Friday, July 27, 2012

Home » , , » JJCM: Day 6 Ramadhan 1433

JJCM: Day 6 Ramadhan 1433



Sticky Note:
Makruh hukumannya menayang gambo makanan di bulan pose sehingga meleleh air liur... So hanya yang berjiwa kental saje dibenarkan membaca entri ini ye sebab entri saya sekadar untuk berkongsi dan memberi idea mengenai juadah yang boleh kite sediakan untuk keluarga sewaktu berbuka aje. Kalau saya menyebabkan korang jadik lalai dan lupa matlamat sebenar kite berpuasa, saya minta maaf ye.

Harini saya membazir huhuuu... *sile jangan ikut perangai itu*. Tapi sebenarnya bukan plan pun *nak cover gak hehe...* Sebabnya kan, budak-budak sume dok mintak saya belikan nasik lemak so saya pun dah tapaukan la untuk dorang. Sekali ayah dorang balik bawak burger bakar lagi cam semalam. Korang tau jelah budak-budak kalau dah nampak berger, nasi konpem tak pandang. Huhuuu.. akhirnya sampai malam nasik pun dah basi dan masuk dalam perut cik tong. *Nyesal, nyesal*

NASI LEMAK KUALA KANGSAR
Nilah nasiknya. Mirul sorang je yang makan. Tapi last year saya ade beli so saya memang tau nasi lemak makcik ni memang sedap. Sayangnye cuma sebab dah kenyang makan berger tak dapat la nak telan anda ye cik nasik. *Sian dia! Agak-agak nasik tu marah saya tak?* Nasik tu tak marah tapi Allah yang marah, ngoks!

KERABU MANGGA
Ni beli sebab nak makan waktu sahur. Tapi tak berapa best la sebab simpan lama mangganya dah lemau, dah tak rangup dan fresh lagi. Lenkali wat sendirik!

SENGKUANG CALIT
Haaaa... ini memang feveret saya! Mase zaman sekolah dulu, asal balik sekolah mesti nak beli tapi lepas saya pindah sekolah Ipoh, dah tak jumpa dah benda ni. Hagaknya orang Perak tak ske makan ni kot. Kat sini ade gak yang saya jumpe tapi dia cume pakai sos merah so takla sesedap yang zaman sekolah dulu. Haa... tapi yang ni memang maveles sebab dia pakai sos merah dengan sos hitam sama macam zaman dulu kala hehe... Weh, korang jangan memain tau. Dia siap ade blog dan facebook tau! Canggih tak canggih sengkuangku! Markah? 20/10 hahaha.... *Naseb ler dah nama pun feveret!*

KELI BAKAR
Yang hini pun feveret gak! Memang best! Tapi ni saya wat lauk untuk bersahur. Markah mestilah 10/10 hehe...

Belanjawan Hari Ini:
Nasi Lemak @ 4 bungkuih: RM7.50
Kerabu Mangga: RM2.00
Sengkuang Calit @ 2 ketul: RM4.00
Air tembikai cucu: RM2.00

Jumlah busat: RM15.50

Hmm.. not badkan... siap ngan lauk sahur. Hehe...

Signature Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

16 comments

July 27, 2012 at 9:22 AM

sedap nyer sengkuang cine!

July 27, 2012 at 9:47 AM

Tipu-tipu. Pengiraan tipu. Berger bakor tak kira sekali. Heheh.

Melampau sistem pemarkahan sampai 20/10. Kalah le makanan lain. Sengkuang ni macam rojak buah jugak la kaedahnya kan?

July 27, 2012 at 10:08 AM

@:: Mrs.Eady ::DAP!

July 27, 2012 at 10:09 AM

@LydSunshineHahaha ape yg tak betuinya. Beger paknye beli pakai duit sendirik hehe... tak kire dalam jurnal ye! Rojak lain Lyd. Tak pernah rase ek? Meh sini kite belanje! Gerenti hari2 ku dipakse beli! Heheh!

July 27, 2012 at 11:18 AM

Ni baru dikatakan 'perut kecik.. Tp nafsu besaq'.. Hahaha.. X elok membazir.. :-)

July 27, 2012 at 11:31 AM

baru belajar makan ikan keli

July 27, 2012 at 11:33 AM

@Raja PelautMane ko tau perut kecik? akaka... halooo kalau laki aku bgtau awal2 dia nk beli berger dah tentu lah aku tak beli nasik itu okehhhh...!

July 27, 2012 at 11:36 AM

@MamaEmaHaaa baguih baguih! Sedap tau! Lagi2 kalau goreng berlado perghhh!

July 27, 2012 at 2:20 PM

perghhhhh........mmg leleh la airliur kak..kekekeke.......

July 27, 2012 at 2:38 PM

@oshin-jamelKalu dah leleh nanti makruh Oshin! Dah gi main jauh-jauh! *Majuk tetiba*

July 27, 2012 at 2:50 PM

15.50 tu bajet utk bape orang? :D

July 27, 2012 at 2:57 PM

@gadisBunga™5! 2 veteren + 3 budak hingusan. Okeh tak? :)

July 27, 2012 at 3:21 PM

mahalnya sengkuang tu, agaknya sebab susah dpt kot kuah merah tu

tina terliur tgk ikan bakar tu makanya harus pecah rekod pergi param arini

July 27, 2012 at 3:39 PM

@Tina OthmanKan? Zaman sekolah dulu 50 sen haje tp yelah tu zaman tok kadok. Skang ni dah dikomersialisedkan wajib ler mahal noks! Thee.. yesszz!!!! Berjaye wat Tina gi PARAM yessszzzz!!!! *Bisikan syaiton*

July 27, 2012 at 8:29 PM

Td berjaya blnja rm8.50 kat PARAM.. Daging gulai kawah n sejibik kelapa muda. Tp aku cian ngan irg yg beli gulai kawah kt gerai satu lg.. Harga rm5.. Tp daging ciput giler.. Klu kira.. Sebungkus tu kuah.. Daging beberapa ketul je.. X smpi suku plastik.. Nnt leh promo.. Kuah gulai kawah rm5.. Bukan daging gulai kawah.. Hahaha..

July 30, 2012 at 10:53 AM

Betul tu. Besok ko bawak signboard kasik tukar- gulai kawah tanpa daging RM5!

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket