Thursday, July 5, 2012

Home » » Resepi: Baked Macaroni

Resepi: Baked Macaroni



Lama dah nak wat menatang alah ni tapi tigabelas tahun yang dulu kalau dibuat jugak alamatnya kenalah saya jadikan ia sarapan, makan tengahari, minum petang dan makan malam saya sebab pak ustad takleh nengok mende makaroni ni. Dia kate mase dia dok Jepun dulu dia penah nengok ulat yang sebijik ghupe makaroni ni so since dari peristiwa yang sungguh tragik itu dia dah takleh melihat makaroni lagi apetah lagi memakannye. So selepas tigabelas tahun berlalu, now nie dah ade ramai perut-perut yang sentiasa lapar dalam kehidupanku maka bolehlah nak wat projek ni, kan.


Okeh, idea ni tetiba muncul semula bile singgah blog Kak Ida haritu. Punyelah terliur nengok gambonye so nekad projek ini musti di up kan semula. Akhirnya berjaya le juge merialisasikan impian tu haha... so jom tengok resepi dia (hasil sumber resepi Kak Ida): -

Bahan #1: 
 (Untuk Step#2 nanti- refer gambar bawah) 

2 cawan susu full cream (saya pakai susu tepung bancuh ngan air je)
 2 biji telur (sebab telur tinggal sejibik je so saya tak pakai dua)
 4 sudu besar tepung gandum
1 susu teh dry parseley (takde dalam fridge so saya tak taruk)
1 sudu teh dry basil (pun sama tak dijumpai dalam fridge jadi abaikan gak)
satu peket onion sup mix atau beef cube (saya ganti ngan 1 sudu besar Cukup Rasa)
salt and pepper to taste...pukul hingga sebati...


Untuk base daging ni Kak Ida tak mentioned nak wat camne. Dia kata suke atilah nak masak canerkan so saya wat stail saya selalu wat kalau masak pie yeitu daging kari.

Bahan #2: 
 (Refer gambar Step #3)
1 peket daging kisar
3 sudu besar rempah kari dijadikan pes
1 bunga lawang, kayu manis, biji ketumbar, bunga cengkih
1 ulas bawang besar - dicincang halus
3 ulas bawang putih - dicincang halus
garam secukup ghase

-Tumis bawang sampai wangi pastu masukkan rempah ratus sampai naik bau gak. Pastu masuk pes kari tumis sampai pecah minyak. Last sekali masuk daging dan garam. Settle.


Okeh skang mari kite mule masak! Cara-caranya: -

1) Baca Bismillah -jangan lupe tu! Ahaks!


2) Memula sekali sapukan sikit Olive Oil kat sume acuan supaya nati dia tak melekat okeh. Saya pakai minyak masak Alif aje hehe...

Alternatively kalau takdok remekins boleh je masukkan dalam acuan muffin atau bekas pie atau apa-apa je.

3) Langkah pertama (refer gambar) masukkan makaroni ke dalam bekas acuan. Banyak mana tu ikut ske lah cume pandai-pandailah hagak supaya makaroni dan inti daging tu nanti belen.
4) Dah tu masukkan pulak bancuhan susu (Bahan#1) dalam bekas acuan tadi. Biar tenggelam sket makaroni tu ye supaya makaroni tu boleh masak sekata.
5) Skang masukkan bahan#2. Ini pun agak-agaklah supaya belen ngan makaroni tu tadi.
6) Akhir sekali taburkan keju parut kat atas. Lagi manyak lagi sodap! Ngeh, ngeh, ngeh....


Bakar dalam oven pada suhu 200 darjah celcius selama 15-20 minit atau senang cite sampai nampak keju tu dah garing! Tadaaa.. dah siap! Jom makan!



Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

12 comments

July 5, 2012 at 10:44 AM

wah wah wah...sedap nyer!

July 5, 2012 at 10:51 AM

wallahweiii...dappnye kak..terliur i!

July 5, 2012 at 10:58 AM

@:: Mrs.Eady ::Ini bukan sedap, ini namanya shangat LAZAT! Akaka....

July 5, 2012 at 11:02 AM

fuyoo, tang cheese yg tak tahan tu, tapi tina kena stop dulu chessy ni, udah naik berat

July 5, 2012 at 11:02 AM

@oshin-jamelNah tisu hehe...

July 5, 2012 at 11:40 AM

sedapnye, akak memang tertunggu-tunggu gak bilalah farah nak kuarkan resepinye...nanti bolehlah cuba ni.

July 5, 2012 at 11:51 AM

dapnye..yum222

July 5, 2012 at 4:36 PM

menyelerakan..

July 6, 2012 at 10:33 AM

@Tina OthmanCehhh Misha Omar berat naik?? Tipulah! Nampak kuruih jek! *Jeles jeles*

July 6, 2012 at 10:33 AM

@SallyHehe... sile sile...

July 6, 2012 at 10:34 AM

@mama tisyaDappp!!! (Tiru stail Makan Angin tu hehe)

July 6, 2012 at 10:34 AM

@MamaEma (sambung) ...mengandungi pelbagai rempah, melazatkan kari dan kuah! Har har...

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket