Kalau korang biasa pergi iKea, sure korang tau kan dengan signature's dish iKea ni. Resepi ni saya dapat dari FB Masterchef Musim Pertama si doktor gigi yang pandai masak itew. Memula share je ngan kengkawan kat FB tapi bile dah hari-hari bukak FB gambonye melekat kat dinding sendiri mana boleh tahan maaa... maka tetiba terajin le jugak nak mencubanya ngeee.... Haa... ni bahan dan cara buatnye ye anak-anak: -
BAHAN-BAHAN: -
- meatball jenama MARINA secukupnya digoreng tanpa minyak dan api sederhana. Pastikan selalu balik-balikkan, jangan sampai hangus. *Saya tak jumpa jenama MARINA so saya pakai cap SAUDI aje*
- kentang goreng secukupnya
- 1 sudu jem strawberry/blueberry/mixed fruit
BAHAN UNTUK GRAVY: -
- 2 sudu butter *saya pakai PLANTA*
- 1 1/2 sudu tepung gandum
- 1 biji bawang besar kuning - didadu kecil
- 2 biji tomato sederhana besar - didadu kecil
- 1 1/2 cwn air sejuk
- 100 ml susu segar/susu cair
- 3 sudu sos tomato
- 3 sudu sos tiram
- 2 sudu kicap manis
- 2 sudu sos lada hitam/serbuk lada hitam
- 1 kiub pati ayam
- 1 sudu gula
- serbuk beef gravy segera/1 kiub pati daging *saya pakai cap Knorr Beef Gravy*
Masukkan tepung gandum. Kacau hingga berubah warna sedikit coklat. Masukkan tomato dan biar hingga tomato layu. Masukkan air sejuk, susu segar, sos tomato, sos tiram, kicap manis, sos lada hitam, kiub ayam, gula dan beef gravy (Chef tak bagitau boh berapa so saya bantai pi boh 4 sudu besar sebab nak cepat bagi habes pasal terbeli 1kg punye peket haha). Kacau rata dan biar sampai mendidih. Sentiasa kacau bagi tak berketul. Perasakan dengan garam jika terasa tawar. Kalau kuah terlalu pekat, campurkan sedikit air, dan jika cair, tambah sedikit air tepung jagung.
Kacau sebati, tutup api dan blender gravy tadi hingga halus. Tuang semula dalam periuk dan didihkan sebentar. Kacau sentiasa. Apabila sudah mendidih, tutup api dan tuang atas meatball.
JOM MAKAN! |
Note: Jem stoberi/ blueberri tu letak la kat sebelah fries tu ke. Sambil makan cicah gravy, cicah jem skali hehe... tapi ku malas nak boh jem-jem bagai so makan jelah ape yang hado ngeh, ngeh.... Inipun dah sodap!
sedap nyer!!!!!!
BalasPadamwui..terliur tgk ni deeb..hihihi..
BalasPadampatot la gravy dia cm smoth je rupanya dia blend dlu erk...
BalasPadamtq share..ahaha..malas nak beratur panjang kat ikea..masak sendiri puas hati kan :P
BalasPadamsedap! akak pun nak ckp sama mcm cik zura lee tu..., rase nak buat pulak lah...hehe.
BalasPadam5 ketul je kewwww meatballnya? Diet ke?
BalasPadamCamtu je ke buatnya. Senang la jugak. Tak sangka guna kicap jugak ye.
@:: Mrs.Eady ::Tak tipu!!! ;P
BalasPadam@DeeLap cepat ayor tuu agaga...
BalasPadam@Zura LeeKan? Ku pun baru tau itu tekniknya hahaha...
BalasPadam@Lynda Che LahAk-ah. Dapat manyak lak tuh! Jimat pun jimat!
BalasPadam@SallyBuatlah hehe.. ermm bile nak jemput kiteorang datang umah makan-makan? Hahaha... *motip?*
BalasPadam@LydSunshineAlaaa jangan laaa... heee, malunye i... Ak-ahkan Lyd. Ku tak pernah menyangka adanya sume bahan-bahan itu di dalamnya.
BalasPadamsedapnya... tapi malas je nak buat... hehe..
BalasPadamnampak sedap
BalasPadamsedapnyaaaa...kak..bila nk bg cntik blog fa plak nie.huh7
BalasPadamjemput snggah
http://ourlovebonding.blogspot.com
:)
sedappnyerr..mesti rs setanding ikea kan,..hehe
BalasPadampinggan cantiknya!!-anor
BalasPadam@mama leenHahahaa haa... penyakit yang itu ku tak dapek nak nolong ye! Huhuu...
BalasPadam@Ema BlogMemang sedap Ema. Ala-ala sos blackpepper gitu hehe...
BalasPadam@mama darwisyHualaa sian mama menunggu yek! Insyaallah bile stimix masuk menggantikan berukband ku skang ni ye. Susah mau godam blog kalau pakai beruk ni huhuu...
BalasPadam@Nens CollectionBetul tu Nen. tayah berkire nak gi iKea dah skang kalau nak makan meatball ni hehe... (tapi rugi loh sebab tak dapat shopping haha)
BalasPadam@AnonymousHehe... Anor, gi carik kat Nilai! Murah! ;P
BalasPadammak aiiiii menyelerakannnnyaaa gambar niii!
BalasPadamwahh, deeb pon buat perabot dekat ahchai ye. yeayy boleh geng. header? header mana? header blog ke header ape eh?
@nadiaHehe geng, geng... nadia yang kite maksudkan header blog huhuuu...
BalasPadamcun..nnti nak try la..tq :)
BalasPadam@AnonymousTerai la... pastu hantar sini tukang rasa ye! Ahaks!
BalasPadamkak, kalau tak letak beef gravy takpe kan? takut rasa dia lari pulak
BalasPadam@Nadhirah BaharuddinMemang akak pun letak beef gravy je pun dik! Hehe...
BalasPadamSaya dah try resepi ni mmg sedap
BalasPadam@AnonymousKan? Ermmm bile nak hantar tukang tester rasa kat sini? hehe...
BalasPadamKalau tak letak beef gravy tak pe kan?
BalasPadam@AnonymousHmmm taknah lak try tak bubuh. Tapi rasanya mesti rasa lain sket kot kan sebab takdek rasa beef tu hee.. kotlah!
BalasPadamuntuk berapa orang kuah tu?
BalasPadam@SyafiErmmm ramai kot sebab selalu wat boleh simpan lagi dalam fridge dan makan next time ;)
BalasPadamSedapnya
BalasPadam@cikNanaMemang Cik Nana! Cubelah! :)
BalasPadam