Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Thursday, September 27, 2012

Resepi: Chilled Cheese Cake (Instant)



Haritu masa gi beraya umah adik ipar, dia ada hidangkan kek ni kat kiteorang. Sedap sangat tau sebab ianya sejuk dan sangat cheezy! Rupanya kek ni kek instant dari AcasiaZone Trading alkisahnya... Senang sangat, korang tayah bakar pun adunannya. Meh tengok apa bahan yang wajib ada: -

1) Bahan-bahan untuk BASE:

-120gm mentega yang dicairkan (saya pakai buttercup)
-200gm biskut marie/ oreo dihancurkan. (saya malas nak jilat krim oreo itu maka saya ganti ngan biskut Tiger Coklat agaga...)


Cara-cara membuat BASEnya: -

Campurkan mentega cair dengan biskut yang telah dihancurkan tadi. Bila dah rata masukkan dalam loyang dan tekan-tekan bagi dia padat. Sejukkan dalam fridge sekejap.


2) Bahan-bahan untuk keknya: -

-100gm fresh cream/ 50gm whipping cream (kalau krim yang belum diputar kembang tu wat 50ml)
-150ml air
-1 peket adunan Chill Cheese Cake Powder AcasiaZone Trading


Cara-cara membuatnya: -

  1. Masukkan tepung chill cheese cake, whipping cream/ fresh cream dan air ke dalam mixer dan putar selama 5 minit menggunakan kelajuan high speed.
  2. Tuangkan adunan ke atas base tadi dan simpan semula di dalam fridge selama 3 jam.
  3. Keluarkan kek dari acuan dan tuangkan topping pilihan di atasnya. Siap! Senang dan cepatkan?



So, sesape yang rasa nak cuba, bolehlah order tepung kek ni dari AcasiaZone Trading kat FBnya kat SINI ataupun diblognya kat SINI ye! Dapppppp sangatttt! Psssttt...topping tu dia bagi sekali dan ada macam-macam flavour yang korang bleh pilih tau! Cubelah!


Signature

26 comments:

  1. waaaa..menyelerakan la kak......tergoda i!

    ReplyDelete
  2. wallah!!..sedappnyer..rajin nyer die buat, sy malas lah..tp makan suka..hoho..

    bagusnyer yg cipta tepung chill cheese tu kan..senang kerja..hehe

    ReplyDelete
  3. bestnya

    dulu2 ingat cuma mix je tepung tu, rupanya kena guna mixer, kena ada whipping cream bagai ye

    ReplyDelete
  4. @oshin-jamelTaim cuaca panas cam skang ni kan Oshin, balik keje bukak peti ais masuk mulut perghhhhh... sejuknyaaa nikmat yang hamat! Ekeke...

    ReplyDelete
  5. @Nens CollectionHat ni memang tepung untuk orangyang suka makan tapi malas! Samelah kite! Hahaha...

    ReplyDelete
  6. @Tina OthmanAk-aah kena la gak. Kang dia bagi whipped cream tu sume sekali udahler cair pulok ye dok? Hehe...

    ReplyDelete
  7. @Nor Idayu Abd RahmanYe pastu lepas terai kena bg kite rase dulu sebab nak tau jadik ke tak agaga...

    ReplyDelete
  8. jalan2 drop by
    http://my-mintroom.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. thanks to Farah Deeba :)

    special price to FARAH DEEBA next time hehehe :)

    From : AcasiaZone Trading

    Notes :

    Founder AcasiaZone Trading tgh mnunggu masa utk melahirkn 1st baby je skrg ni.. stok pun dh byk yg habis.. tnggu masa focus nk bersalin je skrg lps tu amik stok baru.. Doakan utk 'AcasiaZone Trading' ye... Takut n EXCITED sgt..

    New produk skrg adalah 'Manjakani produk' khusus utk kaum wanita & ibu bersalin.. hehe almaklumla.. lebih lnjut bole view blog sy :

    www.manjakaniherbs.blogspot.com
    www.facebook.com/manjakaninatureherbs

    For those yg pernah beli brg2 dr AcasiaZone Trading sy ucapkan ribuan trima kasih yg x terhingga sbb support AcasiaZone Trading... Mohon ampun & maaf jika ada trkurg/x sngaja minta halal ye :)

    AcasiaZone Trading
    http://www.facebook.com/acasiazonetrading?ref=tn_tnmn
    nadasiaresources@gmail.com

    ReplyDelete
  10. @Nadasia ResourcesWahhhh tgh tgg bb baru upenya (sebenarnya nak cakap: wahhh Mak Jemah dapat special price next order youuu! Haaa ngko hado? Agaga...) Heee anyway tahniah lah ye siap2 walaupun bb lom kuar. Baik2 berpantang tu tapi xper produk Manjakani tu manyak thee... Samelah kite pun ye mintak halal lebih kurang. Nanti nak order lagi!

    ReplyDelete
  11. puas hati dpt buat sendiri kan

    ReplyDelete
  12. sedapnya..menarik resipi ni...boleh cuba nanti :)

    ReplyDelete
  13. Wow... mudahnya membuat cheese cake. Siap bagi topping lagi.

    Farah, dah dapat spesel price lagi. Cayalah.

    ReplyDelete
  14. @Ema BlogAk-ah. Bukan puas hati dapat buat sendiri lagi dah ni tapi puas hati dapat makan banyak! Hahaha.. kalau beli kat kedai kan mampu beli 1,2 slice je pastu kemaruk nak lagi thee...

    ReplyDelete
  15. @surneyCube jangan tak cube ngeee.. (Pastu bagi kite rase jadi ke tak jadi ye hehe)

    ReplyDelete
  16. @LydSunshineOrderlah Lyd! Tapi cam biaselah, kalau nak tau cheese cake tu jadi ke tak kenalah bagi i rase dulu nanti ku tentukan hehehe...

    ReplyDelete
  17. Mana nk dpt tepung 2?? Kat pasaraya or kat kdai2 bakery ad ker??

    ReplyDelete
  18. @AnonymousAno, klik kat link Acasia tu nanti direct ke FB dia. Leh order kat sana k!

    ReplyDelete
  19. Cari cari resipi tjmpa blog ni...fresh krim brand apa akak guna?

    ReplyDelete
  20. @fey zhaAisehmen... kite ni jenih gi pasaraya jumpe main hamek je so tak hengatlah! Hehe... aim soriiii! :P

    ReplyDelete
  21. Hi farah n sume..

    kini lebih mudah... chilled cheese cake mix ni adunannye x perlu lagi tambah whipping cream.. cuma perlu tambah air je.. lebih jimat... hihihi :)

    ReplyDelete
  22. Salam.Nak tumpang tanya.Whipping cream tu kena guna y cecair tu ke yang spray?

    ReplyDelete
  23. @maizwani shahiedaMaizwani, whipped cream pakai yg spray boleh yang cair pun boleh. Tapi kalau pakai yang cair tu, putarla dulu sampai dia jadik krim kental tau! :)

    ReplyDelete

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Follow Me at flickr! .