Friday, October 21, 2016

JJCM: Warung Wan Zainab, Klang

Picture credit to FB page

 

Yang sebenonye kan, kiteorang bukannya nak pi makan kat kedai ni. SiMaria dah lama tingin nak repeat makan kat Ya Hanana Cafe tu tapi ape da punye nasib, punyelah jauh travel, last-last tengok restoren tu gelap gulita huhuu.. tutup rupanya haritu! 91Pasal perut dah berkaraoke, jadi kiteorang usha ajelah mana-mana kedai yang berhampiran lalu terjumpalah Warung Wan Zainab ni. Lokasi dia dekat je dari Ya Hanana Cafe iaitu kat Jalan Pinang.

Decoration dalam kedai ni meriah sesangat sampai saya tak tau nak namakan tema apa. Ada miniature kapal, barang-barang pemburuan macam kepala haiwan, barang kraftangan dan macam-macam lagilah! Tapi yang paling tak bley lupa yelah miniature labah-labah beso yang ada hampir kat sekeliling kedai huhuuu....

 Konsep kedai makan ni pulak yelah macam warung. Pasal tulah nama dia Warung Wan Zainab kot kan hee... Kat sekeliling dalam kedai ni ada lot-lot warung yang berlainan jenih makanan contohnya macam ataih ni, warung minuman. Belakang saya duduk ialah warung sup so ada bermacam jenih menu sup kat situ.

Belah kanan saya ni warung kuih-kuih tempatan melayu dan menu pantai timur. Haaaa... nampak tak ada sekor labah-labah beso tergantung kat situ haha! *Lap peluh kat dahi* 134Satu yang saya respek sangat kan... inilah satu-satunya kedai makan yang saya pernah masuk yang pekerjanya totally 'muslimah'. Means, mereka bukan tutup kepala tapi tutup aurat. Baju pun mostly semuanya berjubah dan yang tak berjubah, attirenya loose dan very the muslimah. Tabik spring disitu.

Ye, ada sekor lagi labah-labah kat situ hahaha... 35 Sebenarnya motip sebab nak tunjuk korang warung 'semuanya PERCUMA' tu. Bagus tuan kedai ni, even dia bisnes, tapi dia masih tak lupa untuk bersedekah. Tu pasal hagaknya ramai betui umat datang makan kat sini malam tu. Masa kiteorang pi haritu, menu percuma ialah bubur kacang, dan beberapa jenis air yang saya tak kaji sebab tak berani nak gi kat warung tu dek kerana adanya kewujudan labah-labah beso itu hagaga 157 Okeh sekarang jom kite review makanan pulak hehe...

Set nasi kambing bakar kepunyaan Pak Ustad yang mabeles. Kenapalah kan.. kalau menu yang dia order selalu yang menu win. Bencik sangat. Tapi seb bek selalu sebelum makan, dia suap dulu binik dia yang terkebil-kebil tengok makanan dia tu jadi tak la terliur sangat haha!

Ni saya punya mee celup. Okeh first time makan bihup sup yang kuah dia ada kacang. Tapi... yang ni sedap! Bihun tu kalau tanak, boleh je nak tukar mee kuning, kueytiaw atau nak campur.

Nasi goreng pattaya ni sedap gak. Purposedly mintak yang takde sos cili sebab budak itu takut pedaih.

Kuetiaw goreng ni bolehla tapi macam ada yang kurang sikit. Kuetiaw pun macam over cooked, lembik sangat. Tapi okey sebab Maria punya. Budak-budak semuanya kata sedap! Hagaga...
Macamanapun saya nak bagitau jugak, tokei dan tukang masaknya adalah friendly. Order pun sampai tak cepat dan tak lambat memandangkan haritu ramai pengunjung. Overall, saya bagi kedai ni


RATING
Service: starstarstarstarstar
Food: starstarstarstar

Jomlah try!


  Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Friday, September 23, 2016

Gotong-Royong Perdana SKSP 2016 happening!!!



Inilah akibatnya bila hidup giler bizi. Sampai Nuffnang oper job baru perasan manyak entri lama terperam agaga... jangan mara haaaa Mr. Nuffnang 46


Well, gotong-royong perdana ni sebenarnya masa bulan Mei 2016 dulu (hehe... lama giler peram, kan?) 3 Ni kiranya kali kedua Sekolah Kebangsaan Seri Pristana buat majlis Gotong-Royong Perdana tapi kali ni opkoslah lebih happening sebab kiteorang wakil KSIB (Kumpulan Sokongan Ibubapa) & PIBG berkolaborasi dengan cikgu-cikgi hehe...


Motip utama gotong-royong kali ni yelah untuk 'mentransformer'kan sume kelas menjadik kelas abad ke-21. Dasyat gitu huhuuu... Meh kite tengok happening tak happening!

Sesi Pendaftaran diawal pagi. Yang tangan kemahin depang tu kita punya NYDP PIBG. Dia memang suka bagi-bagi arahan nih. Harhar!
Pemeriksaan kesihatan percuma dari KOSPEN! Okehhhh, cek ngan depa baru ku tau dirik ini udah menghampiri obesiti! Nyampahssss! Hagaga!

Ni grup dari Unit Promosi Kesihatan Negeri Selangor mencegah denggi.

Tengok! Nyamuk aedes sikit punye beso! Sekali geget bengkak satu badan huhuuu...!

Ni pun dari unit yang sama tapi sediakan perkhidmatan pemeriksaan pap smear percuma. 

Okeh, pengantin nak mai dahhhh...!

Ketibaan orang-orang kuat. Saya tak kuat jadik kena jadik tukang amek gambo hajer huhu...

Belanje satu pose. Penat tau main kompang sambut VIP tadi hehe...

Upacara perasmian tumbangkan pokok hehe...

Peralatan ni sume ditaja oleh MPP khas untuk gotong-royong nih. Kelas gituh!

Okeh hat ni baru perasmian nak mula gotong-royong huhu...

GB SKSP yang sporting. Seb bek depa tak suruh saya yang dok dalam tu. Mau pelingkup tunggin kebelakang semua hagagaga...

Acara mentransformasi kelas bermula! Bersemangat sungguh nampaknya, siap bawak tukang ukur dan tukang hulur tools huhu...

Baru start dah haus. Toksah risau... ayor free ada hehe...

Ibubapa & anak-anak sedang berusaha gigih!

Cikgu-cikgu pun gotong-royong gak. Ingat depa goyang kaki ka? Thee...

Abam askar betuikan kosi yang rosak. Terharu! Lepaih ni boleh buat tajuk drama ganti 'Abang Bomba, I Love You!' tu!

Nilah barisan TUDM & Bomba yang sedia berkhidmat. Baguih kan depa? Rasanya dah cukup happening ke blom? Blom lagikkkkk.....!!!

Hat ni barulah HAPPENING!!!!!!
(Silalah klik untuk gambar tumbesaran sihat ye!)


Untuk gambar-gambar yang lebih banyak, jemputlah singgah ke SINI!

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, September 20, 2016

JJCM: Hyderbadi Charchoal DUM Briyani, Gombak




Tahukah engkorang bahawasanya di Gombak sekarang dah ada 'The World Famous Hyderbadi Dhum Biryani'

Apa bendakah itu? 
Hoho.. beriani ni guna resepi tok moyang zaman dulu kala. Dari nasi membawak ke lauknya, semuanya dimasak guna periuk tanah guna dapur arang okeh. Oleh sebab itu, rasa dia memang sangat SEDAP GILER la wei!

Ni ialah set nasi beriani ayam. Nasik dia kalau takde lauk, makan saje pun sodap! Kadang-kadang dapat sekali telur sebijik, kadang-kadang dapat papadom dan kadang-kadang pulak, ada ubi rebus sekali! Mungkin tengok stok hape yang hado kot hehe... dan portion dia adalah serius banyak. Saya selalunya kena kongsi dengan budak-budak sekali. Tapi ekhem... err tak taulah kot kantung perut saya comel! *perasan* 65

Nin dia ayam rose dia! Ayam dia sangat besar, juicy dan sedap giler!

Selain dari ayam, kambing pun ada juga tapi saya tak pernah lagi cuba jadik takleh la nak review. Tapi kalau dah ayam sedap, rasanya kambin ni konpemlah sedap gak! 3

Bila dah makan nasi berempah cenggitu kan, pe lagi... pekena jus mangga depalah! Pekat okeh!

Ada jugak menu lauk yang lain korang boleh pilih dan ada pakej mengikut bilangan yang nak makan. Deliberi pun boleh tau! Bestnyaaaaa... seb bek dok jauh kalau tak hari-hari kot order haha!
So sesapa yang belum cuba, tolonglah percaya- korang memang rugi ahaks! Kedai dia betul-betul berhadapan BP Petrol Station dan berada dibangunan Plaza Idaman. Owh ye, kedai ni cuma ada satu meja makan yang kecik jadi better la korang beli dan tapau je ye! Sesapa nak usha Facebook dorang, silalah sediakan tisu wat kesat ayorliur pastu baru gi link SINI.

OOpppss! Berapakah ratingnya??? Tadaaaa...

RATING
Service: starstarstarstarstar
Food: starstarstarstarstar

*Gambo yang tiada remarks kredit to official FB Hyderbadi Charcoal DUM Briyani

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket