Warghahaha.. tokei kedai kalau dapat tau ni konpem marah punya sebab buat pendedahan eksklusif ni! Heee... Korang tau dak, sempena CNY ni kan, ade offer tau Mushroom Soup yang dalam tin tu (namanya dirahsiakan hehe...) RM13.90 untuk 3 tin. Tapi korang nak tau tak? Sebenarnya dengan kos 3 tin harga promosi tu, korang boleh dapat seperiuk mushroom soup homemade yang fresh lagik! Tak tipu! Meh tengok bahannya: -
- 200 gm/ 1 peket Cendawan Shitake
- 500gm Single Cream atau Fresh Milk (saya pakai Fresh Milk je sebab dah tawaf satu supermarket tapi tak jumpak gak single cream tu)
- 12 sudu tepung gandum
- Sedikit butter
- Air secukupnya
- Garam
- Perasa (kalau suke)
Cara buatnya pulak: -
Masukkan cendawan tadi ke dalam blender bersama sedikit air dan blendkan sekejap. Kendian tuangkan ke dalam periuk. |
Okay! Dah siap! Wallah!
Notakaki Saiz Tujuh:In case korang buat untuk kuantiti yang kecil, reducekanlah amount bahan-bahan tu tau. Yang ni bahan untuk satu periuk besar!
serius senang! maceh..hehe..boleh buat!
BalasPadammakan smpi kenyang..yuummyyy..
BalasPadamtq share kak
sedap tu..tk pernh try lg wat sdiri
BalasPadam@timm billJangan lupe syarat utama nak bagi konpem jadik- lepas masak hantar sini! Hagaga!
BalasPadam@Lynda Che LahTak dan nak kenyang Lynda! Habeh disapu dek budak-budak kat umah ni! Huhu...
BalasPadam@mama tisyaAaaa memang sedap. Jangan lupa syarat tok wan tuu.. baca komen atas sekali ye! Agaga...
BalasPadamDeeb, ada cara masak tertentu ke, sbb kalo aku buat letak tepung tu dia jadi macam berketul. Texture dia tak cantik. Tak paham plak rase. Ke takleh masak terlalu lama ke cemana/
BalasPadamTakpa sebab nantikan nak blender waktu tu abes la berkecai. Tp in case lupa, tulah aku soh bancuh dulu ngan ayor wat pes supaya x berketui. Terai lag naa...
PadamNak tanya yg 12 sudu tepung gandum tu guna sudu makan ke?
BalasPadamYup darling 😉
Padam