Tuesday, July 24, 2012

Home » , » JJCM: Day 3 Ramadhan 1433

JJCM: Day 3 Ramadhan 1433




Sticky Note:
Makruh hukumannya menayang gambo makanan di bulan pose sehingga meleleh air liur... So hanya yang berjiwa kental saje dibenarkan membaca entri ini ye sebab entri saya sekadar untuk berkongsi dan memberi idea mengenai juadah yang boleh kite sediakan untuk keluarga sewaktu berbuka aje. Kalau saya menyebabkan korang jadik lalai dan lupa matlamat sebenar kite berpuasa, saya minta maaf ye.


Harini hari pertama saya jejak kaki ke pasar ramadhan. Cam biasa tempat yang wajib pegi yelah kat Danau Kota pasal boleh terus balik umah dengan gumbiranya. Hari pertama ni agak mencabar sket sebab first taim tengok macam-macam makanan jadik dia punye teruja cam siamang la sket kan akaka... tapi camnerpun seb baik la imanku kukuh *iman sangaaaat*. Jom tengok kukuh tak kukuh imanku ahaks!


BUBUR LAMBUK
Ini beli untuk Rayyan. Okeh gak rasa ala-ala bubur lambuk Kg Baru lagik. Isi dia pun manyak- ade udang besar, isi ayam, sayur, kacang dan sewaktu dengannya. Markah untuk ni 10/10.

ROTI ARAB
Indon tu sesuka ati dia je kan boh nama roti ni roti arab. Saya rasa macam roti john je jugak. Beza dia cuma dia pakai roti arab. Ngelat! Untuk itu, markahnya 5/10 sebab tipu.

KUIH-MUIH
Haaaa... kuih dari makcik masam ni memang terkenal dari tahun-tahun lepas lagik. Kuih-kuih dia sumenya sedap cume tulah, muke tu tak pernahnya nak senyum. Tapi mungkin gak tu trademark dia kan? Kalau tidak, susah la orang nak kenal dia ngeh, ngeh... untuk makcik masam cam biasa markah penuh! 10/10.

AGAR-AGAR CAMPUR
Harga dia RM2 untuk 5 jenis agar-agar yang korang bleh campur-campur. Saya pilih agar-agar mangga, oreo ngan batik. Rasanya meveles walaupun kaler dia rase cam nak kuar isi perut akaka... Sebab sedap dan murah, saya bagi markah 10/10.


Belanjawan hari ini:
Bubur lambuk: RM 3.00
Roti Arab nan hado: RM 4.00
Kuih-muih: RM 4.00
Agar-agar: RM 2.00
Air tembikai laici (tak sempat nak snap dh abes akaka): RM 2.00
Jumlah busat: RM 15.00

 Hmmm... kena kurangkan bajet lagi ni Farah....

Signature Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

16 comments

July 24, 2012 at 9:29 AM

banyaknya deeb .. habis ke tu?

July 24, 2012 at 9:42 AM

huwaaa...terliur!

July 24, 2012 at 11:08 AM

@kakchik@ellaUntuk 5 orang makan Kak Ella hehe... nasik xde, buke ngan ini aje. Okeh kot! Tu pun bubur lebih carry forward jadik lunch Rayyan tghr ni hehe...

July 24, 2012 at 11:09 AM

@:: Mrs.Eady ::Nah kain.. lap! Thee...

July 24, 2012 at 12:03 PM

bubur lambuk paling best !

July 24, 2012 at 12:10 PM

@Kesuma AngsanaHehee... feberet Rayyan tuh!

July 24, 2012 at 1:55 PM

sangat murah ok... dapat macam2...
bolehler... kira pandai gak budget... kalau akak hancus...

July 24, 2012 at 2:03 PM

@Cho ZilaErm hee... ye kew? I tersiput skjap. Tapi kak, ni baru hari pertama masuk PARAM okehhhh... ade banyak hari lagi blom tau hahaha....

July 24, 2012 at 2:19 PM

mkn ni jer? xder nasik? pengsan kalo saya! heheheee

July 24, 2012 at 2:48 PM

@InaAchikAk-ah InaAchik. Kiteorang pulak kalau makan nasik pengsan perut retak! Akaka...

July 24, 2012 at 2:51 PM

ke Kg Baru ke dear? farah g semalam.. g beli murtabak Pak Din.. Sedap juge..:)

July 24, 2012 at 3:19 PM

@Farah ShamsudinOooo ghupenya murtabak Pak Din tu kat kg baru ye? Smlm mak pesan tapi orang pegi PARAM Danau Kota aje hahaha... pastu bile dah sampai sane mulelah pening kepala mane lak nak carik Murtabak Pak Din ni? Tak jumpe pun! Dia kate dia tgk kat TV! Obses betul bondaku nih!

July 24, 2012 at 5:02 PM

ini baru kuih muihnya..lauk pauknya tak ada ke..hehehhee

July 25, 2012 at 6:31 AM

pergh, tina tak pecah rekod lg pergi param sebab tenat sangat org

hihi tak memasal dpt nama makcik masam ye

July 25, 2012 at 9:01 AM

@MamaEmaMamaEma, lauk-pauk masak untuk sahur masak lambat kol 10. Yang ni lauk berbuka jek! Kami tak makan nasik hehe...

July 25, 2012 at 9:02 AM

@Tina OthmanTina, gi taim 4:30 camtu masih boleh nampak jalan, orang ciput. Kalau pegi dah kol 5 keatas memang selisih bahu le jawabnya! Ak-ah kan.. skeati jek ku bg nama akaka...

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket