Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Tuesday, November 27, 2012

JJCM: Nasi Kukus Ayam (Selera Kelantan), Sg Buloh


 

RATING
Servis: starstarstarstarstar
Food: starstarstar starstar

Kalau korang masuk ke kawasan perumahan Suajana Utama kat Sg. Buloh tu, sure korang akan jumpe penjaja jual macam-macam jenis makanan sepanjang-panjang tepi jalan tu. Haritukan saya cubalah drive balik sendiri dari Gombak ke sana so sampai sana dah tengahari dan budak-budak pun dah bising lapo jadi saya TERPAKSA membuat keputusan untuk tapau je makanan tengahari itu hehe... Ekcellli dah lama gak saya dah terperasan gerai Nasi Kukus Ayam (Selera Kelantan) ni tapi tak pernah terai so saya pilih gerai tu untuk jadik bahan ujikaji haritu. Jom nengok menunya: -

Kari yang sarat dengan organ ayam dan sayuran ni memang pestaim la jumpe sebab selama ni kalau beli nasi kukus, karinya cuma kuah aje. Kari dia memang power dan banyak betul portion dia bagi sampai boleh wat cicah roti untuk makan malamnya! *Eh! Orang Kelantan panggey kari ke? Hehe...*

Sambal ikan billis ni pun pestaim jumpa dalam pakej nasi kukus. Sambal ni sedap tapi pedas sket.

Ni namanya sambal belacan power- bukan pakai cili merah tapi cili api semata-mata okeh! Pedas giler tapi sodap!

Ayam goreng rempah dia besar betul dan paling penting- sodap!

Cubelah terai weh! Tak rugi punye... theee... *Gambo nasik tayah la kot nak tayangkan? Hehe...*


  Signature

26 comments:

  1. nanti klau nak gi umah farah lagi bolehlah singgah kat gerai ni...:)

    ReplyDelete
  2. mengancamnye deeb..Lynda mmg fanatik nasi kukus..kena terjah ni..huhu..thanx sharing

    ReplyDelete
  3. errs terliur...nanti pi sungai buluh nak carik la gerai ni...

    ReplyDelete
  4. wat daku terliur pg2 nie kak oiiii......hehehhe!

    ReplyDelete
  5. @SallyBolehlah boleh... tapi jgn dtg hari raya. Konpem takde!

    ReplyDelete
  6. @Lynda Che LahTerjah jangan tak terjah hey! *Eh boleh nyanyi pulak!*

    ReplyDelete
  7. @lizzCarik Lizz, carik sampai jumpe! Thee... Gerai ni yang paling ujooong sekali.

    ReplyDelete
  8. @Izni Hafiz Abdul RashidAla dokek je haa.. kang balik gi beli eh! Har! Har!

    ReplyDelete
  9. @mama tisyaHehe.. memang timing baek punye publish gambo ni kan? Ahaks!

    ReplyDelete
  10. @~Beb~Bukan nampak aje! Tapi memang sodap! Thee...

    ReplyDelete
  11. tengok pun terliur..... belum makan lagi...

    ReplyDelete
  12. alamk sedapnya, terliur lah pulak tgk

    kak deeb, lawa set pinggan tu

    ReplyDelete
  13. @Fitri HussinHAhaha.. kalau dah makan terliur-liur le jawabnye pun!

    ReplyDelete
  14. @Tina OthmanAramak ramai plak yg terliur ini hari hehe... kan cantik kan? Tak sia2 ku ponteng keje gi carik kat Nilai haritu agaga... (alamak kantoi!)

    ReplyDelete
  15. Nak tengok gambar nasik! Nak tgk gmbr nasik! *sambil duduk atas lantai tendang2.

    Nampak lain la nasik kukus dia. Ayam tu paling lain. Biasa ayam berempah yg banyak sampah sarap tu. Yang ni takde pun. Warna pun kuning.

    Awk ada add saya kat FB ke?

    ReplyDelete
  16. @LydSunshineYelah yelah... balik kang ku amek gambo nasik kat umah mak. Sabo ye! Ak-aa kan, memang lain tapi gamaknye orang Kelantan memang makan style cengginih la kot kan? Ermm heee malu nak ngaku.. ermm heee.. ak-aa.. heee.. (sambil pintal-pintal ujung tudung)

    ReplyDelete
  17. mmg nmpk sedap la Farah..leh cuba jugak nti ni..tgk ayam tu yg xtahan...hihi

    ReplyDelete
  18. Kemunculan sebuah restauran masakan barat yang mengutamakan makanan sihat dan pasta
    terletak di

    FOODJAM

    No 35, jln BRP 1/4,

    Bukit Rahman Putra.

    40160 Sg Buloh.Selangor

    Banyak restauran barat kat area kl ni..semua menghidangkan menu-menu menarik dan sedap!

    tapi 'foodjam'' bukan setakat menu-menu yang menarik dan sedap tetapi mementingkan hidangan yang sihat.
    Jadi kepada yang mementingkan diet pemakanan yang baik chef obie rekemenkan
    korang datanglah ke restaurant foodjam ni.
    memang berbaloi dan puas hati!

    bukan main cakap aje tau... harga dalam menu foodjam ni bermula RM4.00 bukan air tau..makanan ..hidangan...
    pelbagai hidangan pasta bersama salmon grill , chicken grill, beef grill, prawn grill , original mash potato..tak guna instant product tau!
    Yang paling Istimewa.. setiap hidangan Foodjam ni..akan diberi Sos Foodjam yang istimewa!
    marvellous bro rasenye!

    pasta RM6 aje...murah bro...

    Insyallah dijamin berkualiti dan sedap serta murah harga. Jom CUBA!!!!!!!

    ReplyDelete
  19. @zulkiflimsLorr iklan kemahin panjang. Cer bagi free review testing makan kat situ, barulah best! Hehe.. amacam?

    ReplyDelete

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Follow Me at flickr! .