Sunday, December 7, 2008

Home » , , » Cuti-cuti Malaysiaaaaa.....

Cuti-cuti Malaysiaaaaa.....



Haaa.. entry ni misti jadik entry paling panjang penah aku tulisnyerlah, konpem! Ate dah 5 harinyer citer mistilah panjangkan? Oklah, aku setat ngan bagitau yang ekcelli kami sefamili memang xde pun planning nak gi bercuti. Lebih2 lagi sebab hubby asek sebok out-station. Tapi bile dah bebudak dengar ayah dia tido hotel, depa pun mule la terlompat2 nak pegi, jadiknyerr..... kami pun ikut la anak-beranak!

Pemandangan dari tingkap bilik

SENIN, 01 DEC 2008
Kami bertolak dari umah kira2 jam 11.30 pagi camtu. Sebelum teruskan perjalanan, kami singgah sat kat umah baru kakak ipar aku kat Puchong. Memang cantik giler & luas betul umahnya.. puas hatilah kirenyer dengan harga jualnyer. Lepas makan tengahari dan bersolat jamak barulah kami teruskan perjalanan tanpa henti terus ke Hotel Grand BlueWave yang terletak kat Stulang Laut di Johor Bahru. Kami sampai sane kire2 jam 6.30pm camtulah. Bilik yang kami sewa ni yelah Studio Suite atau senang citer berkonsepkan apartmentlah. Sehari semalam rate untuk peak days (cuti skolahkan!) iyelah RM180. Aku rase oklah kot tu memandangkan sumenyer lengkap dan teratur... boleh bagi 4 starlah. Tapi jangan mara haaa... sewa studio ni ditaja khas oleh Perodua so tayah la kuar sesen pun... heheee...



Hari pertama sampai, xde sebarang aktiviti la yang dilakukan sebab masing2 penat, anak2 pun x abes jakun lagi wat huru-hara dalam studio tu & nak mengemas barang2. So kiteorang just ended up the day tido je (kecuali aku yg mmg xkan bleh tido kalau pi tpt lain... last2 aku bukak laptop, surfing sampai subuh!)

SELASE, 02 DEC 2008
Ini hari ke-2 kiteorang ade kat sini. Pepagi lepas hubby kuar gi conduct exam kat Pasir Gudang, akupun ngan bebudak siap2 dan turun gi breakfast.

Sukenyer diaaa... (Masih dalam mood 'peghak' kate org Utara)

Nasik lemak mak aku pun aku snap... kenangan maaa...!
I makan English style, jgn maraa.. i ni kan anak mat saleh you! Theee...
Budak yang paling x reti tutup mulut dalam dining room tu... (ikut sape la gamaknye) Bergema plak tu!

Balik dari bekpes, sume dah jadik cam ulor. Mule le x reti nak wat ape. Habes2 si Maria pun main le PC games dia. Dah boring kang dia sambung chatting. Si Mirul lak layan main PSII dia & si Jopun lagi best... layan tido! Mak aku pun dah x tau nak watper, mula la layan termenung! Heheee..

Petangnye akibat aku dah x larat nak layan pujukan Amirul, aku pun bawak budak2 gi mandi kat swimming pool. Poolnyer kat 7th Floor. Rayyan tido so mak aku tinggal ngan dia kat bilik. Dapat la gak aku test skill shoot guna RAW dan M mode yang aku lemah tu. Hehee... Dapat gak amek panorama pemandangan laut yang menghubungkan JB ngan Singapura. Fuhhh... Bestnyer shooting sampai aku x sedar yang Xd Card aku dah penuh! Ape lagi, mase untuk balik bilik upload masuk laptop ahhhhh!..


Malam lepas Isya', kiteorang anak-beranak baru le dapat nengok camner suasana bandaraya Johor Bharu ni. Tu pun sebab hubby dah balik, kalau x memang x meraselah! Hehee... Dah round2 skjap dalam van (van tajaan Perodua gak ni! Hehee.. ngelat tol!) hubby bawak kiteorang gi satu supermarket yang sangat best, namanye KIP MART. Segala benda alah la ade kat situ dari benda basah sampai ke kering, alatan umah, barangan auto, baju2, beg, kasut... dvd cetak rompak pun ada maaa... fuhhh!!! Harganyer pulak memaaaang murah! Sampai tutup kedai jugelah kiteorang round! Dah jalan2 tu paham2 jelahkan, perut pun dah rapping so hubby bawak kat satu restoran yang dia suggest iaitu RESTORAN LC KATERING SDN. BHD. Bagi yang baru nak pergi, tempatnye dekat ngan stesen minyak Caltex dan kalau x silap nama jalannye ialah Jalan Sentosa (kotlah! Malam2 ni mate pun dah rabun!) Apa yang menarik kat sini iyelah nasi ayam benyek. Ayam dia memang garing dan rangup tapi x keras, sambal belacannyer power giler & sup dia memang ngancam! Rugi ooo sape yang x terai... bak kate Maria, "Ummi ni macam Maria Tengku Sabri je yang kat dalam TV tu!"

RABU, 03 DEC 2008
Harini hari yang ke-3 kami kat JB. Pagi ni terlewat la plak bangun sebab dah pegi tido balik lepas Subuh tadi. Campur plak ngan letih malam tadi berjalan (+aku overdose ubat sbb semput melanda pi bantai minum ais!) so sume gi bekpes kol 9:00 am. Masing2 muke cam makan sahur je... sian plak nengok... theee...

Memandangkan aku ni memang la jenih keturunan x reti nak dok diam2...(ngeee..) jadik harini lepas balik bekpes aku pun masuk dapor, masak! Harini aku nak terai masak pakej Nasi Kurzi yang aku beli sebelum gi sini haritu.

SEBELUM MASAK...

...SELEPAS DIMASAK

Hasil Ujikaji:
Pada pendapat aku laa, nasik dia ok, acar pun bleh,cume yang aku rase x berapa kene ngan anak tekak iyelah dia punye lauk kurzi tu sebab masam sangat. Maybe kalau cube next time kene reduce sos dia kot.

Malam ni ekcelli ingat nak gi ronda kat Danga Bay tapi hubby lak sakit gigi + baru dapat brite pak mentuaku masuk wad & mak mentua plak kene attack semput dia. So keadaan cam gloomy sket la... habes kiteorang just stay je kat studio malam ni. Nak gi jalan pun rase cam xde mood plak!

KHAMIS, 04 DEC 2008
Ni pagi masing2 bangun je nak pi carik makan. Hubby aku pepagi dah gi keje dah so tinggallah kami anak-beranak je yang gi bekpes. Keje kami ni x lain makan, tido, makan, tidooooo jelah! Aku rase nak kene timbang balik KL ni kang!

Naik je studio baru le aku mandi dan siapkan Rayyan. Heheh.. pecah rahsia ade orang x mandi pagi dah gi jalan! Hehee... Budak2 mula la melayan chatting, game, PSII depa... bile dah boring depa main la plak ngan tepon aku, kamera akuuu... hmmm.... Aku? Hee... aku masuk dapur lagi harini. Kali ni nak terai Nasi Beriani Darat plak. Aku beli pek ni dari tempat yang same gak haritu so saje la nak cube:

Sebelum Masak...

...selepas masak

Hasil Ujikaji: Kali ni aku x guna lansung sos pada nasik, so aku rase nasik tu taste much better la sbb dia x masam. Dalca tu masin sket & masam gak (dowh!) pasal aku gi masukkan sume sosnyer. Next time tayah masuk kot sosnyer tu. Lauknyer aku xleh nak komen sebab aku x makan. Bukan diet maa... tapi petang tu hubby bawak balik rojak ngan roti canai mamak baekkkk punya... aku bedal itulah. Tapi mak aku kate ok sket ah lauknyer tu berbanding yang lauk kurzi. Kesimpulannya, kalau just untuk makan jalan2 jauh cam gini aku bleh la suggest kat korang beli set ni unt memudahkan keje tayah bawak segala bahan memasak, cume untuk taste dia korang kene redha la coz nama pun 'segera' so jangan expect same power cam kalau kite masak guna bahan sendiri la, k.

Petang ni aku dipaksa lagi bawak budak2 gi mandi swimming pool tapi aku malas nak angkut kamera besar sebab rayyan ade same. Kang x pasal2 jahanam lak gear kesayangan aku tuuu... uuu mak x sanggup! Malam lak, memandangkan malam ni ialah malam terakhir kiteorang akan berada kat JB ni, so hubby cadangkan kiteorang ronda gak la kat Danga Bay walaupun dia masih menahan sakit giginyer tu. Danga Bay tu pada aku memang bagus la sebagai satu tarikan pelancongan sebab dia ade theme park, shopping complex, gerai2 tepi jalan & kedai makan. Tapi yang slacknyer aku rase: -

  • Sepanjang2 tebing jalan tu penuh ngan kambing mengawan! Aku rase macam tengah bace Mastika je. Rasenyer pihak agama tempatan mesti dah pernah amek tindakan, xkan x pernahkan... cam x logik gak. Tapi tulah, scenery tu masih ade dan kalau arahan pihak agama x dapat nak banteras gak aku rase ade satu je cara nak bagi clearkan benteng tu dari maksiat - kasik tsunami sket kat situ, konpem lupus!!!
  • Sume kedai jual tudungnya mahal nak mampos! Baju tu ade gak yang murah tapi x berapa sangat la. Berbanding ngan kat KIP MART, baju2 sane lagi murah. Tudung pun kat Nilai harga RM10 kat sane RM29.90! Logik ka??? Skang ni tengah letup tudung Ikin kat sane... aku hingatkan nak gak la sambar satu tayang kat KL nanti, heee.. sekali tengok rege sampai RM49.90 untuk tudung yang pendek kemetot je! Apa kes?
  • Ada satu gerai makan berhadapan ngan Danga Bay Festive Mall tu, mase aku tunggu anak2 aku balik dari pusing Danga Bay naik ketapi, aku gi la bawak mak aku minum sat kat situ. Mujur la aku x order makanan walaupun perut dah lapor giler. Nak tau sebabnya? Haaa.. sirap RM2/- , carrot susu RM3.90... pastu aku terlebih bagi RM7/ kat dia so dia supposed bagi balik RM1.10 la kan, tapi dia just pulangkan seposen je! Aku kalau tgh lapo mmg temperature cepat menggelegak gak so kena la gak sedas dua pancaran laser aku kat minah waiter tu, tapi yang aku herannya dia cam x rase bersalah lansung dan pergi camtu je tanpa pulangkan balik singgit tu, bley???!!
JUMAAT, 05 DEC 2008
Akhirnya harini tamatlah percutian kiteorang kat JB ni. Ekcelli aku kene tunggu hubby habeskan conduct exam lagi pagi ni tapi semalam sume dah settle so harini just packing balik jelah. Lepas bekpes aku bawak la Mirul jap gi mandi pool sebab takut dia teringat2 (sebab dia yang paling excited nak mandi pool since kat umah lagi). Lepas tu terus naik & pack barang2 dan gi window shopping kat Plaza Angsana. Sane harganyer lebih kurang KL gak la, x murah. Maybe sebab dalam pasarayakan. So kiteorang gi singgah KIP MART dan sempat la aku beli kepek2 dan souvenir untuk sedare-mare & kengkawan. Kendian berenti jap kat R&R Ayer Keroh sebelum teruskan perjalanan balik. Tapi sebelum tu singgah jap kat Nilai3 (perghhh.. sempat lagi tu ...) Ate orang dah ajak, ikut jelah kan.. walaupun dalam hati memang suke yang amat! Theee... Kat sini la aku dapat tau tudung yang aku nengok kat JB harga RM29.90 tu cume RM10 je kat sini! Hampess tol, sipi lagi aku nak terbeli tapi memang berat hati. Alhamdulillah selamat duit aku! Hehee... Haaa.. ronda punyer ronda... akhirnya kiteorang selamat sampai umah pukul 9 lebih camtu. Alhamdulillah...

Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

2 comments

December 24, 2008 at 11:10 PM

awat tak bgtau gi JB?kalau tak,boleh jumpa..

December 26, 2008 at 9:14 AM

Lahaulawala.. Intan kat JB ke? Terlepas la ye?

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket