Wednesday, October 31, 2012

JJCM: Chengal D'Garden Cafe -III



Hehe... gambar di atas sekadar hiasan semata-mata.

Saya pernah cite pasal kedai makan ni dulu kat SINI dan SINI. Tapi haritu, kiteorang cuba menu lain so ni nak tayang review sket.

Menu baru in the house- Nasi Ayam Penyet versi Gombak kate makcik tokeh tu hehe... Rasa? Mabeles!!! Yang ni baru nasi ayam penyet sebenar cam kat JB tu! Sangat berbeza dengan Nasi Ayam Penyet AP okeh! Harga pun jauh lebih murah! Ayam dia garing dan rangup tapi isinya lembut sangat. Paling penting- sambal belacan tu powwwwwer beb! 5 bintang untuk nasik ni hehe...

Ini besday girl yang punye. Owh lupe plak, tujuan datang makan kat sini sebab nak belanje besday girl aka Maria makan le hehe... *Tapi cam biase la kan maknye yang over makan* Ini Maria yang pilih yeitu Oriental Chicken Chop. Biasa kite makan chicken chop either ngan mushroom sauce atau back pepper ajekan? Tapi yang ini sos dia rasa sweet and sour. Best gak!

Memula saya ingat goreng pisang, upenya fish fillet akaka... *jahatnye molot* Tapi memang betul pun macam goreng pisang ape. Rasa dia pun macam tepung goreng pisang. Tak berapa menarik kot... Rasanya fillet ikan tu kena goreng dengan serbuk roti atau tepung yang sikit aje kot baru dapat rasa ikan tu best! Anyway, black pepper sauce tu memang best.

So, bagi yang nak cuba, cam biasa kedai ni cuma dibuka pada waktu malam aje so jangan le pulak datang pepagi iye, ahaks! Kalau tak tau katner tempatnya sile nengok peta di bawah. Sekian.




Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wordless Wed: Ekau hado? Heheh...




Info: On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description...

so this is mine.


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, October 30, 2012

Si Bruno dah besar! Heee...



NAMA DALAM SURAT BERANAK:
Bruno Mars
TARIKH LAHIR:
2 Julai 2012

Sebelum bulan pose haritu kan kucing kat umah saya tu beranak empat. Pastu sekor saya dah TERgilis masa bulan pose tu. (Wehhhhhhh.... tak sengajalah!!!) *TETIBA!!! * (Orang bersalah memang cenggitu- cepat terasa! Agaga...) So tinggallah dua. Takkk... matematik korang memang tak salah pun tapi memang tinggal dua. Sebab minggu lepas pak ustad terlenyek pulak sekor lagi tu so tinggallah dua! *Huhu... Dasar laki bini pembunuh...*

Dalam dua ekor yang tinggal ni ada sekor tu rupanya dan kaler dia memang sebijik cam yang saya langgar tu cuma beza dia ni ade rambut itam kat kepala. So bile nengok lama-lama macam orang asli Sarawak pulak dah ghupenya agaga.... Tapikan, saya suke nyakat dia ni  sebab mulut dia bising. So selalulah jadik mangsa tepuk Montot 5-10 kali sehari kalau dapat tangkap. Meh tengok muke budak penan ni: -

Eh sori... ini Dodot sehari selepas mati. Tak perasan pun dia kena langgar. Besoknya baru nampak dia terkulai dalam longkang dah mati... huhuuu...

Haaa... ni barulah Bruno si budak penan tu hehee...



Cam lembu pulak muke taim ni... sorilah Bruno, raya nanti kite bermaafan ye.






Haha... dah penat!


Notakaki Saiz Tujuh:
Korang perasan tak? Tak? Hehehee.. bagus, bagus tak perasan. Rumput rumah saya tu memang dah berminggu tak cantas sebab pak ustad outstation. Euwww... takkanlah nak soh saya lak potong rumput kot??? Rosak kuku ku, i tak rela u...


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Wednesday, October 24, 2012

WW: Excited dah cuci umah baru!





Info: On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description...

so this is mine.


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Tuesday, October 23, 2012

Berhati-hati membeli secara online



Korang mesti pernah membeli thru online betul tak? Saya ni memang dah bertahun membuang duit membeli-belah dengan hujung jari ni- maklumlah orang rajin malas hehe... Opkos best sebab tayah berpeluh-peluh dan bersesak bagai! Tapikan, setelah berbelas tahun membeli stail orang rajin malas ni, baru-baru ni saya terkena suda. Bukan terkena caner, haa... camni citenya: -

KES #1:

Saya tak pernah beli melalui GroupMe ni tapi haritu ntah caner teruja nak buang duit maka saya pun mengoder cam biasa. Memandangkan GroupMe ada kena-mengena ngan Lelong so saya percaya la 100% sebab selama ni dealing kat Lelong memang okeh. Macam biasa gak, biasanya barang dapat dalam masa 3,4 hari bergantung pada cepat, lambatnya kite membayar dan penjual menghapdet order kite tu kan. Haritu saya beli benda alah ni: -


Disebabkan saya malas takde masa nak gi kedai beli dan memang mencarik benda ni, so saya kira RM19.90 tu okehlah,kan. Dalam hati saya kata sure barang ni berkualiti. Lepas 3,4 hari barang pun sampai. Bukak sampul, belek... okeh... hmm barang dia cuma satu keping plastik penahan tisu yang diikat ngan tali getah... mase ni saya rase cam nape sampai RM19.90 ek? Saya ingatkan material dia bagus la sangat. Pastu ternampak la ada tanda harga yang dorang tak buang tapi smudge je ngan marker so saya pun sental smudge tu sebab nak tengok harga sebenarnya bape. Cer teka sebenarnya harga benda tu bape? Hehe.... RM4.90! BOLEH????!!! Huhuu... tipah tertipu, tipu tertipah....


KES #2

Yang ni tak tau la pe masalahnya. Saya pernah beli sekali kat Groupon.my ni dulu tapi order yg tu sekejap je settled. Rasanya dalam seminggu dah dapat barang. So haritu datang la sawan nak carik pie maker... gugel punye gugel kuarlah iklan groupon ni. Nengok harga RM138- rasa dah cukup murah la tu sebab rata-rata yang saya penah survey harga hampir tiga rat.


Okeh. Tulis kat iklan tu tarikh untuk Online Redemption yelah 06 Ogos 2012 hingga 20 Ogos 2012. Online redemption ni maksudnya dalam tempoh ni jelah dia akan iklankan barang tu dan taim nilah kite bole place order. Saya wat order pada 20 Ogos 2012 yeitu dikala korang sume tengah sebok wat persiapan nak sambut rayekan. Sepatutnya delivery bermula dari 27 Ogos hingga 17 September 2012 bersamaan 21 hari bekerja. Okeh fine, takper, saya tunggu. Sambil tu saya berhari raya dengan gumbira dan melupakannya.


Tunggu punya tunggu punya tunggu... lepas 21 hari apa barang pun tak sampai. So saya pun bukak FB dia dan barulah dapat tau rupanya ramai yang kena cam saya ni- barang tak sampai-sampai! Dan kalau ade yg dah dapat pulak, lambat ataupun barang pecah! Tapikan, yang bagusnya bile saya email dan komen kat dorang, dorang reply dalam masa beberapa minit je so korang pun rasa cam ...ok... so dia kate ada masalah kastam dan barang tak lepas so saya kena tunggu 21 hari lagi *dowh?!* Okeh, sabar Farah, sabar... kate nak jadik orang beriman.


Lepas 21 hari saya masih tak dapat lagi barang tapi mereka sungguh bernasib baik sebab saya sangat bizi sehingga terlupa yang tarikh tu dah terlajak ke 26 hari. Bila terperasan dah lepas due date tu, saya terus komen kat FB dorang dan mintak dorang cek balik status order saya tu dan percaya tak? Tetiba dia kate saya akan dapat barang dalam masa 2,3 harini.


Korang nampak tak permainan dia? Saya termusykil samada barang tu betul-betul sangkut kat kastam sebab saya tengok kat kotak dan waranti dia sume dari Selangor? Unless la barang tu dismuggle dari US ke logik la gak kan? Pastu pulak bila tanya status... dan dan tu terus ada barang??? So kalau saya tak tanye, barang tu simpan sampai bile???

So pehal pun... berhati-hatilah ye. Cam kes saya ni at least dapat gak barangnya walaupun ada yang tak menepati piawaian dan ada pulak menda pelik. Kena kes yang tak dapat barang lansung pastu penjual tu terus lesap! Perghhhh, saya bet memang wujud peniaga cam tu so berhati-hati okeh! Agak-agak kalau korang rasa cam ada yang tak kena tu better lupekan jelah. Saya pun sepatutnya survey dulu company tu, ini dah order sume baru dapat tau dia ade FB bagai dan dah agak terlambat la nak mintak duit balik. Seb baik barangnya tu boleh guna!

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Thursday, October 18, 2012

Tips nak buat kabinet dapor




SILA BAWAK MENGUCAP.

Gambar di atas bukan kabinet dapur saya. Itu kabinet verangan namanya ye, haha! Konon nak wat cenggitulah tapi ngak mampu seh! Haa... masa saya wat entry 'Nak renovate rumah? Camno???' haritu, kan saya dah janji nak bagi tips dan cara camne nak wat kabinet dapur? Memandangkan saya punya proses wat kabinet dapur dah nak settle, maka dengan ini secara rasminya bolehlah saya share experience saya ye. Hokeh, apa yang perlu korang lakukan dulu?

Ni lakaran tak bleh blah berangan saya
Ni kontraktor dah lukis balik ikut kenyataan duniawi ukuran yang sebenar
  • Pertama sekali, korang kena tau bape panjang dapur korang dan bentuk apa yang sesuai. Contohnya nak L shape ke, I skape ke, U shape ke... Decide jugak samada korang nak ketinggian kabinet tu sampai ke siling ataupun tak. Tu sume kena bagitau kontraktor tau sebab panjang dan ketinggian kabinet korang tu mempengaruhi kos dan bajet korang. Adalah lebih baik kalau korang bleh kasik dia sketch design layout (macam saya hehee...) untuk elakkan sebarang mis-communication dikendian hari ye.
  • Pilih kaler dan jenis tabletop yang korang nak. Tabletop ni senang cite yelah bahagian kabinet yang direka untuk drink station, letak sinki, dapur etc. (macam gambar kat atas tu) Ade banyak jenis batu boleh pilih contohnya granit, marble, mieco, solid surface bla, bla... yang tu nanti diskas la ngan kontraktor kay.
Ini contoh-contoh surface kabinet dari bahan ABS.
  • Pastu pilih jenis bahan yang nak digunakan untuk buat kabinet tu. Material yang murah dan bagus buat masa ni yelah jenis melamine (bukan pinggan tu daa... theee...) Jangan pilih hardboard atau sewaktu dengannya sebab nanti anai-anai suke wat sarang huhuuu... so korang kena pastikan ngan kontraktor apa jenis bahan yang dia pakai dulu okeh.
Ni pilihan kaler untuk bahan jenis 3G
  • Dah tau bahan, skang pilih pulak surface kabinet tu nanti. Ada memacam pilihan, antaranya: 3G, ABS, nyatoh etc. 3G memang pilihan yang terbaek la (macam gambar mukadimah atas sekali tu tadi) tapi harganya ekhem!- Dua kali ganda dari harga ABS! Huhuuu... 3G ni bagus sebab permukaannya licin dan berkilat so senang nak cuci dan tahan lama. Opkos la cantik giler jugak! Huhuuu... *sedih tak dapat!* ABS pulak ghupenya macam ala-ala kayu gitu tapi ade bermacam corak dan warna. Harga dia pun murah banyak tapi kadar ketahanan kelamaan dia kurang separuh la dari 3G tadi. Nyatoh pulak ialah kabinet kayu. Yang ni ramai orang guna sebab ni design classic dan lebih tahan lama dari ABS tapi harganya mahal sket gak. Tapi saya tak suke apa-apa design yang ade unsur kayu-kayan so beliau telah direjected dah awal-awal ngeee...
Atas: Surface jenis ABS. Bawah: Jenis cermin dan jiran sebelah-menyebelahnya yelah 3G.

Atas: Jenis 3G jugak tapi ade corak-corak sket. Bawah: ABS gak

Ni jenis kayu nyatoh. Uuuu i don't like....

  • Skang masa untuk pilih aksesori pulak. Aksesori kabinet ni ada memacam so korang decide jelah nak yang mana *ikutlah bajet korang sebab aksesori ni lain kosnya* Ada sesetengah kontraktor sediakan aksesori ni so korang bleh cakap je kat diaorang apa jenis yang korang ndak. Tapi kalau korang nak gi carik dan beli sendiri pun boleh. Biasanya jual kat kedai-kedai barangan bilik mandi, household dan yang sewaktu dengannya. Jangan beli kat Ikea sebab ukuran dorang tu hanya untuk design kabinet Ikea aje tau! Nanti tak ngam!
Ni contoh-contoh accessories. Ade duit boleh beli, tadak kalu redha dengan apa yang hado sudah! Agaga...
  • Bab yang ini biasanya kontraktor memang dah ada standart design dorang tapi just nak bagitau korang yang pemegang (handle) pun ekcelli korang bleh pilih nak yang macamana. Bak kate sumenya terletak pada bajet korang sebab kalau ikut standart biasanya harganya dah termasuk dalam pakej dorang tapi kalau korang nak design lain, kena tambah la sket.
Ni contoh Ikea punye. Harga kat Ikea memanglah mencekik sket so kalau nak yang murah sile refer ngan kontraktor atau gi carik kat kedai hardware.
  • Akhir sekali lepas buat semua tu, tunggulah kontraktor korang panggey soh datang tengok hasil kerja dorang. Tapi jangan lupa bawak duitnya sekali ye muahaha... *gelak sambil nanges*

Aaaa??? Kabinet saya? 

Ooo lom siap lagik. Dalam proses! Ekcelli dah leh siap tapi haritu pak ustad bertekak ngan kontraktor tu sebab skeati tokcik dia je gi campur-campur kaler tiles dalam table top tu. Memang la secara logiknya dia kata dah pasang kabinet nanti tak nampak dah tapi halllooo... (dengan gaya mak jemah) dalam agreement takde plak sebut ko bleh campur tiles lebih-lebih rumah orang pastu tampal kat dapur umah aku pulakkan? Camtu tayah la kot bayar belas ribu sebab pakai bahan lebihan tiles je! So... skang tunggu kontraktor tu kopak balik kaler yang rojak tu sebelum pasang kabinet. Tunggu lagi le jawabnyaaaa...! (Tu pun kalau kontraktor tu tak sentap dan wat dajal tinggal terus dah dapo saya camtu uhuks!)

Nengok! Tak patutkan? P/s: Tiles tu patut kaler itam sebab memang purposedly pak ustad bayar lebih untuk kaler itu. Tetiba dia sesuka ati boh kaler lain-lain, boleh???


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Thursday, October 11, 2012

Chill Cheese Cake with Mango Dice



Haritu kan saya ada bagi resepi untuk Chill Cheese Cake dengan Strawberry topping? Haaa... harini saya wat kek yang sama tapi guna topping Mango Dice pulak. Biskut kat bawahnya pun saya ganti dengan biskut Oreo. Tayah buang krimnya, blender je sekali hahaaa.. *dasar pemalas* Topping ni pun sama gak macam haritu ada dijual sekali dengan tepung chill cheese cake dari AcasiaZone Trading tu. Rasa dia? Memang konpemlah sedap! Buah mangganya tak lembik dan tak masam so just nice! Korang dah order? Ngeee...

Sodapnyeeee....!

Notakaki Saiz Tujuh:
Psssttt... rasanya guna base biskut Oreo lagi mantop kot! Biskut Tiger haritu sebab masin so rasa cam tak berapa nak kenalah. Tak caya cer korang terai...

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

KITE KAWAN2!

 
Photobucket