Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Tuesday, April 2, 2019

Cara mudah dapatkan wang dari pembelian atas talian!

Tuesday, April 02, 2019 0 Comments



Saya bet rata-rata korang kalau tak selalu pun tapi mesti pernah order apa-apa secara atas talian (online) kan? Macam saya yang tulang dah banyak reput ni, bukan saja takat membeli-belah yang saya guna perkhidmatan atas talian tapi nak tempah tiket ketapi, tempah bilik hotel malah tempah makanan pun selalunya kadang-kadang guna online, ahaks! Bukan malas tapi kalau takde orang guna nanti kurang populasi rakyat malaysia yang menmanfaatkan teknologi, heheh! Tapi tau tak korang yang dengan menggunakan satu applikasi ni, korang boleh dapat duit tiap kali korang membeli secara online?


Okay nama applikasi ni ialah SHOPBACK. Bagi yang tak pernah dengar, applikasi ni tugas dia ialah memberikan kembali wang yang korang guna semasa pembelian online mengikut peratusan yang tertentu. Owh ye, applikasi ni korang boleh download secara percuma kat Apps store untuk pengguna IOS dan Google Apps Store untuk pengguna Android. Kalau korang download dari sana, sila masukkan code referrel ni bila diminta ye 👉 BOdhn5. Kalau nak senang, download je dari link kat bawah. Okeh sekarang meh saya ajar cara ia berfungsi: -


Pertama: Download applikasi SHOPBACK kat SINI . Lepas dah settled download, sila open.
Kedua: Isi butiran yang dikehendaki dan paling penting jangan lupa isikan maklumat akaun bank yang korang nak guna untuk depa debitkan ke dalam akaun korang bila korang nak withdraw nanti.


Okay dah selesai semua, korang boleh pergi semula ke Home page dan kat situ korang pilih applikasi mana yang tersenarai kat situ untuk korang mula bershopping! Pada masa ni ada 500 company yang join Shopback ni so pilih aje!


PERINGATAN!!! Jangan membuat sebarang transaksi melalui applikasi lain sebab kalau korang tak bukak applikasi tu melalui applikasi ShopBack ni, pembelian korang takkan dicatat. Dengan kata lain korang beli tapi takde la dapat duit dari transaksi tu. Contohnya korang nak beli barang kat Shopee tapi korang beli dari applikasi Shopee bukannya membeli di Shopee dari  applikasi ShopBack. Err... Paham ke paham? 😜


Oleh sebab benda yang baik wajib dikongsi bersama, korang silalah share dengan adik-beradik, sedare-mase & sahabat handai tentang kebaikan ShopBack ni. Bukan depa je yang dapat duit tapi korang yang share berita gumbira ni pun akan dapat hadiah RM5.00 dari setiap pendaftaran dorang tu. Bukan tu je, kalau depa soping nanti, setiap transaksi pembelian dorang (min RM25.00) korang akan dapat RM5.00 juga sebagai tanda penghargaan dari ShopBack. Best kan?


So tunggu apa lagi? Gunalah ShopBack! Download je kat 👇👇👇

SINI


Sharing is Caring 😉

Signature

Sunday, November 25, 2018

JJCM: Restoran Barracuda

Sunday, November 25, 2018 1 Comments

 

RATING
Service: starstarstarstarstar
Food: starstarstarstarstar

Suatu masa dulu yeitu kira-kira 6 tahun yang lepas, saya ada review satu kedai makan baru bukak kat dalam bandar Saujana Utama, Sg Buloh ni. Bagi yang nak trobek sila baca kat sini ye. Hari ni selepas 6 tahun berlalu, kedai tu pun dah pindah lot baru dan banyak yang dah dihapgred. Jadi meh la kita review lagi sekali ye! Kali ni saya nak review pasal 3 menu yang menjadi pojaan kastemer dorang iaitu Grilled Chicken Pepper, Chicken Chop dan Lamb Chop.

AMARAN! IMEJ MUNGKIN MENYEBABKAN KEROSAKAN KELENJAR AIRLIUR.

GRILLED PEPPER CHICKEN

Kalau korang dah baca review saya dulu, menu ni memang sedap dan percaya atau tak, rasanya masih sesedap enam tahun lepas. Kepingan ayam tu disalut dengan rempah dan dipanggang elok-elok on time je so bila korang makan, menitik-nitik jusnya tau huhuuu...


CHICKEN CHOP

Dulu, kini dan selamanya, ni lah satu-satunya Chicken Chop yang paling saya suka sebab ianya sangatlah crunchy dan tak berminyak! Itu sangat penting ok untuk mengurangkan lelemaks yang ada haha! Apa yang saya perasan portion dia dah semakin besar sampaikan saya kena kongsi berdua dengan budak tahun 4 itu. Ini kalau Wan Dolly ada sini konprem dah dia order menu asasi dia nih!


LAMB CHOP

Well, lamb chop ni sememangnya satu kemestian bagi pak ostad kalau makan makanan Western. Yang best pasal lamb chop kat sini yelah dagingnya tak bau hamis lansung. Dagingnya pun masih selamat digigit oleh orang yang pakai gigi pelesu heheh! Kalu nak kurus cepat, pilihlah lamb chop ni sebab berdasarkan kajian pak ostad punya reading timbang berat tak pernahnya naik. I is jeles.


Owh ye, kesemua menu-menu ni datang dengan set fries (yang giler banyak), sos cili, sos blackpepper (tak pedas so budak-budak boleh makan tanpa ada risiko menjadi penghuni jamban selepas itu), coleslaw (homemade yang sedap weh!) dan sayuran segar. Ekceli kan, ada banyak lagi menu selain tiga yang saya review ni. Antaranya fish & chip, beef steak, spaghetti aglio olio, carbonara, classic macaroni cheese, spaghetti bolognese dan lain-lain lagi. Dengo cite ada menu pasta yang baru nak masuk. Nanti boleh try hehe!


Bagi korang yang nak cuba meh la datang ke Restoran Barracuda ni di No. 39, Jalan Jati, Saujana Utama 2, Sungai Buloh, Selangor. Kalau hagak-hagak angin kemalasan melanda ataupun minyak kete tinggai nyawa-nyawa ikan je kan, dun wuri- call aje nombor Barracuda Delivery (018) 9186.196, buat pesanan tamak anda dan tunggu aje depan pintu!


Wei, kalau korang nak jimat, bermula dari 26hb hingga 29 November 2018 ni (hari Isnin sampai Khamis ye. Jemahat datang takde oper jangan bisin pulak!) bermula dari jam 5:00 petang bawak la ke pukul 11:00 malam, restoran ni ada buat promotion beli 3 set menu dapat 1 set menu PERCUMA tau! Maknanya korang save hampir 30% gak tu. (Duit lebih tu simpan buat beli shawl baru, kihkih!). Promo ni sempena Fiesta Jom Makan Western bersempena 6 tahun ulangtahun restoran ni beroperasi. Alah kira hadiah besday la ni tapi instead dapat hadiah tapi bersedekah dan berkongsi kegembiraan, eceh!


Okeh kalau korang usha-usha dulu sebelum datang bolehlah jenguk kat IG depa: restoran_barracuda ataupun kat Facebook: restoranbarracuda.


Sesapa yang datang makan kat sini boleh refer map ni ye!




Jom layan!



  Signature

Saturday, April 7, 2018

My First Time (Nuffnang Challenge)

Saturday, April 07, 2018 4 Comments

 

Semua orang ada cerita 'pertama kali' dalam hidup kan? Toksah arr klentong lahir-lahir semua benda dah pernah cuba hehe... Bagi saya kan, pengalaman pertama kali yang paling saya tak bleh blah lupa ialah hari pertama memandu kereta, ahaks!


Okeh sebelum tu bior saya citer sket sejarah silam. Yang sebenonyekan, saya ngaku ajelah yang saya ni orang yang paling penakut dalam dunia nak bawak kereta. Jangan kata nak bawak, nak pegang stereng pun dah gigil. Pak Ustad dah lama suruh amek lesen tapi asal sebut bab kereta je lutut ketor, ate caner haha! Nak kata belajo bawak kereta dengan dia dari zaman bertunang lagi dia dah ajo tapi nama nak amek lesen tu Ya Rabbi macam pi sua leher nak kena pancung perasaannya!


Hinggalah suatu hari, iaitu kira-kira 2 hari lepas saya habeh pantang anak nombor dua; saya kena ragut masa tengah jalan kaki nak ke bus-stop on the way nak pergi koje. Peristiwa tu menyebabkan saya fobia dengan bunyi motor yang datang dari arah belakang sampai la, percaya tak? Saya kena heret hampir setengah kilometer (sapa suruh tanak lepaskan henbeg walhal ada kurang sepuluh hengget je pun time tu huhu...) dan kena rawatan 6 jahitan 2nd degree minor cut kat tulang pipi yang gebus neyh, ouchhh!!!

Gambar hiasan takde kena-mengena dengan cerita. Masa ni kereta kena blocked lebih 2 jam. 2 JAM OKEHHHH!!!!

So, ekcelli itulah titik-tolak dimana saya nekad tanak pergi koje naik bas lagi dan lagi best, saya pasang azam nak pandai bawak kereta supaya suatu hari nanti kalau saya terserempak dengan peragut tu, saya nak langgor deme sampai tergolek-golek hehe... *gelak syaiton*. Dipendekkan cite, akhirnya saya berjaya la dapatkan lesen lepaih tu. Masa hari pertama tu, pak ustad guide dan monitor saya dari depan. Beliau naik motor. So destinasi saya yang pertama dari rumah masa tu ialah bawak anak-anak tinggalkan kat rumah mak yang 5 minit je perjalanannya dari rumah sewa. Memang gelabah giler la sebab pak ustad ikut jalan shortcut which is segala-mala lorong kecik dia redah. Hampir gak la nak masuk longkang sebab takleh agak jarak tayar dengan longkang tu. Opkos la tengok pak ustad dah terkumat-kamit kat depan tu ha dok membebel-bebel hahaha...

Ni pun takde kena-mengena dengan tajuk. Ni masa jiran langgar lepas tu dia blah, haha!

So dari rumah mak baru pergi kerja yang jaraknya 20 minit tu. Masa pergi alhamdulillah memang aman damai. Yang jadik masalahnya ialah time balik koje. Memandangkan saya taktau jalan nak keluar so sorang colleague guide saya dengan kereta kat depan so saya pun dok follow dia tak ingat lansung nak pikir pasal orang kiri kanan. Maka terjadilah peristiwa hampir nak terlanggar sorang pakcik yang bawak anak balik sekolah agama sebab saya main masuk lane kiri tak bagi signal. LUPAAAA SANGGAAAATTTTT!!!! Bukan sengaja sebab dok nak pastikan kete kawan tu tak terlepaih dari pandangan kekdahnya, huhu! Mujur la pakcik tu sempat elak tapi sampai ke depan simpang, saya perasan mulut dia pot pet sambil dok toleh kat saya hehe... MAAFLAH PAKCIKKKKKK!!!!!


Ok akhirnya saya berjaya drive masuk highway. Masa tu rasa macam arghhhh leganya yang hamat!!! Tetiba lak hujan pun turun dengan lebatnya dan tetiba lak jalan tu jem tak bergerak-gerak! Lagi haru, takde sapa pun pernah ajo saya yang kalau time hujan jangan tutup ekon tapi itulah yang saya buat! HAHAHAHAHA! Aduyaiiii... berpeluh gelabah okeh dok mengelap cermin sebab kiri, kanan, depan, belakang semua cermin dah berkabus! Yang depan jalan dok jem, dalam kereta saya dah menggigil sejuk + takut hahaha.. memang takleh lupa betui la pengalaman nih. Napelah kan info ni tak masuk dalam silibus teori masa belajo driving dulu kahkah!


Wehhh... tapi tu dululah. La ni dah berani dah cuma sekarang bila jadik penumpang masa anak dara saya drive, ketor balik lutut tetiba hagaga! Okeh, so itulah pengalaman 'pertama kali' saya yang paling saya takleh lupa kot. Kalau korang ada jugak pengalaman 'pertama kali' yang korang nak citer, meh la join challenge #MyFirstTime #CrunchTime. Korang boleh hantar ke crunch@nuffnang.com dalam apa saja bentuk samada ianya artikel *macam ni*, gambar, video atau apa saja yang kreatif sebelum 15 April 2018. Jom join! Mana tau entri korang nanti dipublish kat Facebook atau Instagram Nuffnang!


  Signature

Thursday, March 29, 2018

JJCM: Bandar Maharani, Muar, JDT (Versi Tempat Penginapan)

Thursday, March 29, 2018 4 Comments


Dah penat berjalan kat tempat-tempat menarik dalam Banda Muo, pastu dah tau kat mana tempat makan nak dituju... sekarang mari kita cerita pasal kat mana korang nak bermalam pulak. Kat sini ada banyak sangat pilihan hotel dan homestay sebenarnya. kalau korang rajin pusing-pusing dalam bando dia memang konpem punya nampak signboar hotel. Tapi cam biasa, kalau waktu cuti sekolah, adalah lebih afdhol korang tempah dulu sesiap sebelum pergi. Kalu gamble jek sampai sana pastu tetiba takde yang kosong, jadik gelandanganlah pulak kang tido dalam kete huhu...

Oleh sebab saya bijak orangnya *hehe...* 2 minggu sebelum ke sana saya dah pun buat tempahan melalui applikasi Trivago. Ada banyak pilihan hotel tapi saya tertarik dengan Hotel The Grace. Meh saya kasik review: -

Hotel ni terletak kat tengah-tengah bando jadi amatlah senang nak mencariknya dan parkingnya pun banyak. Landmark mudah nak carik hotel ni ada Restoran Perfecto yang giler cantik berada disebelahnya. Alamat kalau nak gugel ialah 1998, Jalan Pesta 2, Kampung Kenangan Tun Dr Ismail 1, 84000 Muar, Johor, koordinat: 2.0495884,102.5162314,12z.

Bila korang masuk je kat pintu utama, korang akan jumpa kaunter registration dulu kat bawah. So lepaih dah register nanti korang dapat kad access, bolehlah panjat tangga ke tingkat 1. Kat ruang atas tingkat 1 tu nanti ada tempat rehat tetamu yang cantik so kalau mengah angkat beg macam saya, dialukan untuk caj semula oksigen kat ruang ni.

Diruang yang sama, ada tempat untuk layan komputer dan opkos wifinya percuma! Sebelah tepinya pulak ada peti ais dan tempat membancuh air panas. Saya tak cuba jadi saya taktaulah betul ke idok tapi saya ada baca review kat Booking.com yang semua tu percuma aje. Kat tingkat ni pun ada bilik tapi bilik saya kat tingkat 2. Hilang lemak 10kg!

Saya pilih bilik berkatil extra-queen so katil dia boleh muat 3 orang *yang kuruihlah macam err..😌* Bilik dia cosy sangat cuma agak cramped untuk 2 orang dewasa, 2 remaja dan sorang kanak-kanak. Boleh je mintak billik twin (bersambung) tapi bila pikir sama gak nanti bila budak-budak ni takut, depa mai cabut lari tido satu bilik gak, so batalkan jelah niat murni itu, haha.

Aircond dia berfungsi dengan baik, tv pun dapat semua channel biasa. Walaupun bilik yang kiteorang inap ni betui-betui kat belakang kedai makan cina, tapi tingkap dia tak tembus bunyik lansung. Sangat aman damai dok kat dalam bilik ni sampai rasa malas nak keluar, haha. Semua kat sini ok sangat cuma satu je iaitu masa saya nak check out, kerani kaunter tu tengah sembang dengan colleague dia thru phone dan yang tak bestnya dia maki hamun dan kutuk 'seseorang' depan kiteorang dan sorang kastemer yang baru nak check in dengan selamba hajer which is saya rasa tak patut kot bersembang gitu depan kastemer, huhu... Tapi, selain daripada tu, saya bagi 5 🌟🌟🌟🌟🌟!

Okey, kalau korang nak tau apa tempat menarik yang korang boleh lawati kat Bandar Muo, silelah klik link ni ➩ https://deebpunyecite.blogspot.my/2018/03/jjcm-bandar-maharani-muar-jdt-edisi.html

Kalau nak tau apa makanan yang patut korang cuba bila berada di Muo pulak, klik je sini ➩ https://deebpunyecite.blogspot.my/2018/03/jjcm-bandar-maharani-muar-jdt-versi-nak.html

Signature

Wednesday, March 28, 2018

JJCM: Bandar Maharani, Muar, JDT (Versi Nak Makan Apa)

Wednesday, March 28, 2018 5 Comments
 


Saya tauuuu... korang sume musti tertunggu-tunggu part yang ni, kannnn... ahaks! Takpe, takpe jangan memalu. Kita sama je, hobi suka makan agaga... Okeh, harini saya nak cite pasal apa makanan yang jadik trademark kat Bandar Maharani ni. Jom kita mula..!

1) SATE MAHARANI
Kalau korang pegi Muo dan terlepaih nak makan sate, memang malang betuilah nasib korang kihkih. Sate ni sangat mudah nak didapati dimana-mana kedai makan sebagai sarapan pagi. Best, kan? Kalau kat tempat lain mana ada orang juai sate pepagi buta weh!

2) SOTO AYAM MUO
Ni pun dish sarapan pagi yang hamat mudah korang nak jumpa. Muo punya soto lain dari yang biasa. Depa ada resepi rempah yang tersendiri sebab tu kalau korang makan soto kat tempat lain rasanya tak serupa dengan hat kat Muo ni. Kalau korang maleh nak carik bahan-bahan untuk masak sendiri soto Muo ni, jangan risau sebab ada je juai pes rempah soto kat memana kedai kat area sini. So balik umah nanti bila tetiba ghase macam nak makan soto versi Muo, korang cuma tambah air & bahan-bahan basah aje. Sonang sangat lebih-lebih lagi untuk orang yang berpenyakit M hajaja...

3) MEE BANDUNG MUO
Mee bandung memang ada macam-macam version okeh tapi hat Muo nih is the best among the best, percayalah huhu... Ada banyak gak kedai makan yang juai mee bandung ni tapi yang paling pemes dan terbaek sudah semestinya jatuh kepada Restoran Mee Bandung Abu Bakar Hanipah kat Jalan Abdullah, Pekan Muar, 84000 Muar, Johor. Koordinatnya: 2.0465466,102.4961549,12z. Sultan Johor pun datang sini nak makan mee bandung dia okeh!

4) ASAM PEDAS
Waktu makan tengahari atau makan malam korang wajib cuba asam pedas nih. Biasanya ada banyak pilihan asam pedas macam asam pedas ikan duri, ikan maung, ikan pari, ikan merah dan banyak lagilah. Kena plak makan dengan telur masin pastu kalau ada sambal belacan dengan ulam, perghhh! *lap hinguih* Heyyyy, walaupun saya langgor pantang bedal nasik, tapi saya masih ikut Kevin punya diet rules tau. Kuantiti nasi ikut besor segenggam tangan sendiri, bukan pinjam tangan orang lain ye anak-anak! Err.. tangan toklaki pun tak dibenarkan. Owh ye, yang pemes kat sini kalau tengahari korang boleh cuba carik Kedai Makan Pok Deh dan malam kalu, pi carik kat Medan Ikan Bakar Sabak Awor untuk rasa asam pedaih yang power.

5) MEE SIPUT GORENG
Asek makan berat je kan, cuba korang rasa mee siput goreng ni pulak. Rasa dia macam makan kopok cicah sambal cuma takde rasa ikan, hee... Ada banyak tempat yang jual mee siput ni dan bermacam versi tapi saya cuma beli dekat Don-Hu Jurassic Park tu aje. Hat ni sambal kicap dia memang terbaek wo!

Hmm... saya rasa-rasa la kan macam ada lagi je trademark dish bandar Muo ni tapi hilang ingatan pulak. Kalau ada sesapa yang nak sajes makanan lain, jangan le memalu tinggalkan komen okeh. Mana tau kot sampai sana lagi, korang nak belanja saya makan pulak agaga... *harapan*.

Untuk yang nak tau tempat menarik boleh dilawati bila berada di Bandar Muo, silelah ke sini
----> https://deebpunyecite.blogspot.my/2018/03/jjcm-bandar-maharani-muar-jdt-edisi.html

Signature
Follow Me at flickr! .