create with flickr badge.

Friday, April 18, 2014

Mari Belajar Deko Kek Cawan!



MARI GELAK-GULING BERJEMAAH.
Haritu kelas Rayyan belajar cara-cara nak mendeko kek cawan dan yang jadik cikgu tipunya sape lagi kalau tak mak jemah ni har har.. ok fine, gelak ar sebab masa balik tu saya cerita kat abangnya si budaktaiklalatepibibir tu yang hari ni ummi ngajar kelas adik. Dalam hati mesti dia kata;

"Wahhhh, terernya ummi...!" 

Tapi hakikatnya dia cuma kata;

"Lawaknya"




Krik..... krik.... 





Ok fine. Sambung cite.


Ni nak bagitau korang.. ngajo bebudak ni kan dia punye seronok lain macam tau nak citer. Setiap kali kite dapat tunjuk depa hasil kerastangan kite ni, depa punya tepok tangan siap pakej "WHOAAAA!!!" Hahaha, makin perasan le mak kunun terer hagaga...

Masing-masing tengah mennunggu giliran

Misi hantam sajalah bukan depa tau pun makcik ni klentong depa har har...

Sebelum masing-masing deko atas kek cawan memasing, makcik kena bagi latihan amali dulu, heh!

Hamek hang buat sendiri haha.. kat ghumah jangan harap Rayyan nak ku bagi deko mampuih kek orang kang kena reject hiu hiu...

Ni hasil keje depa.. budak-budak pra-sekolah berumur 6 tahun yang lansung takde basic melukih atas kek tapi telah berjaya dipesongkan pemikirannya jadik kreatip.... haa amacam? Rasa terhina tak agaga...


 HAPPY FACES! Ummi cayang korang! *tetiba!*
Ye, ye.. i know ramai yang tanya bile saya nak bukak kelas dewasa... Saya bukan tanak wat tapi cube korang kaji alasan ni okeh tak? : -

  1. Saya tak layak nak mengajar sebab saya menuntut pun dari hasil pemerhatian 'Chef Wan Dolly' aka mak saya dan selebihnya trial and error sampai penuh tong sampah baru berjaya hehe...
  2. Hangpa yang besor ni sume ketegaq ajor banyak kali pun tak paham-paham tak macam ngajo bebudak sekali tunjuk dah terer hahahaha.. ayat makan hati tak? Taklah sebenarnya dah banyak dah kelas untuk dewasa ni so korang pilih je lah nak pi yang mana. Janji siap ongkosnya ngeh, ngeh...
  3. M.A.L.A.S. hahahahaha...




JUMPA LAGI SAYANG-SAYANG UMMI SEMUAAAAA..!!! Besor besok jangan lupe kat makcik yang ajor korang lukih atas kek ni tau.. hagaga *kesat hinguih + ayormate*



Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wednesday, April 16, 2014

Resepi: Nasi Goreng Baked Cheese



Ni lah jadiknya kalau budak-budak dah bosan dengan nasi goreng style sedia ada. Lebih-lebih kalau korang mempunyai anak yang bertaik lalat ditepi bibir seperti saya, maka adalah KEWAJIBAN untuk rajin mencipta resepi sebelum beliau me'laser' dengan ayat-ayat seperti;

"Ni je ummi masak?"  ... atau..
"Laaa ummi ni dah tak tau masak ke?" ... ye sedikit sadis di situ tapi lebih baik dari yang ini --->
"Eeeiiiiii ummi masak apa tuuuu??? Tanaklah makan!" .. sob, sob (kisah benar)


So harini saya nak perturunkan resepi yang sonang yang hamat tapi boleh tipu minda kekanak sebab pabila masak nasi ini berasa seperti pizza. Jadi bolehlah klentong budak-budak yang ni pizza versi nasi ye! Ekcelli nasi gorengnya boleh belasah je ikut ske korang tapi untuk yang gambar ni saya wat cenggini: -

Bahan-bahan:

  • sedikit bawang besar potong dadu/ cincang
  • sebijik bawang putih
  • sedikit butter untuk menumis
  • nasi putih 2-3 pot
  • apa-apa daging/ ayam/ seafood. Di sini saya guna sotong dan daging kisar.
  • apa-apa sayur yang ada dalam esbok. Saya guna kacang panjang dan daun sup.
  • cili masak yang dipotong halus atau guna cili kisar pun boleh
  • sedikit garam
  • sedikit lada sulah
  • serbuk perasa/ cukup rasa/ kiub ayam
  • sedikit daun basil/ oregano/ thymes dan sewaktu dengannya
  • sedikit cheese parut

Cara-caranya: -
  1. Cairkan butter dalam kuali dan tumiskan bawang besar sama bawang putih. Bila dah naik bau, masukkan daging kisar. Gaul sekejap sampai daging masak.
  2. Masukkan sayur dan cili diikuti nasi. Kemudian campak pi lada sulah, garam, serbuk perasa dan kacau rata. Last sekali masukkan sotong dan tutup api bila nampak sotong dah masak.
  3. Masukkan nasi goreng ke dalam bekas tahan mikrowave dan tabur parutan cheese. Akhirkan dengan menabur daun thymes, basil, oregano sume tu. Takde pun takpe.
  4. Masukkan dalam ketuhar dan set api atas aje pada suhu 200 darjah Celsius. Masak dalam 10-20 minit atau sampai nampak cheese dah kekuningan dan mula mencair.
  5. Wallah! Dah siap!


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Thursday, February 13, 2014

Pi IKEA??? Sekarang tak perlu lagi!



Dulu kan zaman keroje, pantang IKEA ada sale je mulelah saya tak senang duduk. Kena-kena pulak ade sekor syaiton besor dok hasut ajak tuang keje pi soping sana akaka..
*Wei Aju ko jangan terasa tau hiu hiu...*
Tapi la ni semenjak dua menjak jadik dapur opiser bertarap donia nih, ate maleh no nak gi sana.

Takde duit saje le bagi alasan maleh. Kah, kah...



Tapi rak ni memang saya carik dah lama dah since dari baru pindah umah ni sebabnya saya dah beli sebelum ni... tapi tak cukup le pulak. Barang melebihi muatan cenggitulah jadiknya. Merata la saya carik tapi idok jumpe jugak rak yang sama macam yang kat IKEA tu. Boleh je beli yang lain design tapi tercabar la kewibawaan i sebagai bekas pelajar senireka kejuruteraan ni kannn.. (tanak kalah tu, ihiks!)

Di satu hari yang tenang... (kononnya)

Godek punye godek sekali terjumpak la dengan page Small Palace kat pesbuk. Dia ni juai barang-barang dari IKEA secara online. Amatlah sesuai untuk

kaki pemalas, 
kaki jimat, 
kaki malas nak beratur, 
malas nak carik parking 
dan
malas nak ayat toklaki ajak gi soping macam saya hehee.... 

Opkos la korang kena bayar sket untuk postage tapi same gak kan, korang gi sana bayar parking, bayar duit minyak bla, bla... kalau order ngan dia ni korang boleh beli barang dengan satu jari je sambil nguyah kopok dan ditemani secawan kopi panas lagi! Dijamin tangan dan kuku korang bersih dan tumit tak pecah berdiri lama!


So akhirnya dapatlah saya memiliki rak idaman saya tu hehe... Orang kata dah alang-alang beli tu kan, saya beli lah sekali clip plastik makanan ni. Haishh... tulah masalahnya- nak beli satu, pi beli dua. Tu blom masuk supermarket lagi. Nak beli limau sebiji je.. tapi ubat jerawat, kopiko, ceklat kat display rack sume pun saya hangkut. Udahnya janji tadi gi paso nak belanja bawah dua hengget akhirnya jadik lapan puloh dua hengget lima posen, haishhh!


Ok nak cite lagi satu benda. Hari yang sama dapat parcel SmallPalace ni, dapat jugak barang yang saya hoder dari hakak Shilla ni. Suke sangat weh! Pernah baca blog orang tu dia pernah beli seketui je benda alah ni RM80/- tapi ngan hakak Shilla, dua bijik camni tujuh poloh hengget je untung tak untung wehhhh! (tumbuh tanduk)


Ni versi dah diisi dengan cereal pek 150gm. Boh yang kotak kecik dulu wehhh demi untuk testing hehe...

|
|
|
|
V

Amacam? Cantik tak? Cantik tak?....


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, February 4, 2014

Projek D.I.Y. Wall Sticker ;)



 
Haritu saje je jalan-jalan blog orang tengok jeles caner dorang deko umah memasing maka tersinggahlah ke blog Rencah Kehidupanku ni. Bila tengok dia pasang wallsticker rasa cam teringin le plak tapi usaha meng'usha' big bosh tak berapa berjaya sebab dia sonyapppp jo, huhuu... maka saya dah lupekanlah aje hasrat murni buang duit itu... Tetiba selang seminggu, dua lepas tu dia bagi duit suruh gi beli mana yang saya berkenan. Wahhhh...Teruja mak!!! Well, nak kata apekannn... isteri mithali le katekan... tak push bebel pun dapat. *Riak dahhhh!* Agaga...


Sebelum tu memang saya dah lama berkenan ngan design dari Wall Sticker Paper Deco Malaysia ni. Harga RM50 satu roll oklah tu sebab saya cuma nak pasang kat tabletop aje. Saya pilih kaler dan corak ni sebab nak transform tabletop saya jadik ala-ala English style gituh *ecehhhhh...*


Okeh adik-adik, memula sekali korang kenalah bersihkan dulu tempat yang nak ditampal nanti tu ye. Ambik kain bersih dan lap sampai korang pasti kawasan tu dah bebas dari habuk dan sebarang bendasing yang mengganggu ye.

Cermin-cermin yang ade kat dinding tu kena cabut dulu ok.

Kendian, sediakan wallpaper sticker, gunting, pensil, pembaris dan kalau ada pita ukur pun okeh.


...CAMNER NAK MULA...
  1. Ukur dulu berapa panjang dan lebar tempat kite nak tampal tu kemudian tandakan ukuran tu pada belakang wallpaper sticker tadi.
  2. Lepas gunting, kopek sikit bahagian hujung sticker tu dan buka terus sampai lebih kurang 4 inci dan kemaskan bahagian belakang sticker yang tak bergam tu supaya tak mengganggu time nak menampal kang.
  3. Acu kat tempat nak tampal tu kiri kanan. Kalau dah puas ati, baru lekapkan bahagian 4 inci tadi tu kemudian tarik melurut perlahan-lahan baki sticker tadi tu ke bawah. Sepatutnya dengan cara ni sticker tu akan lekap dengan cantik (takde bubble-bubble dah) tapi kalau ade boleh je bukak balik dan cuba lagi sekali, dua kali, sepuloh kali, seratus kali... ikut sukelah. Tapi kalau dah seratus kali bukak dah tak rupa sticker jangan plak gi marah tukang jual wallpaper tu yek! Ahaks!
  4. Tips: Untuk jimatkan sticker, pastikan korang ukur betul-betul supaya tak banyak sticker yang tak guna dikendian hari. Lagi satu, jangan risau kalau nak tampal sini sikit sana sikit sebab bile dah tampal memang tak nampak dah kesan menampal tu. Nampak even aje *kalau korang pro cam saya lah haha, konon!*


Hasilnya....

Ada lebih lagi saya tampal kat tepi tangga ----->

Lampu ni memang datang sekali dengan sticker pokok dan burung tu. Saya beli dengan Almari Nora dah lama dah tapi nampak cam tergantung sebab tapaknya tak jejak tanah haha... so dengan adanya brick sticker tu barulah nampak cam dia ade tapak berdiri sketkan. Tapi sekarang ada masalah barulah pulak! Nampak macam tapak dinding dia tak habis tapi.... sticker dah yillek so buat-buat tak nampak je sudah! :P


  Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, December 24, 2013

D.A: Menu Lunch/ Dinner -7



Haaa... menu kali ni saya dapat hasil sumbangan atkiners kat kelab FB gak. Memula cam tak caya sebab dia kata memang rasa macam nasi goreng. Secara logiks-nyer-lah-kan, takkanlah masak kobis boleh rasa nasik? Huk-a-loh... saya ni kan banyak tengok channel CI so saya pun teraiii... MEMANG BETUL TAK TIPU nyahhh- rasa dia memang macam nasi goreng! Jadi meh saya share resepi ni kat korang untuk diterai pulak eh. Resepi ini diberi nama Nasi Goreng Tipu hehe...

Bahan-bahannya: -
Bunga kobis dicuci bersih dan toskan (ikutla nak berapa banyak)
Sedikit udang geragau/ udang kering/ udang hidup/ ikan bilis (tengok dalam peti ais mana yang ada thee...)
Sebiji dua telur ayam
Sedikit cili kisar (ikut tahap kepedasan yang dikehendaki)
1-2 biji bawang merah dan bawang putih dihiris nipis
Garam & serbuk perasa
sedikit minyak untuk menumis


Caranya: -

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang. Bila dah layu masukkan udang dan masak sampai naik bau. Lepas tu masukkan cili dan tumis sampai garing.
  2. Kendian masukkan telur dan biarkan sampai dia separuh masak baru masukkan bunga kobis serta perasakan dengan garam atau serbuk perasa dan kacau rata. Tadaaa... siap dah nasi goreng tipu anda! Budak-budak pun tertipu okeh har,har, har...



Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Thursday, December 19, 2013

D.A: Menu bekpes -4


 

Menu bekpes yang ni senang jek tapi sodap! In fact sebenarnya korang boleh je godam sikit je resepi biasa bertukar kepada sesuatu yang lebih sodap macam hini. Meh kaji bahannya: -

Bahan-bahannya: -
Telur sebijik
Lada sulah
Sedikit parutan cheese
2 ketui sosej (nak lebih skeatilah)
Tomato dan sayur salad

Caranya: -

  1. Goreng je telur tu dalam minyak yang sedikit. Kalihkan dan terus bubuh sedikit lada sulah dan parutan cheese ikut la berapa banyak korang suke ek. Pastu lipat dan angkat taruk atas pinggan.
  2. Sosej tu panggang je atas periuk pemanggang ajaib sampai masak. Dah siap masukkan dalam pinggan dan letakkan tomato yang dipotong dadu dengan sayur salad disebelah. Dah siap! Senangkan!



  Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Monday, December 16, 2013

D.A: Menu Lunch/Dinner 6



Sebelum korang baca sampai menitik-nitik airliur *haha* adalah penting untuk mak bagitau yang menu ni hanya sesuai untuk mereka yang dah dapat berat ideal cam saya dan makan sekali-sekala je *atau lebih tepat sebulan atau dua bulan sekali hiu hiu* tau... sebabnya menu ni mengandungi kandungan gula dalam rempah perapan so bagi yang baru-baru nak mulakan atkins tu- TOLONG JANGAN MAKAN INI! Thee...


Bahan-bahannya: -

Daging lembu/ kambing sukeatilah nak berapa banyak pun hehe...
Rempah Madu Kambing Istimewa Fiza (sile beli dengan tokeinya kat sini)
Bawang besar
Sayur salad
Timun jepun
Tomato dipotong dadu
Sedikit mayonis
Garam
Lada sulah
Bawang goreng
Daun sup & daun bawang seadanya



Caranya: -

  1. Lembutkan daging menggunakan pressure cooker selama 30 minit dan toskan. Airnya toksah buang. Taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang serta perasakan dengan garam. Dah jadik sup hehe...
  2. Daging tu kendian korang perap selama 1 jam atau lebih lagi mantap rasanya. Bila tiba masa nak panggang, lumur lagi sikit rempah kasik lagi sedap hehe... Pastu gunakan periuk pemanggang ajaib untuk memanggang. Tayah guna minyak yang banyak kalau korang guna pemanggang ni sebab kalau korang tak boh minyak pun dia tak melekat dan dia masak sekata juga. Cuma kite bubuhkan seoles minyak zaitun supaya bagi garing dan lembab sket je ok.
  3. Bila dah nampak garing kedua-dua belah bolehlah diangkat dan hiris nipis-nipis. So korang akan dapat garing di luar dan lembut di dalam! Hee...
  4. Untuk salad pulak macam biasa, cuma campurkan kesemua ssayur tu dan gaulkan dengan sedikit mayonis dan garam serta lada sulah sampai korang rasa puas hati. Apa lagi? Makanlah! ;P


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!
 
Photobucket