Wednesday, December 7, 2011

Home » , , » Menculik Deeb- Day #3 (Muar)

Menculik Deeb- Day #3 (Muar)



Harini kiteorang sampai ke Muar, Johor. Sampai je terus isi perut kat Beriani Gam Muara kat pekan Muar tapi sorry to say- berasnya bukan beras basmathi dan lauk berianinya tak cukup atau tak pakai minyak sapi lansung so rasa nasi beriani itu adalah TIDAK SEDAP. Yang boleh kredit cume kat sirap bandung dia je- yang itu JE yang sedap! No wonder la orang ramai prefer gi makan kat kedai makan biasa sebelah dia berbanding kedai tu!

Barisan kete untuk dijual. Myvi baru kaler kuning ala Bumblebee saya dah dibawa pandu uji laaa.. hampe tul! Baru je plan baek ngan Maria nak posing ngan dia!

Misi harini tak terus pi check-in sebab Pak Ustad kena pi keje dulu so kiteorang sume kena la follow ye. Kembang-kempis idung i tau bile staff sana tanye, "Ye kak.. boleh saya tolong?" Pastu saya pun jawab dengan riak, "Owh saya dengan dia tu" Sambil moncong dijuih-juihkan kearah suamiku yang tengah sebok interview staff.

Sopannya anak-anakku di dalam gambar. Keadaan sebenar? Lotih...!!!

Heheee... kiteorang kat sana cam boss okeh *sile jeles* Nak dok kosi mana-mana staff pun tak kisah pastu budak-budak pulak buat cam rumah sendiri haha... jahat, jahat. Habes tu barulah kiteorang gi check in kat Classic Hotel. Hotel ni bersebelahan dengan Wetex Parade yang saya kire same tokei kot dengan hotel ni. Interior biliknya sama je macam kat Katerina Batu Pahat tu so kalau nak tengok ghupenya sile ke entry Menculik Deeb-Day #2 ye. Parking space agak terhad boleh muat dalam 10 biji kete je so kalau dah takde parking kat basementnya, kena la parking depan hotel atau depan Wetex Parade tu ye.

Dah macam wakil delegasi pulak ghupenya....

Harini ade kes malang sket sebab OU dari Perodua tak sampai kat admin hotel so kiteorang kena dok tunggu kat lobby dia dalam 15 minit jugaklah. Tapi baiknya hati dorang sebab even tak dapat lagi menatang tu dorang akhirnya bagi gak kiteorang check-in dulu. (Sure dorang sebenarnya dok menyirap darah tengok anak-anak saya wat lobi dorang cam rumah sendirikan? Akaka...)

Tengoklah betapa pandainya mereka menyesuaikan diri di tempat orang!

Kat hotel ni ade swimming pool tapi pada masa ni sehingga 31 Disember 2011 kabonya ditutup sebab dorang tengah wat renovation. So demi nak mententeramkan budak-budak yang nak mandi pool sangat tu, saya penuhkan je air dalam tab pastu soh dorang berlakon macam tengah mandi kat swimming pool! Hehe... bijakkkk... bijak!

Asam pedas ikan pari baek punyeeee....

Kat Muar ni pun saya taktau kat mana tempat makan yang best pada waktu malam so kiteorang berpandukan kat GPS jelah. Pak Ustad decide nak pegi ke Medan Ikan Bakar Sabak Awor yang tempatnya tak jauh dari pekan Muar, dalam 10 ke 15 minit je tapi dek lokasinya agak ke dalam sket so sesapa yang tak pernah pergi tu, rasanya korang kena banyak tanye orang kot. Nak lagi senang, beli je GPS satu! Hehe...

Udang dan sotong celup tepung. Rangup sey!

Tempat makan ni dibangunkan oleh Majlis Negeri so ianya macam tempat pelancongan la sket. Tempat parkingnya luas so takde hal nak park kat manapun. Kat pintu masuk ala-ala jeti tu korang akan jumpe kedai dan orang bukak meja jual souvenir dulu. So kepada yang membawa anak-anak kecik cam saya tu, sile pastikan mata dorang tertutup sebelum sampai ke meja makan ye sebab nanti dorang akan dok kat situ berejam lamanya!

Sayur pun ade. Yang ni kangkung goreng belacan... best!

Kat sana ade banyak gerai makan tapi kiteorang pilih gerai yang memula sekali yeitu Gerai Kak Sal namanya. Ikan-ikan segar, kupang, udang, sotong dan macam-macam lagi hasil laut boleh korang pilih kat depan gerai dia. Kalau rajin cam kiteorang ni, terus je order kat pelayan ni nak makan pe dan biar dorang yang pilih lauknya... haa... kan rajin tu namanya!

Kiteorang order dua-dua nasik- nasik putih dengan nasik lemak *tamak*

Kat sini jugak korang bleh pilih nak makan nasik putih atau nasik lemak. Pastu dorang akan bagi 2 jenis sos untuk sessi mencicah yeitu sos cili dan sos kicap cili api *berdesing jap* Overall memang very the puas hati. Masakannya sedap, lauk-lauknya memang fresh dan paling penting murah gile seh! Bayangkan makan untuk 5 orang- nasik lemak, nasik putih, telur dadar, sayur kangkung, udang dan sotong celup tepung dan asam pedas ikan pari... harganya cume RM37.40 aje! Burppp...! Alhamdulillah... what's next? Tunggu siri berikutnya: Menculik Deeb- Day #4!


Notes: Nak tau cite penculikan ni dari mule, boleh klik Menculik Deeb- Day#1 dan sambungannya yang agak seram kat Menculik Deeb- Day#2


Signature Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket