Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Khamis, 21 Mac 2013

SALE! SALE! SALE!

Khamis, Mac 21, 2013 6 Comments


SIAPA CEPAT DIA DAPAT!

Tau tak apa yang patut dibuat bile baju-baju dah tak muat masuk dalam lemari lagi? Baju-baju tu pulak pakai ade le sekali. Paling banyak pakai pun dua kali jelah kot. Pastu peram. Haaa... cuba tiru macam saya. Mari kite menjual baju-baju terpakai ni ye... sappa mau boleh email: deeb0207@yahoo.com atau tinggal komen kat bawah atau sms/wassap (016) 2290.444 okeh! Jangan lupe mention kod mana yang berkenan tu supaya memudahkan urusan. Ingat! Sapa cepat dia yang dapat ye! Ngee...







--SOLD OUT code: BlouseOren--












--SOLD OUT code: JubahMekah--


--SOLD OUT code: Blouse Pink--













--SOLD OUT code: JubahMekahBudak--






--SOLD OUT code: OuterJubah--


Nak poslaju boleh aje. tambah RM6 untuk semenanjung okeh! Nak amek COD boleh mai sini kat Bukit Saujana, Sg Buloh, Selangor! :)


Signature

Selasa, 5 Mac 2013

Resepi: IKEA's Swedish Meatball

Selasa, Mac 05, 2013 36 Comments




Kalau korang biasa pergi iKea, sure korang tau kan dengan signature's dish iKea ni. Resepi ni saya dapat dari FB Masterchef Musim Pertama si doktor gigi yang pandai masak itew. Memula share je ngan kengkawan kat FB tapi bile dah hari-hari bukak FB gambonye melekat kat dinding sendiri mana boleh tahan maaa... maka tetiba terajin le jugak nak mencubanya ngeee....  Haa... ni bahan dan cara buatnye ye anak-anak: -



BAHAN-BAHAN: -

  • meatball jenama MARINA secukupnya digoreng tanpa minyak dan api sederhana. Pastikan selalu balik-balikkan, jangan sampai hangus. *Saya tak jumpa jenama MARINA so saya pakai cap SAUDI aje*
  • kentang goreng secukupnya
  • 1 sudu jem strawberry/blueberry/mixed fruit



BAHAN UNTUK GRAVY: -


  • 2 sudu butter *saya pakai PLANTA*
  • 1 1/2 sudu tepung gandum
  • 1 biji bawang besar kuning - didadu kecil
  • 2 biji tomato sederhana besar - didadu kecil
  • 1 1/2 cwn air sejuk
  • 100 ml susu segar/susu cair
  • 3 sudu sos tomato
  • 3 sudu sos tiram
  • 2 sudu kicap manis
  • 2 sudu sos lada hitam/serbuk lada hitam
  • 1 kiub pati ayam
  • 1 sudu gula 
  • serbuk beef gravy segera/1 kiub pati daging *saya pakai cap Knorr Beef Gravy*

CARANYA: -


Cairkan butter guna api perlahan

Tumis bawang hingga bawang layu dan warna kecoklatan. Jangan sampai garing.


Masukkan tepung gandum. Kacau hingga berubah warna sedikit coklat. Masukkan tomato dan biar hingga tomato layu. Masukkan air sejuk, susu segar, sos tomato, sos tiram, kicap manis, sos lada hitam, kiub ayam, gula dan beef gravy (Chef tak bagitau boh berapa so saya bantai pi boh 4 sudu besar sebab nak cepat bagi habes pasal terbeli 1kg punye peket haha). Kacau rata dan biar sampai mendidih. Sentiasa kacau bagi tak berketul. Perasakan dengan garam jika terasa tawar. Kalau kuah terlalu pekat, campurkan sedikit air, dan jika cair, tambah sedikit air tepung jagung.


Kacau sebati, tutup api dan blender gravy tadi hingga halus. Tuang semula dalam periuk dan didihkan sebentar. Kacau sentiasa. Apabila sudah mendidih, tutup api dan tuang atas meatball.


JOM MAKAN!


Note: Jem stoberi/ blueberri tu letak la kat sebelah fries tu ke. Sambil makan cicah gravy, cicah jem skali hehe... tapi ku malas nak boh jem-jem bagai so makan jelah ape yang hado ngeh, ngeh.... Inipun dah sodap!


Signature

Khamis, 21 Februari 2013

Hello Kitty Malaysia Gila Sales Online is LIVE Now!

Khamis, Februari 21, 2013 6 Comments



A Super Good News to all Hello Kitty Fans!!

Finally… Hello Kitty Malaysia Gila Sales Online is LIVE today..!
They are selling for Hello Kitty products through online!


They’re going to open this for 1 week only due to the limited stocks
they have.


And they mentioned that it will be first come first serve basis,
Make sure you act before others :)


Currently they’re giving away Hello Kitty 2013 Calender, and you can
have your own copy from them today.
If you don’t believe me check it out for yourself here,
while it’s still available:


This special Hello Kitty 2013 Calender and Hello Kitty Gila Sales Online
is open for a limited time only, which it may be taken off completely.
Stop reading this now, and go to the Hello Kitty Malaysia website and grab
your own copy now:


If you’re reading this blog post too late, then you may have missed it.
Don’t leave a comment to complain because there’s nothing I can do.
I DID tell you it’s a limited offer :)


Grab Your Calender Now


Nak saya translate ke? Elehhh tayah ler... JOM tengok Hello Kitty yang cute sekarang!!!! Theee....


Signature

Isnin, 18 Februari 2013

JJCM: Barracuda Cafe

Isnin, Februari 18, 2013 16 Comments


Itu hari Rayyan paksa ayahnya belanja makan sebab besday ayahnya. Hahaha... boleh pulakkan cenggituh tapi ayahnya kalau ngan anak-anak memang kalah so dia turutkan gak la walaupun eden tau dia lotih lepas balik keje. Since haritu tengok kat Foursquare ade blogger komen kate makanan kat sini okeh dan layanan dia hebak maka kiteorang pilih gi sana. Dekat je pun ngan umah yeitu kat Saujana Utama 1. Menu kat sini western dan makanan cina walaupun rata-rata pelayan ngan tukang masaknya bercakap dalam loghat Kelantan. Kire hebak la tuh orang pantai timur leh masak western ngan masakan cinakan? Hehe...


Ini besday boy punye *boy sangatttttttt...* yeitu Chicken Grilled Chop. Dia kata sedap tapi dia tak offer kat saya so tak la rasa hahaha... *sian mukeku...*


Yang ni Maria punye yeitu Chicken Cheese Chop. Dia kata sedap. Owh ye memang saya tak rasa sebab dia tak offer jugak agaga... apelah nasebbb...


Haaaaa... yang ni..... pun bukan saya punya! Hahaha.. ini Rayyan punye tapi saya makan la gak sebab dia tak abes *ceh, konon...* Ini Fish Cheese and Chips. Rasanya okehlah cuma saya rasa macam terlebih masin. Yang lain sume kate sedap tapi saya sorang rasa masin. Jadi malam tu saya banyak buat wish yang merepek sebab nak menmanfaatkan kemasinan molot saya pada malam itu, haha... Okeh, tak klaka.

So overall okehlah. Restorannya kecik aje tapi dia ade open table kat luar jugak bagi yang nak rasa fresh air. Tapi 10 bintang saya bagi sebab layanan dia memang terbaek. Setakat hari ni tak pernah lagi saya dapat layanan terbaek macam kat sini. So kalau sesapa nak cube, mailah singgah ye!


HAPDET as at 10 Mac 2013
Harini saya gi lagi sekali terai makan grilled beef ngan chicken chop biasa (without cheezy). Wow! Rasanya yang grilled tu memang sedaplah dan chicken chop tu pun tak masin. Mungkin masa first time pegi haritu dorang terbubuh garam lebih pastu kena curah cheese lak kat atasnya kan? Anyway tetaplah nak bagitau yang ianya SEDAP!!! WAJIB cuba okeh!


Signature

Khamis, 31 Januari 2013

Resepi: Pie malas thee...

Khamis, Januari 31, 2013 14 Comments


Malas tapi tingin nak makan pie cengginilah jadiknya hehe... intinya macam wat inti karipap aje pastu korang boh je dalam pie pastry (beli kat supermarket punye) abes cite! Ni resepi intinya: -



2-3 ulas bawang merah dan putih
3-4 ketul ubi kentang (potong dadu dan rebus sampai lembut. Kendian toskan kata Chef Riz)
1 papan daging kisar Ramli (kan dalamnya ada 2 papan so pakai 1 je udah)
2 sudu serbuk kari daging dibancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes
Sedikit daun kari
1 biji bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga
Garam dan perasa sesuka hati


Cara masaknye: -
Tumis bawang sampai layu dan wangi pastu masukkan rempah-rempah dan daun kari tu. Bile dah wangi masukkan pes kari dan tumis lagi sampai pecah minyak. Pastu masukkan ubi dengan daging dan biarkan masak. Masukkanlah garam dan perasa. Bile dah siap, masukkan je dalam pastry pie pastu bakar- dah siap! Nyum!



