Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Rabu, 18 Mac 2020

Resepi: IKEA Swedish Almond Cake with Roasted Almond



Punye la lama dah tak tawaf Ikea kan, sampai ada menu baru kat situ pun saya boleh taktau...ish,ish,ish....  Yang boleh TER'tau' tu pun bila jiran aka adik rimau comei open order kek sedap ni, jadi kemaruk gak la rasa nak cuba hajaja... Meh kita tengok apa bahan nak pakai untuk buat kek ni ye gals. Owh ye first of all, saya kena ucapkan mekaseh pada tuan punya resepi yang sudi share yeitu Chef Fauzi. Korang boleh check resepi lain yang best-best kat FB dia ok!

NOTE:
Masa Membakar: 30-40minit
Suhu Pembakaran 180c (15minit) & 160c (Hingga masak)
Saiz Loyang: TIDAK DIPERLUKAN


BAHAN-BAHAN(Bahan Kek)

4biji Putih Telur
100gm Gula Kastor
1sk Vanilla
1sk Cream Of Tatar
150gm Serbuk Badam

Abaikan lukisan bulatan yang herot berot itu, agaga!

CARA MEMBUATNYA:
  1. Sebelum wat apa-apa, sila panaskan oven 180 darjah celsius.
  2. Sekarang amek kertas minyak & lukis 2 bulatan berdiameter 8inci (saya buat 4 bulatan ekcelli sebab saya doublekan adunan)
  3. Masukkan putih telur dan cream of tatar dalam mixer bowl. Pastu pukul sampai berbuih kasar.
  4. Masukkan sedikit gula kastor dan pukul lagi hingga kembang.
  5. Masukkan gula kastor sedikit demi sedikit hingga habis dan pukul hingga bertanduk.
  6. Masukkan vanilla dan serbuk badam sedikit demi sedikit dan kacau secara kaup balik hingga sebati.
  7. Tuang adunan dalam bulatan atas kertas yang kowang buat tadi dan ratakan mengikut bulatan. 
  8. Bakar 180c selama 15minit dan turunkan suhu 160c dan bakar hingga masak.
  9. Pastikan permukaan kek kering dan tidak melekat pada jari.
  10. Sejukkan pada suhu bilik.


(Bahan Krim)

4biji Kuning Telur
250gm UHT Whipping Cream
100gm Gula Kastor (kurangkan kalau tak suka maneh!)
70gm Susu Pekat Manis
200gm Butter SCS


CARA MEMBUATNYA:
  1. Masukkan semua bahan ke dalam piuk KECUALI butter & kacau hingga sebati. Dah cantek tu baru letak atas api.
  2. Masak hingga pekat dengan menggunakan api kecik je tau & pastikan adunan dikacau sentiasa untuk elak hangus. Uji adunan dengan belakang sudu dengan cara celupkan belakang sudu pada adunan. Jika adunan melekat nipis pada sudu, sila padamkan api. dan jangan lari! Cepat2 tuang dalam mangkuk kerana adunan masih panas dan boleh menyebabkan hangus.
  3. Tutup permukaan adunan dengan plastik. & sejukkan sekurang kurangnya selama 2jam.
  4. Masukkan butter ke dalam bekas berisi adunan yang telah disejukkan tadi. dan pukul hingga sebati.


(Bahan topping)
100gm Almond slice (bakar atau goreng tanpa minyak hingga keperang perangan.)


CARA NAK PASANG:
  1. Ambil 1 lapisan kek dan sapukan sedikit air gula pada permukaan kek.
  2. Tuang 1/3 krim atas permukaan kek.
  3. Ambil 1 lagi kek dan sapukan sedikit air gula pada permukaan kek.
  4. Tutup keseluruhan kek dengan baki krim yang ada.
  5. Tabur almond slice yang telah dibakar hingga menutupi keseluruhan kek. 
  6. Sejukkan dan sedia untuk dihidang.

Notakaki saiz tujuh:
Saya tak boh pun air gula sebab nanti maneh sangat... tak suka!

TADAAAAA...!!! Jemput telan ayorliur ye!   


Signature

5 ulasan:

  1. sedapnya almond cake tu...sama la lama juga tk ke ikea

    BalasPadam
  2. kalaula kita berjiran.. lama da ketuk pintu mintak sikit..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kannnn... mesti banyak dah tipuware kita masing-masing simpan kan? Hajaja...

      Padam
  3. huwaa..tak pernah tahu pun kek ni. nampak sedap tu. Nak buat tunggu abis tempoh MCO lah nampaknya nanti.

    BalasPadam

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Follow Me at flickr! .