allah telah rancang untuk dia tumpang rahim kita hanya untuk seketika.

Allahu... selepas baca ayat tu... dengan airmata menyesal sebab sebelum ni macam tanak terima hakikat bahawa saya mungkin akan kehilangan baby ni... tiba2 baru saya rasa redha yang seikhlas2nya dari hati untuk terima qada dan qadar bahawa jika Allah dah tulis yang saya akan kehilangan baby ini, saya akan kehilangannya... dan demi Allah... detik tu juga waktu saya berdiri bangun dari duduk... saya dapat rasa ada ketulan yang jatuh. Allahuakbar!


APAKAH TANDA KEGUGURAN DAN APA YANG PATUT DIBUAT SEMASA KEGUGURAN.

Bila saya periksa, ada seketul darah yang keluar di atas pad saya dan pada saat ni, taulah saya bahawa, ya... Allah sedang mengambil semula haknya. Tipu kalau saya kata saya tak sedih. Baru 2 hari lepaih dapat tengok jantung dia berdegup, tup tup hari ni dia ada atas tapak tangan saya. Memang menangis lama jugak la dalam tandas sambil minta maaf dengan baby sebab saya tak dapat lahirkan dia dengan sempurna. Untuk 10 minit yang pertama, cuma seketul darah tu je yang keluar dan saya sangka itu aje. Saya pakai pad baru dan salin kain baru tapi rupanya selang 15-30minit, berketul2 lagi ketulan darah yang keluar sampai 8 pad jugak saya guna (itupun kebetulan pad dewasa mak saya ada kat rumah ni. Guna pad biasa tak dapat menampung darah yang banyak keluar setiap kali ketulan tu jatuh). Dan akibat banyak sangat darah yang keluar, saya pitam sekejap tapi mujur, lepas saya sedar semula... saya minum susu kambing diblender dengan 2 biji kurma dan sedikit badam. Saya paksa juga makan sekeping roti dan lepaih tu baru saya sedar sepenuhnya semula. Tapi masa tu ketulan darah dah berhenti dan darah pun dah kurang jadi saya teruih rehat dan tidur. Esok paginya bila saya turun dari katil, keluar lagi 2 ketui darah yang terakhir dan selepas tu darah yg keluar kuantitinya serupa macam datang period aje tak sebanyak semalam.

Ni ketulan yang pertama sekali keluar

Ni ketulan yang saya kumpul sehingga malam

Korang, bila korang tengah mengalami proses ketulan dan darah yang banyak keluar, waktu ni sepatutnya korang cuma perlu baring dan rehat ye. Kesilapan saya ialah sebab saya ingat ketulan yang pertama keluar tu je yang akan keluar. Jadi selepas tu saya selamba je turun tangga tingkat bawah, siapkan dinner budak2 lagik! Lepas selesai tu saya pun pitam.


APA YANG PERLU DILAKUKAN SELEPAS KEGUGURAN

Memandangkan saya gugur dah lewat malam dan saya pun dah tak berdaya nak ke klinik atau hospital, maka esok harinya baru saya ke klinik. Tapi sebelum tu saya pergi berurut dulu untuk pastikan semua ketul darah tu keluar. Ingat ya, kalau dah pasti 100% tak lagi rasa ada ketulan darah akan turun, baru pergi mengurut. Kalau tak, JANGAN! (Hint dia senang je. Kalau masih banyak darah turun, bermakna masih ada lagi ketulan darah yang tersangkut. Darah yang banyak tu macam air paip tu tau banyaknya. -Kredit to makcik urut yang bagi tips ni).
Ok so lepaih urut, baru saya pergi klinik untuk scan semula dan alhamdulillah dokt kata memang dah kosong, ketulan darah pun dah takde dan rahim saya pun dah kecut. Jadi saya tak perlu d&c dan cuma balik rumah mula berpantang aje.


BAGAIMANA CARA MENGURUSKAN JANIN YANG GUGUR

Mengikut pandangan mazhab Syafi’ie; bayi atau janin yang lahir sebelum berusia enam bulan (di dalam kandungan), jika terdapat tanda-tanda hidup (seperti menangis, bergerak, bernafas atau sebagainya), hukumnya sama seperti mayat orang dewasa iaitu wajib dimandikan, dikafankan, disolatkan serta dikebumikan kerana telah diyakini bahawa kematiannya berlaku setelah ia hidup. Jika tidak terdapat tanda-tanda hidup, maka hendaklah dilihat; jika telah kelihatan bentuk lembaga manusia (biasanya apabila janin telah berusia empat bulan atau lebih dalam kandungan), hendaklah dimandikan, dikafankan dan dikebumikan tanpa perlu disolatkan.
Jika belum kelihatan bentuk lembaga manusia (biasanya apabila janin belum berusia empat bulan), maka memadai membasuhnya sahaja (untuk membersihkan dari darah), kemudian dibungkus dengan kain atau sebagainya dan ditanam. Tidak perlu dimandikan dan disolatkan.

Kesemua ketulan dibersihkan dan sedia untuk ditanam

BERAPA LAMAKAH TEMPOH BERPANTANG?

Ikut korang tapi dokt dan makcik urut sarankan 14 hari pantang berstokin, berbengkung dan bertungku. Tapi makan kena lebihkan hari pantangnya. Mak suruh saya pantang makan 60 hari. Tiap2 hari dia tepon checking saya makan apa huhu... takleh nak ngelat!




BILA BOLEH SOLAT SEMULA?

Ada banyak pendapat yang saya baca. Ada yang kata 14 hari, ada yang kata sampai berhenti darah tapi alhamdulillah saya ada guru saya sebagai rujukan. Katanya untuk kes saya iaitu janin yang kurang usianya 120 hari, sebaik saja ketulan darah habis keluar, maka darah yang menturutinya selepas itu ialah darah haid jadi ikut kebiasaan tempoh haid kita. Misal contoh, kitaran haid saya biasa 7 hari, maka hari ke8 dah boleh mandi dan solat macam biasa. Tapi kalau darahnya tetap keluar dan melebihi tempoh kebiasaan saya iaitu lebih dari 7 hari, maka boleh teruskan mandi dan solat pada hari ke8 juga sebab darah yang kemudiannya dikira sebagai darah penyakit.
Berbeza dengan janin yang sudah melebihi usia 120 hari, maka darah tu dikira darah nifas jadi kena tunggu sampai habis nifas sebelum boleh mandi dan solat semula.


APAKAH PERASAAN SEDIH ITU NORMAL?

Menurut Dr. Zubaidi, perasaan sedih ketika menghadapi musibah itu adalah suatu yang normal. Nabi SAW juga pernah kesedihan ketika kematian anaknya, Ibrahim. Namun kesedihan baginda hanyalah mengalirkan airmata dan tidak diiringi dengan ratapan. Menangislah... itu adalah nikmat Allah menciptakan airmata sebagai pelepas kesedihan.
Tapi jangan la dok tengah dok sedih-sedih tu pi pasang lagu Intan Sarapina pulak. Banyakkan berzikir dengan ayat-ayat dari surah dalam Al-Quran yang kita hafal, insyaallah boleh membuatkan kita redha.


PENGAJARAN YANG SAYA DAPAT DARI UJIAN NI

Tolong INGAT, INGAT, INGAT!!!... Bila kita keguguran, itu bukan sebab kita yang tak jaga kandungan, bukan sebab kita yang lasak, tak reti nak dok diam2, bukan sebab kita tak jaga makan....

BUKAN SEBAB SALAH KITA tapi...

baby tu dah cuba untuk survive dalam rahim kita semampu yang boleh CUMA dia yang tak mampu bertahan. Sampai masanya bila Allah kata ok harini hari terakhir kamu dalam rahim sipolan maka pulanglah semula ke syurga.

INGAT! 
KITA MERANCANG. ALLAH JUGA MERANCANG. TAPI PERANCANGAN ALLAH ADALAH YANG THE BEST AMONG ALL.

Akhir kata, saya harap pengalaman saya ni dapat memberi manfaat untuk yang memerlukannya. Terima kasih tak terhingga saya kepada owner 2 blog ini yang saya sempat baca dan jadikan rujukan sebelum keguguran haritu iaitu: -


Terima kasih juga kepada semua keluarga, saudara-mara dan sahabat handai yang mendoakan saya dan tak berhenti memberi kata semangat untuk saya bangkit semula. Syukran, jazakallahu khairan katsira. Ketahuilah bahawasanya, walau cuma kata-kata tapi ianya amat bermakna untuk saya.

Dan pastinya syukur, terima kasih yang sangat tak terucap untuk keluarga saya terutamanya pak ustad dan Maria yang membantu saya menghadapi saat kesedihan tak diduga itu. Tanpa mereka, saya taktau apa jadi pada saya masa tu.

Sesungguhnya apabila Allah menghendaki maka berkatalah ia, jadilah. Maka jadilah ia.
Allahuakbar!

Sebuah catatan khas buat anak syurgaku, Saidatul Nafeesa kerana kesudianmu menumpang rahim ummi dengan penuh kasih-sayang selama 77 hari yang indah.
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Friday, October 21, 2016

JJCM: Warung Wan Zainab, Klang

Picture credit to FB page

 

Yang sebenonye kan, kiteorang bukannya nak pi makan kat kedai ni. SiMaria dah lama tingin nak repeat makan kat Ya Hanana Cafe tu tapi ape da punye nasib, punyelah jauh travel, last-last tengok restoren tu gelap gulita huhuu.. tutup rupanya haritu! 91Pasal perut dah berkaraoke, jadi kiteorang usha ajelah mana-mana kedai yang berhampiran lalu terjumpalah Warung Wan Zainab ni. Lokasi dia dekat je dari Ya Hanana Cafe iaitu kat Jalan Pinang.

Decoration dalam kedai ni meriah sesangat sampai saya tak tau nak namakan tema apa. Ada miniature kapal, barang-barang pemburuan macam kepala haiwan, barang kraftangan dan macam-macam lagilah! Tapi yang paling tak bley lupa yelah miniature labah-labah beso yang ada hampir kat sekeliling kedai huhuuu....

 Konsep kedai makan ni pulak yelah macam warung. Pasal tulah nama dia Warung Wan Zainab kot kan hee... Kat sekeliling dalam kedai ni ada lot-lot warung yang berlainan jenih makanan contohnya macam ataih ni, warung minuman. Belakang saya duduk ialah warung sup so ada bermacam jenih menu sup kat situ.

Belah kanan saya ni warung kuih-kuih tempatan melayu dan menu pantai timur. Haaaa... nampak tak ada sekor labah-labah beso tergantung kat situ haha! *Lap peluh kat dahi* 134Satu yang saya respek sangat kan... inilah satu-satunya kedai makan yang saya pernah masuk yang pekerjanya totally 'muslimah'. Means, mereka bukan tutup kepala tapi tutup aurat. Baju pun mostly semuanya berjubah dan yang tak berjubah, attirenya loose dan very the muslimah. Tabik spring disitu.

Ye, ada sekor lagi labah-labah kat situ hahaha... 35 Sebenarnya motip sebab nak tunjuk korang warung 'semuanya PERCUMA' tu. Bagus tuan kedai ni, even dia bisnes, tapi dia masih tak lupa untuk bersedekah. Tu pasal hagaknya ramai betui umat datang makan kat sini malam tu. Masa kiteorang pi haritu, menu percuma ialah bubur kacang, dan beberapa jenis air yang saya tak kaji sebab tak berani nak gi kat warung tu dek kerana adanya kewujudan labah-labah beso itu hagaga 157 Okeh sekarang jom kite review makanan pulak hehe...

Set nasi kambing bakar kepunyaan Pak Ustad yang mabeles. Kenapalah kan.. kalau menu yang dia order selalu yang menu win. Bencik sangat. Tapi seb bek selalu sebelum makan, dia suap dulu binik dia yang terkebil-kebil tengok makanan dia tu jadi tak la terliur sangat haha!