Signature

Selasa, 15 Januari 2013

Sayonara AZDE! Sob! Sob!

Selasa, Januari 15, 2013 9 Comments


Sebenarnya ni cite dah basi tapi lambat nak cite sebab saya down syndrome ngan line tenet ni. FEI (For Everybody Information- hehe... cipta singkatan baru sesuke hati) saya sekalang sudah officially naik pangkat *la sangat* jadik D.O. (Dapur Officer daa...)


Kenaikan pangkat ni memang berat sebenarnya nak terima sebab saya dah mule keje sejak abes SPM lagi yeitu kire-kire 17 tahun yang lepas. Tak sambung belajar? Owh memang saya sambung tapi kat kolej swasta je sebab saya takde sape nak sara kos pengajian since arwah abah saya pergi mengadap Ilahi sebaik je saya abes amek SPM. So terpaksalah saya belajar berdikari- siangnya kerja, malam dan hari minggu gi kelas-study.


So hari terakhir saya kat AZDE haritu, company wat farewell sappede sket kat Jombali Jalan Genting Klang nun. Ekcelli keje kat AZDE ni bukan keje pertama saya. Asalnya saya ni keje melukis tapi tulahkan kalau dah takdir namanya- ko study cemana pun, ko minat cemanapun tapi kalau Allah SWT dah tulis nak jadik gini-jadiklahkan. Ni keje-keje yang saya pernah wat dari awal mule bekerja sampai le kat AZDE: -

  • 1995 (tengah tunggu result SPM taim nih! Masih sweet 17 gituh- KONON)= Saya saje carik pengalaman keje kat tempat wat batik jadik Pelukis Batik dengan gaji cuma RM217 aje! Tapi mase tu kan baru je merasa dapat gaji, so banyak tu pun dah rasa manyak giler! Thee...
  • 1996= Siang keje sebagai penyambut tetamu kat MIA (Malaysian Institute of Art). Malam study grafik. *perghhh korang jangan tak tau Mak Jemah taim tu sikit punye slim hahaha... pakai kebaya dok depan kaunter sambut tetamu bajet bagus jek agaga*
  • 1997= Praktikal kat WARTA Superstore Selayang sebagai Artist (skang dah tutup). Habes praktikal terus boss amek keje sebab cun rajin design gile hebat tak cukup staff.
  • 1998= Keje sekejap kat kilang wat jubin sebagai Graphic Designer. Kojo den pe laei kalau bukan reka design tiles baru. Tapi boss tu cam h***m so sekejap je kat situ. Lagipun dari Jalan Ipoh tetiba dia pindah kat Seri Kembangan- jauh giler. Pendek kate mase keje sana tak pernah merasa dapat tengok matahari. Mana taknye kalau kuar keje kol 6:30 pagi, sampai umah kol 9:00 malam tiap-tiap hari. So saya brenti sebab takut hilang Vitamin E.
  • 1998= Keje dengan AZDE bermula disini. Tu pun sebenarnya saya keje kat group publication so keje saya melukis illustrasi untuk buku cerita kanak-kanak. Tapi dek kerana saya satu-satunya staff mase itew, jadik sayalah gak tukang gi bank, tukang sapu sampah, tukang anto surat dan segala tukang yang boss leh kasik haha... 

