Monday, July 30, 2012

Home » , , » JJCM: Day 9 Ramadhan 1433

JJCM: Day 9 Ramadhan 1433




Sticky Note:
Makruh hukumannya menayang gambo makanan di bulan pose sehingga meleleh air liur... So hanya yang berjiwa kental saje dibenarkan membaca entri ini ye sebab entri saya sekadar untuk berkongsi dan memberi idea mengenai juadah yang boleh kite sediakan untuk keluarga sewaktu berbuka aje. Kalau saya menyebabkan korang jadik lalai dan lupa matlamat sebenar kite berpuasa, saya minta maaf ye.


Sebenarnya harini saya ingat nak seksa somi soh membeli je kat PARAM hahaha... tapikan, kesian pulak sebab dari pagi dia dah kuar sampai petang settlekan hal umah dengan arkitek pasal nak renovate umah baru tu. Pastu balik dah letih tertido bape jam ntah. So saya pun plan nak masaklah cucur ikan bilis *tetiba tingat sebab nengok blog Kak Chik@Ella haritu hehe...* Pastu dah rebuslah telur sejibik konon nak makan ngan mee kari berapi *malas punye bini* Haloo... itu je bahan yang hado kat umah de... nak reka spaghetti ke, mee goreng mamak ke, mihum siam yang lazat itu ke... masalosnya bahan takdok dan kemalasan nak gi kedai haha...

Siap gak cucur ikan bilis ku seyh! Heheh!

Abes je masak cucur tu, sekali nampak pak ustad dah bangun siap-siap nak kuar gi PARAM. So pe lagikan... isteri mithali harus tau bagaimana nak berjimat. Simpan balik mee kari berapi. *Seb baik lom masak hehe...* Telur rebus? Takper, boleh wat menu esok lusa hahaha...

AYAQ BATU CAMPOQ
Hamek ko! ABC yang paling nikmat! Pastu lelah sampai sahur!

NASI GORENG DAGING MERAH
Maveles tip top. Tapi Rayyan makan muntah balik 100%. Kan ummi dah pesan jangan gigit cili api tu, nak! Rugi RM4.50.

PENGAT PISANG & BUBUR GANDUM + JAGUNG
Dap! Kat mana ntah pak ustad beli ni. Taknah lak saya nampak kat PARAM Danau Kota. Pandai pulak carik tu...

ABC ngan nasi tu pak ustad beli kat kedai makan je tu bukan kat PARAM pun. Toksah klentong la sebab saya tau restoran tu belakang umah aje! Akaka... hmmm, tapi musykil bubur sedap tu dia beli katner. Malas nak tanye sebab nanti kalau dah tau sure dia soh saya gi beli sendiri. Mana boleh, nanti habes duitku ngeh, ngehhh! *Dasar pompuan kedekut dan tamak haloba*


*****Pesanan khidmat masyarakat ini dibawakan khas oleh Wan Dolly*****
"Bulan posa ni tak boleh banyak tido!"

Psssttt! Ghupenya baru ku tau apps Pudding Camera tu ade kamera fantasy yang boleh hasilkan gambar bokeh cun cam gini! Sungguh katak di bawah tempurung!

Signature Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

12 comments

July 30, 2012 at 11:37 AM

kami pula selalu pergi ke param yg berbeza

July 30, 2012 at 11:51 AM

Wah, rajinnya gi Bazar Ramadhan.

July 30, 2012 at 12:14 PM

tak masak ke, tina hujung minggu nonstop duduk dapur, dah rasa mcm org dapur je dah

terliur pulak tgk abc tu, musim2 panas ni sedap

July 30, 2012 at 12:18 PM

waa... memang nampk sedap.. cucur bilis tu daku tak menahan ni farah oii..

July 30, 2012 at 2:10 PM

@MamaEmaSaya MALAS! Hahaha... kanper, sebab PARAM kat Danau Kota tu kalau beli sebulan pun tak abes sume sebab panjang ngat! Nak tawaf pun biase tak abes, separuh jalan dah give-up.

July 30, 2012 at 2:11 PM

@EriyzaKalau tak rajin alamat kena masak! Tak kuase mak! Har har!

July 30, 2012 at 2:12 PM

@Tina OthmanMasak sejenih tu lah pun Tina. Laki i kan soh bela kuku takut patah akaka... Ekcelli Tina, anak2ku ni jenih taknak makan 1 jenis dish untuk berbuka so kalau nak masak kan cam jenuh je. Dahla lepas tarawih nak masak untuk sahur lagi, so betterlah kite pakse somi kite ke PARAM ye ahaks!

July 30, 2012 at 2:13 PM

@Farah ShamsudinTaim peyot kosong Farah sume pun sodap! Cube taim berbuke kang, dapat air segelas pun dah lega! Theee...

July 30, 2012 at 8:42 PM

Assalammualaikum :)
salam ramadhan,selamat bersahur,selamat berbuka puasa :)

hari ni kita gi PARAM jln miow2 :D

July 31, 2012 at 11:03 AM

Mee kari berapi? hahahah. Hampeh betul.

Rayyan takleh makan cili padi ke? Uih.. sayang le terkeluar balik. Ari ni takde rate ke untuk semua makanan2 tu? Terutamanya cucur bilis tu. Heheh.

August 1, 2012 at 11:25 AM

@Peri PiAWaalaikumsalamwarahmatullah Phia. Salam gaks untuk family! Wahhh jauh tu, ade yg menarik tak?

August 1, 2012 at 11:27 AM

@LydSunshineBkn stakat cili api aje, cili boh, cili kering, cili benggala dan sepusat sepusing sumenya takleh. Sungguh lidah mat saleh! Ooo harini takde rating ye ak-ahla kannn haha... mungkin sebab malu nanti yg lain kalah sebab cucur tu 80/10 hahaha...

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket