Wednesday, January 28, 2015

Resepi: Nasi Ayam Hainan Noxxa



Rasanya kan, semua gegel dalam dunia ni mesti selalu berangan kalaulah boleh petik jari je kendian makanan pun dah siap terhidangkan? Punyelah malas habaq hangggggg... kannn? Maka harini saya nak cite macamana nak jimat masa memasak nasi ayam hainan. Walaupun bukan sepetik jari je boleh siap tapi at least masa yang saya guna cuma 30 minit aje, hebat tak? Ecehhh... Saya guna 5 minit untuk rebus ayam, 10 minit untuk tanak nasi dan 15 minit untuk sediakan bahan-bahan sampingan yang lain. Haaa meh nengok caner caranya. Memula kite tengok bahan-bahannya dulu. Saya cuba guna resepi dari Ariana'sStory ni dan diubah sesedap rasa hehe: -


Bahan untuk rebus ayam: 
1/2 ekor ayam
Air ~ mesti cukup untuk tenggelamkan ayam
Garam
Serbuk pati ayam ~ kalau suka
1 inci halia ~ diketuk

Cara penyediaanya: -

  1. Masuk je semua bahan tu dalam periuk Noxxa. Pastikan periuk tu tutup rapat dan set pada STEAM pada tombol laras bahagian atas penutup periuk tu. 
  2. Tekan button STEAM gak pada periuk dan setkan timer selama 5 minit. Tunggu sampai masa tamat dan keluarkan ayam dari periuk. 
  3. Simpan air rebusan ayam tu untuk tanak nasi dan bikin sup ye.


Actual colour nasik tu takdelah kuning ngat sebenarnya. Ni sebab kena cahaya kuning direct dari atas periuk hehe...

Untuk nasi:
2 cawan beras 
3 cawan air rebusan ayam - jika beras lembut kurangkan airnya bergantung kpd jenis beras yg digunakan
2 ulas bawang putih - ditumbuk*
1 inci halia - ditumbuk*
Garam*
1 sudu besar majerin*
1 sudu besar minyak masak*
sedikit kulit kayu manis*
daun pandan*
sedikit pati nasi ayam hainan (jika suka)*

Notakaki saiz tujuh:  Semua bahan bertanda * di atas tu saya abaikan sebab saya guna serbuk DeliChef Hainanese Chicken Rice Mix. Mak bagi dia beli kat Cosway hehe...

Cara penyediaan:

  1. Beras dibersihkan kemudian ditoskan.
  2. Panaskan majerin dan minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga wangi. Masukkan beras, goreng beras sebentar baru masukkan air rebusan ayam dan garam. (Skip kalau guna serbuk DeliChef macam saya. Cuma masukkan beras dalam periuk, masukkan air rebusan dan tuang serbuk DeliChef)
  3. Pastikan periuk ditutup rapat. Setkan STEAM pada tombol atas periuk dan tekan button STEAM pada periuk. Setkan timer kepada 10 minit. Dah. Nanti dia dah masak dia tutup sendirik. Meh buat bahan sampingan plak.


Untuk sup:
Air rebusan ayam 
Daun sup ~ dihiris boleh juga bubuh sedikit sayur kobis jika suka.

Cara penyediaan: 
Air rebusan ayam tadi dididihkan.
Letaklah garam secukup rasa. Hidangkan bersama hirisan daun sup. Saya suka tabur bawang goreng sikit hehe...


Untuk sos cili: 
10 biji cili merah 
1 inci halia
2 ulas bawang putih 
1 sudu besar gula 
Garam 
2 sudu besar jus limau nipis 
1/2 botol sos thai 

Cara penyediaan:

  1. Kisar cili merah, halia. bawang putih dan jus limau.
  2. Masakkan dalam periuk. Masukkan gula, garam dan sos thai.
  3. Tumis seketika ( jika suka)


Untuk sos kicap: 
2 sudu besar sos tiram 
2 sudu besar sos cili 
2 sudu besar sos tomato 
3 sudu besar kicap manis 
5 sudu besar air rebusan ayam 
1 sudu besar gula 

Cara penyediaan: 
Campurkan semua bahan dan masak di atas dapur sehingga mendidih.

Sebenarnya ayam hainan tayah boh kicap tapi anak-anak saya suke style cenggini. Amek je ayam yang dah direbus tadi, lumur ngan kicap ABC dan sedikit garam. Lepas tu goreng sekejap.

Bahan sampingan (ulaman)
Terpulang kpd citarasa anda. 
1 batang timun ~ dihiris 
2 biji buah tomato ~ dihiris 
Salad ~ dihiris 
Bawang goreng ~ ditabur di atas nasi dan di dalam sup 
Minyak bijan ~ taburkan ke atas ayam yg telah dipotong.

SIAP SUDAHHHH! JEMPUT MAKAN errr.. TENGOK!

Notakaki Saiz Tujuh:
Kalau korang rasa nak gak periuk Noxxa ni, korang boleh whatsapp/ telegram saya kat
(016) 2290.444 ye.
Boleh beli by cash, ansuran ataupun kutu dengan saya!
Eh! Terpromo plak! Ngee...!

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, January 27, 2015

Resepi: Pizza Paling Ringkas Di Alam Semesta!



Salah satu benda yang 'MEMBAHAGIAKAN' menjadik sorang surirumah ni bagi saya ialah masa menyediakan bekal untuk anak-anak pi sekolah. Hek elehhh tah apa-apa.. macam la kalau kerja tak bahagia ek? Haha... well, truly saying- dulu masa keje pun saya buat jugak bekal untuk depa tapi 'the feeling' tu tak pure sebab sambil sediakan bekal tu dalam otak dok ligat pikir kang kita lambat nak gi kejelah, kang jalan jemlah, kat opis ada client tengah tunggu nak bambulah, nak pi hantar sikecik kat umah mak la lagi bla, bla bla.... Tapi bila jadi surirumah- waktu sediakan bekal dalam otak hati tele ngan dalam otak iaitu nak sediakan bekal- je! So automatik korang akan rasa hepi sangat lebih-lebih lagi bila anak tu balik kang tunjuk bekas kosong dan jerit, "Ummiiiiii, saya dah makan abes!" *Kembang hidung tujuh tahun!*


Ok back to resepi. Harini saya nak share resepi bikin pizza sendiri yang amek masa kurang dari setengah jam. So pizza ni sesuai dijadikan bekal sebab bukan saja cepat disediakan tapi dia jugak boleh difrozenkan dan dipanaskan semula bila-bila masa korang nak mamam!.
Jom tengok bahannya: -

  • Roti arab (saya beli kat pasar malam tapi biasanya kat kedai mamak banyak)
  • Sos Spaghetti Kimball perisa kari (sukeati koranglah nak perisa apa. Saya saja je nak try hee...)
  • Daging/ ayam kisar
  • Sosej dipotong serong
  • Sayur-sayuran ikut suka
  • Cheese cheddar/ mozarella parut
  • Daun basil/ oregano/ thymes atau apa je untuk tabur kat atas cheese (takde pun takpe)

Caranya: -

Memula amek je sebijik (?) roti arab tu dan sapukan sos spagheti tu kat atasnya rata-rata. Ikut suka la nak boh banyak ke sikit.

Susunkan sayur-sayuran dulu supaya dia tak kena api ngat nanti. Saya guna tomato je sebab tu je yang ade hehe... Bolehlah boh sayur lain macam cendawan, capsicum dan apa je yang korang rase logik. Kalau letak kangkung macam kuajaq plak kan...hehe...

Pastu baru susunkan sosej dan taburkan daging/ ayam kisar kat atasnya rata-rata. Kita tanak ade bahagian yang daging lebih atau sosej kurang sebab nanti akan berlaku perebutan ye...

Bila dah puas hati, last sekali barulah taburkan keju parut dan jugak daun basil/ oregano/ thymes atau ape je lah untuk hiasan dan bagi extra flavour sket... Bakar guna suhu 200 darjah celcius 10-15 minit atau sehingga keju mencair dengan menggunakan api atas saja. Kipas offkan ok.

Tadaaaaaa!!! Kan dah kata senang je! Jemput makan semua! Nyum, nyummmm...


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, December 30, 2014

Cuti2 Malaysia: Wakaf Che Yeh- Siri VII: Mesti cuba di Kelantan!



Akhirnya sampai la ke penamat siri hashtag Cuti2 Malaysia: Wakaf Che Yeh ni. Selama lima hari kat sana saya belajar yang negeri Cik Siti Wan Kembang ni memang kaya dengan pelbagai makanan yang sedap-sedap. Bukan tu saja tapi semuanya boleh didapati dengan mudah dengan harga yang murah. Uiks! Awat tetiba formal cengginih heh! Meh tengok apa makanan yang korang patut coba hasil ujikaji saya kat sana hehe...

NASI KAK WOOK
Nasi ni ialah nasi putih dengan gulai, sayur, sambal belacan dan ayam goreng yang dipotong kecik-kecik dan disaluti cili. Rasa dia lebih kurang macam nasi kukus ayam berempah kat KL ni cuma ayam dia la beza sket sebab bila digoreng kecik-kecik, ia lebih krup krap hehe... Lokasi saya beli ni kat tepi Perodua Wakaf Che Yeh aje. Kat jalan besar ada trapik lait tu korang amek kiri sekali dan masuk simpang kiri tu jalan sikit aje! Waktu operasi pagi pukul 7:00 sampai 10:00 tengahari rasanya.

KUIH-MUIH TRADISIONAL
Kuih-kuih ni saya beli kat kakak yang jual depan umah dia je dalam kawasan Jalan Pintu Geng. Selain kuih-muih, menu utama dia ialah nasi lauk campur yang yummeh jugak! Tabik kat kakak ni hehe... Meh nengok kuih apa saya beli; Dari atas ialah bahulu telur RM2/- aje. Sebelahnya saya taktau nama kuih tu ala lompat tikam tapi takde benda yang nak tikam tu haha.. Sedap sangat ok! RM2/- jugak. Bawah dia ialah putu halba RM2/-. Ramai suruh rasa so saya belilah putu ni tapi rupenya ia tak sama lansung rasa dengan putu beras sebab dia pakai ubi kayu. Saya makan migraine sampai petang hahaha! Bawah sekali pun saya taktau nama dia jugak RM2/-. Yang pasti ianya sangat yummeh yummeh dan yummeh! *melampau tak?*

NASI AIR DINGIN
Okeh... dalam seeeeemmuuuaaaa makanan yang saya makan sepanjang kat Kelantan ni kan, saya nak bagi award makanan yang paling dipuja dan teringat sampai meleleh-leleh airliur basi ni iaituuuu jeng jeng jenggg... Nasi Air Dingin! Nasi ni dijual kat tepi jalan je oleh sorang abe ni yang mana saya rasa dia mesti hapal muka saya sebab hari-hari singgah beli! Hehe... Lokasi dia ya amat sonang sebab cuma 3-4 meter je dari Perodua Wakaf Che Yeh. Kalau korang nak tau, nasi ni ekcelli cuma nasi putih, sambal belacan dan gulai lemak ikan tongkol aje. Tapi rasa dia? MABELES!

Yeaaa akhirnya tamat sudah! So sesapa yang garuk kepala tak tau pa cita saya dari hari pertama sampai la hari kelima saya jadi pelancong di tanah Kelantan, jemput-jemput ler singgah kat link di bawah ni ye! Adios!


Klik sini untuk baca kisah masa dalam perjalanan ke sini!

Sini plak cite pasal homestay yang kami stay masa kat sana!

Review pasal Restoran Istana Impian Catering kat sini: -

Last but not least *ewah* review kat Cafe D'Classic White Coffee

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Monday, December 29, 2014

Cuti2 Malaysia: Wakaf Che Yeh- Siri VI: JJCM- Cafe D'Klasik White Coffee


 

Mari kita mulakan intro entri ni dengan membaca surah Al-Fatihah kerana disaat ini seluruh rakyat Kelantan, Terengganu, Pahang, Perak dan Johor sedang menghadapi ujian banjir dari Allah SWT. Semoga mereka redha menerima ujian ini sebagai suatu rahmat dari Allah SWT, amin.


Okeh. Alhamdulillah. Syukur. Masa saya pergi Kelantan haritu cuaca sangat baik. Walaupun ada hari yang hujan renyai dari pagi sampai ke malam tapi tak berlaku lagi banjir waktu tu. So ini akan jadi JJCM saya yang terakhir ditanah Kelantan iaitu dinner saya yang terakhir sebelum saya balik ke rumah manis rumah haritu. Nama restoren ni yelah Cafe D'Klasik White Coffee. Lokasi dia sonang ya amat sebab dia betul-betul kat tepi jalan dan mengadap restoren Istana Impian Catering dan kedai makan Zaine yang saya cite dulu tu. Jom nengok apa yang ada kat sini!

Siyesli... err saya dah lupa nama kebenda alah ni hehe... *lenkali peram lagi entri sampai sebulan ye!* Bunyinye macam udang jangot ke maggot ke eh takkanlah maggot (ulat bangkai) pulakkan! Heheh... Dalam dia yelah udang yang dibungkus dengan apa saya pun tak dapat nak pastikan. Nak kata mee bukan mee, macam tepung tapi bukan tepung. Tapi rasa dia slack sket sebab tepung ke mende tu sangat tebal maka tak dapat menikmati rasa udang tu sangat.

Ni ialah encik nasik goreng kampung. Rasa dia biasa-biasa je kot. Seb baik Maria punye hehe...

Nasi goreng biasa ni pak ustad punya. Dia makan sekali dengan padprik... eh mana gambo padprik? Laaa lari bawah sekali pulakkkk... ngeh, ngeh... ermmm rasa dia ok ok je.

Nasi Goreng Daging Merah kepunyaan Mirul. Nasi goreng dia biasa-biasa gak tapi daging merah tu bernaseb baik la sebab kehadiran dia menyebabkan nasi goreng tu berjaya dihabiskan siMirul.

Nasi putih ngan telur dadar (tidak kenampakan di situ). Erkk- tayah review la kot!

Haaaaa yang ni baru saya punya! Mee goreng mamak! Saya patut cuba benda lain rasanya huhu...

Haaa ni la padprik toklaki saya punya tadi. Takpa lah dia suka dok bawah. Hat ni sedap gak. Okeh memang nyesal order mee goreng masin dan terpaksa habiskan! Adehhh!!!


Overall yang saya boleh kata pasal cafe ni yelah, rasa dia tak berapa menepati selera kiteorang yang banyak songeh ni kot hehe... Rasa macam ada something yang tak cukup bila makan *okeh kiteorang tamak* tapi no wonder kot saya hari-hari lalu kedai ni masa hantar toklaki gi keje dan saya tengok pengunjungnya memang tak ramai berbanding kedai yang lain. Apapun korang kenalah cuba dulu baru tau yek! Dengan itu, saya memberi markah: -

RATING
Servis: starstarstarstar
Food: starstarstar


Klik sini untuk baca kisah masa dalam perjalanan ke sini!

Sini plak cite pasal homestay yang kami stay masa kat sana!

Review pasal Restoran Istana Impian Catering kat sini: -

  Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, December 23, 2014

Cuti2 Malaysia: Wakaf Che Yeh- Siri V: JJCM- Cafe Jiran



Sambung lagi kisah makan haha... 

Malam ni tetiba rasa cam nak makan Western plak kan. Ate hari-hari dok makan Kelantanese food, baka-baka mat saleh ni mulelah bising nak makanan omputeh, konon!.. Restoran yang kiteorang pegi ni ekcelli disuggest oleh kawan pak ustad. Lokasi dia 10 minit dari Wakaf Che Yeh. Jom nengok apa yang hado: -

Kite mulekan dengan teh ais. Kepunyaan Maria. Gelasnya mengingatkan rumah yang ditinggalkan hehe...

Lasagna Maria punya. Boleh tahan... cuma saya lebih suka kalau lebih baaaanyaaaakkkk cheese! Eh, kata Maria punya! Ahaks!

Ini yelah sup mushroom buatan sendiri so sedap sebab tak rasa banyak Aji Naik Moto macam yang dalam tin.

Fish & Chip-  Ikan dia fresh & lembut. Sedap.

Pak ustad selalu order yang super sedap, nyampah! Yang ni lamb grilled!

Overall makanan dia sedap dan servis pun laju even masa kiteorang pegi tu tinggal setengah jam nak tutup tapi dorang tetap layan kiteorang. Yang teruja tu sebab saya nampak restoran ni diusahakan oleh chef melayu muda-muda dan kalau dok dalam ni, korang akan rasa macam dok dalam restoran chef 5 bintang. Dari pakaian, menu, plating... sumenya menarik. So ini rating saya!


RATING
Servis: starstarstarstarstar
Food: starstarstarstar


Klik sini untuk baca kisah masa dalam perjalanan ke sini!

Sini plak cite pasal homestay yang kami stay masa kat sana!

Review pasal Restoran Istana Impian Catering kat sini: -

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket