Thursday, October 4, 2012

Home » , » Saya dah jumpa beliau!!! Hoyeh!

Saya dah jumpa beliau!!! Hoyeh!



Sebelum pose hari tu, kan saya ade terjatuh chenta ngan satu pinggan melamine itam kat satu restoren ni... So ade la hagak sebulan, dua saya gigih mencarik nak mendapatkannya. Ade gak Geng Mama Hot Blogger yang kasik cadangan gi Langkawi, kedai One Shop Sg. Buloh, kat Daiso dan macam-macam lagilah. Pastu saya ada gi carik kat One Houseware kat Chokit tapi mahal dan tak banyak choice sebab dorang tak update stok lagi since kedai tu tengah renovate mase tu. Tetiba haritu terbaca blog Kkida pasal dia pegi Nilai 3 beli pinggan-mangkuk untuk sedekah anak-anak yatim masa bulan pose haritu. Sooo... haritu saya pun turunlah Nilai 3 dan gi kedai yang dicadangkan oleh Kkida tu yeitu Pasaraya Borong Saaka Nilai Sdn. Bhd.


Kedai Saaka ni ada dua tau tapi saya haritu gi kedai yang baru sebab kat kedai yang lama tu banyak pinggan mangkuk kaca aje so tak menepati sasaran. Kedai yang baru tu kena jalan depan sikit je dari kedai lama tu tapi kalau memang korang berhajat nak mengabehkan duit, baiklah naik kete dan park depan kedai baru tu ye! Kat kedai ni bukan setakat pinggan mangkuk aje, tapi complete sume barang dapur hado. Meh nengok...

Tadaaaa! Punyelah manyak design hado! Nak memilihnya sampai dekat 1 jam siap duduk-duduk lagi kat lantai punye eksaited jakun ngeh, ngeh....

Memula berkenan yang kaler putih ni tapi bile dah sampai sana face to face ngan kaler itam, terminat la plak ngan itam. Ni kalau mak saya tau saya pakai pinggan kaler itam wajib sound speaker dia bergema nih! Agaga... Tapi ekcelli saya ade reason kukuh- malas nak sental ngan klorox pinggan putih tu kalau kena kunyit ke sambal. I kan rajin orangnyaa...

Haaaa... kalau tak suke kaler putih atau itam, kaler lain pun ade tau!

Kalau tak suke yang plain, ade gak yang bercorak! Pilihan di tangan anda, anda, anda...

Barangan kaca pun ade tapi itu bukan sasaran saya jadik kureng memberikan perhatian hehe...

Baiya ini sangat pemurah memberikan saya 10% diskaun. Sukee...!

Kalau korang nak tau, melamine kat sini ada dua jenama. Jenama pertama yelah Apple Bee. Pinggan jenama ni nipis dan dia takde cop mohor keselamatan tapi harganya memang jauh lebih murah macam harga yang selalu jual kat pasar malam tu. Brand yang saya beli ni pulak dari jenama Eagle buatan Malaysia atau lebih tepat lagi buatan dari Teluk Intan, Perak! Yang ini harganya beza dalam empat, lima hengget tapi yang penting ada cop mohor keselamatan dan dia boleh tahan panas sehingga 120 darjah celcius dan tahan sejuk sehingga -20 darjah celcius. Lagipun jenama ni ada sijil SGS under the certification of US FDA 21 (CFR 177.1460(c) dan SIRIM Certification – Malaysian Food Act 1983 and ICP-OES Techniques so korang rasa lebih selamat makan minum menggunakannya.

Pinggan yang ade arrow tu harga dia kat One Houseware RM17.50 tapi kat Sakaa ni baru RM12.00 lepas less! Gile manyak jimat sey!
Gelas ni pun saya beli ehehee.. tapi bukan kat Saaka. Saya beli kat OneHouseware dengan harga RM5.90. No discount *kedekut* Air tidak disediakan ye!

Akhir sekali, sebelum balik umah dah berangan makan minum dengan pinggan mangkuk baru, wajiblah singgah ke Kaison kat Festival City Mall ye! Banyak gile barang deko umah cute tapi murah yang boleh menyebabkan anda rasa cam nak hangkut sume-sekali balik okeh! Tak caya nengok! *Psstt... tu bukan tangan saya yang interprem tapi tangan orang yang menculik saya gi soping hari tu hehe...*

Selalu dah usha kat Ikea bekas buah ni tapi rasanya kalau taim sale pun harga dia tetap dua puluh lima hengget ke atas. Ade hikmah upenya mak menahan napsu mase kat Ikea sebab kat sini rege dia cume RM7.90 boleh? *Silelah jeles. Sape yang dah terbeli kat Ikea tu sile hantuk kepala kat dinding untuk kesan yang lebih dramatik ye!*

Straw ini hamat matching dengan jar glass yang saya beli kat One Houseware tadi tu kan? Harga: RM2.90 untuk 5 batang benda alah cute itu.

Ni dah lama usha tapi tak beli-beli. Akhirnya jatuh juga ke tanah tanganku! Heheee... Harga RM18.90.

Jangan takut. Benda ini tidak membahayakan nyawa dan selamat untuk digunakan. Malah ianya menolong mengkaver tangan korang dari melecur sewaktu kuarkan pinggan panas dari mikrowave dan yang sewaktu dengannya. Naga comel ini berharga RM4.90 aje!

Placemat yang sangat murah- RM1.90 sekeping! Ada macam-macam design lagi tapi rasanya nak yang simple camni je...

Ini adalah benda yang paling cute sekali untuk hari ini yeitu jam dinding berkonsepkan English Garden lagi... kelas ko mak Jemah! Harga RM19.90.

Lepas ni wajib gi lagik! Banyak menda cute yang dalam waiting list! Hehehe....


Signature Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

20 comments

October 4, 2012 at 9:33 AM

waaahh...sampai ke nilai yerk mencari...bagus kak..bgs..hehe..nnti ble la kirim beli kan..wawawa

October 4, 2012 at 9:51 AM

bestnye brg2 kat situ ... cute lagik. akak suka kat straw tu dan pinggan mangkuk yg bercorak2 tu...hehe

October 4, 2012 at 10:13 AM

@oshin-jamelOshin, ko jangan tak tau. Itu sanggup ponteng keje gi ronda ngan colleague tau hahaha.. nama nak gi sendirik mungkin 10 tahun sekali!

October 4, 2012 at 10:14 AM

@SallyHaaaa nanti gi Festival City jom habeskan duit kat sana hahaha!

October 4, 2012 at 11:09 AM

oit sakan sopping nahhh?! ade masa bujang sampai sekarang masih ade saki baki set pinggan mangkuk kaca kaler itam yang dibeli kat ikea. murah je 1 set. skarang ni tak pakai plak dah.. sbbnye gelap ;p susah nak mandang. btw ctk2 shopping nye..

btw sila laaa mkn nandos. ayam die mmg rasa ayam panggang sebenar.. ada bau bakar. syiok.

October 4, 2012 at 11:14 AM

Kedai tu ada bagi percuma saka sekali tak? Nama cam seram je, 'saaka' you pegi jauh-jauh. Fine. Tak lawak.

Cantik ah pinggan itam tu. Elegant wokkk.. Saya berkenan yang 4 segi. Kalo beli ni mesti feeling macam tgh makan kat hutel.

October 4, 2012 at 11:23 AM

@~Beb~Hehee.. namapun nak masuk umah baru kannnnn... tak main la pinggan2 percuma beli sabun itu lagi akaka (pecah rahasia) Haritu memang de gi survey kat Ikea tapi mahal sey walaupun set cam tak berbaloi je. Kang anakku lempar ke lantai abes RM ku terbang (ke mak bapak yg lempar akaka) Orait2 nanti ku cube Nando's itew ye!

October 4, 2012 at 11:24 AM

@LydSunshineHmmm... (sedang pikir) Ade logik gak tu kan. Okeh tak lawak gak. Betul beb... mase verangan haritu berkenan yg hat putih tapi bile dah sampai sana tengok yg kaler itam tu sangat menggodalah pulak! Ate bie masanya nak merasa makan dalam pinggan ala hotel kannnnnn...! Thee...

October 4, 2012 at 12:26 PM

lawa2 dan serious sangaaatttt jeles..nak kena cari jgk la kalau gini...hehe.....

October 4, 2012 at 12:37 PM

@izzahHeheee... marilah kite memborong!

October 4, 2012 at 2:19 PM

Hai Farah...just follow this blog. Nice :)

Anyway, mmh klasik la pinggan kaler hitam. Saya dulu pun borong kat Nilai 3 jugak...mix black & white :)

October 4, 2012 at 2:47 PM

haish..pandainya membeli.
lain kali harus import anda jika baru2 nak beli barang utk rumah kelamin.

kelas kau yang!

October 4, 2012 at 2:51 PM

@Mrs.RHey maseh sudi singgah & follow ngee... ak-ah ek? Tak terpikir plak leh mix itam putih ek? Agegee... cantik tuuu...!

October 4, 2012 at 2:51 PM

@cHeRyNa PiReSCepatlah bila nak import i ni agaga (minah pantang dihajak soping cengginilah gayenya!) :P

October 4, 2012 at 3:33 PM

bestnyerrr!!!
gian decorate brg dapor skang..hehe

October 4, 2012 at 3:44 PM

@Nens CollectionHaaa cenggitu mari pollow i meh!

October 4, 2012 at 4:36 PM

kedai saak ada juga kat sungai besi..pun dah berpindah ke bangunan yg baru...

October 4, 2012 at 9:38 PM

pinggan wane itam tu gempak + cool + ohsem gile ! :DD HAHA

October 9, 2012 at 4:53 PM

@Ema BlogWoo ye meh? Hagak besar gak cam yang kat Nilai tu tak? Dekat sikit kan?

October 9, 2012 at 4:53 PM

@Pink PlatypuS ^^Hehe... *Angkat kening*

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket