Ok sekang kite mule masak ye. Dah sedia? Untuk pengetahuan korang, penyediaannya ade 3 langkah utama jadik untuk Part 1 ni kite mula kan dengan langkah yang pertama yeitu cara menyediakan sup untuk nasi.
Penyediaan Stok Tulang Untuk NasiBahan-bahannya:-1 1/2kg tulang lembu/kambing yang ada daging (jangan tulang semata)13 biji buah pelaga15 kuntum bunga cengkih15 biji lada hitam1 sudu kecil jintan putih1 biji buah pala (diketuk)3 helai bay leaves1 inci halia (diketuk)Cara penyediaan:Rebus tulang dan daging sehingga empuk bersama rempah ratus, bay leaves dan halis. Tapis, ambil stok dan tulang dan daging.
(1) Bahan-bahannya
(2) Rebus tulang. Air kena banyak ye. Masuk buah pelaga.
(3) Masuk lada hitam. Jangan tumbuk.
(4) Masukkan bunga cengkih
(5) Masukkan serbuk jintan putih
(6) Masukkan daun bay leaves
(7) Inilah ghupe botol bay leaves
(8) Halia kena banyak tapi jangan potong cam dalam gambar ni
(9) Masukkan biji buah pala yang dah ditumbuk
(10) Inilah ghupe buah palanya
(11) Tunggu sampai mendidih
(12) Masuk lak daging kambing yang dah dipotong tadi tu ye
(13) Masukkan garam dan gula secukup rase
(14) Yeay, sup dah masak. Epppp!!! Lom bleh makan lagi....
Okeh, sup dah siapkan? Skang tunggu pulak part 2 yeitu penyediaan nasinya pulak okeh! Tungguuuu...
yumeyyyyy,thanks
BalasPadamntah bile nk cube hihi