Visit my flickr: deebadeeb. Created with flickr badge.

Wednesday, June 29, 2011

Home » » Resepi: Nasi Arab & Salata Hara (Part 1)

Resepi: Nasi Arab & Salata Hara (Part 1)

Harini kite akan belajar cara bagaimana untuk memasak nasi arab bersama salata hara. Yeee.... sudah tentu ramai diantara puan-puan yang suka makan nasi arab ni,kan... jadi marilah kite balaja membuatnya kerana jika kite selalu usha laki kite blanje di restoran arab, sudah tentu kepala mereka akan lebih cepat keguguran rambut berbanding anda memasaknya sendiri dirumah, haha. Ok... sebelum tu kite kredit dulu kat Masjid As-Salam, Bukit Sentosa, Pemuda As-Salam (Masjid As-Salam) dan Badan Agam Islam Perodua yang sudi menganjurkan kursus wat nasi arab ni minggu lepas dan sekaligus memberikan resepi ni untuk dicuba ye.

Ok sekang kite mule masak ye. Dah sedia? Untuk pengetahuan korang, penyediaannya ade 3 langkah utama jadik untuk Part 1 ni kite mula kan dengan langkah yang pertama yeitu :7: cara menyediakan sup untuk nasi.

Penyediaan Stok Tulang Untuk Nasi

Bahan-bahannya:-
1 1/2kg tulang lembu/kambing yang ada daging (jangan tulang semata)
13 biji buah pelaga
15 kuntum bunga cengkih
15 biji lada hitam
1 sudu kecil jintan putih
1 biji buah pala (diketuk)
3 helai bay leaves
1 inci halia (diketuk)

Cara penyediaan:
Rebus tulang dan daging sehingga empuk bersama rempah ratus, bay leaves dan halis. Tapis, ambil stok dan tulang dan daging.




(1) Bahan-bahannya


(2) Rebus tulang. Air kena banyak ye. Masuk buah pelaga.




(3) Masuk lada hitam. Jangan tumbuk.

(4) Masukkan bunga cengkih






(5) Masukkan serbuk jintan putih


(6) Masukkan daun bay leaves






(7) Inilah ghupe botol bay leaves


(8) Halia kena banyak tapi jangan potong cam dalam gambar ni





(9) Masukkan biji buah pala yang dah ditumbuk


(10) Inilah ghupe buah palanya





(11) Tunggu sampai mendidih


(12) Masuk lak daging kambing yang dah dipotong tadi tu ye





(13) Masukkan garam dan gula secukup rase


(14) Yeay, sup dah masak. Epppp!!! Lom bleh makan lagi....



Okeh, sup dah siapkan? Skang tunggu pulak part 2 yeitu penyediaan nasinya pulak okeh! :32: Tungguuuu...

:hello:
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

1 comment

July 2, 2011 at 11:32 AM

yumeyyyyy,thanks

ntah bile nk cube hihi

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Photobucket