Visit my Flickr: deeb0207. Create with flickr badge.

Wednesday, June 29, 2011

Home » » Resepi: Nasi Arab & Salata Hara (Part 2)

Resepi: Nasi Arab & Salata Hara (Part 2)

Wahwahhhh...!!! :bofu_36: Tak sabar korang nak resepi sambungan entry semalamkan? :bofu_48: Hehee... bawak bertendang ye. Skang boleh kuarkan sup semalam dan mulekan dengan langkah keduanya yeitu penyediaan nasi. Untuk yang terlepas rancangan semalam, kite ni skang tengah belajo wat nasi arab ngan kuah cicahnya yang bernama Sahara Yaacob Salata Hara ye. Wokeh sambung!

Penyediaan Nasi

Bahan-bahannya:
3 cawan beras Basmathi
3-4 cawan stok tulang (bergantung kepada jenis beras basmathi)
2 sudu minyak sapi/mentega/minyak zaitun
1 labu bawang besar yang besar (potong dadu)
1 biji tomato yang kecil (potong dadu)
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
5 biji lada hitam
garam dilupa jangan (tak sedap kalau nasi tawar!)

Cara penyediaanya:
Tumis bawang besar bersama minyak sapi/mentega/minyak zaitun sehingga layu. Masukkan rempah ratus, garam, beras basmathi dan stok tulang. Masukkan tulang dan daging. Biarkan sehingga mendidih lalu masukkan tomato yang telah dipotong dadu. Transfer ke periuk nasi elektrik. (Kalau nak biarkan kat dapur gas pun takper, masak nasi sehingga masak) Bila dah masak, bolehlah titik pewarna kuning. Kalau taknak pun takper.


(1) Tomato dipotong dadu dada didi dudu...


(2) Bawang besar, bawang putih, halia dikisar (potong dadu pun bleh)




(3) Amek bahan kisar, tomato dan masuk sekali buah pelaga, bunga cengkih dan lada hitam

(4) Masuk minyak sapi





(5) Tumiskan bahan-bahan tadi


(6) Kacau sebati






(7) Masak sampai kuar aromanya


(8) Amek kuah sup (part 1)






(9) Masukkan sup ke dalam bekas nasi tadi (agak2 berapa byk beras nak masak) Kuah sup lebih kurang 75% cukup.
(10) Masuk air 30% aje





(11) Letakkan garam, gula & serbuk kunyit/pewarna kuning.

(12) Rasa sket. Kalau dah okay bleh proceed next gamba hehe...





(13) Pastikan guna beras Basmathi (kalau lain kureng la sket)

(14) Masuk beras yang dah dibasuh






(15) Nasi masak sudaaaa....



(16) Amek daging dari sup tadi tu...




(17) Letakkan ataih nasik. Wallawehhh...!!!


Sup suda siap. Nasik pun sudah siap. Bismil.. Eppppp!!!! Nanti duluuuuu... ade lagi satu yang belum siap lagi! Nak makan nasik ni mestilah ngan side dishnya yeitu Salata Hara yang masam-masam itew. :27: Caner lak nak wat tu? Ahhaaa... tunggguuu part 3 lak ye! :26: Ngeh, ngeh, ngeh...

"Dah! Gi simpan nasik tu dulu! Lom leh makan lagi!"

:28:
Kalau suke dengan entry ni, jangan la memalu picit Like! Maseh!

6 comments

July 2, 2011 at 11:41 AM

portion besar punya hehe

August 28, 2012 at 3:42 PM

Great contribution,nice effort




http://mensweddingsherwanis.com/

September 14, 2012 at 4:03 PM

nampak sedap. edy balas kunjungan deeb ke sini.

September 14, 2012 at 4:09 PM

@Peri PiAAk-ah ni untuk kenduri punye portion hehehe...

September 14, 2012 at 4:09 PM

@pakistani wedding sherwaniThank you sir.

September 14, 2012 at 4:09 PM

@Edy RamanovMaseh Eddy!

Post a Comment

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Photobucket