Tuesday, February 28, 2012

Home » » Tutorial: Cara comelkan kotak blockquote

Tutorial: Cara comelkan kotak blockquote




Ape tuh kotak blockquote? Haaa.. yang macam kat atas tulah. Biase dia takde kotak dan takde gambarkan? So skang ni tutorial untuk kasik ade gambo kat dalamnye ye. Mari lihat ape yang korang kene wat: -

Step #1:
1. Dashboard>Design>Edit HTML
2. Tekan CTRL+F and search ayat bawah ni: -

.post blockquote {
Step #2:
1) Copy code bawah ni dan paste di BAWAH ayat .post blockquote{ tadi: -

background:url(URL BACKGROUND1); padding:5px;
Border:2px dashed #00000;
colour:#FFFFFF}
blockquote:hover {
background: url(URL BACKGROUND2)
) repeat right bottom ;
border:2px dashed #FFFFFF;
moz-border-radius: 35px;

Notes:

  1. Gantikan URL BACKGROUND1 tu dengan apa-apa image yang korang ndak.
  2. Ganti URL BACKGROUND2 dengan image icon yang akan berada kat sudut bawah kanan bile cursor disentuhkan ke dalam kotak tu nanti.
  3. #00000 dan  #FFFFFF  yelah kaler border. Korang boleh tukar kat sini.
  4. #FFFFFF ni kaler kotak pun bleh tukar jugak kat sini.

Skang SAVE dan cube wat satu testing post menggunakan quotes. Kalau jadik maknanya BERJAYA! Theee...


Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

15 comments

February 28, 2012 at 10:25 AM

x paham....hukhukhuk

February 28, 2012 at 10:34 AM

bagus juga ni..

February 28, 2012 at 10:35 AM

@adex-aiedaAlamak!!!

February 28, 2012 at 10:58 AM

mana nak carik gambar background dia, kekadang yg photobucket tu takboleh guna dia punya url tu

February 28, 2012 at 3:28 PM

ok!!nant nak try lah.comel lah kucing tuh.huu,gatai sungguh

February 28, 2012 at 3:35 PM

@Tina OthmanJangan biasekan amek url direct Tina. Save as image tu dalam pc pastu baru upload dalam Photobucket kite sendiri. Lg senang wat satu post draft under title Image/Logo etc... pastu tiap kali nak upload gamba masukkan kat situ dan amek urlnya k! :)

February 28, 2012 at 3:35 PM

@LAici KAng AisAkakaka.. seb baik ku bukan tuannye! ;P

February 28, 2012 at 3:36 PM

@Mama EmaTerai la Mama Ema. Sure cantik! :)

February 28, 2012 at 3:54 PM

tak fahamla sayang.. daku ni uta coding sikit.. huhu..

February 28, 2012 at 5:23 PM

Menarik menarik...kiut.

February 29, 2012 at 9:24 AM

best²...nnti wat tuto video plak ek kak....camne nk wat tulisan dlm video....phm x nie?hehehe.....

February 29, 2012 at 9:56 AM

@Farah ShamsudinAramakkk.. camno tuh? Hehe... Takper slowly leh wat Farah. Kacang je tuh! :)

February 29, 2012 at 9:56 AM

@faiz fakhirinI memang kiut! ;P

February 29, 2012 at 9:58 AM

@oshin-jamelAisehmen... bab video ni kureng sket la Oshin. Nanti menuntut ngan anak dulu baru leh wat tutor hahaha... selama ni pun banyak mende dalam blog ni dia yang ajar (kengkadang pakse dia buatkan sbb umminya malas hahaha boleh?)

February 29, 2012 at 10:14 AM

hahahhahaa....untung la akk pom terror kan ......best tol...kekeke..ok kak..sy tunggu ♥

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket