Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Thursday, June 14, 2012

Finally... Baiti Jannati siap sudah!


 

Soploh tahun okeh! - S-E-P-O-L-O-H... Kalau sebut dalam hari dah 3,650 HARI dah saya bawak bertendang bersabar. Selama sepuluh tahun la saya nyampah redha dok kat umah sewa yang haluih cam reban ayam ni. Blom kire bumbungnya yang rosak, berape kali kena serangan sahabat-handai anai-anai dan yang sewaktu dengannyalah! Kalau dok dapo takleh lebih dari sorang manusia, kalau tidak mulelah berlaga bon***! ....Tapi itu suma bakal berakhir hehe... akhirnya 06-06-2012 haritu dapatlah berita yang ditunggu-tunggu dari Glomac, jeng, jeng, jengggg... 'Boleh amek kunci rumah tuan harini. Rumah dah siap dengan CF sekali' *Fengsan!*


Alhamdulillah. Tu jelah yang terucap bila pertama kali baca surat tu. Kalau saya masih mengharap kat Kamsu SB dulu tu lagi (tak tau cite bleh baca sini) dah tentu nasib saya gamaknya kat ghumah sewa ni jelah sampai mati. Tapi masa memula pak ustad utarakan nak beli umah under Glomac ni seram sejuk jugak lagi. Trauma beb. RM20,000.00 hangus dengan Kamsu yang baik hati itu okeh. Jangan kata umah, tiang umah pun tak dapat. Hebatkan? Kerja penat-penat kumpul duit nak beli umah tetiba hangus camtu aje. Takperlah, balasan Allah SWT lagi hebat. Kalau saya balas setakat langgar dia ngan beskal, abes-abes koma 365 hari  aje. Tak mencabar lansung.


Bile tengok kawan-kawan lain yang ada beli umah under Glomac ni akhirnya saya terima la gak hakikat sebab semua mereka takde masalah lansung berurusan dengan dorang. Rumah pun siap cepat. Rumah kiteorang ni stat progress bulan September 2010 dan siap sepenuhnya dengan CF hujung bulan Mei 2012. Kire cepat jugak la kan? Sepanjang tu dua kali dah saya gi nengok progressnya- Pertama kali kat sini dan kali kedua kat sini.


Walaucanerpun ekcelli lambat lagi kot saya anak-beranak nak masuk umah ni. Sebabnya: -

  • Tunggu Glomac settlekan mana-mana kecacatan yang kiteorang dah tanda kat umah cam dinding sopek, cat tak penuh etc.
  • Nak renovate dulu buat kitchen cabinet, wardrobe bagai... makan masa gak tu.
  • Nak renovate tu kena pakai duitkan? So nak kena la kuarkan duit EPF. Sebabkan si Kamsu yang baik hati tu punye pasal, kiteorang takleh kuarkan EPF tu sebelum dapat surat dari Pejabat Tanah yang mengatakan projek si Kamsu tu dulu terbengkalai. Kalau tak- TAK DAPEK NAK NOLONG! Nak dapatkan surat ngan nak tunggu duit tu dimasukkan ke dalam akaun pun makan bulan gak.

Tapi yang paling jadik sebab UTAMA yelah sebab ni: -
  • Tahun ni Maria nak amek peksa UPSR so kalau pindah sebelum peksa amatlah melecehkan. Sebab? Nama dia dalam list UPSR candidate kat sekolah sini so kalau sekolah kat area Sungai Buluh sekarang, nanti taim peksa dia kena amek peksa kat sekolah Gombak ni jugak. Cam menyusahkan je kan? Sekolah sana, amek peksa sini. Ahhh tunggu jelah. Lagi tiga bulan je pun lagi theee...

Psssttt... tapikan, yang sebenarnya hati saya SAYU bila dah tau yang saya dah boleh pindah rumah sendiri ni. Sebabnya... Dah 36 tahun saya tak pernah tinggalkan mak saya lama-lama. Dulu mase masuk asrama pun 2 tahun je berpisah tapi itupun asal ade cuti- balik! La ni saya kena tinggalkan dia lama. Kalau ade hari cuti pastu pak ustad pun free, barulah bleh jenguk dia kot. Lagi, skang ni setiap hari lepas balik keje saya belikan dinner untuk dia siap-siap sebelum amek budak-budak balik umah. Lepas ni sapa yang nak jaga makan minum dia? Siapa nak belikan dia apa yang dia nak? Siapa nak perati dia sihat ke tak hari-hari? Siapa yang nak bawak dia gi klinik bile dia sakit? (Sebab kalau saya yang tak mule tanye bila nampak dia ade masalah, saya KOMPEM dia takkan mintak tolong orang lain punye. Dia selalu cakap, "aku tak nak mintak tolong yang lain pasal nanti menyusahkan depa" 

Uwaaaaaa.....!!!!!!! (Nak tinggal umah mak jelah macam ni! Boleh tak mak? Huhuuu...)

Notakaki Saiz Tujuh:

Saya sebenarnya fobia RALAT caner yang terjadi pada arwah abah saya dulu. Saya tinggalkan dia sebab nak belajar jauh konon dan gi dok asrama. Rupanya hari pertama saya amek SPM dia dah nazak tapi mak kate dia macam susah nak pergi, mungkin nak tunggu saya balik. Jawabnya bile saya dah balik KL untuk selama-lamanya, abah pun pergi sebelum saya sempat carik kerja untuk balas semula budi dia mencari nafkah selama hayatnya untuk membesarkan saya dan adik-beradik. Saya TAKUT bile saya tinggalkan mak, perkara yang sama berlaku. Saya masih belum sempat balas SEMUA budi dan pengorbanan dia lagi. Nak bawak dia gi wat haji pun tak mampu lagi, cuma yang dah lepas dapat hantar dia wat umrah aje.. humphhhh....! 


Percubaan kali pertama stich 4 frames guna CS5. Okey tak? Patut buat 8 frames sampai pandangan hadapan kan? Damn!

"Camner ni makkkk!!!??? Huuu..."
  Signature

32 comments:

  1. Umah tu kat sungai buluh ke? Cantiknya rumah. Luas pun luas. Confirm dah tak berlaga vontot dah lepas ni.

    Ajak la mak tinggal sama2 kat sg buluh. Heheh. mesti le mak taknak kan? Faham sgt perangai org tua. Mana nak tinggalkan umah dia lama2.

    ReplyDelete
  2. @LydSunshineAk-ah tevat sekali LydSunshine! Thee... maka lepas ni tak kesah dah la von ku besar ke tak! Akaka... haa tau takper. Org tua mane le nak ikut kite g memananya pun. Abes2 dia ckp xkan aku nak tinggalkan umah pusaka ayah ko ni. Hmmm...

    ReplyDelete
  3. wow, besarnya rumah..seronoklah tak lama lagi dah boleh duduk rumah sendiri

    ReplyDelete
  4. @Farah ShamsudinKan? Camnerlah rasa agaknya ye? (Maklumlah tak pernah merase!)

    ReplyDelete
  5. @MamaEmaTaklah besar sangat Ema. Tapi lebih la besar dari yang dok menyewa skang ni. Budak2 pun dah besar nak bilik sendiri.

    ReplyDelete
  6. kite pun baru dapat... lepas 2 taun setengah.. alhamdulillah.. ngah repair mane2 yg patut...
    cadangnyer nak sewakan jer dlu... nantikan entry pasal umah sy gak nanti :)

    ReplyDelete
  7. Alhamdullillah...besar dan cantik rumah tu ... akak suka!!! part 'mak' tu mmglah sedih dan akak dah pernah rasa masa mula2 nak pindah rumah dulu... Doakan yg terbaik buat mak dan bila dah pindah nanti kenalah telefon hari-hari kat mak. Tahniah kat farah dan loni serta anak-anak sbb dpt umah baru.

    ReplyDelete
  8. alhamdulilah, selesai dah ye

    aramak, syahdu pulak baca last part tu, kurang2 kak deeb ada mak lg,takpe usahalah untuk berbakti time berkemampuan ni ye

    balik umah mak tiap minggu lah, mcm tina dulu

    ReplyDelete
  9. cantiknya rumah... :)
    abang saya pun beli rumah Glomac kat area Saujana Rawang, design Glomac ni cantik2..

    bilalah saya nak dapat beli rumah sendiri ni???huhu.

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah.. Penungguan yg berbaloi2..! Congratulations. Excited plak aku nengok nye! Ober kan.. Eh rumah sendiri.. Mau tak suke.. Ye dak?

    ReplyDelete
  11. bestnye...mas beli umh kocik yo...itupun jauh nun di kuale kangsor..huk2...house warming jemput arr..hihi..

    ReplyDelete
  12. @HAFIZ MALEKNgeee... ye ke? Wahhh nanti jangan lupe tag ye! Nak bace gaks! BTW tahniah! :)

    ReplyDelete
  13. @SallyTulah nak kena belaja suaikan diri caner sebab taknah merase huhuuuu... harapnye tabahlah... ko tak ade yang tiap minggu balik tido umah mak! Akaka...

    ReplyDelete
  14. @Tina OthmanAlhamdulillah akhirnya Tina. Tulah nak balik tiap minggu paham jelah kite ni syurga di bawah tapak kaki encik somi. Kalau dah tiap minggu hilang je kang takut pulak dia dah tak redha huhuuu.. serba-salahkan... hmmm...

    ReplyDelete
  15. @Cik SeniTulah! Kiteorang dah beli yang kat Sg Buloh ni, baru Glomac wat yang kat Rawang tu so tak dapek la nak nolong haha. Sebab encik somiku kerje kat Sg Choh so kalau yang Rawang tu lagi la dekat ngan tempat keje diakan. Tapi pepun syukurlah at least tak kena tipu dan dah ade rumah sendirik! :) Insyaallah lambat-laun nanti giliran Cik Seni pulak mana tau kan *Wink wink*

    ReplyDelete
  16. @~Beb~Iyelah! Gue lagik la excited! Har! Har!

    ReplyDelete
  17. @MasWeiii dok kat kg lagik best tauuu.. kite kalau dibagi pilihan nak dok kat Tepeng! Hehe.. opkos no hal boleh je Mas! ;)

    ReplyDelete
  18. tahniah Deeb, rumah dah siap. esok2 kc dtg ye. hihihi.

    ReplyDelete
  19. @kakchik@ellaYeay Kak Chik datang bawak buah tagan! Hahaha...

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah.....mula2 tumpang happy bila baca dari mula....tapi bila tang last...hati jadi sayu....kan...kan...kan....

    tp masih dekat...x jauh mana sangat pon... hiway ada.....kita doakan yg baik2 ye kakak :)

    ReplyDelete
  21. Al-Fatihah,jgn sedih ye sedekah doa :')

    tumpang bahagia dia dah ade rumah sendirik,cantik! :)

    kalau nak tempah bj blh singah umah mak kite,sejln dah tu.kat the Store SB tau kan?hehe promote nmpk

    ReplyDelete
  22. @Peri PiAMaseh Pia. Nampaknya nak kena menuntut ilmu jalan nih sebab yang kite tau cume jalan nak pegi umah ngan jalan nak balik Gombak je! Ahaks!

    ReplyDelete
  23. seronok gak ada rumah sendiri kan,

    ReplyDelete
  24. Alhamdulillah... pasti seronok nak masuk rumah baru... :)

    ReplyDelete
  25. @SharinginfozThee.. tak tau lagi rasanya caner. Tungguuuu...!

    ReplyDelete
  26. jangan lupe ya,kalau nak renovate call kite 0169023435

    ReplyDelete
  27. @AnonymousAlaa.. dah reno setahun yg lalu Ano. lambat na ihiks!

    ReplyDelete

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Follow Me at flickr! .