Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Isnin, 30 Mac 2020

Resepi: Roti Puri Mudah tanpa Yis



Ate benornye idok le rajin na nak buat roti puri ni. Biasanya kalau teringin, start je kete pi beli kat depan taman ni je. Tapi semenjak PKP ni, orang yang jual roti puri ni jual nasik je la pulak. Udahnya bila tengok wall kengkawan pakat buat, mulelah awok tu terliur kan? Hajaja... maka kerana itu terpakselah merajinkan diri demi roti puri yang sedap nih huhu... Bahan-bahan dia idok le banyak dan tak susah mana pun nak membuatnya. Ajer maleh, kan ... meh tengok apa bahan dan cara nak membuatnya ye: -


BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung gandum
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
2 sudu kecil margerin
2 cawan air suam


CARA MEMBUATNYA:

  1. Semua bahan tu korang adun dan uli je semua sampai dapat doh yang licin. Memandangkan saya rajin jadi saya campak je semua dalam mesin roti dan set Quick Doh. Lepas dah dapat doh licin, rehatkan dia dalam 30 minit atau sejam. Sementara tu boleh arr kalau korang nak buat sambal sardin ke kari ke kan... kang boleh cicah!
  2. Okay, lepas doh tu dah rehat, boleh la korang mulakan aksi mencanai. Amek sikit doh dan canaikan bulat-bulat. Tapi tak bulat sangat pun takpe je.. bukannya tengah lawan Masterchef pun ajaja. Saya buat bulatan berdiameter 14" dapat 14 keping roti ni. So kalau korang buat kecik dari tu insyaallah dapat la banyak lagi.
  3. Bila semua dah ready, boleh la kita gorengkan mereka... Goreng dia sekejap je, golek-golek, kalih... dah siapppp!
Akibat derhaka kepada tips sendiri. Padan muka.


TIPS PENTING!

Untuk dapatkan roti puri yang gemok bengkak macam kat kedai tu, korang kena follow SEMUA dan SEBIJIK-SEBIJIK TIPS kat sini, okay!
  • Pastikan minyak betul-beeeeeeetul panas, baru campak roti dalam kuali.
  • Dalam beberapa saat lepas korang campak roti tu nanti, roti tu akan macam ternaik ke permukaan minyak tau. Time tu cepat-cepat siram minyak paneh tu kat atas dia ATAU tekan pada mana-mana hujung roti dan goyang-goyangkan bagi dia menari dalam minyak tu. Untuk itu, adalah dinasihatkan supaya korang guna kuali yang permukaannya lebor.

Roti puri ni sedap dicicah dengan sambal sardin atau kuah kari. Pehhh layannnn....
Ape lagi? Cubelah...!  

Signature

4 ulasan:

  1. ada tgk org share yg tk guna yis...senang la ye nk wat tp saya tk mkn roti puri..roti canai pn rmi juga yg buat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ha aa senang ya amat! Roti canai belum terbuka hati lagi nak buat sebab macam susah je nak angkat tiak tebar2 roti tu hahaha...

      Padam

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Follow Me at flickr! .