Okeh nak mengaku.
Nama tu saya bantai je! Hagaga... Tapi kan, kalau korang pi Juru kat Penang nun, inilah style ketam/ udang yang korang jumpak bila pi makan kat kedai depa. Saya tak konpem la 100% resepi ni betui sebab saya main bantai gak hasil trial and error beberapa kali tapi rasa dia macam sama
*kembang hidung*. In case orang-orang Juru yang tau resepi sebenarnya mintaklah jasa baik betulkan resepi ni kat ruangan komen tu ek hee...
Bahan-bahannya: -
- Ketam/ udang 1/2 kilo
- Bawang besar setengah ketui
- Bawang merah 2,3 ulas
- Bawang putih seulas
- Halia seinci
- Daun kari 2 tangkai
- Sedikit serbuk lada hitam
- 2-3 sudu besar rempah kari daging
- 1 senduk cili sos
- 1/2 senduk sos tomato
- sedikit daun bawang dan daun sup dihiris nipis
- bawang goreng (lagi banyak lagi sodap!)
- garam, gula dan perasa
Caranya: -
|
Ketam tu cam biasa bersihkan la dulu pastu gaul garam dan serbuk perasa dan biorkan. Bawang merah, bawang besar, bawang putih dan halia tu tumbuk sampai berkecai. Panaskan minyak/ butter dan tumiskan depa. Bila dah naik nampak garing sikit, masukkan daun kari dan rempah kari. |
Kaco dan bior sampai rempah tu pecah minyak. Api slow na. Kang hangit. Pastu masuk air dalam secawan atau kurang (depends pada kuantiti ketam/ udang korang la ye sebab nanti bila masak ketam/ udang ni akan kuarkan air)
|
Kaco sikit then masukkan sos cili, sos tomato, serbuk lada hitam, gula dan garam. Harus diingat yang kuah ni supposed kena rasa masam, manis dan masin okeh. |
|
Bila nampak dah mendidih, masukkanlah ketam/ udang tu. Kacau sikit pastu tutup dan perlahan api. Biarkan dia masak dalam 10 minit. Akhir sekali, bolehlah hidangkan atas pinggan. Tabur daun bawang dan sup dengan bawang goreng. |
TAK PAYAH SENDUK NASI,
wallah..boleh try masak raya ni
BalasPadamWalllahh kak..terliuq tgk aih..hehe...
BalasPadam@Lynda Che LahWokeh, nanti saya bagi alamat untuk pos eh! :P
BalasPadam@oshin-jamelNah tisu! Lap! Hehe...
BalasPadamdapnye...laparrrrrrrrrrrrr
BalasPadamMantap sangat untuk disantap... Nyummy
BalasPadam@mama tisyaNgeee.. jemput makan!
BalasPadam@AndriyatnaWaduh macam bahasa jaman dahulu kala itu buk! Hehe...
BalasPadam