Ni saya punya mee celup. Okeh first time makan bihup sup yang kuah dia ada kacang. Tapi... yang ni sedap! Bihun tu kalau tanak, boleh je nak tukar mee kuning, kueytiaw atau nak campur.

Nasi goreng pattaya ni sedap gak. Purposedly mintak yang takde sos cili sebab budak itu takut pedaih.

Kuetiaw goreng ni bolehla tapi macam ada yang kurang sikit. Kuetiaw pun macam over cooked, lembik sangat. Tapi okey sebab Maria punya. Budak-budak semuanya kata sedap! Hagaga...
Macamanapun saya nak bagitau jugak, tokei dan tukang masaknya adalah friendly. Order pun sampai tak cepat dan tak lambat memandangkan haritu ramai pengunjung. Overall, saya bagi kedai ni


RATING
Service: starstarstarstarstar
Food: starstarstarstar

Jomlah try!


  Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Friday, September 23, 2016

Gotong-Royong Perdana SKSP 2016 happening!!!



Inilah akibatnya bila hidup giler bizi. Sampai Nuffnang oper job baru perasan manyak entri lama terperam agaga... jangan mara haaaa Mr. Nuffnang 46


Well, gotong-royong perdana ni sebenarnya masa bulan Mei 2016 dulu (hehe... lama giler peram, kan?) 3 Ni kiranya kali kedua Sekolah Kebangsaan Seri Pristana buat majlis Gotong-Royong Perdana tapi kali ni opkoslah lebih happening sebab kiteorang wakil KSIB (Kumpulan Sokongan Ibubapa) & PIBG berkolaborasi dengan cikgu-cikgi hehe...


Motip utama gotong-royong kali ni yelah untuk 'mentransformer'kan sume kelas menjadik kelas abad ke-21. Dasyat gitu huhuuu... Meh kite tengok happening tak happening!

Sesi Pendaftaran diawal pagi. Yang tangan kemahin depang tu kita punya NYDP PIBG. Dia memang suka bagi-bagi arahan nih. Harhar!
Pemeriksaan kesihatan percuma dari KOSPEN! Okehhhh, cek ngan depa baru ku tau dirik ini udah menghampiri obesiti! Nyampahssss! Hagaga!

Ni grup dari Unit Promosi Kesihatan Negeri Selangor mencegah denggi.

Tengok! Nyamuk aedes sikit punye beso! Sekali geget bengkak satu badan huhuuu...!

Ni pun dari unit yang sama tapi sediakan perkhidmatan pemeriksaan pap smear percuma. 

Okeh, pengantin nak mai dahhhh...!

Ketibaan orang-orang kuat. Saya tak kuat jadik kena jadik tukang amek gambo hajer huhu...

Belanje satu pose. Penat tau main kompang sambut VIP tadi hehe...

Upacara perasmian tumbangkan pokok hehe...

Peralatan ni sume ditaja oleh MPP khas untuk gotong-royong nih. Kelas gituh!

Okeh hat ni baru perasmian nak mula gotong-royong huhu...

GB SKSP yang sporting. Seb bek depa tak suruh saya yang dok dalam tu. Mau pelingkup tunggin kebelakang semua hagagaga...

Acara mentransformasi kelas bermula! Bersemangat sungguh nampaknya, siap bawak tukang ukur dan tukang hulur tools huhu...

Baru start dah haus. Toksah risau... ayor free ada hehe...

Ibubapa & anak-anak sedang berusaha gigih!

Cikgu-cikgu pun gotong-royong gak. Ingat depa goyang kaki ka? Thee...

Abam askar betuikan kosi yang rosak. Terharu! Lepaih ni boleh buat tajuk drama ganti 'Abang Bomba, I Love You!' tu!

Nilah barisan TUDM & Bomba yang sedia berkhidmat. Baguih kan depa? Rasanya dah cukup happening ke blom? Blom lagikkkkk.....!!!

Hat ni barulah HAPPENING!!!!!!
(Silalah klik untuk gambar tumbesaran sihat ye!)


Untuk gambar-gambar yang lebih banyak, jemputlah singgah ke SINI!

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket