Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Isnin, 18 April 2011

Caner nak tau telur ayam yang korang makan tu ori?

Isnin, April 18, 2011 0 Comments
Haritu adalah aku dengar orang dok kecoh-kecoh pasal telur ayam tiruan dari China. Sume pakat berhati-hatilah takut kalau-kalau termakan telur tiruan yang pastinya khasiat dia tak sama dengan telur ayam asal. Tapi rasanya belom lagi telur tu sampai kat Malaysia kot... entahlah, wallahualam. Just untuk info korang, kat sini aku tunjukkan perbezaan telur tiruan dari China tu dengan telur ayam original yang aku dapat dari email: -



Cume yang aku musykil, kalau kite tak rebus telur tu tapi let say la nak goreng, caner kite nak tau dia tu original? :puteh_16: Jeng, jeng, jengggg...

:mKanta:

Selasa, 12 April 2011

Resepi: Red Velvet Cake

Selasa, April 12, 2011 11 Comments

Jangan marahhhh... punyelah lama tak update (lama kew? celebrate hahaa...) Mana taknye, dah seminggu lebih dah stimik kat umah tu wathal. Rasanya TMHelpdesk punye operator tu pun dah muak asek nama aku je yang tepon dorang tanye status report, haha. Naseblahkan... aku as a pengguna kene la wat camtukan... topi nama pun pengguna.

Okeh kali ni aku nak share resepi satu kek yang tengah jadik kegilaan ramai skang ni yeitu kek Red Velvet. Juga dikenali sebagai kek orang kaya atau kek mewah tapi ape sebab dipanggey gituh, aku lom sempat kaji lagik sengihnampakgigi. Yelah, yelahhh.. tauuu... korang heran tetiba jek nak kongsi resepikan? Hehe... bagi yang baru jek pollow blog aku ni, bior teman bagitau ye. Sebelum ni
teman ni meniaga jual kek ngan mapin online tapi skang dah malas pencen. Alkisahnya ramai la ex-customer teman yang asek mintak resepi itulah, inilah.. So wat permulaan, inilah resepi teman yang pertama ya. Insyaallah kalau rajin ada masa nanti akan muncul resepi-resepi yang lain pulok. sengihnampakgigi Tungguuuu....

Okeh, ekcelli kek ni taknah pun wat mase meniaga dulupun ihikhik! Tapi rase cam excited plak sebab tengok ramai nau yang membuatnya so nak cuba gaklah. Resepi ni di test drive dari blog Hana tapi aku dah alter sket ikut citerase aku seperti di bawah: -


Bahan-bahannya:
Bahan Kek
  • 250g tepung naik sendiri
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 15g @ 2 sudu besar serbuk koko (bahan * ayak)
  • 113g @ 1/2 cawan butter (aku guna buttercup)
  • 250g gula kastor - resepi asal 300g
  • 2 biji telur gred A - Aku pakai 2 biji size L
  • 1sk esen vanila
  • 240ml @ 1 cawan buttermilk - jika tiada ikut cara dibawah
  • 2sm liquid merah @ 4sm serbuk pewarna merah
  • 1 sk cuka
  • 1 sk soda bikarbonat

Cream Cheese Frosting227g cream cheese
  • 227 mascarpone - aku guna cream cheese gak same cam Hana
  • 115g @ 1 cawan gula kastor - aku ganti ngan gula icing
  • 360ml @ 11/2cawan whipping cream
  • hana tambah susu segar sedikit utk bagi frosting tu lembut tapi aku tak bubuh.

PENTING: Pastikan korang putar sume ni guna method ais kat bawah. Caranya, bekas yg ade isi krim letak di atas sebuah bekas lain yang diisi air+ais supaya krim tu menten sejuk.
(Ni aku tambah sebab since Hana ni dok kate Jepun so rasenya dia tak perlu wat method ni tapi kite kat Malaysia ni kene la sebab negara kite panas. Method ni yelah untuk pastikan cream korang tu tak lembik/cair dan naik gebu)

Camnilah gayanye ye... bekas ade krim kat atas, bekas ade ais taruk bawah

Sebelum diputar camni ghupenye

Kalau dah naik gebu cani maknanya bleh la tutup suis mixer tu ye


Cara-cara menjahanamkanya:

  • Cara penyediaan buttermilk - Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka dengan jus lemon atau cream of tartar dgn sukatan yang sama.
  • Panaskan oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang dengan butter.
  • Dalam mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit.
  • Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.
  • Dalam cawan buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak berketul2.
  • Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung)

  • Mangkuk kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati.

Ghupenye time ni memang agak menakutkan heheh...

Siap sudaaa....

  • Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak.


  • Sejukkan di atas redai kemudian belah 3 atau 4 bahagian.
  • Sementera menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Satukan creamcheese dan mascarpone cheese dan putar sehingga smooth. Masukkan pula gula dan juga esen dan terus memukul hingga smooth lagi. Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka.
  • Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda. :))) (Yes, terbukti benar. Kalau biarkan dalam fridge, lagi lama lagi sodap!)
  • Potong dan hidangkan.


Jemput makannnn... eh! Jemput tengokkkk, heheeee...

:5:

Selasa, 5 April 2011

Lense & aksesori untuk dilelong! Sapa cepat dia dapat!

Selasa, April 05, 2011 0 Comments
Mari, mari! Aku nak let go beberapa barang yang dah tak pakai. So sapa yang berminat silalah YM: deeb0207@yahoo.com atau sms/call (016) 2290.444 untuk bernegotiate ye, hehe. Details kat bawah: -

  1. (SOLD-Updated 12/04/2011)
    Imported Tamron AF 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro (Model B003) For Canon EOS digital camera

Bought on July 2010 but no warranty since it is imported. Works 100% well. Reason to sell is because I have upgraded my lenses collection. Selling for RM1200/- (Negotiable) Free Filter.

Sample image taken with the lense recently:

More pictures taken with the lense here


  1. Kenko Auto Extension Tube Set DG EF-S (12,20,36mm
    tubes) for Canon EOS Digital & Film Cameras


Used once or two and kept in the dry box. Used less than a year. Condition 100% as new. Reason for selling: I have a Macro lense now so no need it anymore. Selling for RM550/- (Negotiable)

Sample image taken using the Kenko tubes recently:

More Kenko project here



Aputure Gigtube DSLR Digital Viewfinder

Never used & kept in the dry box. Bought less than a year. Condition 100% as new. Reason for selling: I do not have much time to play around with it. Selling for RM180/- (Negotiable)


Please YM me: deeb0207@yahoo.com or sms/call (016) 2290.444 if you are interested in any of the item.





Jumaat, 1 April 2011

Review: Tahany Hadramawt Restaurant

Jumaat, April 01, 2011 1 Comments

RATING
Service: starstarstarstarstar
Food: starstarstarstarstar


Kali ni aku nak bawak korang gi Jalan-jalan Carik Makan kat Kota Damansara. Pemilik restoran ni yelah salah sorang client aku yang baru je bukak company ni. So Big Boss aku ajaklah sume staff gi mentekedaghah memberi moral support kat dia hehe. Restoran ni terletak agak ke dalam sikit so korang kene bukak mata besar-besarlah sikit ye.



Restoran ni menyajikan hidangan ala Arabian sebab client aku tu pun memang dari negara tu pun. So kalau korang berhajat nak gi makan kat sana, amatlah dialu-aukan sebab hidangan dia memang lazat. Harga pun standart. Tak caya, cubalah! sengihnampakgigi


Nasi dia sangat banyak dan sangat lembut okeh! Boleh kongsi makan 4 orang! Ayam dia pun sungguh sedap dan lembut!


Alamat penuhnya:
Tahany Hadramawt Sdn. Bhd.- No. 5-1, Jalan PJU 5/4, Dataran Sunway Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.


Murah gakkan? 8 orang punye makan + 1 take away cuma RM100 aje. Dapat dis-kaon dengan free buah-buahan lagi! Kelasss...


Info:
Since dia baru je bukak, so by the time article ni ditulis, menunya takla banyak. Yang famous yelah Nasi Mandinyalah kalau korang nak terai. Tapi dijamin sedappppp!



:29:

Sabtu, 26 Mac 2011

CONFIRMED!!! Kopi Kluang RailCoffee Haram!

Sabtu, Mac 26, 2011 0 Comments

Sumber ni aku dapat dari blog Bro Rohaizat. Sebelum ni memang dah dengar pasal kopi dan madu dari Kluang RailCoffee ni yang dikatakan tidak halal sebab mengandungi gelatin babi dan alkohol tapi kemudiannya disangkal oleh pemilik kedai tu. Kononnya selepas tu dia pun pergi mintak keputusan analisis Jabatan Agama Islam Johor sebab dia tak percaya dengan hasil keputusan depa. Mati-mati dia pertahankan yang dia proses kopi tu dengan bahan yang halal sebab dia menghormati pelanggannya yang sejak dari dulu kebanyakkannya beragama Islam. Tapi hari ni sumenya terungkailah sudah. Korang ceklah sendiri hasil keputusannya tu. So sapa-sapa yang dah pernah pergi makan dan minum kat sana tu, muhasabahlah diri dan banyakkanlah berdoa dan berzikir memohon keampunan ye. Mudah-mudahan yang haram itu keluar dengan mudah dari darah dan daging korang, insyaallah!
P/s: Air zam-zam boleh membersihkan. Skang ni banyak jual kat kedai-kedai jual buku Islam. Carilah ye!

(Syukur alhamdulillah kerana Allah SWT selalu melindungi diri dan keluarga aku dari sumber haram)

Jumaat, 25 Mac 2011

Contest Kucing Paling Comel

Jumaat, Mac 25, 2011 1 Comments

A
ku ni yang sebenarnya seorang yang sangatlah malasnya nak masuk contest. Tapi contest yang tertentu cam gini memang tak patut diabaikan. Bukan nakkan reward dia pun sangat tapi seronok dapat tengok muke-muke tomei-comei itew bertanding haha! Okeh... panjang nau mukadimah sampai tak cite lagi pe cer nya. Ni haaa.. siApisV3 ni wat contest kucing paling comel. Kalaulah aku jadik juri sampai bile pun takde sape yang menang sebab bagi aku sume kucin tu comey! Haha!

Okehlah, cam biasa, encek ApisV3, aku dah pun follow hang. Gambo pun dah letak link hang. Jadik skang masa untuk menge'tag', haha... kite tengok sape yang kene! :-


Wokeh... dah bersedai nak tengok muke kucing haku (perasan) yang bajet paling comel itew??? Silekann....
c
o
m
e
l

t
a
k
?

h
e
h
e
.
.
.


Cummie-i


Follow Me at flickr! .