Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Friday, September 14, 2012

Ghaye, Ghaye, Ghaye!



Orang sume dah abes cite pasal ghaye, Mak Jemah sorang ni baru nak post cite ghayekan? Muahaha... allooo... bawak bertenang. Ade motipnya okeh. Sebabnya saya baru je betul-betul raye ni haa... so barulah best cite pasal rayekan? Kalau tak abes pose lagi, tak rase cam raye lagilah... hehe... *Nampak no lembab! Dah berapa banyak hari dok skip pose- sampai dah nak abes Syawal baru clear utang akaka...* Okeh, mari layan gambo sampai lebam!


Ini adalah kubur atok Maria aka abah saya. Tahun ni kubur arwah abah ade bunge kaler kuning lagi, cewah! Kubur dia wajib pergilah taim ghaye-ghaye ni tapi tahun ni saya pergi awal sehari sebelum raye. Atok mesti seronok sebab tahun ni cucu-cucu dia pun ikut kena paksa same sedekahkan Yassin untuk dia. Suka sangat rumput atas kubur tu- sungguh gebus! Rasa cam nak tido baring atas dia aje! *Hilang akal*

Ni gambo mase malam raye kat umah Wan Dolly depa. Biasalah, besoknya kan dah nak salam-salam jadik malam raye adalah waktu yang paling sesuai untuk menambahkan dosa sesama adik-beradik dulu. (Sila abaikan harta-benda yang tak sempat kemas lagi di belakang mereka-mereka itu ye!)

Perkara paling dah tau sangat! Pepagi raya- kena posing sorang-sorang kendian ramai-ramai pulak sebelum beraya. Sungguh skema.

Kemain ayu lagi daku meminta ampunkan? Jangan tak tau, gaya tu penting untuk mendapatkan angpau yang isinya hebat akaka... Tengoklah pegang tangan laki cam nak salam Agong gayanya *propa sungguh!*

Depa ni memang terserlah bebenor beraya sebab nak angpau. Lenkali ikut gaya ummi ye, cover-cover sket. Yang paling ketara yang dua orang ustad kenit tulah!

Kay abes cite rayaaa... yeayyyy... opsss de lagi! Haritu penutup beraya diakhiri kat umah kakak saya kat Batang Kali nun. Rumah lain pergi gak tapi sebab korang bukan yang terakhir pergi,kan, jadik gambar korang takde hahaha... *pilih kasih* Meh layan...

Ayam goreng tapi goreng-goreng pun sodapppp!!!

Udang masak kunyit. Ini menu kakak ipar saya bawak. Bosa-bosaaaa...

Rojak. Menu pemalas camni konpemlah saya yang bawak. Itupun timun smuggle opis punye heee...

Agar-agar sirap ni dah pasti konpem Wan Dolly lah yang bawak.

Bedal tak nyempat-nyempat pastu baru amek gambo maka terhasillah gambar ini. Ayam masak merah yang dah nak abes hahahaa... sedappp!

Ni pun sodap- daging masak kicap. Simple tapi power.

Orang Perak wajiblah ade jelatah ni kalau masak nasi minyak! Eh, lupe plak nak amek gambo nasik! Theee...

Muke baru bangun tido dalam kete- sampai je terus bedal nasik! Tamak haloba pulak tu conquer meja. 

Laaa... dah abes raya???!!!


Signature

22 comments:

  1. bestnyer..bahulu ros..sedapp..
    xpe2 selagi syawal ade leh lg citer2 pasal raya ni..hehe

    ReplyDelete
  2. Cantiknya bunga atas kubur tu. Kembang gemuk2 je. Pokok tu mesti turut berzikir utk arwah atok budak2 tu kan?

    Deeb, banyak ke duit raya pak ustad bagi? Heheh. Kemain lagi sopan santun bersalam dgn pak ustad. Rupa2nya pak ustad tu mmg ustad eh? Heheh. Selama ni ingatkan mcm awk saje2 bagi nama je kat dia. (sbb nampak dahi tu lebam tu.)

    ReplyDelete
  3. bukan main segar bunga kat kubur tu..comel2 anak pakai jubah..

    ReplyDelete
  4. @Nens CollectionSedap wooo bahulu makan ngan kerepek bawang pastu minum milo panas huahuaa.. cam bebudak! Syawal dah tinggal 2 hari je ni thee...

    ReplyDelete
  5. @LydSunshineAmin mudah-mudahan. Duit raye mane leh expose, itu rahasia rumahtangga hahahaaa... Ko jangan tak tau Lyd, lebbam tu sebab hari-hari tepuk dahi tengok perangai bini tak senonoh akaka...

    ReplyDelete
  6. @MamaEmaAlaaaaa maknye tak comel kewww??? (Nak jugak!)

    ReplyDelete
  7. he he... x abis lagi raya ada 2 - 3 hair lagi !

    ReplyDelete
  8. ghaye sbulan la.. belum hbis lgi. bru nak abih

    ReplyDelete
  9. samat hari raya

    tadi dah komen sekali hilang daaa

    lawa baju raya, pink kaler lg, suka

    ReplyDelete
  10. @~Beb~Haaallaaa tinggal 2 hari je lagik! Huhuuu...

    ReplyDelete
  11. @Tina OthmanTu namanya tak baca Bismillah sebelum komen akaka... Kannn? Pink rules!

    ReplyDelete
  12. sedapnya makanan, jeles ngan gambar yang sangat clear

    ReplyDelete
  13. @SharinginfozJeles ngan gambar keeeee atau jeles ngan makanan itew? Theee...

    ReplyDelete
  14. wahh meriahnya raya .. x pe kemeriahan syawal masih terasa lagi hihi :))

    ReplyDelete
  15. yg lain cm tk best, terliur tgk udang yg bosa bosaaa tu jerk... seday wey !!

    ReplyDelete
  16. @WaniEkcelli tahun ni yang paling tak meriah Wani huuhuuu...

    ReplyDelete
  17. @Zura LeeOoo sombong yeeee... sekali rase fengsan tauuu agaga...

    ReplyDelete
  18. @AnonymousWakakaa.. ops! Terlupa nak amek ubat!

    ReplyDelete

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Follow Me at flickr! .