Monday, February 27, 2012

Home » » Tutorial: Cara pasang Widget YouTube Player

Tutorial: Cara pasang Widget YouTube Player


 
Heheee... tepek gamba dari blog Iena yang saya wat haritu. Blog saya takde Youtube player ni sebab saya tak suka orang bukak blog saya dan lemah jantung hahaha...! *Kate diri sendiri sebab selalu terperanjat masuk blog orang yang ade lagu nih! Ngeh, ngeh, ngeh...* Lagi satu sebab dia memberatkan sket blog kite tu. Camnerpun bagi yang nak pasang, ni tutorialnya seperti yang diminta oleh Oshin.

Ekcelli Youtube player ni lagi mudah sebab kalau kite masuk music player kite kena register dulu ngan dorang la bagai... dan kalau tak kena gaye, ade yang mengandungi malware spamming so cam tak bestlah kan. Okeh skang kite mula: -

Step #1:
1) Memula korang gilah kat YouTube dan pilih ape lagu ka, movie ka yang korang nak tu kan. Pastu tengok kat bawahnya ade button SHARE kan? Klik kat situ dan nanti dia akan kuar code untuk dicopy paste dalam blog korang.

2) Sebelum copy codenya, pastikan korang TICK pada kotak 'Use old embed code(?) tu tau. Kalau tak nanti player korang tak menjadik. Dah tick, baru copy coding dia yang dalam kotak kaler biru tu.

Step #2:
1) Gi kat Dashboard > Design > Add gadget > HTML/Javascript. Pastekan coding yang korang dah copy kat Youtube tadi tu. Contoh cam kat bawah ni: -

<object width="560" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/moZNGtKcOFg?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/moZNGtKcOFg?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

Note:
Biru: lebar dan tinggi kotak Youtube korang. Kalau nak ubah kena ubah dua-dua sekali okey.
Merah: link url Youtube pilihan korang tadi tu. Bile nak tukar nanti korang cume copy linknya sampai tu je kat Youtube dan gantikannya. Tayah dah copy kesemua code yang dia bagi.


  Signature Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

6 comments

February 27, 2012 at 10:21 AM

maceh kak deeb.........nnti sy try yer...cr nie guna dlm entry ble gak kan?!

February 27, 2012 at 10:42 AM

terbaeeekkkk

February 27, 2012 at 12:01 PM

wah..nak tutorial box pulak ek..

February 27, 2012 at 8:54 PM

mudahnyer :D youtube mmg popular gak skrang

Latest: Customizable Irish Sandwich

February 28, 2012 at 10:36 AM

@oshin-jamelErmmm hehe.. cubelah tkg boleh tak. Den pasal once a year baru masuk video so x kaji ngat benda ni hehe... jgn mara haaa...

February 28, 2012 at 10:37 AM

@Ibu DarwisyComin' up! :)

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket