Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Thursday, November 22, 2012

10 Perkara yang hanya ada di Saujana Utama, Sg Buloh



Apakah motip letak gambo karipap? Abaikan....


Haritu saya membuat percubaan menjadik warganegara Saujana Utama selama seminggu so inilah sepoloh perkara yang saya dapat belajar kat sana. Semoga ianya sama-sama memberi manfaat kepada mereka yang telah menjadi warganegara ataupun bakal warganegara tak lama lagi ye hahaha... *Sungguh skema*

Fakta #1
Stok ayam kat ACE Centralmart cepat abes. Kalau pergi sana lepas kol 11:00 pagi, silelah simpan angan-angan anda untuk membeli ayam ye. Kalau nak juge, silelah datang semula petang tapi itupun ikut nasib huahua...

Fakta #2
Nak dapatkan ikan-ikan dan ayam yang segar adalah lebih baik korang gi beli kat kedai runcit sebelum Petronas tu. Kat sana lebih segar, gemuk-gemuk dan yang penting, BANYAK!

Fakta #3
Kedua-dua orang perkhidmatan pelanggan lelaki dan pompuan kedai CELCOM yang kat ACE Centralmart itu adalah sangat tidak mesra-alam dan tak tau senyum (ke haritu dorang dua gadoh? Hmmm...) Yang lagi pelik, kedai CELCOM tapi sebok dok promote amek P1 instead of CELCOMnye produk. Salah boothkan daku?

Fakta #4
Sepanjang-panjang jalan dari tengahari sampai le ke malam dipenuhi dengan penjaja kuih-muih, nasi kukus, cendol, durian, dan sebagainya *Owh heavennyaaa hahaha...*

Fakta #5
Malam Khamis ada pasar malam dekat area Petronas yang jual mee goreng, mee kari dan laksa yang giler sedap!

Fakta #6
Jalan nak keluar/masuk Saujana Utama adalah jalan yang paling sesak setiap weekdays bermula dari jam 6:50 pagi hingga 7:30 pagi. *Phewww... seb baik ku amek keputusan jadik surirumah je!*

Fakta #7
Rata-rata penduduk yang saya usha akan menjawab line Celcom yang paling okeh kat situ.

Fakta #8
Barang-barang kat kedai hardware sebelah dengan pasaraya 99 Speedmart itu harganya adalah murah giler gaban.

Fakta #9
Kalau beli air panas segera/ mee maggi cup/ slurpee kat 7-Eleven... semuanya kena wat sendiri sebab ianya berada di kaunter layan diri. *Wat dajal boh slurpee banyak-banyak sampai tumpah-tumpah! Hahaha... tamak!*

Fakta #10
Traffic light yang kat simpang empat itu adalah sangat lama nak tunggu turn lampu merah-ijonya bertukar.

Hahaha... amacam? Ade komen?

Signature

50 comments:

  1. hahahahah sempoi je entri ni... tang 7E tu tak menahan memang kite pun selalu boh penuh penuh.. dah bayar kan...

    ReplyDelete
  2. Hahahaha... teman nak komen jugak nie...

    Fakta 1 :
    Ayam segar boleh di beli di Kuang. Perkhidmatan penghantaran turut disediakan. Calling jer... Kedainya bersebelahan dgn kedai satay sri subang...

    Check entrynya disini... http://apakehei.blogspot.com/2012/04/satay-sri-subang.html

    Fakta 2 :
    Teman tak layan sangat ikan2 kat Saujana Utama nie... Kebiasaannya teman ambil stok ikan di Kuala Selangor... Check entrynya disini http://apakehei.blogspot.com/2011/01/pasar-pasir-penambang-gps-coordinates.html

    Lepas beli ikan, boleh pekena mee udang banjir... check entry kat sini... http://apakehei.blogspot.com/2011/08/mee-udang-kuala-selangor.html

    Lain fakta, no komen... hahahahaha...

    ReplyDelete
  3. @jueleeHahaha.. ade geng yeay! Ate dah dia soh kite buat sendirik kannn so boh la ikut napsu tamak haloba har har... (bengkrap 7E kalau sume pun camni)

    ReplyDelete
  4. @Izni Hafiz Abdul RashidWahhh sangat lengkap dan terperinci! Maklumlah ku baru dok sana seminggu tu pun lepas tu tak sanggup balik Gombak balik boleh? Hahahaha.. anyway mmg info tu berguna sangat. Maseh jiran!

    ReplyDelete
  5. boleh jadi penyiasat CSI awk ni. Pemerhatian lengkap terutamanya bab makan. 5 daripada 10 fakta tu adalah berkenaan dgn makan. Dalam banyak2 fakta no 4 paling seronok di dgr. Ohh cendolll...

    ReplyDelete
  6. @LydSunshineBab makan kewajiban!!! Muahaha... Cendol dia ade pulut Lydd.... sodappp haaa... *terliur tak? Terliur tak?*

    ReplyDelete
  7. hehe..bersahaja je n3 ni..suker2!..
    drpd xde n3 kan..sempoi pon boleh..hehe

    ReplyDelete
  8. @Nens CollectionYe ke suker? Alaaaa (gaya malu kucing terlampau)

    ReplyDelete
  9. x pernah smapi lg saujana utama...tdo smlm umah akk bule?kekekeke

    ReplyDelete
  10. @oshin-jamelHehehe... bulih, bulih... tp skang ni tengah semak lagi. Perabot pun tak cukup. Kite pakat tido ghamai2 kat hall ye! Lagi best boleh borak sampai pagi! Cewahhh gituh!

    ReplyDelete
  11. sangat menginfokan walaupun tak duduk kat sana. hehehe....

    ReplyDelete
  12. ooo dok saujana ke
    kite puncak alam..atas lagi sket
    ada 1 kedai makan situ *lupa nama*
    pagi2 jual nasi dagang, nasi kerabu, nasi minyak
    sedappp..

    ReplyDelete
  13. hehe. yang fakta 10 tu kat bangi pun ada. lama tuh nak tnggu hijau. hehe

    ReplyDelete
  14. @Fitri HussinHehe.. tak sia-sia ku menghapal list ni haha...

    ReplyDelete
  15. @SyaNaKite kat Bukit Saujana Syana. Ooo Puncak Alam ikut jalan keluar Batu Arang tu kan? Hehe... *berlagak pandai* Kat mana agaknya kedai makan tu ye? Situ cam manyak tol kedai makan. Nanti kite survey hehe (bab makan mmg aktif sket haha)

    ReplyDelete
  16. kemain sedap karipapnyer..tu...daah lama tak makan slurpee..

    ReplyDelete
  17. @lizzAk-ah memang sedap! 10 biji frozen harga RM4- opsss! Pecah rahsia beli yg frozen hahaha... slurpee sedap woo.. terbaru ade perasa berry vanilla yg sungguh yummy hehe...

    ReplyDelete
  18. waaahh.. itu belum bermastautin lame lagikan.. lagi banyak benda yang tau kan.. hihi..
    tak tahan tengok karipap tu tau.

    ReplyDelete
  19. Hi Farah, I love that curry puffs, really nice texture and colour. Looks delicious, I think masuk mulut lupa nama mak, ha ha.
    You have a nice day, and keep a song in your heart.
    Lee.

    ReplyDelete
  20. @Farah ShamsudinKalau dah bermastautin, rasanya sebulan leh dapat 100 fakta kot! Agaga... Meh order karipap nak? haha... 10 pieces RM4 (promote lagik!)

    ReplyDelete
  21. @Uncle LeeThanks Uncle Lee. Whoaaa masuk mulut terus lupe nama mak? Dasyat tu! ;P

    ReplyDelete
  22. @Ema BlogHehe... bleh je jadik 20, 30 ke.. tapi kite mulekan dengan 10 dulu ye, ahaks!

    ReplyDelete
  23. Wah dah jadi org SU,...Tahniah deep.rindu gmbk x?heheh

    ReplyDelete
  24. @Peri PiABlom agi sepenuhnya Phia. Lepas bulan 12 ni kot insyaallah. Skang ni weekend je balik sana hari lain dok umah mak kat Gombak lagi hehe...

    ReplyDelete
  25. only in saujana..jalan 2hala jadi sehala sbb budak2 sekolah..hahahaha

    ReplyDelete
  26. #fakta 11 : Pakej Sauna Herba serendah RM10 (Bilik Sauna) hehe
    FB : Assyafi Wellness Center
    Lokasi : Sebelah KFC atas MYMYDIN

    Ada juga:
    Bekam Sunnah
    Urutan Bersalin

    ReplyDelete
  27. Salam..nak tanya sesape tau x nursery mana yg ok at saujana ni?

    ReplyDelete
  28. @Ika AdliHahahahahaa.. SANGATTTTTT BETUL!!!!! (baru tau lepas dah jadi penduduk tetap!) Huhuuu...

    ReplyDelete
  29. @Assyafi Saujana UtamaAmboih tumpang iklan nampak! Hahaha.. boleh, bboleh.. nanti kite datang dapat diskaun 50% kan? Gulp! Ngeee...

    ReplyDelete
  30. @CHENTAAisehmen, kalaulah ku tahu Chenta! Sebab daku pun sindrik jaga! Hehe... tapi memang manyak taska kat sini. Senang2 bley survey!

    ReplyDelete
  31. SU tarak line tenet .streamyx pun bru ade..lopekkk..

    ReplyDelete
  32. @AnonymousBiar betik??!!! SU kan dah lama wujud, stimix baru nak hado? Oh My tenet?!!

    ReplyDelete
  33. Iskh dah lama la ade internet. Unifi je blom ada. I dok saujana since 2006 :) unifi tak dpt info ade yg ckp dah ada tak sure tp awal 2013 mmg tadak lagi.

    ReplyDelete
  34. @NanaAk ah unifi takdok lagi. Kite pun baru je dapat bulan 6 stimix 4mbps. Okehla tu...

    ReplyDelete
  35. streamyx dh lama ade kan. awk baru register ke baru pindah? sbb saya duduk sini mmg ade je internet

    ReplyDelete
  36. @NanaNana, dua-dua pun iye! Thee... saya baru je pindah kat Bukit Saujana dan mase saya masuk memang takde streamyx. Bulan Jun 2013 haritu baru ada dan insyaallah tahun depan TM kata kawasan ni akan ada Unifi. Yiehaaaa!!!

    ReplyDelete
  37. As salam sume sy dok sini 51/2thn dr awal dh ada stemmyx. ...di saujana ni sume benda mahal skt ....tp suasana kehidupan lebih tenang.kedai mkn byk....tp x byk yg sedap....

    ReplyDelete
  38. @turin jaafarWow lama gaks. Tapi Bukit Saujana ni baru je naik so sebab tu takde stimik mase saya masuk memula dulu huhu... SU memang dah wujud dari tahun 19++ lagikan? So wajiblah SU dah ade stimik masa cik masuk tu ngee.. bab lain no komen! ;)

    ReplyDelete
  39. Restoran yang dekat jalan ke simpang traffic light luar (bersebelahan car wash), ada satu restoran pattani yang sedap. Kalu nak makanan laut saya pilih pergi ke Aroma Ikan Bakar Umbai, best.

    ReplyDelete
  40. Waa tahun 2012..skrg dh 2015....dh banyak sgt perubahan kt sojana ni...tapi bap jem tu mmg x de berubah2..semakin parah adalh...hehe
    apapn mmg damai duk kt sini...alhamdulillah...

    ReplyDelete

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Follow Me at flickr! .