Visit my flickr: deebadeeb. Created with flickr badge.

MARI TAMBAH SAHAM AKHIRAT

Thursday, August 28, 2014

Jom camping!




Tarikh:     13hb Ogos 2014
Tempat:    Padang PraSekolah SK Seri Pristana, Sg Buloh, Selangor.
Masa:        8:00am - 1:00pm
Tugasan:   Fasilitator
Modus Operandi:
Memupuk semangat kerjasama dan melatih anak-anak berumur 6 tahun untuk: -
1) Tolong-menolong dalam semua aktiviti seperti memasang khemah
2) Memasak sendiri dengan bantuan fasilitator
3) Berupaya menghadapi rintangan (memanjat, merangkak, melompat, berlari dan mencari)
4) Mengenal rasa melalui lidah (pahit, manis, masin, masam)
Keputusan: Matlamat tercapai!

*********************************************************************************

Tetiba.... 
kena panggil jadi fasilitator.

Tapi best weh sebab jadik fasilitator untuk budak-budak 6 tahun PraSekolah. Part susah cuma nak bagi dorang dok diam satu tempat aje. Lain hal dorang memang best sebab 'A' kata saya, 'A' lah dorang buat harhar... Cuba try manage budak-budak tua. Pehhhh.... balik kang platlet darah tinggi kita yang naik! Kah,kah...


Ekcelli haritu saya punch in lambat sikit hehe... (ececehhh... macam tak biase plak ek? Agaga...) sebab Mirul masih demam panas pagi tu lepas kena diarrhea (sedap sket bunyiknye dari letak cirit! Eh! Tertulis gak! Hihi...). So berkejar gak la pagi tu nak siapkan bubur Mirul sebelum pergi. Tau jelah bubur bukan seminit masaknye... Eh? Apekah kena-mengenanya ngan gambar di atas har har... Tu upacara tanam pokok sempena perasmian perkhemahan. Korang hado?

Sebelum buat aktiviti seterusnya, kenalah senaman dulu. Kalau tak kang dah tua sok mulelah bising sakit sendilah, sakit lututlah har har.. (terasa i...)

Inilah kumpulan kanak-kanak riang. I kumpulan pink okeyy jangan jelesssssss...!

Inilah kumpulan pink saya! Gojes dan bagus dengar kata haha... (Sila abaikan rupa buruk fasilitator kumpulan ni)
Lepas berjaya pasang khemah, semua kena masuk dalam dewan untuk sessi taklimat keselamatan dari Ketua Balai Polis Saujana Utama.

Haaa... inilah dia pakcik polis tengah citer pasal bahaya kes culik kat budak-budak. Beliau adalah sangat sempoi heh...

Teruja giler budak-budak ni dapat jumpa pakcik polis! Heh!

Makan time!!! Opss tapi kena ajor bebudak ni masak dulu. Tiap sorang fasilitator dapat semangkuk telur, roti, kacang panggang, mentega, dapur askar, mancis dan kuali. Pandai-pandai le korang menmanfaatkannyer kahkah...

Haaa... pandai masak dapat le makan heheh... Yang tak tahan tu, budak lelaki yang duduk kiri (diapit ngan dua gegurl itu) tanya saya, "Ummi, bilelah nasik lemak kite ni nak masak nih?" Erkkk... aku masak roti telur nak oi. Takde plak ghupe nasik dalam kuali, uhuks...
Okeh dah kenyang, sume kenalah buat aktiviti rintangan ni. Kang kalau korang obesiti, makcik pink ni ha la gak yang kena marah harhar..
Rupanya diam tak diam dah 5 jam kiteorang berkhemah! Tak sangka la pulek nak kena naik pentas. Kalau tau tadi tepek bedak sepuluh goni harhar... Sila jangan gelakkan seluar senteng dan kasut sport kecik saya. Itu je yang dapat kebas dari Maria harhar.. seb baik ade anak dara hampir sama saiz! Harap mak dia mana la ade seluar track ngan kasut sport. Dah doploh tahun tak pernah senaman kot! Ahaks! Kepada Maria: Harap maaf kalau banyak benang tetas kat seluar tu ye hagaga... *Blush tetiba*
Rasanya inilah saat yang paling ditunggu-tunggu dek kekanak riang ni- acara dapat hadiah kat pemenang!

Akhirnya dapat balik umah dok dalam ekon! Hagaga! Sungguh puteri lilin daku! Okeh... yang penting boleh tambah koleksi sijil untuk resume. Eh! Ade ke yang nak amek daku keje di usia kilauan emas ni deh! Kuang kuang kuang....

Masa nak balik, budak-budak pink ni tanya;
"Ummi... Ummi ajar kelas mana? Tak pernah nampak pun?"
Saya jawab;
"Ummi tak ajar kat sekolah. Ummi dok umah masak!"
Dorang nyahut sambil berebut-rebut cakap;
"Saya pun suka masak! Saya pun.. saya pun...!"
Pastu...
"Ummiiii... ummi ajar la kelas kiteorangggg...Ajar laaaaa...."
Kata derang sambil melompat-lompat tarik baju saya.
Aisehmen, tacing di situ.
Sekian.

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wednesday, August 20, 2014

Raya? Meriah uols!!!



Serius budak zaman skang ni best betul, kan? Masa zaman saya dulu kan, jangan kata hari raya aidilfitri.. raya haji, raya hindu, raya cina, raye omputeh, memang konpem tak sambut! Yang saya ingat ade cuma jamuan kelas akhir tahun. Itulah pun hari yang paling bersemangat nak pergi sekolah sebab nak makan sedap-sedap har har! (Nampak tak sifat taksub pada makan tu memang dipupuk sejak kecil hagaga...) 


Tapi la ni dah lain. Bukan aje budak sekolah menengah, sekolah rendah.. tapi budak pra-sekolah pun sambut jugak. Yang bestnya siap ade pertandingan pakaian raya tercantik lagi. Seronok le bebudak nak hadiah huhu.. kalau taaaaaak, nak pegi sekolah kemahin liat! (anak bapakkkk har har!)

Tengok ler... baru jadik model sekejap dah dapat makwe huhu...

Heheee...  Apede kesah menang set pencil box? Yang penting tak sia-sia mak hang ni tengah malam buta gigih mengumbah lemari carik brooch besau tu tau, demi nak bagi hang diva gitu hagaga... 

SELAMAT HARI RAYAAAAAA!
P/s: Sume gambo kredit to cikgu Rayyan yang sangat rajin meng'whatsapp' kat saya hehe... I loike!

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wednesday, July 23, 2014

Selamat Hari Raya bloggers!



Info: On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description...

so this is mine.

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Friday, June 27, 2014

JJCM: Medan Selera Supermarket Giant Batu Caves



Ni memang cite basi tapi memandangkan kalau dilayan malas post dalam bulan pose konpem ramai yang bambu saya pasal tayang gambo makanan har har... Jadi marilah kite merajinkan dirik! Ate haritu saya bawak dak teruna saya gi wat Mykad kat UTC Sentul. Baguih la UTC tu sebab suma benda ada dalam tu. JPN ada, JPJ ada, Pos Malaysia ada, Klinik Gigi 1 Malaysia ada.. bak kata senang citelah. Kalau nak pi buat Mykad pastu pi bayo saman hehe.. lepas tu nak pos surat sambil cabut gigi- sume beres kat satu tempat aje. Kalau pi awai pagi (dia bukak 8:30am) maka sampai je konpem korang akan jadi pemegang tiket no. 1 ataupun tak no. 2. Paling koman konpem bawah no. 5 punyelah! Serbis pun cepat tapi kat sini Mykad siap 1 hari so kenalah datang semula untuk collect keesokan harinya ye. Parking senang gak boleh belasah parking tepi jalan tapi itu kena gamble la kan. Canerpun ade gak parking kat basement tapi saya tak berani so parking je tepi jalan je udah!

Kalau korang lapo tetiba masa tengah berurusankan, korang turun aje kat tingkat 2 dimana berlambakan kedai makan kat situ. Haritu saya tertarik ngan kedai jual mee rebus dan rojak tapi tak ingat namanya hee... Mee rebus dia adalah sangat sedap okeh! Rojak dia pun nampak menarik tapi saya kan tak cukup duit  diet! Hehe...

EHHHHHHH!!!!! Bukan ke post ni sebenarnya nak cite pasal medan selera kat Giant? Hagaga... jangan mara haa.. Okeh ni review dia... Owh! By the way, air bandung itu sedap hehe...

Ni nasik goreng nenas. Simple jek tapi sedap gak. Rayyan memang suke nenas!
Ni Maria punye- set nasi putih + ayam blackpepper. Not badlah sebab blackpepper dia tak over sangat. Masa memula tengok rasa macam wo konpem pedas tapi rupenya ok aje.
Ni set nasi putih - ayam merah. Ok memang merah disitu tapi ayamnya cam kurang sikit kot. rasa pun macam banyak sos cili aje.
Ni Wan Dolly punyaaaa... Nasi goreng ayam berempah.. Ayam dia ok tapi rasa macam slack kat sos tomato yang dia tuang kat atas ayam tu. Sungguh tak kena.

Me? Heyyy sayakan diet!!!!!
(Cekonon tapi sume nasi tu saya tau rasa dia cemana kah, kah! Magik tak, magik tak?)

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Sunday, June 8, 2014

Cara transform tudung ala aidijuma kasik lulus ikut syariat ;)



Sekarang ni kan tengah meletop-letop trend tudung bawal Aidijuma. Ate takkan mak tengok aje kot? Cantik wo... tapi kan bidang dia 50" hajer jadik agak tak berapa menepati syarat menutup aurat so meh saya kasik tips bagi yang tergedik cam saya nak jugak pakai tudung pendek tapi in the same time ia masih tutup aurat.


Ingat ye, kite pakai tudung bukan nak tutup kepala tapi nak tutup AURAT.


Cara pemakaian #1: -

Abaikan baju dan tudung yang tak matching itu k!

Stail camni kire okeh jugak. Just ekjas tudung tu bagi bawah dia berlebih aje- automatik jadik tudung bidang 60 ngeh, ngeh.... Tapi cara camni hanya sesuai kalau kita dikunjungi tetamu dan pada masa yang sama kita tak banyak buat kerja yang nak kena ambil barang dari atas. Sebabnya kiri, kanan tudung akan naik sama bila kita ambik barang di tempat yang tinggi so kan dah fail kat situ? Tapi still okay kalau yang datang umah kita tu ipar-duai sebab dorang ni aurat kite dengan depa ade sikit kelonggaran waktu darurat. Contohnya macam basuh pinggan takkan la nak bior je lencun lengan baju sebab punyelah nak kaver kan? No... Nabi kata ada kelonggaran di situ so gunakanlah kelonggaran itu tanpa was-was ye hehe...

Cara pemakaian #2: -


Haaaaaaa hat ni lebih praktik kalau nak pi keluar ghumah! Pusing la berapa darjah pun tapi konpem tiada keraguan di situ, hehe... Caner cara dia? Haaa sonang jek! Korang pi amek satu tudung instant korang yang dah tak pakai atau kalau takde gi ler beli kat paso malam, baru RM15 hajer! Kalau pandai buat muka panda boleh dapat RM10/- lepas less agaga...* INGAT! Tudung instant tu mesti bersaiz >XL untuk dapat hasil yang munasabah, okeh. Tengok makcik kat bawah tu bagi reminder kemahin siap tangan-tangan naik hiu hiu...


Pastu, korang tetas benang yang menyambungkan awning tudung tu dengan kain tudung dia. Kalau nak express, gunting aje tapi lepas tu korang jahit la tepinya kalau tak kang rambu-ramba plak. Sekarang dah siap! Sarung aje tudung instant tadi tu sampai bahu pastu pakailah tudung pendek tadi tu kat atas. Ekcelli tayah buat banyak-banyak pun. Cukup beli satu kaler putih dan satu kaler hitam. Putih untuk baju yang cerah dan hitam untuk baju yang gelap! Bijak tak? Kuang, kuang, kuang... Ekcelli saya dah lama dok pikir nak cipta kain tutup dada camni tapi malas belum ade mase lagi nak design *ceh konon!* Kredit goes to blogger InaAchik sebab dia yang bagi idea untuk kerat tudung instant jadik camni hehe...

Tudung bawal ala Aidijuma saya pakai tu cantik kan? Saya beli kat S2S Collection aje! Bukan tudung aje, brooch cantik dan blouse pun ada. Rasa-rasa nak habihkan duit, jemputlah memborong kat sana ye! Eh, terpromote ke ni? Ngeee...


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wednesday, June 4, 2014

Jom tambah saham akhirat yuk!




Alhamdulillah haritu selesailah sudah Majlis Pelancaran Tabung Pembinaan Surau Nurul Iman & Ceramah Isra' dan Mikraj kat taman saya. Allah dah kata kalau kita buat majlis untuk kebaikan dunia & akhirat insyaallah semua urusan Dia permudahkan, Allahuakbar!

Aktiviti berposing sebelum buat keje hias pentas haha...

Kalau korang sume nak tau, kat taman saya sekarang ni takde surau tetap. Yang ada sekarang cuma rumah kosong yang disewa untuk dijadikan surau sementara so korang bayangkan jelah keluasan umah boleh muat berapa orang jemaah ajekan.


Sebab itulah, kiteorang berusaha nak bina sebuah surau tetap yang lebih besar dan selesa. Suma dah beres alhamdulillah, tinggal sekarang kami sedang mencari dana untuk cukupkan belanja pembinaan surau tu aje. Sebab tulah saya harap agar pembaca blog saya ni sudilah kiranya kalau dapat menyumbang mengikut kemampuan masing-masing. Walau RM1 yang korang sudi sumbangkan, memang Allah dah janji terus masuk dalam tabung akhirat korang, Subhanallah!

Posing itu adalah wajib walaupun jam didinding sudah menunjukkan 11:40 malam kan hahaha... These are my lovelies neighbors. Yang sedang riba baby mata bulat ya amat tu ialah isteri Imam Muda Arrazzi.

Selain daripada tu, saya juga akan salurkan setiap RM1/- kalau korang buat pembelian di SugarPlum's Kitchen bermula dari sekarang. Insyaallah.. korang dapat saham, saya dapat tolong orang dapatkan saham, insyaallah!

Dari Anas r.a. berkata bahawa ada tujuh macam pahala yang dapat diterima seseorang itu selepas matinya.

  1. Sesiapa yang mendirikan masjid maka ia tetap pahalanya selagi masjid itu digunakan oleh orang untuk beramal ibadat di dalamnya.
  2. Sesiapa yang mengalirkan air sungai selagi ada orang yang minum daripadanya.
  3. Sesiapa yang menulis mushaf ia akan mendapat pahala selagi ada orang yang membacanya.
  4. Orang yang menggali perigi selagi ada orang yang menggunakannya.
  5. Sesiapa yang menanam tanam-tanaman selagi ada yang memakannya baik dari manusia atau burung.
  6. Mereka yang mengajarkan ilmu yang berguna selama ia diamalkan oleh orang yang mempelajarinya.
  7. Orang yang meninggalkan anak yang soleh yang mana ianya selalu mendoakan kedua orang tuanya dan beristighfar baginya.
  8. Yakni anak yang selalu diajari ilmu Al-Qur'an maka orang yang mengajarnya akan mendapat pahala selagi anak itu mengamalkan ajaran-ajarannya tanpa mengurangi pahala anak itu sendiri.

Rayyan yang berjaya mengayat awek huhuuu....


Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah S.A.W. telah bersabda : "Apabila telah mati anak Adam itu, maka terhentilah amalnya melainkan tiga macam :

  1. Sedekah yang berjalan terus (Sedekah Amal Jariah).
  2. Ilmu yang berguna dan diamalkan.
  3. Anak yang soleh yang mendoakan baik baginya.


Akhir kata, 
jom layan upacara perasmian dan ceramah Isra' & Mikraj dari Imam Muda Arrazzi yang berlansung pada hari Jumaat 30hb Mei 2014 yang lalu!

 


  Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Thursday, May 29, 2014

Resepi: Rendang Pedas Wan Dolly



Lepas ni konpom gleme nama omak den jadik sebutan, kah, kah...

Bagi orang Perak, rendang yang paling lejen power semestinyalah rendang tok. Tapi mak saya dia tau anak-anak dia mesti malas nak masak rendang tok tu sebab penyediaannya agak lama dan bahan dia pun banyak juga nak kena sediakan. Jadi dia cipta resepi rendang paling sempoi ni untuk kiteorang yang dia panggil rendang pedas. Wan Dolly tu saya yang tambah bagi korang senang ingat resepi ni sape yang cipta agaga... Sebenarnya bukan pedas pun tapi biase ler omputeh tu, boh cili satu sudu kecik pun dia dah kata pedas azab giler! Ok meh kite tengok resepinya: -

Bahan-bahan: -

  • 1 ekor ayam/ daging (suke koranglah)
  • lengkuas
  • serai
  • bawang merah
  • bawang putih
  • halia
  • daun kunyit
  • kunyit
  • minyak
  • garam
  • cili giling
Caranya: -
  1. Lengkuas, serai, bawang merah, bawang putih, halia, cili giling sume korang kasik blender haa... Berapa sukatan tu pandai-pandailah sebab resepi pakar ni biaselah dia main campak-campak aje so agak-agak jelah.
  2. Masukkan bahan yang dah diblender tadi kedalam kuali dan masukkan ayam atau daging serta santan. Biarkan sampai hampir kering.
  3. Bila nampak dah hampir kering, masukkan kerisik, minyak, daun kunyit dan garam ikut citarasa. Biarkan dia garing sekejap pastu boleh tutup api.
Tadaaaa.. kan dah kate senang aje! Haritu saya ekperimen buatnya tak sampai 20 minit pun dah masak hehe.. tapi daging tu saya dah biar dalam pressure cooker 30 minitlah. Sebab tu tayah tunggu lama. Kalau korang tak lembutkan dulu, masaklah lama sikit sampai daging tu empuk ya.


Selamat Mencuba!



Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!
 
Photobucket