Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Monday, July 30, 2012

JJCM: Day 7 Ramadhan 1433



Sticky Note:
Makruh hukumannya menayang gambo makanan di bulan pose sehingga meleleh air liur... So hanya yang berjiwa kental saje dibenarkan membaca entri ini ye sebab entri saya sekadar untuk berkongsi dan memberi idea mengenai juadah yang boleh kite sediakan untuk keluarga sewaktu berbuka aje. Kalau saya menyebabkan korang jadik lalai dan lupa matlamat sebenar kite berpuasa, saya minta maaf ye.

Harini dah genap seminggu kita puasa. Huhuuuu baru semingguuuuu tapi dah takde idea nak berbuka apa ngan nak masak sahur apa huahuaaaa... Haalaaa... korang yang blom de anak tu senang gak kire sebab kena consider tekak diri sendiri ngan laki aje, tapi daku ni kena pikir 5 tekak punye menu hari-hari tau... parah mak camni kalau brenti keje besok! Konpem tak tau nak masak pe hari-hari! *Koma* Boleh tak nak order je dari kedai tiap-tiap hari? Akaka....! Dah jangan layan kesakitan mental, layan makanan berbuka sempena genap seminggu berpuasa ni ye: -

NASI KUKUS AYAM DARA
Permintaan dari Mirul... Tapi dia kate kari dia rasa masam. Sure dah lama bikin tu kan? Haaa hamek ko 4/10 markah udah!

ROTI JALA
Takde sorang pun makan. Haishhh budak-budak ni (termasuk ngan sayalah sekali haha....) Entah nape takde selera pulak nak makan hari ni. Agaknye sebab panas sangat kot so sume dah belasah air sampai 2 jag lansung makanan main cubit-cubit je rasa. Tiada markah ye sebab tak rasa hehe....

CHICKEN CHOP
Chicken chop ni memang selalu saya beli kat pasar malam Taman Melati so saya dah tau rasanya. Markah 10/10 cam biasa lagipun budak-budak memang suke!

KUIH LOMPAT TIKAM
Inilah satu-satunya makanan yang dapat masuk perut saya harini. Kalau sebulan ini aje yang saya makan konpem bleh muat baju saiz xs har har... *verangan*

 Belanjawan Ini Hari:
Nasi kukus ayam dara: RM7.50 (gile mahal!)
Roti jala: RM2.00
Chicken Cho: RM8.00
Kuih lompat tikam: RM1.50
Air tembikai susu: RM2.00
Air Jagung Madu: RM2.00

Jumlah busat: RM23.00

Alaaa.... lebih balik! Ni nasik ngan chicken chop punye pasallah ni! *Salahkan makanan* Berusaha kurangkan lagi ye Farah!


Signature

4 comments:

  1. Tahniah krn dpt mnambah blnjawan.. Hahaha.. Bkn semua org leh buat tu..

    ReplyDelete
  2. @oshin-jamelBoleh geng ngan kanak-kanak itu ye Oshin! Ahaks!

    ReplyDelete
  3. @Raja PelautBaru kau tahu kebolehan aku ye! Muahaha!

    ReplyDelete

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Follow Me at flickr! .