Resepi: Pie malas thee...
Farah Deeb
Khamis, Januari 31, 2013
14 Comments
Malas tapi tingin nak makan pie cengginilah jadiknya hehe... intinya macam wat inti karipap aje pastu korang boh je dalam pie pastry (beli kat supermarket punye) abes cite! Ni resepi intinya: -
2-3 ulas bawang merah dan putih
3-4 ketul ubi kentang (potong dadu dan rebus sampai lembut. Kendian toskan kata Chef Riz)
1 papan daging kisar Ramli (kan dalamnya ada 2 papan so pakai 1 je udah)
2 sudu serbuk kari daging dibancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes
Sedikit daun kari
1 biji bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga
Garam dan perasa sesuka hati
Cara masaknye: -
Tumis bawang sampai layu dan wangi pastu masukkan rempah-rempah dan daun kari tu. Bile dah wangi masukkan pes kari dan tumis lagi sampai pecah minyak. Pastu masukkan ubi dengan daging dan biarkan masak. Masukkanlah garam dan perasa. Bile dah siap, masukkan je dalam pastry pie pastu bakar- dah siap! Nyum!