Tuesday, September 18, 2012

Home » , » Nak renovate rumah? Camno???

Nak renovate rumah? Camno???



Okeh, kali ni saya nak bagi tips bagi sesapa yang bercadang nak renovate umah ye. Kan per, pasal saya dah melaluinya kan, jadi saya nak share la sket ape yang saya tau pasal ni kat engkoram. Ekcelli manyak mende gak yang korang kena wat tau. Bukan setakat panggey orang datang umah, bagitau nak wat ape pastu jalan, takdenye... Kira-kira nak sampai ke tahap kontraktor nak mulakan renovation tu pun ade la gak makan sebulan, dua. Hari ni gi tengok tiles, hari nun gi pilih bunga tembok pulak, minggu depannya gi diskas wiring lak... letih gak beb. Canerpun, meh tengok prosedurnya: -


#1
Menda yang pertama-tamanya korang kena wat yelah carik kontraktor yang boleh dipercayai dan bincang pasal bahagian mana yang korang nak renovate tu, mintak nasihat samada majlis luluskan ke tak pastu berapa bajet. Bila dah setuju, carik sorang arkitek yang bertauliah untuk lakarkan layout rumah korang yang nak diubahsuai tu. Sebab utama kena carik arkitek yang bertauliah yelah sebab hanya spesis dorang je yang layak gi submit permohonan korang untuk renovate rumah tu kat Majlis Perbandaran okeh. So janganlah berangan korang bleh pakai lukisan korang yang macam budak tadika tu ye akaka... Cam saya guna arkitek yang diproposed oleh kontraktor ni jugak sebab arkitek tu memang ade plan umah taman perumahan tu. Cuma paham-paham ajelah, bila dah atas orang sure la ade komisen sket tapi tak kesahlah janji settle. Sebab kalau kiteorang yang gi carik sendiri, pastu nak dapatkan pelan dari majlis lagi, pastu nak tunjuk nak renovate camne lagi... pehhh, cam letih je kan?


#2
Saya tak taulah proses nak siapkan layout dan submit kat Majlis Perbandaran tu makan bape lama sebenarnya tapi since saya submit dah tinggal seminggu nak raya haritu, so makan 3-4 minggu gak la baru dapat surat kelulusan dari Majlis Perbandaran Kuala Selangor. So, lepas dah dapat surat tu (nanti surat tu kena tampal kat depan umah ye) next korang kena gi carik tiles (ni untuk yang pasang tiles sekali lah ye. Kalau tak, abaikan!) Makan 2 hari gak misi mencarik tiles ni. Di waktu orang masih dok gi open haus, kiteorang laki bini ni sebok kuar masuk kedai jubin tau hahaha...


#3
Dah dapat tiles yang berkenan dihati, pastu korang kena plak carik bunga untuk tembok pagar. Step ni pun korang bleh abaikan kalau korang tak gatal nak cabut pagar dawai dan gantikan dengan tembok batu cam kiteorang ye. Bab memilih bunga ni lagi la lama. Kontraktor tu dah setat keje separuh jalan, kiteorang masih tak jumpa-jumpa lagi yang comel. Ada la seminggu kot mencarik. Ekcelli sume keje tu bleh je soh kontraktor yang uruskan tapi kalau dia tak beli yang macam kite ndak, sah-sahlah dah panjang lagi citekan? So usaha sendiri ye!


#4
Benda ni walaupun cam remeh tapi sebenarnya sangatlah penting tau yeitu bagitau kontraktor tu yang kite nak dia buat wiring. Benda ni amat penting kalau korang ade nak pasang ekon ke, water heater ke kan... sebab kalau korang soh orang wat wiring selepas selesai kerja-kerja renovate, dinding korang kena pecah balik sebab dia nak tanam wayar dalam dinding tu. Lagi parah kalau korang dah masuk perabot sume pastu baru tingat nak wat wiring maka taim tu bukan takleh pasang, boleh gak cuma rumah korang jadik kotor la balik, pastu kena kemas balik, ubah balik perabot... kan manyak keje tu? So ingat ye, membuat wiring itu penting!


Okeh, bile dah selesai suma, korang blehlah mula pilih jenis dan design camner korang nak wat untuk kabinet dapur pulak. Haaa... bab yang ni saya belum sampai lagi. Insyaallah nanti saya dah selesai, saya share yek! Skang mari kite sambung verangan balik! Zassss!!!

Ni bahagian dapur basah (wet kitchen). Tak lama lagi kat sinilah opis baru saya theee...


Signature Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

31 comments

September 18, 2012 at 10:35 AM

wahhhh rumah besar!

September 18, 2012 at 11:02 AM

@:: Mrs.Eady ::Ishh besor mendanyaa.. standart 20x70 jelah Mrs. Eady!

September 18, 2012 at 11:07 AM

cantiknyer rumah..besar plak tu..memang lawa..best la deko2 nnt kan..;)

September 18, 2012 at 11:14 AM

@Nens CollectionHebak tul mate korang ni ye, tengah pasir-pasir dinding sopak bagai pun nampak cantik akaka... huhuuu yelah, nak deco bagai mengikut poket yang tak tebal ni sungguh tak sabar!

September 18, 2012 at 11:48 AM

kalau saya senang je.. ade sorang kawan dh arkitek, ade sorang kwn keje kat majlis perbandaran, kwn baik ayah ade sorang kontraktor, adik pulak memang keje wiring.. hehe

September 18, 2012 at 12:07 PM

hehe modal besar tu nak renovate umah

buat kenduri masuk umah jgn lupa jemput haha muka tak malu betullah

September 18, 2012 at 12:15 PM

@MéuzAngelo™ XXIIIPerghhh!! Memang goyang kakilah yek! Weee...

September 18, 2012 at 12:16 PM

@Tina OthmanBesor sangat Tina huhuuu tapi takper, cek abang tengah kayo. Kang dah kayap jangan kate nak reno, nak mintak belikan kredit pun tak hado hahaha... Insyaallah Tina. Malu tak malu datang gak ye! Ahaks!

September 18, 2012 at 1:01 PM

Salam Farah, info yang bernas, cara penyampaian yang bersahaja..suke baca.

September 18, 2012 at 2:43 PM

@Marsita yahyaSalam. Maseh sudi berkunjung. Suke dengar anda suke ngeee...

September 18, 2012 at 4:33 PM

tq. panduan bagus ni. mana la tau kalau satu hari nanti ada angan nak besokan rumah juga. ngeeee

September 18, 2012 at 4:56 PM

@wani scTheee... insyaallahhhh... maseh ye sudi singgah!

September 18, 2012 at 7:24 PM

sebut pasal renovate, alamak duit terbang..

September 19, 2012 at 7:50 AM

@SharinginfozAk-ah kan hehe... ini pun guna duit hasil simpanan berbelas tahun keje huhuuu... pasni kayap! :P

September 19, 2012 at 9:16 AM

x sabar nak tunggu entry pasal cabinet dapur plak..
sebab umah saya nanti saya nak pasang dapur dulu.

September 19, 2012 at 10:36 AM

nak renovate umah kena plan btol2.. tak leh cincai... $$$$ pon kena laa stand by... hehe

September 20, 2012 at 4:38 PM

@corat coret sendiriOoo ye ke? Wahh bestnyaa.. okeh2 nanti kite postkan yek!

September 20, 2012 at 4:38 PM

@C.M.A @ CikMoonAdnanAaa tau takperkannn...!

Anonymous
October 15, 2012 at 11:13 AM

tembok bunga tu dapat carik kat mana? hehehe

October 15, 2012 at 4:40 PM

@AnonymousYang mana satu? Yang macam geometri tu kontraktor supply dari kilang dia. Yang bunga2 tu ade jual kat alongside jalan Paya Jaras. Hehe...

Anonymous
November 10, 2012 at 7:33 PM

kontraktor tu buat wiring tak masukkan kabel dalam paip ke? terus letak kabel dan simen je ke?? bahaya tau..

November 20, 2012 at 9:54 AM

@AnonymousRefer gambo yg mane ek? Tak sure pulak tapi kalau gambo yang wayar2 kat atas tu rasanya tu dia pasang ekon.

February 28, 2013 at 9:34 PM

Nk tumpang iklan...
Kepada sesiapa yg nk dapatkn kelulusan majlis utk kerja ubahsuai rumah boleh sms saya... d'rius design studio 019-2843366
Saya buat pelan ubahsuai rumah dan rekabentuk bangunan baru spt banglo dll...

March 11, 2013 at 3:21 PM

@rosman noraziziAmboih promote nampak hehehe... ape2pun 25% tuan penasihat yeee huahua...

Anonymous
March 14, 2013 at 11:30 AM

berape cost overall yg kena tanggung utk renovate ni? minta share blh?

March 14, 2013 at 11:23 PM

Salam, Saya pun nak tanya brp kos habih utk renovate... maklum la saya skrg sedang dlm mood itu, plan dah lulus, tukang sudah jumpa, budget belum tentu hahaha..

March 21, 2013 at 2:02 PM

@shaqzaSalam... ermm saya bagitau anggaran kasar jelah ye sbb tak hengat sangat hehe. Yang tambah dapo tu (extend) RM12K, pasang kabinet L shape RM12K, bar table RM600, wiring RM600, tinted RM1200, plaster ceiling RM8K, tiles depan umah RM4K, tambah tembok kiri kanan RM3K. Sekian huhu... BTW umah kat SU gak ke? Hehe...

March 21, 2013 at 2:16 PM

@AnonymousSalam boleh je no hal. Ada la roughly lebih RM40K abeh huhu...

May 20, 2014 at 5:24 PM

Sesiapa nak renovate rumah boleh tgk http://armaconintelligence.blogspot.com/

July 3, 2016 at 11:55 PM

ASSALAMUALAIKUM TUAN/PUAN. KAMI KONTRAKTOR RENOVATE DAN BUAT RUMAH AREA SELANGOR TERUTAMA LEMBAH KLANG. KERJA BERMUTU DAN ADA WARANTY. SILA HUBUNGI 0122528706 MAT. SEBUTHARGA/QUOTATION DAN SITE VISIT PERCUMA. TERIMA KASIH.

November 23, 2016 at 5:16 AM

Salam
Sy buat kitchen kabinet Dan renovation boleh wasup sy saiful 0173067458 untuk free quotation area n.9 Dan melaka. Page saya www.dafssmart.blogspot.com

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket