Tuesday, October 23, 2012

Home » , » Berhati-hati membeli secara online

Berhati-hati membeli secara online



Korang mesti pernah membeli thru online betul tak? Saya ni memang dah bertahun membuang duit membeli-belah dengan hujung jari ni- maklumlah orang rajin malas hehe... Opkos best sebab tayah berpeluh-peluh dan bersesak bagai! Tapikan, setelah berbelas tahun membeli stail orang rajin malas ni, baru-baru ni saya terkena suda. Bukan terkena caner, haa... camni citenya: -

KES #1:

Saya tak pernah beli melalui GroupMe ni tapi haritu ntah caner teruja nak buang duit maka saya pun mengoder cam biasa. Memandangkan GroupMe ada kena-mengena ngan Lelong so saya percaya la 100% sebab selama ni dealing kat Lelong memang okeh. Macam biasa gak, biasanya barang dapat dalam masa 3,4 hari bergantung pada cepat, lambatnya kite membayar dan penjual menghapdet order kite tu kan. Haritu saya beli benda alah ni: -


Disebabkan saya malas takde masa nak gi kedai beli dan memang mencarik benda ni, so saya kira RM19.90 tu okehlah,kan. Dalam hati saya kata sure barang ni berkualiti. Lepas 3,4 hari barang pun sampai. Bukak sampul, belek... okeh... hmm barang dia cuma satu keping plastik penahan tisu yang diikat ngan tali getah... mase ni saya rase cam nape sampai RM19.90 ek? Saya ingatkan material dia bagus la sangat. Pastu ternampak la ada tanda harga yang dorang tak buang tapi smudge je ngan marker so saya pun sental smudge tu sebab nak tengok harga sebenarnya bape. Cer teka sebenarnya harga benda tu bape? Hehe.... RM4.90! BOLEH????!!! Huhuu... tipah tertipu, tipu tertipah....


KES #2

Yang ni tak tau la pe masalahnya. Saya pernah beli sekali kat Groupon.my ni dulu tapi order yg tu sekejap je settled. Rasanya dalam seminggu dah dapat barang. So haritu datang la sawan nak carik pie maker... gugel punye gugel kuarlah iklan groupon ni. Nengok harga RM138- rasa dah cukup murah la tu sebab rata-rata yang saya penah survey harga hampir tiga rat.


Okeh. Tulis kat iklan tu tarikh untuk Online Redemption yelah 06 Ogos 2012 hingga 20 Ogos 2012. Online redemption ni maksudnya dalam tempoh ni jelah dia akan iklankan barang tu dan taim nilah kite bole place order. Saya wat order pada 20 Ogos 2012 yeitu dikala korang sume tengah sebok wat persiapan nak sambut rayekan. Sepatutnya delivery bermula dari 27 Ogos hingga 17 September 2012 bersamaan 21 hari bekerja. Okeh fine, takper, saya tunggu. Sambil tu saya berhari raya dengan gumbira dan melupakannya.


Tunggu punya tunggu punya tunggu... lepas 21 hari apa barang pun tak sampai. So saya pun bukak FB dia dan barulah dapat tau rupanya ramai yang kena cam saya ni- barang tak sampai-sampai! Dan kalau ade yg dah dapat pulak, lambat ataupun barang pecah! Tapikan, yang bagusnya bile saya email dan komen kat dorang, dorang reply dalam masa beberapa minit je so korang pun rasa cam ...ok... so dia kate ada masalah kastam dan barang tak lepas so saya kena tunggu 21 hari lagi *dowh?!* Okeh, sabar Farah, sabar... kate nak jadik orang beriman.


Lepas 21 hari saya masih tak dapat lagi barang tapi mereka sungguh bernasib baik sebab saya sangat bizi sehingga terlupa yang tarikh tu dah terlajak ke 26 hari. Bila terperasan dah lepas due date tu, saya terus komen kat FB dorang dan mintak dorang cek balik status order saya tu dan percaya tak? Tetiba dia kate saya akan dapat barang dalam masa 2,3 harini.


Korang nampak tak permainan dia? Saya termusykil samada barang tu betul-betul sangkut kat kastam sebab saya tengok kat kotak dan waranti dia sume dari Selangor? Unless la barang tu dismuggle dari US ke logik la gak kan? Pastu pulak bila tanya status... dan dan tu terus ada barang??? So kalau saya tak tanye, barang tu simpan sampai bile???

So pehal pun... berhati-hatilah ye. Cam kes saya ni at least dapat gak barangnya walaupun ada yang tak menepati piawaian dan ada pulak menda pelik. Kena kes yang tak dapat barang lansung pastu penjual tu terus lesap! Perghhhh, saya bet memang wujud peniaga cam tu so berhati-hati okeh! Agak-agak kalau korang rasa cam ada yang tak kena tu better lupekan jelah. Saya pun sepatutnya survey dulu company tu, ini dah order sume baru dapat tau dia ade FB bagai dan dah agak terlambat la nak mintak duit balik. Seb baik barangnya tu boleh guna!

Signature Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

26 comments

October 23, 2012 at 9:46 AM

saya pun de order online kat Hishop, dh 2 minggu tak sampai lagi ni risau gak ni huhuhu

October 23, 2012 at 9:59 AM

@Eny AbdullahBaik follow-up Eny. 2 minggu tu kire lama gak dah tu.

October 23, 2012 at 10:21 AM

fuhhh..seb bek dpt brg kan kak..oshin x pnh kena lg..selalunye seme brg yg order akn dptla..hehe...

October 23, 2012 at 10:22 AM

saya selalu beli kat groupon jugak..tp biasanya saya akan collect sendiri kat kedai..huhuhuuhhuuuu

October 23, 2012 at 10:24 AM

@oshin-jamelAlhamdulillah... tapi hati-hati gak tau. :)

October 23, 2012 at 10:25 AM

@anna hashimYe ke? Camtu senanglah kan? Tapi yang kite order ni takleh gi collect, dia nak deliber gak tu yang kena tunggu tu... :(

October 23, 2012 at 10:44 AM

setakat ni aku cuma beli jamu set bersalin ngn kain baju jerk..blm prnh beli brg letrik cm ko tuh.. teringin gk nk beli pemanggang ajaib, tp nth bile nk beli... huhuhuhu

October 23, 2012 at 10:58 AM

@Zura LeeKu pun nilah pes taim beli baang letrik sebab memang tengah gian nak wat pie tapi carik kt shopping mall takdok huhuu... Pemanggang ajaib tu beli kat Cosway ajelah... terus dapat! Theee... (terpromote pulak)

October 23, 2012 at 11:10 AM

Tq for sharing. Mana tau after this will be my turn. Tq again for remind. :-)

October 23, 2012 at 11:36 AM

baru2 ni siti pun ade order online amigurumi dan ok pulak lepas bank in duit hari jumaat pastu hari isnin terus dpt brg. mungkin sbb brg tu kecik kot dan org tu ikhlas... klau nak tgk brg yg siti order tu bolehlah lawat kat sini http://fiqizumisyunkawk.blogspot.com/2012/10/amigurumi.html

October 23, 2012 at 11:40 AM

@SallyBiasa barang2 kecik okeh je. Yang kite risau barang yang besar dan mahal! Huhuu... Tapi sebelum ni dah berbelas tahun tak pernah pun kena sebenarnya huhu...

October 23, 2012 at 11:44 AM

@Azwa AzeeEhhh janganlah cakap camtu huhuu cam doa nak kena aje hahaha...

October 23, 2012 at 11:44 AM

saya pun dah terkana dgn zalor*..dah 2 bulan kata nak refund balik..bila kol semalam tanya apa status..dan-dan time tu dia refund..diorg ni kalau tak kejar memang tak buat keja pun..grrrr

October 23, 2012 at 11:54 AM

Kira selamat la duit farah tak lesap begitu saje. Cuma masa nak mengantor nya kemain lama. Yang harga penyepit tisu tu mmg melampau mark up harga. Tapi free delivery kan? So, dia amik untung lebih kurang rm10.

Jaid, bila dah dpt pie maker, mana hasilnya? Nak tgk jugak... share pleaseeeee. hehehe.

October 23, 2012 at 12:00 PM

tak pernah beli brg..biase beli baucer makanan atau hotel jek...

October 23, 2012 at 12:04 PM

saya penah beli tudung online..dekat 3 minggu baru sampai...tapi salah kan pos lambat

October 23, 2012 at 12:20 PM

kita pun dah terkena gak, tgok kt fb lain dpt lain dah le kita beli banyak untuk buat bisnes, rupa n warna je sama brand lain made in china lak 2.sakit hati tol niaga camtu kan..

October 23, 2012 at 1:02 PM

wak dh penah byk kali order photobook groupon jugakk.. uhhhuUU

October 23, 2012 at 2:35 PM

@corat coret sendiriWoooo Zaloooraaaa... itu nama memang menakutkan woooo... ramai dah komplen pasal dorang ni. So kalau ade design dorang yang sangat gile lawa pun den takkan jatuh hati deh nak beli kat dorang. Pelikkan? Nape takde action berbulan2 pastu bile kite follow up, on the spot bleh settle?

October 23, 2012 at 2:38 PM

@LydSunshineItulah pasal. Ingat dah nak jadik mangsa penipuan dah tapi Allah selamatkan rezeki orang-orang yang beriman muahaha (silelah muntah) Tapi yg untung sepoloh hengget tu mmg makan duit haram tul! Ermmm heee... kononnya nak wat pie untuk raye aji ni tapi dapur dah kosong, kosong, kosong .. so takleh nak buat kena tgg pindah sok hehe... (okeh tak alasan? Okeh tak?)

October 23, 2012 at 2:43 PM

@:: Mrs.Eady ::Ooo terbaliklah kite! Kite lak tak pernah beli voucher makanan dan hotel!

October 23, 2012 at 2:44 PM

@lizzWauuu... lama gak ye. Pos pun memang kengkadang wat perangai gak :P

October 23, 2012 at 2:53 PM

@izyantyPersonalTasteIshh kalau untuk bisnes, sah-sah order banyakkan? Perghhh... memang takkkk la dorang wat camtu. Banned orang tu tau!

October 23, 2012 at 2:53 PM

@Wak Gelas™Wak pun pandai order eh? Hehehe... photobook kite pun order online gak tapi biasa pakai kupon diskaun untuk subscribers tu tak melalui Groupon.

August 27, 2013 at 4:05 PM

saya baru nak order brg ni ada offer kat ebay.my. sebenarnye tgh cari review pasal pie maker ni je alih2 terjumpa pulak dgn post farah ni.. nak tanye , barang ok x? tp rase cam takut la pulak nak order bile baca entry ni hmm.. takut terkena tipu je syg duit kan..

September 4, 2013 at 8:46 AM

@NADYA ANWARBarang dia alhamdulillah ok. Cuma tulah, lambat! Kena hati2 tau!

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket