Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Jumaat, 20 Julai 2012

JJCM: Restoran Chengal d' Garden Cafe, Taman Setapak, KL -ii

Jumaat, Julai 20, 2012 14 Comments


Dulu saya pernah wat review pasal tempat makan ni mase dia baru mula beroperasi (citenya kat sini) Lepas beberapa tahun kendian, akhirnya saya kembali menyerang tempat ni semalam hehe... Kanper, pernah pergi lagi lepas tu tapi masakan western dah takde so tu yang sentap tak pegi lagi dah tapi since ni dah ade balik so wajiblah rombongan cik kiah serbu! *Boleh pakai tak alasan rekaan nih?* Tapi  menunya ada lain sket dari yang dulu. Meh layan gambo: -

Ini Lamb Chop. Daging dia medium liat tapi standartlah kate Encik somi. (Wahhhh... dekat-dekat nak pose ni begitu sopan tutur kataku, kan? Ngeh, ngeh...)

Hini Chicken Chop sangat garing dan rangup. Mirul pilih sos black pepper instead of mushroom sauce. Budak-budak... bukan gheti makan cendawan-cendawan ni der....

Ini Sizzling Beef Steak (Tenderloin) saya yang punya hahaha... *gelak cam jin pastu marah sebab badan dah gemuk* Sedap sey... daging lembut dan gravy dia pekat. Malam asek terjaga saket peyut sebab manyak ngat telan black pepper akaka...

Mak kejam bagi anak makan ubi aje. Muahaha!!!

Cer teka apa yang ade kat riba saya haritu huhuuuu....


v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Padan muka kena cabul ngan anak kucing. Moral of the story: Jangan kedekut bagi anak makan ubi aje. Maseh.


RATING
Servis: starstarstarstar
Food: starstarstarstar



SELAMAT BERPOSE SUME! POSE JANGAN TAK POSE!


Signature

Rabu, 18 Julai 2012

Wordless Wednesday: Ini betul2 bikin gue wordless!

Rabu, Julai 18, 2012 2 Comments



Info: On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description...

so this is mine.


Notakaki Saiz Tujuh:
Gelenyor kan? Dah namanya Wordless Wednesday tapi gatei gak nak tulis. Tak hacik lansung tapi takper, hado mak kesah? Gue sebenarnya rasa nak pitam bile terbaca entry dari rakan blogger (wah tetiba ngaku rakan, walhal dia pun tak declare hahaha...) si Lydsunshine ni haa... Maklumlah sepanjang 6 tahun berblogger ni, baru #1st taim de orang tulis yang blog poyo saya ni best huhuuu... Dahle tu, orang yang mengaku tu pulak bukan calang orang sebab post dia pun selalunya ayat tak bleh blah. Kiranya kalau nak bace wajib gi buang ayor dulu kalau tak sendiri lap! Cemanepun maseh la ye Lyd. Sayang awok kat teman heheee... Okehlah! Mak nak bertapa kejap. Kena kepiskan hidung yang kembang dah takmo kempis pulak nih! Ahaks!



Signature

Selasa, 17 Julai 2012

Jalan2 Carik Makan: Restoren Ayam Penyet AP (KL Festival City Mall)

Selasa, Julai 17, 2012 10 Comments


Dengar sini baik-baik ye. Kalau encik somi gi outstation di hari minggu- silelah berjimba mencuci mata di kompleks yang berhampiran ye, ahaks! Haa.. ni bukan kes malas nak masak tau tapi sebab kurang rajin je. Maklumlah budak-budak kalau ku masak bagai pun yang depa makan seciput aje. Akhirnya malam nanti sure kena suap dalam mulut tong sampah. Mak orangnya baran penyayang tau, tak sampai ati nak nengok makanan yang kite masak sume dibakul sampahkan! So diskas punye diskas kiteorang anak-beranak pun gi la melepak kat KL Festival City Mall hari tu. Bile dah habes borong window shopping, maka tibelah mase untuk layan perut- so kite masuk ke Restoran Ayam Penyet AP!


Kat sini tempat dia memang cozy cuma ade sket bau yang kurang menyenangkanlah. Rasanya datang dari restoren Seoul kat sebelah kot sebab dorang wat steamboat so macam bau-bau asap yang dah bercampur-baur tu hagak mengganggu lubang idung kembang pengidap asma tegar cam saya nilah (dah tau sape soh dok dekat situ gak, ahaks! Hamek!) Servis kat sini cepat gak. Korang cuma tulis apa yang korang nak makan kat kertas pastu bagi kat pelayan tu. Tak sampai 15 minit kot makanan pun sampai. Jom nengok apa yang hado: -

Maria makan Soto Ayam ni. Kuah dia cam kuah lemak (ala-ala lontong) tapikan... hmmm, rasa dia cam pelik sket la. Agaknye stail Indon wat soto memang camni kot ek? Sebab dulu masa kat bazaar ramadhan pun saya tersalah beli soto kat Indon, gini gak ghupe sotonya.

Pink rules! Hehe... Yang kiri sekali tu air soya bandung cincau. Rasa dia ok. Ade biji selasih kat dasar airnya. Yang tengah tu Strawberry Milkshake. Ok gak. Yang kanan tu soya bandung. Pun ada biji selasih dan rasanya ok.

Mujur ada Kids Meal camni untuk Rayyan. Eskrem tu sekali satu set ngan nuggets dan ubi tu. Ade 2 pilihan untuk Kids Meal ni. Lagi satu tu nugget ganti ngan bakso ball. Konpem Rayyan tak reti makan benda bulat-bulat so tak mungkin order set itu.

Ni dia Nasi Ayam Penyet. Sambal dia macam sambal tumislah instead of sambal belacan. Cam tak kena gaye je makan ulam ngan sambal tumis. Ayam dia pulak lembut dan garing kat luar tapi macam dia goreng ngan tepung (sebab ade serbuk) Setau saya original recipe ayam penyet ni kena rendam dalam air kelapa pastu terus goreng gitu je tayah sadur tepung. Tapi canerpun seb baik tepung tu crunchy dan sedap.

Overall, kat sini takla maveles sangat macam yang saya pernah makan kat JB dulu. Nama restoran tu LS Katering SB. Restoran tu pernah masuk Jalan-Jalan Carik Makan taim Maria Tengku Sabri lagi! (Cite dan gambar nasik ayam penyet kat JB tu ade kat sini.) The verdict? Hmmm... agak mahal gak la rasanya sebab korang kena order nasi putih lain, lauknya lain, sup pun lain. Kalau di JB tu, kalau order je Ayam Benyet- dorang akan terus bagi nasi putih ngan ulam sambal belacan dan ayam satu set sekali dan harganya baru RM6.50. Kat sini ayam saja dah RM8.50 + nasi putih RM1.50 dan sup RM6.50, total satu set= RM16.50. Kejamkan? So, berape markah nak bagi? Tadaaa...


RATING

Service: starstarstar starstar
Food: starstar



Notakaki Saiz Tujuh:
Perghhh... Ramadhan dah dekat nih. Boleh ke tak ek ku sahut cabaran Maria wat JJCM versi Ramadhan lagi? Tahun lepas dapat 10 hari jek pastu dah koma hahahaaa... Kalau tak hengat boleh tengok sini: -





Signature

Rabu, 11 Julai 2012

Khamis, 5 Julai 2012

Resepi: Baked Macaroni

Khamis, Julai 05, 2012 12 Comments


Lama dah nak wat menatang alah ni tapi tigabelas tahun yang dulu kalau dibuat jugak alamatnya kenalah saya jadikan ia sarapan, makan tengahari, minum petang dan makan malam saya sebab pak ustad takleh nengok mende makaroni ni. Dia kate mase dia dok Jepun dulu dia penah nengok ulat yang sebijik ghupe makaroni ni so since dari peristiwa yang sungguh tragik itu dia dah takleh melihat makaroni lagi apetah lagi memakannye. So selepas tigabelas tahun berlalu, now nie dah ade ramai perut-perut yang sentiasa lapar dalam kehidupanku maka bolehlah nak wat projek ni, kan.


Okeh, idea ni tetiba muncul semula bile singgah blog Kak Ida haritu. Punyelah terliur nengok gambonye so nekad projek ini musti di up kan semula. Akhirnya berjaya le juge merialisasikan impian tu haha... so jom tengok resepi dia (hasil sumber resepi Kak Ida): -

Bahan #1: 
 (Untuk Step#2 nanti- refer gambar bawah) 

2 cawan susu full cream (saya pakai susu tepung bancuh ngan air je)
 2 biji telur (sebab telur tinggal sejibik je so saya tak pakai dua)
 4 sudu besar tepung gandum
1 susu teh dry parseley (takde dalam fridge so saya tak taruk)
1 sudu teh dry basil (pun sama tak dijumpai dalam fridge jadi abaikan gak)
satu peket onion sup mix atau beef cube (saya ganti ngan 1 sudu besar Cukup Rasa)
salt and pepper to taste...pukul hingga sebati...


Untuk base daging ni Kak Ida tak mentioned nak wat camne. Dia kata suke atilah nak masak canerkan so saya wat stail saya selalu wat kalau masak pie yeitu daging kari.

Bahan #2: 
 (Refer gambar Step #3)
1 peket daging kisar
3 sudu besar rempah kari dijadikan pes
1 bunga lawang, kayu manis, biji ketumbar, bunga cengkih
1 ulas bawang besar - dicincang halus
3 ulas bawang putih - dicincang halus
garam secukup ghase

-Tumis bawang sampai wangi pastu masukkan rempah ratus sampai naik bau gak. Pastu masuk pes kari tumis sampai pecah minyak. Last sekali masuk daging dan garam. Settle.


Okeh skang mari kite mule masak! Cara-caranya: -

1) Baca Bismillah -jangan lupe tu! Ahaks!


2) Memula sekali sapukan sikit Olive Oil kat sume acuan supaya nati dia tak melekat okeh. Saya pakai minyak masak Alif aje hehe...

Alternatively kalau takdok remekins boleh je masukkan dalam acuan muffin atau bekas pie atau apa-apa je.

3) Langkah pertama (refer gambar) masukkan makaroni ke dalam bekas acuan. Banyak mana tu ikut ske lah cume pandai-pandailah hagak supaya makaroni dan inti daging tu nanti belen.
4) Dah tu masukkan pulak bancuhan susu (Bahan#1) dalam bekas acuan tadi. Biar tenggelam sket makaroni tu ye supaya makaroni tu boleh masak sekata.
5) Skang masukkan bahan#2. Ini pun agak-agaklah supaya belen ngan makaroni tu tadi.
6) Akhir sekali taburkan keju parut kat atas. Lagi manyak lagi sodap! Ngeh, ngeh, ngeh....


Bakar dalam oven pada suhu 200 darjah celcius selama 15-20 minit atau senang cite sampai nampak keju tu dah garing! Tadaaa.. dah siap! Jom makan!



Signature
Follow Me at flickr! .