  • 1999= Taim ni Malaysia dilanda kegawatan ekonomi. Saya yang tak high score subjek Prinsip Akaun ni pun tetiba bleh tau sangat apa yang melanda negara pada masa itu. So terpaksa terima hakikat bile bahagian publication itu terpaksa memindahkan saya ke bahagian company secretary. *Mase ni dah nak kawen so terpaksa la redha keje ape pun sebab tengah kumpui duit kui, kui!*
  • 2000= Disinilah segala-galanya bermula. Sebenarnya waktu ni AZDE dah berpecah so saya plak tak minat lansung wat keje secretary ni maka saya amek keputusan nak jadik isteri pemalas mithali jek kat umah *owh ye mase ni dah tawen ngeee...* Lagi pulak pak ustad memang soh saya dok umah aje lepas tawen. Maklumlah, bini cun baru nak belajar jadik isteri orang. Tapi tetiba arwah partner saya Encik Azmi (masa tu Boss saya lah kan) call ajak saya join company sebab tak de staff yang tau pasal secretary task kecuali saya *kembang idung* pastu pak ustad plak ijinkan saya tolong arwah sementara dia dapat staff lain yang sehebat saya huahua... *sedikit perasan*
  • 2002= Masa ni staff dah ramai maka pak ustad pun mintak saya berenti keje dan cadangnya nak jadik penghuni Bukit Beruntung sebab dekat ngan tempat keje pak ustad. Ghumah sume dah survey, surat brenti pun dibagi tapi malangnya surat tu kena reject sebab arwah mintak saya stay tolong dia lagi. So saya pun staylah dan tak jadik pindah umah. Tahun tu jugak saya lulus lesen secretary so bermulalah kerjaya saya sebagai Company Secretary dengan gigihnya.
  • 2003= Alhamdulillah rezeki Allah nak bagi sebab tahun ni arwah lantik saya jadik partner company dan secara automatiknya saya mengambil-alih pengurusan management bermula dari sini. *Sebenarnya bile dipikir-pikir balik, mase nilah Allah dah bagitau arwah yang dia akan meninggal awal sebab tu dia letgo siap-siap urusan duniawi dia dan train saya- sob!*

  • 2005= Pengalaman yang tak mungkin akan saya lupakan sampai bila-bilapun bilamana 2 orang staff saya tiru tandatangan saya untuk dapatkan client bagi diri sendiri. Bukan tu aje, akaun syarikat pun diubah ke nombor akaun dorang dan sempat gak dorang sebat 3 bijik henpon company sebelum kegiatan hebat dorang tu terkantoi bilemana satu hari client dorang tu call marah-marah sebab duit dah amek tapi keje tak buat lagi. Tahun ni banyak turun-naik SSM dan ke balai wat report.
  • 2006= Dapat penyakit misteri dan telah didiagnose sebagai santau. Takde yang mengaku buat tapi Allah SWT dah tunjukkan siapa mereka itu, insyaallah. Masa ni jugak dapat tau yang paru-paru saya dah rosak kat stage 60%. Down sangat masa ni sebab pikirkan masa depan anak-anak. Tahun ni penuh ngan aktiviti berubat termasuk gi jumpa doktor pakar dan perawat Islam. Tapi alhamdulillah dan terima kasih bebanyak kepada mereka, kerana kesakitan itu sebenarnya telah mendekatkan saya lebih lagi kepada siPencipta. Masa ni jugak pak ustad mula berguru cari ilmu bagi mengubat saya sehingga tahap apa yang dia ada pada hari ni- tacing sangat!
  • 2007-2012= Terus berusaha memajukan AZDE sehinggalah sampai takdir Allah bahawa pada 21 Disember 2012 saya akan berpisah dengannya huhuu...

Okehlahh... saya tau korang bukan nak baca pun sebab layan gambarkan? Hehe... haaa layan ler...
Ni air mango laici saya... yummeh!
Ni air teh tarik 3 layer. Dia rasa ala cendol sebab layer yang paling bawah dia letak gula melaka.
Ini cendol biasa tapi macam luarbiasa juge hehe... yelahkan, kalau beli yang kat tepi jalan tu mana de eskrem.

Yang ni cendol special- ade lebihan bahan-bahan dari yang biasa. Kalau saya mungkin amek masa dua tahun setengah baru abes.
Ni roti bakar anak boss punye tak tau rasa apa. Ku bedal kang nanges lak thee...
Kalau suke pedas, silelah order spaghetti sambal ini- konpem meleleh ingus! Agaga... tapikan, rasa dia cam sambal nasik lemak ler huhuu... (siap ada ikan bilis lagi- sejibik!)

Yang ini lamb chop. Boss kata sedap. Rugi sey tak order ni tadi hehe...
Fish and chips ni sedap. Wahhh bukan order sendiri tapi boleh tau, hebat kan? Agaga...
Nak habes sudahhhh... jom bali! Eh, jom balik!

Semoga korang sume kat AZDE terus maju jaya tanpa mak tirimu ini disisi, okeh!


Signature
Follow Me at flickr! .