Visit my flickr: deebadeeb. Created with flickr badge.

Friday, November 2, 2012

Home » , , » BAITI JANNATI: Sebelum & Selepas

BAITI JANNATI: Sebelum & Selepas



Setat dari pertengahan bulan September 2012 haritu, akhirnya skang (akhir Oktober 2012) siap jugak umahku diubah-suai haaa... Bukan senang punye keje jugak rupenya wat renovation ni tau. Tiap-tiap minggu nak kena datang tengok setakat mana dan macamana hasil keje kontraktor ni. Kalau korang nak tau, since setatnya keje-keje renovate tu; Sabtu dan Ahad kiteorang anak-beranak dah tak dapat diisi dengan aktiviti bermalasan lagi tau huhuuu... Rindu sungguh saat itu tapi takper, sabarrr...Lepas ni boleh bermalasan tahap dewa zaman kesultanan Melaka lagi kalau ndak. Haa... meh nengok, okeh tak hasil keje dorang: -

Nilah bakal jadik opis saya ahaks! Kabinet tu saya yang pilih kalernya sebab nak carik yang cerah. Kalau kaler gelap nanti umah nampak kecik dan lagi satu nanti ia akan menyebabkan suasana kat dapo tu jadik suram. *Cewah... manyak la punye auta. Dipendekkan cite sebab itu je yang mampu agaga...* Selain kabinet, kiteorang jugak tambah kaunter bar table. Letak kosi dua bijik kat situ, dah... tayah beli set meja makan hohoho... *kudukut! Dasar nak kena makan penyepak laki agaga...*

Kalau korang nengok gambo sebelum ni dan terperasan, ekcelli kiteorang dah panjangkan dapo tu supaya bahagian dapo yang asal jadik Dry Kitchen dan yang penambahan ni jadik Wet Kitchen. Tapi tak dapat la ku nak menanam cili ke, daun kari ye anak-anakku huhuuu... *Hmmm... rasanya ada nampak kat taman jiran sebelah ade tanam, hehe... Cepat carik nombor tepon dia!*
Ekcelli gituler rupe sebenar sinki yang Glomac bagi tapi lepas dah extend dapo setat dari kabinet paling kiri tu, maka dapat la hadiah sinki double tap dari kontraktor hehe... Tingkap tu pun dia bagi satu pair lagi free. Tinted kat tingkap dapo pun dia bagi free sepasang *suke, suke*

Ceiling plaster ngan lampu ala disko ni *ngucap* pak ustad yang ndak sangat tapi takperlahkan, bukan duit saya pun ngeh, ngeh...

Lubang ni cam tak logik sebab berada betul-betul kat pintu masuk so bayangkan kalau ujan, sah-sah mercik masuk umah. So pak ustad pun soh tutup. Settled!

Tembok ni pun pak ustad yang ndak sangat. Ku tak kesah je kalau pakai tembok pagar tu je. Senang sket nak menganyam ketupat ngan jiran sebelah har har... Nampak tak? Saje je kan pak ustad tak bagi ku berkebun sebab dia tutup sekali tanah tu. Takper... kalau ku gemok besok ada point nak salahkan agaga...

Last sekali inilah dia... bikin tiles. Nengok ler berapa punye banyak debu melekat sampai dah cuci pun masih ada lagi *pandai tak bina ayat kaver? Heheh!*

Relaks?
Ohhooo.. tak lagik! Nak kena gi cuci kali kedua lepas ni, pastu nak pasang kipas, ekon bagai; hangkut barang tiap-tiap hari sikit-sikit lepas balik keje (malam), last sekali kang nak masuk perabot dan akhirnya nanti masuk la bab paling letih- NAK KUMBAH BALIK SEMUA BARANG DALAM KOTAK-KOTAK ITU! Adehhhh!!! Ada tak service sewa susun barang ek? Hahaha... kemalasan tahap cipan!

Signature
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

26 comments

November 8, 2012 at 12:54 PM

Cantikkknyeeeeeeeeeeeeeee!!! Sure tak sabar kan?

November 8, 2012 at 1:28 PM

chantekkknye kak deeb.........

November 8, 2012 at 1:55 PM

cantiknye umah farah, tak sabar nak masuk...hehe

November 8, 2012 at 1:58 PM

@Maru Maru :3sorry lah salah masuk a/c blog...maru2 lupa nak log kuar...

November 8, 2012 at 2:01 PM

sorrylah komen yg kat maru2 tu sebenarnye akak yg komen tapi dek maru2 lupa nak log kuar a/c dia jadi terpublish lah nama dia...

November 8, 2012 at 2:29 PM

waaa best nyer umh ko deeb !! siap ada lampu disko dikso hokey !!

November 9, 2012 at 12:20 PM

@~Beb~Harus sehhh!!! :P

November 9, 2012 at 12:20 PM

@oshin-jamelAkak memang cantik tettttt!!!!

November 9, 2012 at 12:21 PM

@SallyHeheee... tak sabo pun ade... sabo pun ade... pasal memikirkan kehidupan selepas masuk camno tak pernah rase lagi situasinya huhuuuu....

November 9, 2012 at 12:22 PM

@Zura LeeTiap hari boleh gangnam beb agaga!

November 9, 2012 at 1:21 PM

BESTNYER DIE...RUMAHKU SYURGAKU..SUME YG DIDESIGNKAN KENE DENGAN SELERA SAY..INSYAALLAH ADE REZEKI, BOLEH LA NENS MERASA DUK UMAH BESAR GINI..HEHE..

TP NENS SUKA ADE TANAH..;)

November 9, 2012 at 1:36 PM

@Nens CollectionInsyaallah Nen... pasti ada, amin! Betulkan Nen, kite memang suke umah yang ada tanah. Siap 10 tahun yang lepas ade beli table garden set lagi tapi nampaknya kena stay dok dalam kotak la kekosi meja itu selamanya huhu...

November 9, 2012 at 2:34 PM

cantiklah..pandai design & citarasa ada kelasss....sure seronok duduk rumah baru ye..mahligai impian namanya..hehehe..

November 9, 2012 at 2:52 PM

@Dee.... *JAP NAK KEPIT IDUNG*

November 10, 2012 at 4:02 PM

wahh...ini rupanya umah baru farah... nais... lebih2 lagi lepas siap rinobet umah tu... hehe

November 12, 2012 at 10:56 PM

cantik ye....jelly la

November 14, 2012 at 10:23 AM

I jelezzzz.... sbb umah baru ini sgt santekkkk dan luas. Mesti luas pembayarannya juga. Kehkeh...

*terjaga dari pengsan*, really pak ustad yg nak lampu disco tu? Are you sure? Heheh.. cam tak sangkew jeww..

Alaa... kalo setakat tanah besar lubang idung gajah tu mmg elok la ditutupkan je. Saya tak yakin awak betul2 nak tanam serai kat situ. *sukati je look down pada kerajinan awak. Hahahaha...*

Apapun, kesimpulannya... rumah itu sangat owesome! Nak beli satu!

November 21, 2012 at 9:08 AM

@iwan redzuanDah renobet haruslah naissskannn... kalau tak nais siap le kontraktor tuh! Agaga...

November 21, 2012 at 9:08 AM

@SyahirahEcecehhhh nanti lagi 5 tahun umah Nabilah pulak yang kiteorang jelly! :P

November 21, 2012 at 9:10 AM

@LydSunshineJelez ye? Sekali umah dia besok lagi ala2 ballroom gituh! Harus terduduk mak! Abaikan bab lampu disko itu ye dan silelah percaya bahawa saya memang suke menanam termasuk tanak kucing yang dah mati erk!

shahida
January 14, 2013 at 3:00 PM

hyeee, tengah2 google pasal rumah, tibe2 terjumpa blog u, rupe2 nyer rumah kita samerlaa! i bs 1/5a..insyaAllah minggu depan pindah..cantik rumah u :)

January 15, 2013 at 11:38 AM

@shahidaYe ke Shahida? Wiii hai jiran! Hehe.. kalau gi main kat padang permainan tu usha2 la den ye hehe...

Anonymous
April 1, 2013 at 11:18 PM

mohon jasa baik cik farah agar tunjukkan gambaran terkini dapur anda... agak berkenan dengan design nya... tabik pada empunya idea. tq.

April 2, 2013 at 3:30 PM

@AnonymousAlaa malulah Ano. Skang dah penuh barang cam kapal karam agaga...

mohdaminudinm
July 16, 2013 at 8:00 PM

Farah.. boleh bg contact kontraktor?
Bape kos extend blakang tu?

July 22, 2013 at 5:58 AM

@mohdaminudinmEn Mohdaminudinm boleh add FB dorang Classic CCR ye. Belakangnya kos extend RM10k huhu...

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Photobucket