Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Tuesday, March 24, 2020

Resepi: Fluffy Japanese Souffle & Dalgona Coffee


Memulakan masa tengok orang len dok post gambar souffle ni, dalam hati kata ala ni mesti rasa macam penkek jelah pun, kannn... Tapi bila dah hari-hari dok lalu kat wall mulalah tiber rasa gatai gak nak cuba. Udahnya terbuatlah jugak huhi... Tau apa? Upenya rasa dia tak sama ngan penkek biasa. Souffle ni pasal dia fluffy, rasa dia sedap sangat dah macam ala-ala kek! Menkalu tak caya sila terai okeh!


BAHAN-BAHAN:
(A)
2 biji putih telur 
25gm gula castor 
1/2 sudu kecil jus Lemon (tak letak pun tak pe)

(B) 
2 biji kuning telur 
40 gm superfine flour (tadak kalu guna je tepung gandum cuma ayakkan dua kali atau lebih)
1/2 sudu kecil baking powder 
1/2 sudu kecil esen vanilla 
25 gm fresh milk full cream 
*Campurkan semua bahan-bahan B.


CARA MEMBUAT:
Okeh, mula-mula korang kena putar putih telur, gula castor dan jus lemon sampai kental. 

Kemudian satukan dengan adunan bahan-bahan B tadi. Pelan-pelan kaup balik naaaa...

Oles butter sikit atas non stick pan pastu bila dah panas, letakkan sesudu dua adunan ikut tinggi bangunan mana korang nak. Bentukkan la ikut suka ok... nak beso ke kecik ke, bulat ke bujur sirih ke... kesah.

TIPS:
Renjis air sesudu kat bahagian yg takdok adunan pastu tutup dalam 5 minit atau bila dah nampak macam dah masak. Pastu terbalikkan.
Tadaaa dah siap! Dah angkat tu, boleh la hidang dengan butter ke, chocolate ganache, strawberry compote, whipped cream atau aiskrim pun sedap. 

Saya guna chocolate kitkat paste je pun dah sedap sangat!

Alang-alang dah sarapan makanan Jepun kan, ape kelas takat minum dengan teh tarik je heheh... jadi kita terai resepi Dalgona Coffee dari Korea ni plak:

BAHAN-BAHAN:
3 sudu kecil serbuk kopi (kalu tak minum kopi boleh ganti dengan serbuk koko)
4 sudu kecil gula
4 sudu kecil air paneh
-Semua bahan ni whisk guna mixer sampai jadi buih (foam). Nak guna sudu je boleh tapi redhalah lepas tu tangan kejang doploh minit.
-Amek gelas paling canggih yang korang ada, isikan separuh sukunya dengan susu UHT dan ais, pastu tuangkan buih (foam) tadi tu kat atasnya. Dah jadiii...



Signature

6 comments:

  1. btw, haritu ada jumpa template ni, nak tukar takut tak cantik, bukak blog akak cantik pulak!

    ReplyDelete
  2. of mcm pancake..nmpk fluffy...kopi viral sana sini org dok buat

    ReplyDelete
  3. cantiknya kejadian dia! mesti sedap kan...

    ReplyDelete
  4. Dalgona dah cuba buat. Souffle ni nanti nak cuba buat jugaklah. menarik tu untuk dicuba.

    ReplyDelete
  5. i wanna try and buat that fluffy japanese souffle so bad!!!

    ReplyDelete

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Follow Me at flickr! .