Tuesday, September 23, 2014

Home » , , , , » 50% MERDEKA!

50% MERDEKA!



Owh lantaklah kan kertas bocor ke, nak kena re-sit ke... yedda yedda.... 



Yang penting kite kena think positive dan teruskan je cam biasakan?. Opkos kesian kat kengkawan saya tengok anak depa takleh accept keadaan.


Yelah cuba dok kat tempat dorang lah weh. Hampir setahun ok- hari cuti, takde cuti dan setiap malam adalah sekolah jugak sebab kena hadiri kelas tambahan.


Saya yang title mak kepada UPSR candidates ni pun gila letih! Tiap malam waktu orang lain sedap-sedap minum kopi depan tv dan boleh regang kaki yang letih setelah bekerje disiang hari; tapi saya pulak kena keluar hadap jalanraya lagi nak hantar anak gi kelas malam. Waktu siangnya dah berape kali keluar masuk rumah ngadap jalanraya toksah cite.


Waktu dia balik kang, ayah dia yang letih baru balik dari seharian bekerja, gagahkan juga diri pergi jemput pulak anak tu.


Hari sabtu dan hari cuti sekolah... budak-budak upsr candidates ni tak cuti ye. Depa ada kelas tambahan setengah hari. Waktu tu korang sume seronok bawak anak-anak berjimba, holiday tido hotel tapi depa kena datang sekolah hari-hari!


Kalau saya letih nak bangkit awal dan gerakkan dia, siapkan sarapan, siapkan bekal dan hantar dia kekelas; cuba bayangkan perasaan budak-budak ni yang sanggup korban masa leisure dorang, masa rehat dorang dan masa dengan keluarga dorang demi nak berjaya dalam peperiksaan.


Lepas tu dah gigih all out jawab soklan tetiba dapat tau kena buat semula sebab soklan bocor. Ate kalau korang berada dalam kasut dorang, patut tak korang rasa macam nak membunuh sekawan babun?


Tapi entah la hero saya sorang ni memang dilahirkan dengan muka tanpa perasaan. Disebabkan dia pak lawak dalam keluarga jadi agak susah nak tau apa sebenarnya yang dia rasa.


Masa keluar kat berita pasal kena re-sit ni saya yang kalut soh dia ngadap tv tu amek note ape yang dorang hebahkan tapi dia just cakap, alah ummi ni kalau bocor nak kena peksa balik, buat jelah balik!
Erkkk...!


Lagipun memang kite salah soklan terakhir paper english tu jadi bolehlah buat betul-betul balik.
Wah konpiden je ko salah satu je kan anakku. Samada dia cakap nak kaver perasaan dia atau memang dia takde perasaan, wallahualam tapi saya ummi dia tetap nak lakukan sesuatu yeitu....


BAWAK DIA RUNAWAY!!!

Plan ni memang saya dah buat awal lagi so walaupun lepas cuti sekolah ni dia kena sit peksa lagi tapi apeke kesah??? Yang penting saya nak bagi dia lupa bab peksa-peksa ni jap. Cara paling senang yelah bawak gi mandi laut!


Okeh tak kool betul bawak pegi laut, dekat pulak tu, 1 jam 45 minit punya perjalanan je. Tapi tau tak yang duduk dalam deruan ombak, ditiup angin sepoi-sepoi bahasa dan piknik sesama famili tu terapi minda hehe... Memandai je buat teori spastik!


Nampaknya memang betul Mirul takde perasaan. Muka dia cam sama je kat rumah ngan kat pantai.. ianya tetap skema har, har... ok redha.


Tapi takpelah nampak cam dia seronok. Saya je yang tak berapa seronok. Dek tak sihat, rasa macam nak lempang tapir tapi takde tapir maka Rayyan jadik mangsa agaga... P/s: Gambar di atas tiada kena-mengena dengan tapir.


Anakku.. and to the rest of the 2014 UPSR candidates; just look at the bright side. Eh, tetiba cakap omputeh plak! Banyak sebenarnya hikmah korang jadik calon pertama UPSR yang kena re-sit peksa ni.


Cuba bayangkan besok bile dah ade anak; dengan kembang idung bangganya korang boleh cite kat anak korang; hei anak ayah, tau tak ayah la antara calon UPSR yang kena re-sit dulu tau. Tak pernah lagi terjadi dalam sejarah Malaysia tapi percayalah, apak amek peksa 2 kali tau! Korang hado? Wargh,wargh,wargh...!


Paling senang nak pikir hikmah dia yelah: kan tak pasal-pasal korang dapat lagi 2,3 minggu extra untuk ulangkaji sedangkan orang lain tak pernah merasa? Hehe... tapi tell uols the truth la. Budak-budak ni dah takde semangat dah nak study-mudy nih so redha jelah huhu...


Last but not least.. pehal pun.. uols 2014 UPSR candidates; aunty tau korang sume hebat *wah 'aunty' kahkah...*  Jangan putus asa dan jangan cepat melatah. Insyaallah, Allah akan tunjukkan jalan, amin! Bak kata sorang ustad; anak-anak UPSR 2014 ni adalah insan yang terpilih kerana Allah takkan membebankan seseorang dengan sesuatu yang dia tidak mampu!



Woops! Nak review sikit boleh?

Surau awam kat Bagan Lalang ni (yang kononnya 'Dewan  Sembahyang') adalah sangat tidak berjaga. Kipas dah rosak so sangatlah panas solat dalam ni. Takde penyidai dan sewaktu dengannya maka banyak telekung bersepah.

See?! Saya tak tipu. Dia tulis Dewan Sembahyang tapi tak macam dewan pun. Rasanya lebih baik dia tukar jadik pondok sembahyang!
Bilik mandi dan tandas awam ni cuma dibuka selepas jam 5:00 petang. Can you imagine caner saya kena kepit dari pagi sampai petang??? Tapi air pancuran dia best giler sebab laju rasa macam mandi kat air terjun ahaks!

Ketam ni ade 15 hekor sumenya. Cer teka bape hengget saya beli kat kedai kak Nurul? Hehe.. RM12 aje!

Ekcelli dah 2 kali saya datang Bagan Lalang sebelum ni. Boleh baca kat sini yek: -

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

12 comments

September 23, 2014 at 9:29 AM

singgah sini :)

September 23, 2014 at 9:49 AM

@✿ pink velvet ✿mASEH pINK vELVET!

September 23, 2014 at 10:14 AM

seronok nyer main air ;)

September 23, 2014 at 11:06 AM

Assalam farah..
alahai tulah akak ada terbaca tentang casesoalan upsr bocor di singapura ni..
macam manalah boleh bocor ya...haishh..
apa2 pun memang betul cakap farah tu..think positive..
mungkin anak2 ni insan2 yang terpilih untuk menghadapi cubaan ni..
tapi insya allah semuanya pasti berjayalah..:)

September 23, 2014 at 1:19 PM

cantik la gambar akak ambik... umie pun ada dslr cuma jarang dah guna skrg ni...

September 23, 2014 at 3:22 PM

best kan bagan lalang, kite pun suker ke sini gak..

September 23, 2014 at 5:04 PM

@idzwa kamaruddinNgeh, ngeh, ngeh...balik dah hitam legam! :P

September 23, 2014 at 5:05 PM

@AyuAmin! Wah baru tau Ayu kat Singapore weee...

September 23, 2014 at 5:06 PM

@Umie SapidahAlahhh ini pun dah terperuk 2 tahun Umie hehe.. dah jadik suri rumahtangge ni mana le ade menda nak shootnya. Maka terperuk la jugek sehingga ke hari itu baru lap habuk heheh!

September 23, 2014 at 5:06 PM

@CikLily PutihBest kalau tak panas. kalau tak balik hitam legam hahaha!

September 23, 2014 at 5:29 PM

15 ekor RM 12 murah giler tu.













Tapi ketam ada ekor ke ?

September 23, 2014 at 5:54 PM

@al- lavendariMemang murah sampai giler! Betui jugak no? Tang mana ekor dia agaga...

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KITE KAWAN2!

 
Photobucket