Resepi: Moist Eggless Choc Cake
Farah Deeb
Khamis, Disember 06, 2012
16 Comments
Resepi ni dah lama tersenarai dalam bookmark Chrome ni tapi tak pernah de masa
Bahan-bahannya:-
- 1 cawan tepung gandum* (saya pakai Tepung Naik Sendiri aje)
- 1/2 cawan serbuk koko*
- 1 camca teh baking powder* (Saya tak bubuh)
- 1/2 camca teh soda bicarbonate* (Pun tak bubuh gak)
- 2 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
- 1 cawan gula perang @ soft brown sugar
- 1/2 cawan minyak jagung (mat guna canola oil)
- 1 1/4 cawan air dari peti sejuk
- 1 camca teh esen vanilla
- 1/2 camca teh mocha flavor (Saya tak bubuh)
- Secubit garam
- 1 camca teh cuka makan atau jus lemon (mat guna 1 camca besar oren sunquick)
- Coklat cair untuk hiasan
- Strawberry segar untuk hiasan (Takdok so abaikan hehe... ganti ngan whipped cream aje!)
Cara-cara membuatnya: -
Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak. Atau guna tin bulat berukuran 8 inci. Ketepikan.
Dalam satu bekas, masukkan bahan2 yang diayak bersama gula perang dan garam tadi, gaul rata. Tuang air, minyak, esen vanilla dan mocha falvor, dan kacau dengan whisk hingga semua sebati dan tidak bergentel2.
Masukkan cuka atau jus lemon dan kacau hingga sebati. Tuang dalam tin dan bakar selama 35 - 40 minit atau hingga masak, bergantung pada oven masing2. Sejukkan kek sebelum dihias. Boleh hidangkan...
Sonangkan?
Makan ngan whipped cream cicah chocolate cair Hersey's pun sodap! |