Thursday, June 28, 2012

Perginya dalam Khusnul Khotimah... Allahuakbar!



Bayangkan ini:
Beliau dan saya memulakan perniagaan ini dari kosong- zero. Dan dari hari ke hari selama 14 tahun, setelah menempuh pelbagai dugaan up and down dalam perniagaan, termasuk pernah dianiaya dengan client malah bekas staff sendiri... akhirnya pada suatu hari Ahad yang tenang, saya dapat panggilan mengatakan orang yang saya jumpa setiap hari selama 14 tahun itu sekarang berada di HKL dan telah disahkan meninggal dunia. Lebih mengharukan apabila mengetahui yang dia meninggal kerana dilanggar sebuah kereta yang memandu laju dan orang yang memandu itu adalah remaja berumur 18 tahun!
Gambar diambil oleh salah seorang peserta konvoi dari atas lebuhraya tempat di mana asalnya mereka sedang berbasikal. Dianggarkan jarak arwah melambung ke bawah seumpama jatuh dari bangunan 6 tingkat. -Gambar kredit saudara Mohd Azlan Omar (FB)

Beliau melambung jatuh dari lebuhraya Duke setinggi 40 kaki ke bawah akibat dirempuh kereta yang dipandu  laju sewaktu beliau dalam perjalanan konvoi beramai-ramai menaiki basikal menuju ke Majlis Ilmu bersama Ustaz Azhar Idrus. Saya difahamkan mereka baru saja solat Subuh berjemaah sebelum itu dan baru saja memulakan perjalanan kurang satu jam dari tempat permulaan. Lebih tragisnya, anaknya yang berumur 11 tahun yang mengekori dari belakang menyaksikan sendiri di hadapan mata bagaimana bapanya dilanggar kereta dan melambung ke bawah. Akibat dari kemalangan itu, beliau disahkan meninggal dunia akibat kecederaan didada. Namun tiada sebarang luka dan darah mengalir ditubuhnya. Malah sahabat yang menziarahi beliau ketika masih belum dibedah-siasat di HKL menyangkakan jenazahnya sudah siap dimandi dan dibersihkan. Malah yang lebih sayu, beliau kelihatan seolah-olah sedang nyenyak tidur.

    Gambar 10 tahun lepas. Masa ni baru 4 tahun melangkah.

    'Beliau' dalam cerita ini ialah Allahyarham Azmi Bin Ismail. Timbalan Pengarah UPU, bendahari Surau Al-Ikhwan, AJK Pemuda PAS Gombak dan ahli bikers Pemuda PAS Gombak. Semasa hayatnya beliau sentiasa memperjuangkan keadilan dan memperjuangkan agama Islam. Beliau juga adalah 'big boss' saya dan dia jugalah orang yang sudi memberi saya peluang menguruskan perniagaan dia sehingga kini. Sepanjang 14 tahun mengenali arwah dan bekerja bersamanya, arwah lebih kepada seorang bapa berbanding seorang 'Big Boss'dan kami sume adalah anak-anaknya. Banyak sebenarnya memori bersama dengan arwah tapi di antara yang tak mungkin kami lupakan sampai bila-bila: -
    • Kami sume di sini selalu wat aktiviti makan-makan kat belakang tapi dia tak pernah marah atau larang malah dia pun join sama dengan kiteorang (walhal tu waktu keje tu...) 
    • Bila lepas hari raya dia mesti nak panggil sume client dia datang ke jamuan hari raya untuk jamu dorang sume makan. 
    • Dia suka ajak sume staff dinner atau lunch sama-sama bagi meraikan apa saja. Sampaikan budak-budak yang praktikal kat sini pun kalau habis praktikal, wajib merasa disambut bagai.
    • Beliau bukan jenis orang yang berkira. Selalu bersedekah dan menolong orang. Dalam 14 tahun saya bekerja dengannya, marah pun cume sekali tapi itupun saya tau sebab dia hempas laci dia kuat-kuat. That's it. Lebih dari tu tak ada. Bila ada client atau orang yang menganiaya dia, dia redha dan antara kata-kata  yang selalu dia sebut yelah, "Takpe. Kite jumpe di padang masyar"
    • Tiap kali besday dia, kiteorang mesti sambut. Paling cikai beli kek dan order nasik beriani. Tapi tak sangka surprise besday dia yang ke-50 tahun haritu (disambut kat umah mak saya mase kenduri khatam quran Maria & Amirul haritu) adalah sambutan kali terakhir. Memang surprised besday tu saya rancang sebab saya fikir tahun ni kali terakhir saya dapat sambut dengan sume (pasal nak pindah) tapi rupanya memang 'kali terakhir' buat sume orang.

    Kaki ini tetap akan melangkah ke pejabat seperti hari-hari biasa. Tangan ini akan tetap melakukan kerja-kerja seperti biasa. Tetapi suasana dan keadaan di pejabat ini tidak mungkin akan sama. Selagi Allah izinkan, selagi itulah akan saya gunakan semua ilmu yang arwah berikan kepada saya untuk meneruskan perjuangan ini, insyaallah. Semoga rohnya ditempatkan bersama dengan para solehin dan semoga kami semua juga bakal mengakhiri hayat kami dalam keadaan khusnul khotimah juga, amin!

    Alhamdulillah jasadnya selamat dikebumikan di kampung halamannya di Ulu Beranang, Negeri Sembilan pada hari Ahad Jun 24, 2012.
    AL-FATIHAH


    Signature
    Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

    Monday, June 25, 2012

    Mak hado? Kau hado? *riak, riak*



    Hehehe.. jangan makan hati okeh. Tak sangka haritu nak dapat parcel ni sebab Syana email mintak address baru kelmarin, alih-alih dah muncul. Sungguh laju service anda! I loike! Camni hang bleh mintak jadik rider kat Pizza Hut tau, konpem dapat! Hehe...

    Mari test tinge sendiri- hmm.. normal ke tu ek? Ke demam eden nih?

    Ekcelli mende ni ialah Ear Thermometer. Alahh, mende yang kena letak dalam tinge untuk cek suhu badan demam ke idok tu ler! Kat pasarankan mende alah ni cam mahal jek so bile Syana usha sape nak wat pre-order haritu-saya teruslah order! Lama gak la menanti- ade sebulan kot (ke kurang) tapi demi kedekut nak murah tak kesahlah kan? Benda ni penting tau untuk mereka-mereka yang ade anak-anak kecik cam saye ni haa... yessss kalau ade benda alah ni senang nak pantau suhu badan dorang bile dorang sakitkan? Hmmm.. harga dia RM65 aje sekali ngan postage. Murahkan? Itu yang kite sayang ngat ngan Syana ni haha... (dan, dan tu!) Tapi kalau korang nak order mintak maaplah ye. Saya amek petikan kata-kata Syana ni untuk renungan bersama hahaha...

    'aritu aku buat iklan pre-order korang xmo

    ni barang da smp baru nk tanya aku ada stok lagi tak
    mmg takde la kan..aku oder ngam2 jek utk org yg da bayar'

    Ahaks! Tak dapek mak nak nolong! To Syana, masehhhhhh...! Beli ye! *Suke, suke*


    Notakaki Saiz Tujuh:
    Entry ni saya tulis dari minggu lepas lagi tapi baru nak publish. Sekarang masih dalam mode sedih sebab kehilangan Big Boss saya yang kembali kerahmatulah semalam (Ahad 24hb Jun 2012) akibat kemalangan. Insyaallah akan menyusul entri mengenainya nanti.

    Signature
    Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

    Friday, June 22, 2012

    Al-Fatihah sahabat!




    Khamis Jun 21, 2012
    Pegawai Komando TLDM Maut Selepas Jalani Latihan
    KEMAMAN: Seorang pegawai komando Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang berpangkalan di Lumut, Perak dilaporkan mati mengejut dua hari lepas selepas selesai menjalani latihan di laut berdekatan Platform Alpha Tinggi, kira-kira 125 batu nautika dari perairan Kemaman.
    Ketua Polis Daerah Kemaman, Supt Che Suza Che Hitam berkata kejadian berlaku kira-kira 12.30 tengah hari ketika Lt Komandan Shamrus Che Dan, 37, menjalani latihan bersama anggota yang lain.
    Allahyarham dilihat berada dalam keadaan yang sangat letih selepas menjalani latihan dan kemudiannya pengsan.
    "Melihat kejadian itu, anggota pasukan yang lain terus meminta bantuan dan mangsa kemudiannya dibawa dengan helikopter untuk dihantar ke Lapangan Terbang Kerteh bagi mendapat rawatan di hospital.
    "Bagaimanapun sebaik tiba di lapangan terbang, mangsa disahkan meninggal dunia," kata Che Suza kepada Bernama.
    Polis mengklasifikasikan kes sebagai kematian mengejut. - BERNAMA

    Untuk pengetahuan sume, arwah adalah rakan sekolah saya semase di Sekolah Menengah Teknik Ipoh dulu. Mari kita sama-sama sedekahkan al-Fatihah buat arwah dan berdoa semoga rohnya ditempatkan bersama para solehin, amin.

    Notakaki Saiz Tujuh:
    Masuk ni dah empat orang sahabat saya yang dah pergi menghadap-Nya. Sekarang tunggu giliran diri sendiri... semoga bersih dari segala dosa semasa nyawa ditarik hendaknya, amin!

    Signature
    Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

    Thursday, June 21, 2012

    Novel Review: Mustafa Kamal Ataturk



    Terus-terang cakap la eh- saya ni sungguh la tak minat baca novel. Lebih-lebih novel yang cintun-cintan adehhh... wajib makan setahun nak abeskan! Wat mase ni novel yang ala-ala gitu yang berjaya dibaca sampai abes cume novel 'Ombak Rindu' je. Itupun pinjam dari anak sedare sebab orang dok kate cite dalam novel lagi best dari yang kat filem (walhal yang kat filem pun tak tengok gak! Dah donlod lame dah tapi terperap dalam lappy aje. Asal nak tengok je rase ngantuk so sampai harini tak tengok lagi bulih? Akaka....)


    Novel yang boleh masuk sejak dari saya kecit dulu pun cume novel penyiasatan- itu aje. Maklumlahkan, kecit-kecit dulu cita-cita nak jadik polis tapi mak tak bagi sebab takut kena tembak. Kalau tidak mesti skang saya dah gleme berlakon dalam cite CSIkan! Tapi ntah canerkan, haritu terpandang kat novel sejarah karya Abdul Latif Talib (pengarang novel sejarah no. 1 di Malaysia) ni masa saya gi MPH haritu. Belek-belek dia punye sinopsis cam best la pulak. Lebih-lebih lagi sebab saya selalu baca pasal kekejaman dan keterseksaan hidup Mustafa Kamal Ataturk pada akhir-akhir hayat sehinggalah kisah bagaimana kuburnya tidak diterima bumi sehingga kini. Tapi sampai setakat ni saya masih belum jumpa artikel yang benar-benar menceritakan perihal beliau dari mula hingga akhir hayatnya dengan terperinci.


    Akhirnya haritu saya jumpa jugak buku yang cite details macam yang saya carik tu. Novel ni sangat lengkap dan terperinci. Ade la gak satu, dua chapter cite tang dia lead perang-perang tu berkurun gak la saya nak abeskan (maklumlah tak minat lansung bab politik ni!) Tapi akhirnya berjaya gak saya habeskan 408 mukasurat itu dalam masa sehari. Meh saya share sket apa yang terkandung dalam novel ni ye: -


    • Beliau dilahirkan tanpa diketahui siapa bapa yang sebenarnya kerana terhasil dari pesta kambing orang-orang yahudi.
    • Nama asal beliau ialah Mustafa Kemal Pansha tetapi beliau tidak menyukainya. 'Ataturk' yang bermaksud patung berhala yang disembah ditambah sendiri oleh Mustafa Kamal kerana tertarik dengan nama itu.
    • Sejak dari zaman kanak-kanak sifat mementingkan diri dan sifat buruk sudah kelihatan pada dirinya.
    • Ibunya yang berasal dari keturunan yang kuat agama berusaha menghantar beliau belajar agama dan mengaji tetapi beliau lebih berminat dengan pendidikan teras. Ini dikuatkan pula dengan sokongan dari ayah kandungnya yang sanggup membiayai segala kos perbelanjaan sekolah tersebut (Arwah ayah dan ayah kandungnya adalah dari golongan Yahudi Dughallah iaitu golongan yang mengaku Islam supaya mudah diterima dalam masyarakat sedangkan ibadat dan amalan dalam Islam tidak pernah diamalkan. Malah lebih teruk, mereka melakukan apa yang dilarang dalam agama seperti minum arak dan sebagainya)
    • Setelah dewasa beliau masuk ke sekolah tentera dan terus terlibat dalam peperangan menjatuhkan Kerajaan Uthmaniah. Bermula di sini semakin terserlahlah sifat-sifat buruknya. Beliau menganiaya sesiapa saja demi cita-citanya tercapai dan lansung tiada sifat menyesal atas apa yang dilakukannya. Ini termasuk menghalau Sultan Abdul Hamid dan menjatuhkan kerajaan Islam dalam sehari saja.
    • Akhirnya setelah pelbagai penganiayaan yang dilakukannya (bab tu panjang so kena baca sendirilah ye! Theeee...) beliau akhirnya berjaya menjadi Presiden Turki. Semasa menjadi presiden ni, beliau telah menghalalkan banyak perkara yang dilarang di dalam Islam seperti azan dan bacaan dalam solat harus diganti dengan bahasa Turki, wanita-wanita dibenarkan membuka hijab dan mesti memakai pakaian-pakaian barat yang seksi, serban kaum lelaki pula mesti ditukarkan kepada topi koboi dan sesiapa yang ingkar telah digantung sampai mati. Lebih dari 10 ribu masyarakat Turki mati di tali gantung kerana ingkar dengan peraturan barunya itu.
    • Beliau telah menjadikan masjid-masjid di Istanbul (Konstantinopel) sebagai muzium, gudang dan selebihnya ditutup dan tidak dibenarkan sesiapapun untuk solat berjemaah.
    • Tabiat buruknya ialah menjadikan arak sebagai minuman hariannya dan gemar berfoya-foya. Beliau juga kononnya mengamalkan sistem sekular tetapi hakikatnya menjalankan sistem komunis iaitu semua rakyat wajib melaksanakan apa saja yang beliau perintahkan tanpa perlu dibincangkan dengan para menteri.
    • Bab yang menginsafkan yelah part di akhir-akhir hayat dimana beliau menghidapi penyakit misteri, perutnya dipenuhi cairan kuning sehingga kembung dan terpaksa dibuang berkali-kali. Tubuh badannya bersisik akibat gatal dan panas yang tidak tertahan. Sehingga pada suatu masa beliau masih rasa panas walaupun dimandikan dengan ais dan beliau tinggal di lautan buat beberapa ketika dengan harapan panasnya akan hilang tapi gagal.
    • Selepas kematiannya pula berlaku insiden dimana jenazahnya terbiar lama kerana berlaku pertelingkahan sesama menteri mengenai cara menguruskan mayatnya. Solat jenazahnya pun dilakukan secara tertutup dan bacaannya kesemua di dalam bahasa Turki (termasuk Al-Fatihah)
    • Akhirnya mayat beliau di awetkan dan diletakkan di dalam muzium yang asalnya adalah masjid yang  beliau tukarkan menjadi sebuah muzium semasa hayatnya.
    • Selepas 13 tahun, akhirnya menteri-menteri bersepakat untuk menguburkannya di atas sebuah bukit tetapi selama tiga hari jenazahnya dikuburkan, tiga hari berturut itulah juga jenazahnya terkeluar semula dari dalam tanah pada keesokan harinya. Oleh sebab itu akhirnya mereka meletakkan jenazahnya semula di dalam muzium untuk menjadi tatapan masyarakat Turki sehingga ke hari ini.



    So kesimpulannya, novel ni selain mengenalkan kita siapa itu Mustafa Kamal Ataturk, ia juga sangat menginsafkan dan boleh dijadikan pengajaran buat kite semua. Untuk itu, saya bagi sepuloh bintang untuk novel ni!

    Signature
    Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

    Tuesday, June 19, 2012

    Jalan2 Carik Makan - The Chicken Rice Shop (Wangsa Maju)


     

    RATING

    Service: starstarstar starstar
    Food: starstarstarstarstar


    Haritu saya pegi MPH yang kat dalam AEON Wangsa Maju tu sebab saya de misi carik buku-buku latihan untuk budak-budak. Dah tinggal lagi 3 bulan noks nak UPSR! Anak takde apa-apa tapi saya lak yang pressure. Comel tak? Maka lepas ni azab latihan gerak gempur akan bermula ye anak-anakku. Yang tak amek peksa UPSR pun wajib kena wat latihan gak sebab kalau korang dapat markah teruk peksa akhir tahun nanti siap dapat hadiah sorang-sorang!


    Seperti biasa kalau jenjalan ngan Maria, kena 'pau' itu adalah perkara WAJIB! So kali ni tempat ku terkena yelah kat Chicken Rice Shop. Memula nak masuk Nando's pastu tengok harga menu cam mahal tak menarik je so kiteorang gi sini (tengah bulan daaa... kena save bajet ler! Theee...) Saya sebenarnya dah pernah makan kat sini tapi duluuu la taim-taim ponteng keje gi soping dulu haha... (kantoi!)

    Ini Set Nasi Ayam dengan Hong Kong Beef Stew. Seeeedappppp!

    Haritu saya amek set lunch je sebab malas nak pikir manyak. Maria amek set nasi ayam, Hong Kong Beef Stew, dua ketul Pai Tee, sepinggan Fried Taugeh, satu soft drink (tapi boleh tukar dengan air lain) dan free semangkuk Rainbow Delight desert.

    Forever will be my peberet!!! Kerabu mangga dan pai tee... sedapnyaaaa...!

    Tapau bawak balik sebab dah tak larat nak habeskan!

    Saya lak amek set noodles yeitu satu Slice Chicken Noodle (boleh pilih nak noodle apa), dua ketul Pai Tee, satu soft drink (bulih tukar jugak dengan air lain) dan free semangkuk Rainbow Delight desert jugak. Pastu saya tambah kerabu mangga sepinggan (ni memang feveret- sedap giler!)

    Sliced Chicken Noodle. Ayam itu sungguh moist- sile jeles!

    Nampak simple tapi sedap giler babas!

    Mase tengah tunggu hidangan sampai, sempat le saya godek Foursquare jap. Ade satu mamat ni dia mentioned yang servis kat sini lembab tapi haritu servis sangat cepat. Yang lambat cuma teh tarik je- mungkin sebab tunggu air masak kot! Theee.. tapi canerpun waiter tu dah bagitau siap-siap yang air teh tu akan sampai lambat sket so sebab tu saya tak kesah pun. Total perabih kat sini: RM25.90. Okeh la kan? Ngeee... Suke, suke...

    Amacam? Habis RM198.90 di MPH membeli buku-buku ini (tu pun lepas diskaun ye!) Yang novel Ain Maisarah tu sape lagi yang punye kalau tak si Maria (kena pau lagi daku, sadis sungguh!) Yang novel sejarah kisah Mustafa Kamal Ataturk tu pulak ntah caner nampak menarik so terbawak sekali gi kaunter thee.. (tapi memang best citenya! Nanti saya review citenya bile rajin ade masa okeh!)


      Signature
    Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

    Thursday, June 14, 2012

    Finally... Baiti Jannati siap sudah!


     

    Soploh tahun okeh! - S-E-P-O-L-O-H... Kalau sebut dalam hari dah 3,650 HARI dah saya bawak bertendang bersabar. Selama sepuluh tahun la saya nyampah redha dok kat umah sewa yang haluih cam reban ayam ni. Blom kire bumbungnya yang rosak, berape kali kena serangan sahabat-handai anai-anai dan yang sewaktu dengannyalah! Kalau dok dapo takleh lebih dari sorang manusia, kalau tidak mulelah berlaga bon***! ....Tapi itu suma bakal berakhir hehe... akhirnya 06-06-2012 haritu dapatlah berita yang ditunggu-tunggu dari Glomac, jeng, jeng, jengggg... 'Boleh amek kunci rumah tuan harini. Rumah dah siap dengan CF sekali' *Fengsan!*


    Alhamdulillah. Tu jelah yang terucap bila pertama kali baca surat tu. Kalau saya masih mengharap kat Kamsu SB dulu tu lagi (tak tau cite bleh baca sini) dah tentu nasib saya gamaknya kat ghumah sewa ni jelah sampai mati. Tapi masa memula pak ustad utarakan nak beli umah under Glomac ni seram sejuk jugak lagi. Trauma beb. RM20,000.00 hangus dengan Kamsu yang baik hati itu okeh. Jangan kata umah, tiang umah pun tak dapat. Hebatkan? Kerja penat-penat kumpul duit nak beli umah tetiba hangus camtu aje. Takperlah, balasan Allah SWT lagi hebat. Kalau saya balas setakat langgar dia ngan beskal, abes-abes koma 365 hari  aje. Tak mencabar lansung.


    Bile tengok kawan-kawan lain yang ada beli umah under Glomac ni akhirnya saya terima la gak hakikat sebab semua mereka takde masalah lansung berurusan dengan dorang. Rumah pun siap cepat. Rumah kiteorang ni stat progress bulan September 2010 dan siap sepenuhnya dengan CF hujung bulan Mei 2012. Kire cepat jugak la kan? Sepanjang tu dua kali dah saya gi nengok progressnya- Pertama kali kat sini dan kali kedua kat sini.


    Walaucanerpun ekcelli lambat lagi kot saya anak-beranak nak masuk umah ni. Sebabnya: -

    • Tunggu Glomac settlekan mana-mana kecacatan yang kiteorang dah tanda kat umah cam dinding sopek, cat tak penuh etc.
    • Nak renovate dulu buat kitchen cabinet, wardrobe bagai... makan masa gak tu.
    • Nak renovate tu kena pakai duitkan? So nak kena la kuarkan duit EPF. Sebabkan si Kamsu yang baik hati tu punye pasal, kiteorang takleh kuarkan EPF tu sebelum dapat surat dari Pejabat Tanah yang mengatakan projek si Kamsu tu dulu terbengkalai. Kalau tak- TAK DAPEK NAK NOLONG! Nak dapatkan surat ngan nak tunggu duit tu dimasukkan ke dalam akaun pun makan bulan gak.

    Tapi yang paling jadik sebab UTAMA yelah sebab ni: -
    • Tahun ni Maria nak amek peksa UPSR so kalau pindah sebelum peksa amatlah melecehkan. Sebab? Nama dia dalam list UPSR candidate kat sekolah sini so kalau sekolah kat area Sungai Buluh sekarang, nanti taim peksa dia kena amek peksa kat sekolah Gombak ni jugak. Cam menyusahkan je kan? Sekolah sana, amek peksa sini. Ahhh tunggu jelah. Lagi tiga bulan je pun lagi theee...

    Psssttt... tapikan, yang sebenarnya hati saya SAYU bila dah tau yang saya dah boleh pindah rumah sendiri ni. Sebabnya... Dah 36 tahun saya tak pernah tinggalkan mak saya lama-lama. Dulu mase masuk asrama pun 2 tahun je berpisah tapi itupun asal ade cuti- balik! La ni saya kena tinggalkan dia lama. Kalau ade hari cuti pastu pak ustad pun free, barulah bleh jenguk dia kot. Lagi, skang ni setiap hari lepas balik keje saya belikan dinner untuk dia siap-siap sebelum amek budak-budak balik umah. Lepas ni sapa yang nak jaga makan minum dia? Siapa nak belikan dia apa yang dia nak? Siapa nak perati dia sihat ke tak hari-hari? Siapa yang nak bawak dia gi klinik bile dia sakit? (Sebab kalau saya yang tak mule tanye bila nampak dia ade masalah, saya KOMPEM dia takkan mintak tolong orang lain punye. Dia selalu cakap, "aku tak nak mintak tolong yang lain pasal nanti menyusahkan depa" 

    Uwaaaaaa.....!!!!!!! (Nak tinggal umah mak jelah macam ni! Boleh tak mak? Huhuuu...)

    Notakaki Saiz Tujuh:

    Saya sebenarnya fobia RALAT caner yang terjadi pada arwah abah saya dulu. Saya tinggalkan dia sebab nak belajar jauh konon dan gi dok asrama. Rupanya hari pertama saya amek SPM dia dah nazak tapi mak kate dia macam susah nak pergi, mungkin nak tunggu saya balik. Jawabnya bile saya dah balik KL untuk selama-lamanya, abah pun pergi sebelum saya sempat carik kerja untuk balas semula budi dia mencari nafkah selama hayatnya untuk membesarkan saya dan adik-beradik. Saya TAKUT bile saya tinggalkan mak, perkara yang sama berlaku. Saya masih belum sempat balas SEMUA budi dan pengorbanan dia lagi. Nak bawak dia gi wat haji pun tak mampu lagi, cuma yang dah lepas dapat hantar dia wat umrah aje.. humphhhh....! 


    Percubaan kali pertama stich 4 frames guna CS5. Okey tak? Patut buat 8 frames sampai pandangan hadapan kan? Damn!

    "Camner ni makkkk!!!??? Huuu..."
      Signature
    Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

    KITE KAWAN2!

     
    Photobucket