Thursday, September 27, 2012

Home » , » Resepi: Chilled Cheese Cake (Instant)

Resepi: Chilled Cheese Cake (Instant)



Haritu masa gi beraya umah adik ipar, dia ada hidangkan kek ni kat kiteorang. Sedap sangat tau sebab ianya sejuk dan sangat cheezy! Rupanya kek ni kek instant dari AcasiaZone Trading alkisahnya... Senang sangat, korang tayah bakar pun adunannya. Meh tengok apa bahan yang wajib ada: -

1) Bahan-bahan untuk BASE:

-120gm mentega yang dicairkan (saya pakai buttercup)
-200gm biskut marie/ oreo dihancurkan. (saya malas nak jilat krim oreo itu maka saya ganti ngan biskut Tiger Coklat agaga...)


Cara-cara membuat BASEnya: -

Campurkan mentega cair dengan biskut yang telah dihancurkan tadi. Bila dah rata masukkan dalam loyang dan tekan-tekan bagi dia padat. Sejukkan dalam fridge sekejap.


2) Bahan-bahan untuk keknya: -

-100gm fresh cream/ 50gm whipping cream (kalau krim yang belum diputar kembang tu wat 50ml)
-150ml air
-1 peket adunan Chill Cheese Cake Powder AcasiaZone Trading


Cara-cara membuatnya: -

  1. Masukkan tepung chill cheese cake, whipping cream/ fresh cream dan air ke dalam mixer dan putar selama 5 minit menggunakan kelajuan high speed.
  2. Tuangkan adunan ke atas base tadi dan simpan semula di dalam fridge selama 3 jam.
  3. Keluarkan kek dari acuan dan tuangkan topping pilihan di atasnya. Siap! Senang dan cepatkan?



So, sesape yang rasa nak cuba, bolehlah order tepung kek ni dari AcasiaZone Trading kat FBnya kat SINI ataupun diblognya kat SINI ye! Dapppppp sangatttt! Psssttt...topping tu dia bagi sekali dan ada macam-macam flavour yang korang bleh pilih tau! Cubelah!


Signature Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

26 comments

September 27, 2012 at 10:27 AM

waaaa..menyelerakan la kak......tergoda i!

September 27, 2012 at 10:28 AM

wallah!!..sedappnyer..rajin nyer die buat, sy malas lah..tp makan suka..hoho..

bagusnyer yg cipta tepung chill cheese tu kan..senang kerja..hehe

September 27, 2012 at 11:14 AM

bestnya

dulu2 ingat cuma mix je tepung tu, rupanya kena guna mixer, kena ada whipping cream bagai ye

September 27, 2012 at 11:33 AM

Sedap!!! Terus nak beli tepung tu..

September 27, 2012 at 12:01 PM

@oshin-jamelTaim cuaca panas cam skang ni kan Oshin, balik keje bukak peti ais masuk mulut perghhhhh... sejuknyaaa nikmat yang hamat! Ekeke...

September 27, 2012 at 12:01 PM

@Nens CollectionHat ni memang tepung untuk orangyang suka makan tapi malas! Samelah kite! Hahaha...

September 27, 2012 at 12:02 PM

@Tina OthmanAk-aah kena la gak. Kang dia bagi whipped cream tu sume sekali udahler cair pulok ye dok? Hehe...

September 27, 2012 at 12:02 PM

@Nor Idayu Abd RahmanYe pastu lepas terai kena bg kite rase dulu sebab nak tau jadik ke tak agaga...

September 27, 2012 at 12:10 PM

jalan2 drop by
http://my-mintroom.blogspot.com/

September 27, 2012 at 1:18 PM

@Marsita yahyaHi Marsita. Tq dropping by!

September 28, 2012 at 1:21 PM

thanks to Farah Deeba :)

special price to FARAH DEEBA next time hehehe :)

From : AcasiaZone Trading

Notes :

Founder AcasiaZone Trading tgh mnunggu masa utk melahirkn 1st baby je skrg ni.. stok pun dh byk yg habis.. tnggu masa focus nk bersalin je skrg lps tu amik stok baru.. Doakan utk 'AcasiaZone Trading' ye... Takut n EXCITED sgt..

New produk skrg adalah 'Manjakani produk' khusus utk kaum wanita & ibu bersalin.. hehe almaklumla.. lebih lnjut bole view blog sy :

www.manjakaniherbs.blogspot.com
www.facebook.com/manjakaninatureherbs

For those yg pernah beli brg2 dr AcasiaZone Trading sy ucapkan ribuan trima kasih yg x terhingga sbb support AcasiaZone Trading... Mohon ampun & maaf jika ada trkurg/x sngaja minta halal ye :)

AcasiaZone Trading
http://www.facebook.com/acasiazonetrading?ref=tn_tnmn
nadasiaresources@gmail.com

September 28, 2012 at 3:04 PM

@Nadasia ResourcesWahhhh tgh tgg bb baru upenya (sebenarnya nak cakap: wahhh Mak Jemah dapat special price next order youuu! Haaa ngko hado? Agaga...) Heee anyway tahniah lah ye siap2 walaupun bb lom kuar. Baik2 berpantang tu tapi xper produk Manjakani tu manyak thee... Samelah kite pun ye mintak halal lebih kurang. Nanti nak order lagi!

October 2, 2012 at 4:19 PM

puas hati dpt buat sendiri kan

October 3, 2012 at 7:29 AM

sedapnya..menarik resipi ni...boleh cuba nanti :)

October 3, 2012 at 10:43 AM

Wow... mudahnya membuat cheese cake. Siap bagi topping lagi.

Farah, dah dapat spesel price lagi. Cayalah.

October 3, 2012 at 2:21 PM

@Ema BlogAk-ah. Bukan puas hati dapat buat sendiri lagi dah ni tapi puas hati dapat makan banyak! Hahaha.. kalau beli kat kedai kan mampu beli 1,2 slice je pastu kemaruk nak lagi thee...

October 3, 2012 at 2:21 PM

@surneyCube jangan tak cube ngeee.. (Pastu bagi kite rase jadi ke tak jadi ye hehe)

October 3, 2012 at 2:22 PM

@LydSunshineOrderlah Lyd! Tapi cam biaselah, kalau nak tau cheese cake tu jadi ke tak kenalah bagi i rase dulu nanti ku tentukan hehehe...

Anonymous
October 22, 2012 at 9:10 PM

Mana nk dpt tepung 2?? Kat pasaraya or kat kdai2 bakery ad ker??

October 23, 2012 at 10:02 AM

@AnonymousAno, klik kat link Acasia tu nanti direct ke FB dia. Leh order kat sana k!

March 7, 2013 at 12:55 AM

Cari cari resipi tjmpa blog ni...fresh krim brand apa akak guna?

March 11, 2013 at 3:08 PM

@fey zhaAisehmen... kite ni jenih gi pasaraya jumpe main hamek je so tak hengatlah! Hehe... aim soriiii! :P

May 21, 2013 at 8:06 PM

Hi farah n sume..

kini lebih mudah... chilled cheese cake mix ni adunannye x perlu lagi tambah whipping cream.. cuma perlu tambah air je.. lebih jimat... hihihi :)

May 30, 2013 at 10:46 AM

@Nadasia ResourcesWahhhh.. menarik tuh!

June 28, 2013 at 6:44 PM

Salam.Nak tumpang tanya.Whipping cream tu kena guna y cecair tu ke yang spray?

June 29, 2013 at 9:41 PM

@maizwani shahiedaMaizwani, whipped cream pakai yg spray boleh yang cair pun boleh. Tapi kalau pakai yang cair tu, putarla dulu sampai dia jadik krim kental tau! :)

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket