Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Khamis, 29 November 2012

Resepi: Durian Crepe



Ni attempt kedua buat mende alah ni. Kali pertama jadik Tempoyak Crepe sebab terexpose beliau kat panas hahaha... *hampehzz...* so kali ni wat lagi sekali sebab colleague tingin nak rase. Resepi dia saya amek kat Kak Azlita Aziz tapi diubahsuai mengikut bahan ape yang hado oleh saya dengan selambanya thee...




Bahan-bahan Crepe:

  • 250 gm tepung gandum (saya campur tepung naik sendiri dengan tepung gandum sebab tepung dah abes haha...)
  • 3 biji telur
  • 500 ml santan
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh pandan emulco(saya wat kaler kuning so patutnya pakai perasa jagung tapi saya ganti dengan vanilla essence sebab tu je yang ade)
  • 1 sudu teh pewarna hijau (stok pewarna takde so saya ganti dengan sikit serbuk kunyit)




Cara-cara membuat crepe:

1) Satukan semua bahan di atas di dalam bekas dan kacau rata. Masukkan dalam blender dan kisar kemudian tapis.

2) Sediakan kuali leper untuk membuat crepe yang tidak melekat Panaskan hingga kuali benar-benar panas
Oleskan sedikit minyak pada kuali dan kemudian kecilkan api

3) Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe. Adunan tak perlu di balikkan. Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat. Buat sehingga habis dan biarkan sejuk.




Bahan-bahan filling: -
  • 1 cawan Non dairy Whipping Cream
  • Isi durian secukupnya

Cara membuat filling: -

Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental. Pisahkan isi durian dari bijinya. Lumatkan sedikit.





Bentangkan 1 keping crepe. Letakkan Whipping Cream di tengahnya. Letakkan isi durian. Tutupkan semula dengan Whipping Cream *Saya tak buat step ni. Tak perasan! Ngee...* Lipatlah crepe.Kemudian simpan dalam peti ais sebentar. Enak di hidangkan dingin.


Okey, crepe saya besar dan buruk. Sekian!


Signature

24 ulasan:

  1. tak kisah la besar ke x durian crepe, yg penting berani nak buat kan.. hehe... nti nk try jugak lah... entah bile hehe...

    BalasPadam
  2. sy punye crepe koyak2...xtao knpe lps dah lipat..huhuhu...xble nk mkn crepe doyan mie sbb x ngsm ngn teksk.pdhal daku mmg hmtu doyan..huhu..sdey..ker daku wat x sdp?? hehe

    BalasPadam
  3. rajinnya Deeb. Kc rajin beli je Deeb. Hihi.

    BalasPadam
  4. erm sedapnya...bila nak send kat saya ni??

    BalasPadam
  5. Alia dah buat durian crepe semalam. Eh2 bukan durian je,alia buat blueberry and chocolate juga . nanti alia update singgah la :)

    BalasPadam
  6. @NadiAzmaNTerharunya ada orang yang tak kesah crepe saya huduh! Agaga...

    BalasPadam
  7. @oshin-jamelTerlampau nipis kot Oshin. Kalau nipis sangat kena letak plastik di antara setiap crepe kalau tak waktu angkat memang koyak. Kite wat agak tebal gak so tayah berlapis plastik. (tebal sebab malas nak abes cepat hahaha... lom tengok saiznya lagi hah!)

    BalasPadam
  8. @kakchik@ellaInipun pasal colleague dah tau kite penah wat haritu, tu yang dia mintak watkan sebab nak rasa. Kalau tak, haram nak wat agi- MALAS! Har! Har!

    BalasPadam
  9. @alia syuhadaOkie dokie Alia! Memang tengok skang dah makin banyak versikan si lempeng eh crepe ni!

    BalasPadam
  10. wahhhhhhhhhhhhh clap clap

    tina je tak sampai seru nak buat lg lempeng durian ni, aritu penah rasa mcm tak brp gemar, mungkin sebab durian sikit kot, buat sendiri boleh letak bebanyak kan

    BalasPadam
  11. @Tina OthmanYe betul tu Tina. Bagi hantu doyan cam kite ni letak isinya banyak2 baru best. Kalau tak rasa macam nak makan durian saje lagi sedap bak kate Oshin tu :) Yg whipped tu kurang pun takper, yg penting doyan!

    BalasPadam
  12. tak kisah la rupa janji boleh makan kannnn... ya Allah teringinnya nak rasa hehehe

    BalasPadam
  13. FArah Deeb sangat rajin. I sangat jeles. Yang crepe tu guna 3 biji telur ke? Dlm gmbr mcm banyak bijik je. Pastu ada satu telur kaler lain. Yang itu mesti telur palsu. Heheh.

    Durian crepe ni saya suka sebab saya suka durian. Tapi tak tahan lama kan?

    BalasPadam
  14. Alia dah singgah sini pagi tadi tapi just nak kasi tahu , alia tag nama deeb dalam entry alia , singgah ya ! :) http://alia-adasyuha96.blogspot.com/2012/11/crepe-durian-crepe-blueberry-crepe.html

    BalasPadam
  15. @LydSunshineJeles laaa (sebab lepas ni blom tau rajin lagi ke idok! Ahaks!) Haaa mmg ku tunggu sesape menegur pasal telur2 itu hehe, akhirnya ade gak yang terperasankan? Thee.. mata anda memang tak rabun. Telur tu banyak sebab ku wat 2 adunan. Pastu ade sebijik telur tu yelah telur kembar sebab itulah nampak berlebih-lebih la pulak ngeee... Ak-aa Lyd, crepe ni dalam seminggu okeh la kot nak simpan pastu nanti durian dalam dia masam> jadik tempoyak! Tapikan, bagi hantu durian cam kite ni rasanya lebih puas makan durian je kot tanpa lempeng bagai. Baru feel!!! Perghhhh...

    BalasPadam
  16. @alia syuhadaOwh maseh sudi datang lagi dan tag daku! Ske sangat! Muahhh!

    BalasPadam
  17. wahhh..x pernah lg merasa ni..look perfect!
    lps ni boley try..;)

    BalasPadam
  18. @Nens CollectionAlaa bayangkan makan lempeng tapi cicah krim deghoyan je Nen! Hehe.. cubelah pastu pos Gombak eh! Ahas!

    BalasPadam
  19. dh mlanda ke sini pulamyer DC..hihi..siapnade step2nya lg..rajin...

    BalasPadam
  20. @Qasey HoneyHahahaa... makkan takleh nengok orang lain hado!

    BalasPadam

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Follow Me at flickr! .