Resepi: Ketam Juru Style!
Farah Deeb
Khamis, Oktober 02, 2014
8 Comments
Okeh nak mengaku.
Bahan-bahannya: -
- Ketam/ udang 1/2 kilo
- Bawang besar setengah ketui
- Bawang merah 2,3 ulas
- Bawang putih seulas
- Halia seinci
- Daun kari 2 tangkai
- Sedikit serbuk lada hitam
- 2-3 sudu besar rempah kari daging
- 1 senduk cili sos
- 1/2 senduk sos tomato
- sedikit daun bawang dan daun sup dihiris nipis
- bawang goreng (lagi banyak lagi sodap!)
- garam, gula dan perasa
Caranya: -
Kaco dan bior sampai rempah tu pecah minyak. Api slow na. Kang hangit. Pastu masuk air dalam secawan atau kurang (depends pada kuantiti ketam/ udang korang la ye sebab nanti bila masak ketam/ udang ni akan kuarkan air)
Kaco sikit then masukkan sos cili, sos tomato, serbuk lada hitam, gula dan garam. Harus diingat yang kuah ni supposed kena rasa masam, manis dan masin okeh. |
TAK PAYAH SENDUK NASI,
RATAH PUN SODAP SEH!
|