Tuesday, December 22, 2015

Resepi: Bubur Asyura Penang Mari!



Korang tau kan biasanya bubur asyura ni orang buat time bila? Yaaaaaaa.. bila hari Asyura- iaitu kira-kira bulan Oktober untuk tahun ni yeitu tahun 2015. Jadi silelah perasan bahawa entri ni sebenarnya dah lama giler ku peram, kan? Haha...

Taktaulah cemana idea nak buat bubur asyura ni boleh muncul. Tetiba je kan, kiteorang mak-mak grup outing ni boleh terplan, tersediakan bahan, terdatang tolong dan termasak haha...。゚(TヮT)゚。Okeh, jom kite tengok resepi dia dulu!



Bahan-bahannya:
300 gm. kacang tanah
300 gm. kacang merah
300 gm. biji sagu (kiteorang tak bubuh)
300 gm. kacang hijau
3 ketul ubi keledek merah atau kuning
6 batang jagung mentah / 1 tin jagung
1 ikat pisang raja yang masak
4 helai daun pandan
300 gm.biji gandum (gandum untuk dibuat bubur) (Kiteorang guna kacang dhal)
100 gm gula melaka / gula kabung
200 gm. gula putih
500 gm pati santan (2 biji kelapa diambil santan nya)
Garam secukup rasa 


*resepi kredit Blog Tok Wan


Sekarang meh tengok cara-cara membuatnya!

Memula kacang merah, kacang hijau, biji gandum (kiteorang ganti dengan kacang dhal) dan keledek- korang rebus sampai empuk. Dalam periuk lain, masukkan gula putih, gula kabung atau gula melaka, garam, daun pandan dan santan. Masak adunan ni sampai bertukar warna macam di atas nun.

Bila dah nampak pekat, campak masuk semua kacang yang direbus tadi- kacang merah...
 
..kacang hijau... fuhh laju betui depa kacau hehe...

... kacang tanah dan semua kekacang ye.

Kacau lagik sampai pekat lagi sikit, baru masukkan bahan-bahan yang lembut macam jagung, pisang dan keledek.
Bila korang tengok adunan dah agak-agak kental, bolehlah brenti masak. Tunggu sejuk jap lepas tu cedok bubuh dalam bekas.

Yummeh nyaaaaaa.....!!!! Kalau buat kat rumah dah cedok masuk mulut je nih! Agaga...!
Okeh, bubur asyura versi penang dah masak... skang cedok bubur asyura versi perak pulak hehe... Ni tuan umah saje je buat sebab kami baik mihihiii... (*´▽`*)
Hat ni pun sodap! Yang ni guna kekacang tadi gak tapi beza hat ni guna nasi!

Sementara tunggu sejuk berebut menyicah pelam haha...
 
Seronoknya masak reramai cenggini kan? Weh korang bila nak on dapo lagik nih! Hehe...!


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Thursday, December 17, 2015

JJCM: Kafe Maa Thai, Saujana Utama



Kafe ni dah lama dah gak nampak beroperasi tapi tak pernah lagi sampai kat sini. Kebetulan haritu nak pergi kedai lain tapi masa nak u-turn tetiba ternampak kedai ni dan rasa nak cuba la plak so kami pun teruih tak jadik nak gi kedai yang memula plan nak pi haha.. boleh tak cenggitu?

Ada macam-macam thai cuisine dalam menu dia tapi yang ni ialah yang paling top.

Nasi Ayam Penyet ni complete sedap semua sekali! Saya tau walaupun ni bukan saya punya tapi saya tapau untuk anak teruna yang menjaga umah hehe... Tengok gaya dia makan je pun dah boleh baca *jangan percaya sangat*

Berebut amek gambo ngan hencek ostad haha.. sebok macam ada blog gak je kekdahnya! Agaga... Tomyam thai campur ni sedap!
 
Mesti korang ingat ni padprik kan? Haa...salah! Ni lah Nasi Goreng Banjir! Bawah segala sayur-mayur tu yelah nasik goreng yang dibungkuih dalam telor dadar. Sodapnyeeeee!!!!

Yang ni Nasi Goreng Kampung. Sedap jugak walaupun kampung aje!

Gabungan air epal susu, tembikai+susu dan milo. Sangat sedap! Macam dah terjatuh chenta pulak ngan gelas empat segi tu huhu....

Overallnya... makanan kat sini memang terbaek! Sangat rasa keaslian rasa thai itu okeh! Awat la selama ni taknah pi kan? Hoho... Owh ye, untuk student UITM ade diskaun 20% tau.... so saya akan pastikan bila Maria masuk sana nanti, each time dia balik Sejana Hill nak suruh dia singgah kedai ni tapau untuk mak apak sekali huhi.. Untuk yang nak mencuba, silalah carik kedai buku Bookworm dan korang akan jumpak kedai ni berdekatan!


RATING
Service: starstarstarstarstar
Food: starstarstarstarstar

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

JJCM: Kedai Ikhwan, Saujana Utama

 


Masa memula saya dengar cite yang kedai ni diusahakan oleh budak-budak tahfiz, kan.. saya punya skala keterujaan nak terai punyelah tinggi hehe...

Bila korang melangkah je kat dalam kedai ni, memang lain la dari kedai makan biasa sebab konsep dia macam kat rumah. Dapur memasak pun kat sebelah cashier je. Kat dinding kedai depa ada rak yang penuh dengan produk Ikhwan iaitu produk dari sekolah tahfiz yang semestinya produk muslim dan halal! Ada sos cili, sos tomato, kicap dan macam-macam lagi. Murah jugak!
Hehe... tak ingat dah semua ni air apa. Tapi okehlah cuma kurang ais hehe... Silalah berhusnuzon... ais tu memang tak baik untuk kesihatan dalaman hehe...

Ini chicken chop. Rasa dia sedap tapi haritu kami dapat hat terober garing sket hehe...

Yang ni Grilled Chicken Chop.. pun tergaring mihmih...

Overall, tempat dia adalah cozy dan bagusnya kita bukan je boleh gi makan tapi bleh gak beli produk muslim kat sini. Cumanya servis agak lambat. Untuk satu menu sampai dan menu kedua sampai pun amek masa sikit. Portion pun tak besar tapi untuk harga tu rasanya okeh kot. Tapi cemanapun saya tak kesah sangat sebenarnya sebab dorang ni sume budak-budak rasanya dalam lingkungan umur 10-18 tahun. Mungkin bila dah lama-lama dorang akan develope la kan... Apa-apa pun tabik gak kat depa sebab bukan calang budak umur macam tu boleh beroperasi kat kedai tanpa pengawasan orang yang lebih dewasa tau. So, sesapa nak gi kedai ni, dia terletak berdekatan kedai buku Bookworm di bangunan shoplot baru tu je. Meh support anak-anak tahfiz okeh! (✿ ♥‿♥)


RATING
Service: starstar
Food: starstarstar

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

JJCM: Captain Cafe, Saujana Utama



Sebenarnya dah lama giler saya gi makan kat cafe ni tapi macam biasalah kan hehe... apabila kesibukan dunia dan penyakit M menyerang thee... Jom review!

Suasana dalam cafe ni sangat kemas, bersih dan selesa. Rasa macam kat umah je hehe...

Harga dia pun standart.
Ni namanya Beef Meatball Satay. Rasa dia oklah.. biiasa je. Bila baca word 'satay' saya expect meatball tu depa panggang tapi rupenya goreng aje.

Ni ialah makanan peberet Maria tapi tak taulah mungkin bukan rezeki dia haritu dapat hidangan carbonara yang tak menepati citarasa ni. Rasa macam kurang sesuatu huhu...

Chicken chop ni sedap. Penyelamat of the day hehe...

Ni grilled chicken chop yang yummeh jugak! Normally kalau namanya grilled, maka ayamnya digril. Tapi kat sini dia goreng.

Sizzling claypot yeemee ni saya punya. Lama dah tak makan benda alah ni. Dulu time koje kat Jalan Raja Chulan sanggup dua kali seminggu menapak gi Kotaraya nak makan dia ni. Tapi kannn... kesian saya. Kalau saya salah maapkanlah hamba ye. Tapi saya rasa macam dia tak dimasak dalam claypot ni. Means masak kuali lain dan masukkan dalam claypot so takde rasa claypot disitu. Claypot tu pun tak panas huhu... Keduanya, yee mee tu dah lembik sebab dimasak sekali. Supposedly, yee mee tu letak je dalam claypot dan kuahnya dituang kat atas tu. Dan ketiga failed yelah sebab telur tu tak sepatutnya hancur. Dia kena dipecahkan dalam claypot dan dibiarkan masak macam telur mata huhu... Okeh takpe redha  。゚(゚∩´﹏`∩゚)゚。 

Macamanapun, korang cubelah terai. Mungkin haritu memang bukan rezeki kiteorang dapat hidangan yang sedap macam selalu so tak salah korang lak cuba. Lagipun dah lama giler saya pergi cafe ni yeitu masa dorang baru pindah ke lot baru ni. So, sesapa yang berhajat nak cuba, kedai dia dekat area-area Bookworm, Maa Thai dan kedai repair komputer tu. Cubalah!

RATING
Service: starstarstarstarstar
Food: starstar

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket