Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Rabu, 13 Mei 2015

Jom camping!

Rabu, Mei 13, 2015 4 Comments


Siyesli spiking...
I is tak ske masuk hutan.
Tak ske serangga yang tah hapa-hapa spesis lebih-lebih lagi yang bangsa keje asek nak menggigit semedang.
Tak ske baju basah.
Tak ske baju basah.. eh tertulis dua kali!

Tapikan, i kan gigih nak rebut takhta isteri mithali jadik i kenalah support apa yang encek syuben suka buat, walaupun kena terima hakikat kulit gebu i akan kena gigit, baju melekit dan yang sewaktu dengannya. So haritu pak ostad bawak kiteorang gi camping kat Sg. Tua kat batukep (heh, dekat je pun!) Ekcelli hari sebelum tu, kiteorang gamble gi Hulu Langat konon nak camping. Tapi apela punye naseb ramei sungguh orang dari Sg Congkak sampai le ke Sg Gabai. Dah ler jem dalam 20 minit sebab ada eksiden. Akhirnya dari pukul 11:00 pagi sampai pukul 6:00 petang haritu, kiteorang cuma bawak makanan, khemah dan segala eksesori tu berjalan-jalan je dengan kete kompeni haha... sadis!

Sebenarnya Sg. Tua ni pun kiteorang main gamble aje sebab balik umah hari sebelum tu Rayyan dah merajuk sendu sebab tak jadik camping. So hari tu memang tekad ajelah. Lagipun makanan pun dah berapa lama nak simpan perap dok kluar masuk esbok tu daaa...

Mari sediakan tempat lepak dulu ye. Ummi takleh wat keje nanti sakit pinggang jadi ummi amek gambo hajer hehe...
Nama tempat yang kiteorang pegi ni Hutan Lipur I. Lokasi dia kat tepi jalan je melalui Jalan Ulu Yam lama. Kalau korang ke depan sikit nanti jumpa satu lagi spot namanya Hutan Lipur II tapi haritu kiteorang tak gamak nak masuk situ sebab penuh!

Yang macam pondok kaler merah tu tempat nak memasak tapi rasanya itu untuk orang yang sewa resort kat dalam tu kot. Tapi nama resort tu tak tau sebab tak nampak pulak signboard. Kat belah sana jugak banyak pondok untuk orang yang duduk kat resort tu. Outsiders yang datang macam kiteorang ni kena pilih tapak batu jelah bentang khemah huhu...

Dia punye environment boleh kata lebih kurang macam Sg Chiling kat Batang Kali. Air dia DEFINITELY lah sejuk! Cuma i is tetap tak ske serangga yang berlompatan di atas permukaan air yang asek sebok nak datang dekat, huhu! Kenapalah mereka itu sangat besar!!!! Huaaaa...! Mencik!!!

Percubaan guna setting blur tapi macam kena tambah lagi jek, kan? Okeh failed!

Bab masak & makan memang ditunggu-tunggu! Yeszzz!!! Ngee...

Pestaim masak dalam bekas ni tauuu... bangga uols mak dapat masak nasi tak mentah! Harhar!

Cik minah ni hobi dia tiap lima minit gi basuh kaki sebab kaki kena pasir, huhu...! Mari kite abadikan gambonye sebagai bukti. Besok-besok nanti cucu tanya bolehlah tunjuk, haa ni lah gaya mak hang masuk hutan huhu...

Heaven btol bila daging & ayam dipanggang atas arang. Nampak jek macam hangit tapi ekcelli okeh. Mungkin sebab effect madu ke atas pembakaran kot hehe! Nak masak kat umah pakai arang memang tak lah. Adekah daku harus mengikut pak ostad lagi bercamping? Owh tidakkk!!!

Semua itu untuk dia sorang. Apekahhh???
Tak taulah ape ke nama spesis encek ni. Dia ada banyak kat pokok tempat parking.

Beware of budak-budak merah ni. Sekali kena geget, seminggu pun blom tentu ilang gatal dia tau huhu...
NOTAKAKI SAIZ TUJUH: 
Silalah abaikan tarikh kat gambar tu ye. Nampak nau dah lama tak guna kamerakan? Sampai date dia pun dah larik setting harhar..


Signature

Jumaat, 8 Mei 2015

Resepi: Nasi Goreng Berempah & Sotong Rangup

Jumaat, Mei 08, 2015 2 Comments

 

Nasi goreng ni sebenarnya mak saya yang cipta. Dia cedok tang mana tak tau la tapi nak kabo, walaupun dia omputeh tapi bab kari, nin dia... cengginiiii... memang champion! Toksah cong la kata dia pi kelas belajar. Dia belaja pun sampai darjah tujuh jek (wujud wei darjah tujuh, la ni dah takde) tetiba jepun serang Malaya. Jadi bila Jepun dah balik negeri, dia amek upah jaga anak India pekerja kebun kelapa sawit. Nak jadik cita dua badik ni len takmo makan kecuali kari jadi mak saya pun gigih la menuntut ngan mak depa masak kari sampai la terer hingga ke hari ini. Ate kalau dah hari-hari masak kari mana tak sandang title champion huhu... eh! Panjang pulak intro ngeh,ngeh.. Ekcellikan,  bukan je kari, tapi semua makanan yang based kari semua dia tererlah termasuk pajeri mangga, nenas, *adeh menitik dah airlior!*  nasi goreng berempah ni, ayam goreng rempah dan sewaktu dengannya. Jadi hari ni meh saya turunkan ilmu buat nasi goreng ni kat korang eh!

Bahannya: -
2 pot nasi putih
2 ulas bawang merah- ditumbuk
1 ulas bawang putih- ditumbuk
1 sudu besar serbuk kari bancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes
1 tangkai daun kari
2 biji telur
Sotong/ udang/ isi ayam/ daging (ikut suka)
2 batang kacang panjang dihiris nipis
sedikit butter untuk menumis
garam dan serbuk perasa


Caranya: -

  1. Cairkan butter dan tumiskan bawang. Bila dah kekuningan, masukkan daun kari dan pes kari. Kacau dan biarkan sampai garing sikit.
  2. Kendian masukkan telur dan kacau sampai masak. Masukkan sotong/ udang/ ayam/ daging, kacang panjang dan nasi. Gaul rata. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.


Kali ni saya tak campurkan sotong dalam nasi sebab tetiba teringat makan sotong rangup kat restoran  sini dulu jadi goreng dia asing. Saya cuma celup depa dalam putih telur dan salut dengan tepung goreng kentucky aje. Lepas goreng baru saya campurkan dalam nasi. Krup, krap wehhhh!



  Signature

Jumaat, 17 April 2015

Resepi: Pulut Mangga Noxxa

Jumaat, April 17, 2015 5 Comments


Jenis operasi: High Pressure & Warm/Reheat
Durasi: 12 minit


Benda yang paling saya nyampah sekali bila masak pulut,kan yelah: -
1) Bila bukak penutup tu nanti semua wap naik kat muka
2) Air menitik-nitik kat penutup periuk
3) Paneh! Hehe...

Tapi kan guna periuk Noxxa ni, senanglah yang amat. Tiada lagi wap kena muka, air pun takde menitik-nitik berebut nak basahkan kuih, lantai dan dapo dan semestinya ketiak pun tak masyem harhar! Tak caya meh saya ajor caner.

Bahan-bahan:
2 cawan beras pulut susu- takyah rendam
2 cawan air (atau paras pulut sahaja)
1/2 cawan pati santan
1 helai daun pandan
Sedikit garam
450gm santan
6 sudu besar gula
3 sudu kecil gula
6 sudu kecil tepung jagung
2 sudu kecil tepung beras

Cara-caranya: -

  1. Masukkan pulut dalam periuk, tambah air, daun pandan dan garam. Tutup penutup dan setkan tombol kepada 'pressure'. Set butang 'high pressure' selama 6 minit serta tekan 'On'. Bila dah bunyik tit tit maka lepaskan tekanan.
  2. Panaskan santan dengan 3 sudu gula sampai santan seakan-akan keluar minyak. Tuang sikit demi sikit santan ni dalam pulut tadi sambil kacau rata. Berhenti sebelum pulut nampak macam nak jadi lembik atau basah. Dia sepatutnya sedang-sedang aja, tak lembik dan tak keras.
  3. Tutup semula periuk dan tekan butang 'Warm/Reheat' selama 6 minit. Selepas tu bolehlah tekan butang 'off' dan hidang di atas pinggan.
  4. (Untuk membuat sosnya) Baki santan yang masukk dalam pulut tadi tu, letakkan semula di atas api dan tambah 6 sudu besar gula. Kacau sebati dan last sekali masukkan tepung jagung dan tepung beras. kacau sampai sebati.
  5. Last sekali, potong je mangga dan letakkan dalam pinggan pulut tadi dan tuangkan sos ke atasnya. Melelehhhhhhh you!


NOTAKAKI SAIZ TUJUH: 
Bagi yang berminat nak dapatkan piuk serbaguna Noxxa ni dari saya, bolehlah SMS/Whatsapp/Telegram saya kat (016) 2290.444 ye! Kalau korang nak bayo secara ansuran pun saya terima apetah lagi kalau bayo cash! Heee... Owh ye, sesapa yang buat pembelian melalui saya, saya akan bagi kompilasi resepi menggunakan periuk Noxxa PERCUMA!

Signature

Rabu, 18 Mac 2015

Resepi: Nasi Daging Istimewa Noxxa

Rabu, Mac 18, 2015 10 Comments


JENIS OPERASI: Stir fry & high pressure
Durasi: 1 jam

Nasi daging ni kan sesuai sangat kalau korang malas nak masak lauk sebab lauk dia masuk sekali dalam nasi. So lepas masukkan nasik dalam periuk Noxxa ni dia automatik masak so korang bolehlah gi berjimba hehe... Jom kite kaji bahan-bahannya dulu ye!

Bahan-bahan:
2 cawan beras basmathi- rendam 1/2 jam dan toskan
1 1/2 cawan air rebusan daging/ air+ 1/2 ketul kiub daging
1/2 cawan susu cair
300gm daging- potong dadu
1 labu bawang besar- hiris
2 ulas bawang putih- hiris
1/2 inci halia- mayang halus
1/2 sudu kecil jintan manis biji
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 kulit kayu manis
1 helai daun bay
1 sudu besar kismis- cincang halus
Sedikit kunyit dan garam
Minyak jagung/ sapi

Caranya: -

1) Tekan butang STIR FRY dan tekan ON. Panaskan minyak. Masukkan bawang, bunga lawang, pelaga, kayu manis, halia dan kayu manis. Bila wangi masukkan daging dan jintan manis. Kacau sekejap dan tekan butang OFF. Tutup penutup dan halakan tombol kepada PRESSURE. Setkan butang HIGH PRESSURE selama 40 minit dan tekan butang ON. Sementara tu boleh gi mandi ye agaga....

2) Bila dia dah berbunyik tit tit tu maknanya dah masak la tu. Tekan butang OFF dan bebaskan tekanan pada tombol. Masukkan air, susu cair, garam, kunyit, kismis dan beras. Tutup penutup dan halakan tombol kepada PRESSURE. Setkan butang HIGH PRESSURE selama 7 minit dan tekan ON. Selepas 7 minit dia akan berbunyik tit tit lagi menandakan nasik dah siap! Bebaskan tombol tekanan dan biarkan selama 5 minit. Lepas tu hidanglah! Senangkan!
Daging ni saya tak masuk sekali dalam nasi sebab budak-budak nak makan daging blackpepper. kalau korang nak buat macam ni, korang cuma mulakan langkah memasak dengan melembutkan daging guna HIGH PRESSURE selama 40 minit. Keluarkan dan gunakan airnya untuk memasak nasi ikut step di atas tadi. Cuma waktu untuk memasak nasi tadi (Step 1) bolehlah reduce kepada 10 minit saja, okeh!

NOTAKAKI SAIZ TUJUH: Bagi yang berminat nak dapatkan piuk serbaguna Noxxa ni dari saya, bolehlah SMS/Whatsapp/Telegram saya kat (016) 2290.444 ye! Kalau korang nak bayo secara ansuran pun saya terima apetah lagi kalau bayo cash! Heee... Owh ye, sesapa yang buat pembelian melalui saya, saya akan bagi kompilasi resepi menggunakan periuk Noxxa PERCUMA! Yeay!



Signature

Selasa, 3 Mac 2015

Resepi: Apam Pisang Kukus

Selasa, Mac 03, 2015 5 Comments


Memulakan, rasa macam tak yakin ngat betul ke kalau masak dalam piuk Noxxa ni boleh menjadik kann..? Kalau bab nak bagi lembut daging guna high pressure tu rasa macam memang logik la tapi boleh meh nak masak lain guna dia? So saya cube eksperimen buat apam pisang kukus sebab nampak gambo dia macam mengecurkan! Meh kaji bahan-bahannya dulu: -


Bahannya: -

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 2 biji telur
  • 1/3 cawan minyak jagung
  • 1/4 cawan gula perang
  • 1/2 cawan pisang emas- dilanyak lenyek
  • Secubit garam


Sekarang kite pergi ke cara membuatnya!

Campurkan gula, minyak dan telur dalam mangkuk dan pukul sampai kembang dan sebati. Saya takut jari rosak jari saya pakai mixer je bhawawa... Last sekali masukkan tepung dan gaul sampai dia sebati. Okeh ready dah!
Tuang dalam acuan yang boleh muat periuk Noxxa tu. Sementara tu masukkan air ke dalam periuk pada paras 1/5. Letakkan rak besi dan acuan berisi adunan tadi kat atasnya. Tutup penutup dan setkan tombol pada tudung kat 'STEAM' dan set butang steam selama 12 minit. Tekan butang ON. Kalau tak ON jenuh sampai subuh pun tak masak lagi kihkih...

Bila dia dah berbunyik tit tit tu, tekan butang OFF. Biarkan apam pisang dok dalam piuk tu untuk 3 minit lepas tu baru keluarkan untuk dimamam! Loh! Senangnya!

TIPS: MIL saya pernah berpesan, kalau nakkan kaler apam ke, kek ke jadik gelap, jadikan gula perang tu gula hangus dulu tau!


NOTAKAKI SAIZ TUJUH:
Bagi yang berminat nak dapatkan piuk serbaguna Noxxa ni dari saya, bolehlah SMS/Whatsapp/Telegram saya kat (016) 2290.444 ye! Kalau korang nak bayo secara ansuran pun saya terima apetah lagi kalau bayo cash! Heee... Owh ye, sesapa yang buat pembelian melalui saya, saya akan bagi kompilasi resepi menggunakan periuk Noxxa PERCUMA! Yeay!


Signature

Jumaat, 27 Februari 2015

Indahnya Usrotul Baiti Jannati!

Jumaat, Februari 27, 2015 0 Comments


Seriously nak kabo...

Dulukan... masa zaman-zaman gile keje tak hengat, zaman dimana gadget harus sentiasa hapdet setiap bulan, juga zaman dimana tudung wajib mengikut trend semasa.. masa tu saya lansung tak tau apa itu usroh dan macamana usroh tu berlansung.

Satu hari saya terbaca tentang seronoknya sahabat blogger, InaAchik bila berusroh dengan muslimah tetangganya, saya rasa teruja nak cuba... tapi... masih... disebabkan sibuknya dengan urusan dunia, sibuknya memikirkan hal dunia... saya tak berusaha pun untuk carik majlis ilmu *huhu... moga Allah ampunkan kezaliman saya ke atas diri sendiri, amin!*

Sori Lut... terambek gambo hang tertido plak kuikui...

Hinggalah bila saya berpindah ke Bukit Saujana ni... Allah buka jalan yang mudah untuk saya mencari ilmu. Bermula dengan pengajian solat jenazah di surau, saya terus dipermudahkan jalan olehNya bertemu dengan muslimat-muslimat BS yang sangat mesra sehinggakan dari saling tak mengenali, sekarang kami sudah bagai adik-beradik, huhu... *terharu* Di sinilah saya mendapat kemanisan berusroh dan menghadiri majlis ilmu yang tak putus setiap minggu.

Misi menggemukkan muslimah BS ngeh, ngeh... Mekaseh wei susah-susah datang bawak makanan hehe...
Diyana: Kek Gula Hangus;
 Izan: Roti Jala
(senduk nanti i pulang balik ngan sesenduk cucuq udang na agaga!)
Kak Fie: Bihun Goreng;
Mee tak tau sapa bawak. Sila angkat tangan hehe!
Kuih-muih: Siti, Ina;
Kak Ila: Puding roti;
Kak Maznah/ Bai/ Ija/ Kak Leha: Buah-buahan.
Tuan ghomah? Hee... saya tak pandai masak ngee jadi saya wat Aglio Olio dengan Mushroom Soup & Garlic Bread. Dessert sempat Japanese Cheese aje tapi subhanallah, jiran-jiran saya ni banyak sungguh bawak makanan sampai boleh tapau balik lagi, Alhamdulillah!

Seriously jugak... dulu saya selalu ade negatif perskripsi tentang usroh dan majlis ilmu ni. Saya malas nak carik majlis ilmu sebab saya malu ilmu saya tak tinggi. Saya rasa saya tak layak nak duduk berkumpul dengan orang-orang yang tinggi ilmunya. Tapi rupanya saya salah. Bila kami berkumpul, masing-masing datang dengan satu tujuan iaitu untuk mencari ilmu. Yang lebih sedikit ilmunya bermurah hati berkongsi pengetahuan, yang kurang ilmu pulak tak segan silu berkongsi pengalaman. Dari situlah kami semua pulang dengan ilmu penuh di dada, insyaallah.

Sahabat-sahabat Muslimah BS saya yang cengginiiii...!
Belakang: Izan, Ina, Kak Fie, Ibu Siti, Adda, Luthfiah, Siti, Diyana, Baizura & Aida
Depan: Ija, Kak Maznah, Ustazah Farhiyah, Ibu Fatimah, Kak Ila, Siti & Eyta

Alhamdulillah dengan izin Allah, haritu rumah saya jadi tempat usroh kami. Seronok tau. Banyak keuntungan sebenarnya bila kita menjemput tetamu ke dalam rumah dan lagi lah berlipat ganda pahala bilamana kita mengadakan majlis ilmu di dalamnya.

Tuan ghomah nak gak interprem! Okey, saya gumuk!

Ada tiga cara untuk menghadirkan Malaikat ke dalam rumah dan salah satunya ialah dengan mengadakan majlis ilmu di dalamnya. Masuknya tetamu ke dalam rumah, membawa bersama mereka rezeki buat kita dan beredarnya mereka keluar dari rumah, akan membawa bersama dosa-dosa seisi rumah, Tetamu-tetamu juga bilamana mereka menjamah makanan di dalam rumah yang di dalamnya terdapat ibadah atau majlis ilmu, maka setiap amalan dan ibadah mereka yang berada dalam perutnya atau menjadi darah mereka, pahalanya itu juga akan dapat kepada tuan rumah yang menjamu mereka sebelum itu, Allahuakbar!

Indah sungguh berusroh, kan? Ruginya bertahun tak kenal usroh! Sob, sob... (Hantuk kepala kat dinding).


Signature

Selasa, 24 Februari 2015

D.A: Kambing Bakar Noxxa & Salad siap in 15 min jek!

Selasa, Februari 24, 2015 23 Comments


DURASI: 15 minit
OPERASI: High Pressure


Lama dah tak buat resepi atkins kan? Har har... keje asek cheating aje pastu bising bile nak kuruih. Sabo jelah kepada diri sendirik! Makanya harini meh la kite bertaubat sekejap ye. Resepi kambing ni ekcelli dulu dah post tapi kali ni saya pakai piuk Noxxa jadi cara masak dia lain le sikit. Lebih senang dan cepat sebenarnya dari masak atas dapo. Nak baca resepi dulu tu klik sini. Tamau kalu, sambung baca hehe... Meh tengok bahan-bahannya dulu: -


Bahan-bahan perapan kambing:
  • 6 potong daging kambing
  • 6 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
  • 1 inci halia (ditumbuk halus)
  • 3 sudu sos tiram
  • 3 sudu kicap manis
  • 3 sudu madu 
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Sedikit minyak zaitun
  • Garam secukup rasa
Caranya:
  1. Masukkan kesemua daging kambing ke dalam piuk Noxxa dan tutup rapat. Setkan tombol pada Pressure dan tekan button High Pressure pada piuk tu. Masukkan masa selama 7 minit sahajer.
  2. Tunggu dia bunyik tit tit... haa dah masak le tu maknanye. Korang lepaskan tombol pressure untuk kuarkan tekanan dan bolehlah hidang ngeh, ngeh... cepat sungguh kan?
Skang bahan salad plak. Tengok gamba je aci tak? Hagaga... malas no ko nak menaip ye? Tapi nak menabung nuffnang kononnya kahkah. Yelah, yelah... nin dia bahan-bahannya: -
  • Setengah labu bawang bosa dihiris nipis
  • Sebijik dua tomato potong dadu
  • Sedikit daun salad dikoyak-koyak je
  • Sedikit daun ketumbar dicincang
  • Sebatang timun jopun dihiris nipis
  • Sebijik cili benggala. Omputeh kata capsicum. Cincang je beliau.
  • Ubi 3 ketul rebus dulu lepas tu potong dadu (in case korang atkiners fasa 1, silelah abaikan ubi ni ye)
  • Mayonis kimball (0 carb) / kewpie ikut bape banyak nak bubuh
  • Sedikit garam

Caranya: -
Masukkan kesemuanya ke dalam bekas dan gaulkan. Huk aloh senangnya!
Tunggu ape lagi? Marilah sappede! Ngeh, ngeh....


Notakaki Saiz Tujuh:
Saya boleh tolong dapatkan periuk Noxxa ni kalau korang berminatWhatsapp/ telegram saya kat (016) 2290.444 ye.Boleh beli by cash, ansuran pun boley!
Signature

Isnin, 16 Februari 2015

Resepi: Mushroom Soup Homemade! Jimat sey!

Isnin, Februari 16, 2015 10 Comments


Warghahaha.. tokei kedai kalau dapat tau ni konpem marah punya sebab buat pendedahan eksklusif ni! Heee... Korang tau dak, sempena CNY ni kan, ade offer tau Mushroom Soup yang dalam tin tu (namanya dirahsiakan hehe...) RM13.90 untuk 3 tin. Tapi korang nak tau tak? Sebenarnya dengan kos 3 tin harga promosi tu, korang boleh dapat seperiuk mushroom soup homemade yang fresh lagik! Tak tipu! Meh tengok bahannya: -


  • 200 gm/ 1 peket Cendawan Shitake
  • 500gm Single Cream atau Fresh Milk (saya pakai Fresh Milk je sebab dah tawaf satu supermarket tapi tak jumpak gak single cream tu)
  • 12 sudu tepung gandum
  • Sedikit butter
  • Air secukupnya
  • Garam
  • Perasa (kalau suke)


Cara buatnya pulak: -

Memula hiriskan cendawan shitake nipis-nipis dan gorengkan dengan butter sampai layu dan warnanya bertukar agak keperangan. Kendian, masukkan tepung gandum dan kacau sampai rata. In case korang terlupa macam saya ngeh, ngeh... jangan risau sebab korang boleh bancuh ia ngan sedikit air untuk jadikannya pes dan simpan dulu sehingga next step.

Masukkan cendawan tadi ke dalam blender bersama sedikit air dan blendkan sekejap. Kendian tuangkan ke dalam periuk.
Tuangkan susu dan kalau rasa perlu bolehlah tambahkan air lagi ikut banyak mana suka. Last sekali masukkan garam dan serbuk perasa. In case korang terlupa goreng cendawan dengan tepung gandum tadi, well nilah masa yang tepat untuk masukkan tepung yang korang dah jadikan pes tu tadi ye!
Okay! Dah siap! Wallah!

Notakaki Saiz Tujuh:
In case korang buat untuk kuantiti yang kecil, reducekanlah amount bahan-bahan tu tau. Yang ni bahan untuk satu periuk besar!


Signature
Follow Me at flickr! .