Visit my flickr: deebadeeb. Created with flickr badge.

MARI TAMBAH SAHAM AKHIRAT

Wednesday, July 23, 2014

Selamat Hari Raya bloggers!



Info: On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description...

so this is mine.

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Friday, June 27, 2014

JJCM: Medan Selera Supermarket Giant Batu Caves



Ni memang cite basi tapi memandangkan kalau dilayan malas post dalam bulan pose konpem ramai yang bambu saya pasal tayang gambo makanan har har... Jadi marilah kite merajinkan dirik! Ate haritu saya bawak dak teruna saya gi wat Mykad kat UTC Sentul. Baguih la UTC tu sebab suma benda ada dalam tu. JPN ada, JPJ ada, Pos Malaysia ada, Klinik Gigi 1 Malaysia ada.. bak kata senang citelah. Kalau nak pi buat Mykad pastu pi bayo saman hehe.. lepas tu nak pos surat sambil cabut gigi- sume beres kat satu tempat aje. Kalau pi awai pagi (dia bukak 8:30am) maka sampai je konpem korang akan jadi pemegang tiket no. 1 ataupun tak no. 2. Paling koman konpem bawah no. 5 punyelah! Serbis pun cepat tapi kat sini Mykad siap 1 hari so kenalah datang semula untuk collect keesokan harinya ye. Parking senang gak boleh belasah parking tepi jalan tapi itu kena gamble la kan. Canerpun ade gak parking kat basement tapi saya tak berani so parking je tepi jalan je udah!

Kalau korang lapo tetiba masa tengah berurusankan, korang turun aje kat tingkat 2 dimana berlambakan kedai makan kat situ. Haritu saya tertarik ngan kedai jual mee rebus dan rojak tapi tak ingat namanya hee... Mee rebus dia adalah sangat sedap okeh! Rojak dia pun nampak menarik tapi saya kan tak cukup duit  diet! Hehe...

EHHHHHHH!!!!! Bukan ke post ni sebenarnya nak cite pasal medan selera kat Giant? Hagaga... jangan mara haa.. Okeh ni review dia... Owh! By the way, air bandung itu sedap hehe...

Ni nasik goreng nenas. Simple jek tapi sedap gak. Rayyan memang suke nenas!
Ni Maria punye- set nasi putih + ayam blackpepper. Not badlah sebab blackpepper dia tak over sangat. Masa memula tengok rasa macam wo konpem pedas tapi rupenya ok aje.
Ni set nasi putih - ayam merah. Ok memang merah disitu tapi ayamnya cam kurang sikit kot. rasa pun macam banyak sos cili aje.
Ni Wan Dolly punyaaaa... Nasi goreng ayam berempah.. Ayam dia ok tapi rasa macam slack kat sos tomato yang dia tuang kat atas ayam tu. Sungguh tak kena.

Me? Heyyy sayakan diet!!!!!
(Cekonon tapi sume nasi tu saya tau rasa dia cemana kah, kah! Magik tak, magik tak?)

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Sunday, June 8, 2014

Cara transform tudung ala aidijuma kasik lulus ikut syariat ;)



Sekarang ni kan tengah meletop-letop trend tudung bawal Aidijuma. Ate takkan mak tengok aje kot? Cantik wo... tapi kan bidang dia 50" hajer jadik agak tak berapa menepati syarat menutup aurat so meh saya kasik tips bagi yang tergedik cam saya nak jugak pakai tudung pendek tapi in the same time ia masih tutup aurat.


Ingat ye, kite pakai tudung bukan nak tutup kepala tapi nak tutup AURAT.


Cara pemakaian #1: -

Abaikan baju dan tudung yang tak matching itu k!

Stail camni kire okeh jugak. Just ekjas tudung tu bagi bawah dia berlebih aje- automatik jadik tudung bidang 60 ngeh, ngeh.... Tapi cara camni hanya sesuai kalau kita dikunjungi tetamu dan pada masa yang sama kita tak banyak buat kerja yang nak kena ambil barang dari atas. Sebabnya kiri, kanan tudung akan naik sama bila kita ambik barang di tempat yang tinggi so kan dah fail kat situ? Tapi still okay kalau yang datang umah kita tu ipar-duai sebab dorang ni aurat kite dengan depa ade sikit kelonggaran waktu darurat. Contohnya macam basuh pinggan takkan la nak bior je lencun lengan baju sebab punyelah nak kaver kan? No... Nabi kata ada kelonggaran di situ so gunakanlah kelonggaran itu tanpa was-was ye hehe...

Cara pemakaian #2: -


Haaaaaaa hat ni lebih praktik kalau nak pi keluar ghumah! Pusing la berapa darjah pun tapi konpem tiada keraguan di situ, hehe... Caner cara dia? Haaa sonang jek! Korang pi amek satu tudung instant korang yang dah tak pakai atau kalau takde gi ler beli kat paso malam, baru RM15 hajer! Kalau pandai buat muka panda boleh dapat RM10/- lepas less agaga...* INGAT! Tudung instant tu mesti bersaiz >XL untuk dapat hasil yang munasabah, okeh. Tengok makcik kat bawah tu bagi reminder kemahin siap tangan-tangan naik hiu hiu...


Pastu, korang tetas benang yang menyambungkan awning tudung tu dengan kain tudung dia. Kalau nak express, gunting aje tapi lepas tu korang jahit la tepinya kalau tak kang rambu-ramba plak. Sekarang dah siap! Sarung aje tudung instant tadi tu sampai bahu pastu pakailah tudung pendek tadi tu kat atas. Ekcelli tayah buat banyak-banyak pun. Cukup beli satu kaler putih dan satu kaler hitam. Putih untuk baju yang cerah dan hitam untuk baju yang gelap! Bijak tak? Kuang, kuang, kuang... Ekcelli saya dah lama dok pikir nak cipta kain tutup dada camni tapi malas belum ade mase lagi nak design *ceh konon!* Kredit goes to blogger InaAchik sebab dia yang bagi idea untuk kerat tudung instant jadik camni hehe...

Tudung bawal ala Aidijuma saya pakai tu cantik kan? Saya beli kat S2S Collection aje! Bukan tudung aje, brooch cantik dan blouse pun ada. Rasa-rasa nak habihkan duit, jemputlah memborong kat sana ye! Eh, terpromote ke ni? Ngeee...


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wednesday, June 4, 2014

Jom tambah saham akhirat yuk!




Alhamdulillah haritu selesailah sudah Majlis Pelancaran Tabung Pembinaan Surau Nurul Iman & Ceramah Isra' dan Mikraj kat taman saya. Allah dah kata kalau kita buat majlis untuk kebaikan dunia & akhirat insyaallah semua urusan Dia permudahkan, Allahuakbar!

Aktiviti berposing sebelum buat keje hias pentas haha...

Kalau korang sume nak tau, kat taman saya sekarang ni takde surau tetap. Yang ada sekarang cuma rumah kosong yang disewa untuk dijadikan surau sementara so korang bayangkan jelah keluasan umah boleh muat berapa orang jemaah ajekan.


Sebab itulah, kiteorang berusaha nak bina sebuah surau tetap yang lebih besar dan selesa. Suma dah beres alhamdulillah, tinggal sekarang kami sedang mencari dana untuk cukupkan belanja pembinaan surau tu aje. Sebab tulah saya harap agar pembaca blog saya ni sudilah kiranya kalau dapat menyumbang mengikut kemampuan masing-masing. Walau RM1 yang korang sudi sumbangkan, memang Allah dah janji terus masuk dalam tabung akhirat korang, Subhanallah!

Posing itu adalah wajib walaupun jam didinding sudah menunjukkan 11:40 malam kan hahaha... These are my lovelies neighbors. Yang sedang riba baby mata bulat ya amat tu ialah isteri Imam Muda Arrazzi.

Selain daripada tu, saya juga akan salurkan setiap RM1/- kalau korang buat pembelian di SugarPlum's Kitchen bermula dari sekarang. Insyaallah.. korang dapat saham, saya dapat tolong orang dapatkan saham, insyaallah!

Dari Anas r.a. berkata bahawa ada tujuh macam pahala yang dapat diterima seseorang itu selepas matinya.

  1. Sesiapa yang mendirikan masjid maka ia tetap pahalanya selagi masjid itu digunakan oleh orang untuk beramal ibadat di dalamnya.
  2. Sesiapa yang mengalirkan air sungai selagi ada orang yang minum daripadanya.
  3. Sesiapa yang menulis mushaf ia akan mendapat pahala selagi ada orang yang membacanya.
  4. Orang yang menggali perigi selagi ada orang yang menggunakannya.
  5. Sesiapa yang menanam tanam-tanaman selagi ada yang memakannya baik dari manusia atau burung.
  6. Mereka yang mengajarkan ilmu yang berguna selama ia diamalkan oleh orang yang mempelajarinya.
  7. Orang yang meninggalkan anak yang soleh yang mana ianya selalu mendoakan kedua orang tuanya dan beristighfar baginya.
  8. Yakni anak yang selalu diajari ilmu Al-Qur'an maka orang yang mengajarnya akan mendapat pahala selagi anak itu mengamalkan ajaran-ajarannya tanpa mengurangi pahala anak itu sendiri.

Rayyan yang berjaya mengayat awek huhuuu....


Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah S.A.W. telah bersabda : "Apabila telah mati anak Adam itu, maka terhentilah amalnya melainkan tiga macam :

  1. Sedekah yang berjalan terus (Sedekah Amal Jariah).
  2. Ilmu yang berguna dan diamalkan.
  3. Anak yang soleh yang mendoakan baik baginya.


Akhir kata, 
jom layan upacara perasmian dan ceramah Isra' & Mikraj dari Imam Muda Arrazzi yang berlansung pada hari Jumaat 30hb Mei 2014 yang lalu!

 


  Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Thursday, May 29, 2014

Resepi: Rendang Pedas Wan Dolly



Lepas ni konpom gleme nama omak den jadik sebutan, kah, kah...

Bagi orang Perak, rendang yang paling lejen power semestinyalah rendang tok. Tapi mak saya dia tau anak-anak dia mesti malas nak masak rendang tok tu sebab penyediaannya agak lama dan bahan dia pun banyak juga nak kena sediakan. Jadi dia cipta resepi rendang paling sempoi ni untuk kiteorang yang dia panggil rendang pedas. Wan Dolly tu saya yang tambah bagi korang senang ingat resepi ni sape yang cipta agaga... Sebenarnya bukan pedas pun tapi biase ler omputeh tu, boh cili satu sudu kecik pun dia dah kata pedas azab giler! Ok meh kite tengok resepinya: -

Bahan-bahan: -

  • 1 ekor ayam/ daging (suke koranglah)
  • lengkuas
  • serai
  • bawang merah
  • bawang putih
  • halia
  • daun kunyit
  • kunyit
  • minyak
  • garam
  • cili giling
Caranya: -
  1. Lengkuas, serai, bawang merah, bawang putih, halia, cili giling sume korang kasik blender haa... Berapa sukatan tu pandai-pandailah sebab resepi pakar ni biaselah dia main campak-campak aje so agak-agak jelah.
  2. Masukkan bahan yang dah diblender tadi kedalam kuali dan masukkan ayam atau daging serta santan. Biarkan sampai hampir kering.
  3. Bila nampak dah hampir kering, masukkan kerisik, minyak, daun kunyit dan garam ikut citarasa. Biarkan dia garing sekejap pastu boleh tutup api.
Tadaaaa.. kan dah kate senang aje! Haritu saya ekperimen buatnya tak sampai 20 minit pun dah masak hehe.. tapi daging tu saya dah biar dalam pressure cooker 30 minitlah. Sebab tu tayah tunggu lama. Kalau korang tak lembutkan dulu, masaklah lama sikit sampai daging tu empuk ya.


Selamat Mencuba!



Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, May 27, 2014

Dulu lain, sekarang lain... Iye ke?


 

Saya tak pasti sejak bila kami adik-beradik mula bela kucing tapi yang saya tahu bila saya dah mula belajar mengenal benda, kucing memang dah ada kat rumah mak. 

Bukan satu tapi dua puluh satu ekor semuanya. 



Bila waktu makan, nanti mak akan gaul nasi dengan ikan letak dalam dulang makan ramai-ramai. Pastu tengoklah macam-macam adegan yang keluar. Ade yang letak sebelah tangan atas kepala yang lain. Ade yang makan sambil menderam. Ade yang konker sampai tengah-tengah dulang sampai terpaksa la yang lain mengalah duduk kat belakang tunggu giliran depa. Sume tu pasal berebut makan.



Bila masuk bab berak pulak, biasanya yang kecik-kecik mak ajar kurung depa dalam bilik jamban bila waktu malam. Dan menariknya, waktu siang bila kami lepaskan dia, bile depa rasa je nak uk uk atau shi shi, dorang akan terus lari lintang-pukang masuk bilik jamban untuk lepaskan hajat. Bila dah besar, dorang berak pulak kat pasir luar rumah. Kalau dorang ade berak kat rumah orang itu wallahualam tapi tak pernahlah sampai umor saya masuk 20-an, jiran-jiran bising kata kucing kami yang berjumlah dua puluh satu ekor tu berak kat umah dorang.

Lepas kawen saya dah tak bela kucing lagi. Pak ustad tak bagi sebab saya didiagnosed ada asthma. Walaupun doktor veterinar kata kucing kalau kerap diberi suntikan dan dibawa ke vet dorang tak akan menyebabkan lelah kepada manusia, tapi sayakan nak jadi isteri mithali *muntah*



Bila saya mula pindah masuk ke kawasan perumahan yang agak suku-elit ni (uuu... elit kewww?) saya dapat tau kebanyakkan jiran-jiran di sini ramai yang membela kucing. Tapi bukan kucing biasalah. Paling kurang pun kucing bulu tebal yang harganya ratusan ribu ringgit. Mak pandang hajelah sebab mak tak mampu. Lagipun mak masih nak jadik isteri mithali hiu hiu... *konon*

Kat sini, kalau kucing kita masuk rumah orang, siaplah... jap lagi gambo kucing tu masuk fb. Kucing pancut kat rumah- sekejap lagi tunggulah kena spray dengan air cili. Kucing berak kat laman umah- bersiap-sedialah jap lagi memang konpemlah dapat dengar sound laser siap dengan subwoofer sekali!



BARANGKALI MANUSIA LUPA BAHAWA BINATANG TIDAK DIBERIKAN AKAL SEPERTI MANUSIA...




Saya teringat kisah dari Ustazah Isfadiah yang comel masa saya pergi kuliahnya kat sini dulu. Ceritanya- dia tak bela kucing. Bela kucing pun dia tak suka tapi tu tak bermakna dia tak suka kucing sebab kucing tu kan binatang kesayangan Nabi Muhammad SAW :) Alkisahnya jiran dia ni ada bela kucing dan kucing-kucing jiran dia ni suka sangat datang berak dilaman rumahnya. Setiap hari ade je batas pokok yang terpaksa dia buat semula sebab kucing-kucing jirannya ni akan mengais batas dia untuk dijadikan jamban!


Sampailah suatu masa dia rasa macam dah hilang kesabaran dan minta Allah SWT bagi dia ilham apa yang perlu dia lakukan. Akhirnya, dia belikan pasir yang khas untuk kucing berak tu, dia letakkan disuatu sudut di laman rumahnya dan alhamdulillah, sejak itu batas-batas pokoknya selamat sebab kucing-kucing jirannya tu semua membuang dipasir tadi. 

Beliau sangat chomel!

Baginya berapalah sangat harga pasir tu jika nak dibandingkan dengan harga sebuah ikatan kejiranan dan ukhwah sesama manusia. Dia lebih rela simpan sedikit wang untuk beli pasir tiap-tiap bulan malah sanggup buang najis binatang kesayangan nabi tu tiap-tiap hari dari kehilangan kemesraan dan semangat ukhwah sesama jirannya.
Kesimpulan dari pengalaman ustazah yang saya pelajari ialah: -
  1. Guna akal yang waras apabila bertindak, bukan hawa nafsu.
  2. Selalulah 'think positive' dan carik jalan supaya dapat pengakhiran yang baik.
  3.  Bila hadapi kesukaran, jadikan Al-Quran sebagai bahan rujukan.

Ingat...
hanya manusia yang diberi akal fikiran jadi gunakanlah sebaik-baiknya okey. Peace no war ;)

Dengan jiran-jiran aka sahabat bukit's! Ndak gak interprem tuh ahaks!


  Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wednesday, May 21, 2014

Ini cerita ibu saya



Jabatan Mufti Selangor mengeluarkan kenyataan bahawa tidak ada salahnya mengadakan sambutan Hari Ibu, atau hari2 lain selagi tidak bercanggah dengan syarak:
  • Sambutan yang sederhana dan tidak membazir
  • Sambutan yang menzahirkan rasa syukur atau takziah jika ditimpa musibah.
  • Sebaik2 sambutan ialah solat jemaah, majlis tahlil, doa selamat dan sebagainya.
  • Muhasabah diri para ibu ke atas tanggungjawab yang dipikul selama ni.
  • Koreksi diri ibu untuk menjadi contoh terbaik bagi anak2nya.
  • Mewujudkan persekitaran yang baik untuk perkembangan anak-anak.
  • Mengambil langkah proaktif untuk mempertingkatkan parenting skills.


Yang pentingnya nawaitu. Takkanlah belanja mak makan pun haram kot, kan? 
Sekian.

Wah tajuk macam karangan budak sekolah tahun satu je kah kah. Bukan nak havoc sangat pun tapi haritu masa saya post cite pasal ibu saya kat FB, berduyun pulak wartawan cuba interbiu i so senang citer baik je buat karangan kat sini. Nak reply PM satu-satu macam rajin sangatkan? Thee...

Ak-ah mak saya memang anak orang British. Zaman tu kan British sebok bertapak kat Tanah Melayu ni so nak jadik citer terpikat plak atok saya ni kat nenek saya agaga... maka kawenlah depa dan dorang dapat 2 orang anak hasil perkahwinan tu, yeitu arwah maklong saya dan mak saya. Tapi lepas tu malaun Jepun datang plak jadik habes dikejornya orang British nih. Agak siamang betul di situ. Mak kata dorang baru 6,7 tahun kawen kot masa tu so boleh bayangkan tak suami isteri yang saling sayang-menyayangi terpaksa berpisah untuk selama-lamanya dek tentera sepet itu? I hate them. Sekian.


Mak saya berumur antara 4-5 tahun sewaktu ayahnya pergi tinggalkan dia, kakak dan maknya tu tapi dia masih ingat malam dia nak pergi tu, dia sempat cium pipi dua beradik ni dan bagitau yang dia kena pergi jauh...

Dan itulah kali terakhir dia memiliki seorang lelaki yang bernama ayah dalam hidupnya.
Dia tidak pulang lagi selepas itu.

Ibu saya teruskan kehidupan sehingga dewasa dan beranak-pinak tapi tak tau apa cerita ayah dia. Ekcelli ada macam-macam versi yang kiteorang dengar tapi semuanya tak beserta bukti kukuh jadi kiteorang redha ajelah sebagaimana mak saya yang memang dah lama redha dengan kehilangannya.


Lebih kurang 70 tahun kemudian (dari kehidupan mak saya) saya terima email dari seorang peguam yang juga seorang penulis NSTP bagitau ada sorang mengaku anak saudara datuk saya mintak pertolongan cari keturunan bapak sedaranya tu (datuk sayalah). Mase tu macam nak runtuh jugaklah jantung, mak saya menangis bila dapat tau yang akhirnya dia akan dapat tau gak ape yang jadi pada ayah dia selama 70 tahun ni. Akhirnya setelah beberapa komunikasi, barulah misteri terungkai akhirnya...



Rupanya pemergian datuk saya dulu tu sebab dia melapor diri dengan 'Federated Malay States Volunteer Force' mewakili batalion Perak menentang tentera Jepun. Malangnya dia dijadikan tebusan perang dan meninggal dunia pada 6 Ogos 1944. Ada kemungkinan diseksa dengan kejam kerana tarikh dia dimasukkan menjadi tawanan ialah pada bulan April dan meninggal pada bulan Ogos tahun yang sama. Yang kiteorang ralat bagi sebab kuburnya sampai sekarang pun tak dapat dikesan. Sob, sob...

Picture credit to Wikipedia

Yang tinggal sekarang kat Labuan, Sabah cuma Tanah Perkuburan Perang Labuan yang mana tu adalah tanah perkuburan Komanwel Perang Dunia II di Labuan, Malaysia. Kebanyakan kakitangan dikebumikan di tanah perkuburan tu termasuk tentera India dan Australia yang terbunuh dalam serangan Jepun di Borneo atau kempen Borneo tahun 1945. Tanah perkuburan tu didirikan oleh 'Commonwealth War Graves Commission'. Tapi canerpun kubur jenazah arwah datuk kiteorang tu yang sebenar-benar mana tempatnya sampai sekarang pun kiteorang tak tau kat mana. Sungguh tragis dan zalim. Saya masih...benci orang Jepun.

Ini gambar kakak atok saya dan moyang saya.

Itulah citer dia. Saya tak tau macamana mak saya begitu tabah menghadapi hari tanpa seorang 'bapak' dari kecik sampai sekarang sedangkan saya yang arwah abah 'pergi' diusia saya 18 tahun pun saya rasa tak kuat nak hadapinya bagaimana pula mak. Dia bukan saja hilang seorang ayah, ibunya pergi semasa saya berumur setahun dan diikuti satu-satunya kakak kandung beberapa tahun lepas selepas mengidap stroke. Sebab itu bagi saya, kalaulah ade pingat bagi ibu yang paling tabah di dunia, saya akan hadiahkan pada dia sebab dialah wanita paling tabah yang saya pernah jumpa dan hidup bersamanya.

Aunty Laura Selfe- anak saudara atok saya yang sekarang dok kat Australia dengan encek sominya. Dialah yang berusaha carik waris pak sedare dia aka atok saya sampai jumpa huhuu... 


Mak,
'SELAMAT HARI IBU'

Saya tau mak tak baca blog ni tapi saya nak sume orang tau wanita hebat itu ialah ibu saya dan saya sayang dia. Sekian.


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!
 
Photobucket