Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Friday, November 2, 2012

BAITI JANNATI: Sebelum & Selepas



Setat dari pertengahan bulan September 2012 haritu, akhirnya skang (akhir Oktober 2012) siap jugak umahku diubah-suai haaa... Bukan senang punye keje jugak rupenya wat renovation ni tau. Tiap-tiap minggu nak kena datang tengok setakat mana dan macamana hasil keje kontraktor ni. Kalau korang nak tau, since setatnya keje-keje renovate tu; Sabtu dan Ahad kiteorang anak-beranak dah tak dapat diisi dengan aktiviti bermalasan lagi tau huhuuu... Rindu sungguh saat itu tapi takper, sabarrr...Lepas ni boleh bermalasan tahap dewa zaman kesultanan Melaka lagi kalau ndak. Haa... meh nengok, okeh tak hasil keje dorang: -

Nilah bakal jadik opis saya ahaks! Kabinet tu saya yang pilih kalernya sebab nak carik yang cerah. Kalau kaler gelap nanti umah nampak kecik dan lagi satu nanti ia akan menyebabkan suasana kat dapo tu jadik suram. *Cewah... manyak la punye auta. Dipendekkan cite sebab itu je yang mampu agaga...* Selain kabinet, kiteorang jugak tambah kaunter bar table. Letak kosi dua bijik kat situ, dah... tayah beli set meja makan hohoho... *kudukut! Dasar nak kena makan penyepak laki agaga...*

Kalau korang nengok gambo sebelum ni dan terperasan, ekcelli kiteorang dah panjangkan dapo tu supaya bahagian dapo yang asal jadik Dry Kitchen dan yang penambahan ni jadik Wet Kitchen. Tapi tak dapat la ku nak menanam cili ke, daun kari ye anak-anakku huhuuu... *Hmmm... rasanya ada nampak kat taman jiran sebelah ade tanam, hehe... Cepat carik nombor tepon dia!*
Ekcelli gituler rupe sebenar sinki yang Glomac bagi tapi lepas dah extend dapo setat dari kabinet paling kiri tu, maka dapat la hadiah sinki double tap dari kontraktor hehe... Tingkap tu pun dia bagi satu pair lagi free. Tinted kat tingkap dapo pun dia bagi free sepasang *suke, suke*

Ceiling plaster ngan lampu ala disko ni *ngucap* pak ustad yang ndak sangat tapi takperlahkan, bukan duit saya pun ngeh, ngeh...

Lubang ni cam tak logik sebab berada betul-betul kat pintu masuk so bayangkan kalau ujan, sah-sah mercik masuk umah. So pak ustad pun soh tutup. Settled!

Tembok ni pun pak ustad yang ndak sangat. Ku tak kesah je kalau pakai tembok pagar tu je. Senang sket nak menganyam ketupat ngan jiran sebelah har har... Nampak tak? Saje je kan pak ustad tak bagi ku berkebun sebab dia tutup sekali tanah tu. Takper... kalau ku gemok besok ada point nak salahkan agaga...

Last sekali inilah dia... bikin tiles. Nengok ler berapa punye banyak debu melekat sampai dah cuci pun masih ada lagi *pandai tak bina ayat kaver? Heheh!*

Relaks?
Ohhooo.. tak lagik! Nak kena gi cuci kali kedua lepas ni, pastu nak pasang kipas, ekon bagai; hangkut barang tiap-tiap hari sikit-sikit lepas balik keje (malam), last sekali kang nak masuk perabot dan akhirnya nanti masuk la bab paling letih- NAK KUMBAH BALIK SEMUA BARANG DALAM KOTAK-KOTAK ITU! Adehhhh!!! Ada tak service sewa susun barang ek? Hahaha... kemalasan tahap cipan!

Signature

32 comments:

  1. Cantikkknyeeeeeeeeeeeeeee!!! Sure tak sabar kan?

    ReplyDelete
  2. cantiknye umah farah, tak sabar nak masuk...hehe

    ReplyDelete
  3. @Maru Maru :3sorry lah salah masuk a/c blog...maru2 lupa nak log kuar...

    ReplyDelete
  4. sorrylah komen yg kat maru2 tu sebenarnye akak yg komen tapi dek maru2 lupa nak log kuar a/c dia jadi terpublish lah nama dia...

    ReplyDelete
  5. waaa best nyer umh ko deeb !! siap ada lampu disko dikso hokey !!

    ReplyDelete
  6. @SallyHeheee... tak sabo pun ade... sabo pun ade... pasal memikirkan kehidupan selepas masuk camno tak pernah rase lagi situasinya huhuuuu....

    ReplyDelete
  7. BESTNYER DIE...RUMAHKU SYURGAKU..SUME YG DIDESIGNKAN KENE DENGAN SELERA SAY..INSYAALLAH ADE REZEKI, BOLEH LA NENS MERASA DUK UMAH BESAR GINI..HEHE..

    TP NENS SUKA ADE TANAH..;)

    ReplyDelete
  8. @Nens CollectionInsyaallah Nen... pasti ada, amin! Betulkan Nen, kite memang suke umah yang ada tanah. Siap 10 tahun yang lepas ade beli table garden set lagi tapi nampaknya kena stay dok dalam kotak la kekosi meja itu selamanya huhu...

    ReplyDelete
  9. cantiklah..pandai design & citarasa ada kelasss....sure seronok duduk rumah baru ye..mahligai impian namanya..hehehe..

    ReplyDelete
  10. wahh...ini rupanya umah baru farah... nais... lebih2 lagi lepas siap rinobet umah tu... hehe

    ReplyDelete
  11. I jelezzzz.... sbb umah baru ini sgt santekkkk dan luas. Mesti luas pembayarannya juga. Kehkeh...

    *terjaga dari pengsan*, really pak ustad yg nak lampu disco tu? Are you sure? Heheh.. cam tak sangkew jeww..

    Alaa... kalo setakat tanah besar lubang idung gajah tu mmg elok la ditutupkan je. Saya tak yakin awak betul2 nak tanam serai kat situ. *sukati je look down pada kerajinan awak. Hahahaha...*

    Apapun, kesimpulannya... rumah itu sangat owesome! Nak beli satu!

    ReplyDelete
  12. @iwan redzuanDah renobet haruslah naissskannn... kalau tak nais siap le kontraktor tuh! Agaga...

    ReplyDelete
  13. @SyahirahEcecehhhh nanti lagi 5 tahun umah Nabilah pulak yang kiteorang jelly! :P

    ReplyDelete
  14. @LydSunshineJelez ye? Sekali umah dia besok lagi ala2 ballroom gituh! Harus terduduk mak! Abaikan bab lampu disko itu ye dan silelah percaya bahawa saya memang suke menanam termasuk tanak kucing yang dah mati erk!

    ReplyDelete
  15. hyeee, tengah2 google pasal rumah, tibe2 terjumpa blog u, rupe2 nyer rumah kita samerlaa! i bs 1/5a..insyaAllah minggu depan pindah..cantik rumah u :)

    ReplyDelete
  16. @shahidaYe ke Shahida? Wiii hai jiran! Hehe.. kalau gi main kat padang permainan tu usha2 la den ye hehe...

    ReplyDelete
  17. mohon jasa baik cik farah agar tunjukkan gambaran terkini dapur anda... agak berkenan dengan design nya... tabik pada empunya idea. tq.

    ReplyDelete
  18. @AnonymousAlaa malulah Ano. Skang dah penuh barang cam kapal karam agaga...

    ReplyDelete
  19. Farah.. boleh bg contact kontraktor?
    Bape kos extend blakang tu?

    ReplyDelete
  20. @mohdaminudinmEn Mohdaminudinm boleh add FB dorang Classic CCR ye. Belakangnya kos extend RM10k huhu...

    ReplyDelete
  21. saujana utama kn?kwn sy pun ade dok sini...

    ReplyDelete
  22. @IlyaniOwh yeke? Saya orang bukit, Saujana Utama taman bawah hehe...

    ReplyDelete
  23. Pandai awak design... bilanya nak singgah ke SU3 nie...

    ReplyDelete
  24. @Izni Hafiz Abdul RashidDengan Ah Ann Classic Construction. Dia je yg ok dan cekap tp kena kautim sket rege kalau tak dia letak mahei gak.

    ReplyDelete

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Follow Me at flickr! .