Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Isnin, 13 Julai 2020

Projek Makeober: Wall skirting @ Wainscoting

Isnin, Julai 13, 2020 2 Comments


So beginilah kesunyiannya dinding sebelum projek
So beginilah kesunyiannya dinding itu sebelum projek bermula.

Memula sekali saya nak bagitau yang projek ni sebenarnya dah bermula lama sangat yeitu masa diawal PKP lagi. Banyak hal la yang menyebabkan kelembapan kontraktor ni- pertamanya sebab tunggu wainscoting tu sampai. Walaupun order dari Penang je tapi sebab PKP pastu ada cuti ape ntah maka barang sampai lambat la gak. 


Secondly, lepas dah ukur potong sume akhirnya Ramadhon tiba! Ramadhon tiba! Jadiknya projek tu terhenti la sebulan lebih (campur nak amek mood semula lepas raya, ahaks!). Dah siap lekat pulak, saya terpaksa tunggu dalam 2,3 minggu nak pastikan yang gam tu betul-betul kukuh. Kalau baca kat seller punya page, dia tulis pakai double sided tape pun boleh. So first attempt memang pakai double sided tape. Esok paginya turun tengok aduhhhhh... semua tertanggal. Tanggal satu hal, rosakkan wallpaper pulak lagi, haish!... 

Ini gam coklat walalupun rupanya macam choki choki.

So lepas tu pegi la kedai hardware mintak orang kedai sajes mana gam silikon yang sesuai dan dia beria bagi yang kaler coklat tu. I is macam ermmm... sebab dah pikir dah nanti mesti la wallpaper buruk kalau smudge tapi sebab terpedaya dengan baiya tu so gunalah jugak gam tu. Dah pasang semua berbunga gak la ati sebab tengok semua melekat okay. Tapi tungguuuu... lepas tu disaster mari huhu... tak ingat la berapa hari tapi lebih seminggu la kot tiber dia tanggal semula. Yang lebih teruk sebab ia tinggalkan kesan gam coklat buruk kat wallpaper saya huaaaa....  


Masa ni memang down la kejap tapi hidup mesti diteruskan... tiber. Saya teringat baiya tu pernah tunjuk dua jenis gam, satu coklat yang dia push suruh beli tu dan satu lagi putih. Gamaknya dia dapat komisyen kot kalau dapat jual hat gam choki choki tu ehh... So saya pun beli yang putih tu dan try pasang. Lepas tu saya tunggu jugak la dalam 2 minggu sebab risau dia jatuh jugak. Mak tak sanggup okay nanges banyak kali nanti abes gugur bulu mata mak nak harhar... Alhamdulillah la kan... orang kata bila dah gagal tu tak selamanya kita akan gagal. Yang penting jangan putus asa ecehhh... Lepas tu memang dah tak jatuh dah! Saya amek masa dua hari gak la untuk buat finishing- kikis gam lebih, tampal semula wallpaper yang tersakiti dan filing semua wainscoting tu.

Masa ni belum siap lagi... masih diperingkat menguji dia nak terjun balik ke dak haha.... finishing pun belum. Nampak dak frame atas tu ada comot gam choki choki? Jenuh oo nak mengikis tu sampai terkoyak sikit wallpaper huhu... baiya tu jaat.

Okay berapa meter wainscoting saya pakai untuk kesemua ni? Saya beli 5 gulung dimana setiap gulung panjangnya 5 meter dan sebab saya nak frame yang bersaiz sederhana je, maka saya belah tengah jadi 2 bahagian. Jadi keseluruhannya saya ada (5x5) x 2= 50 meter. Ya, opkos ada lebih tapi kalau nak sambung buat bahagian atas tak cukup semua, jadi saya guna untuk buat wall skirt kat dinding lain hehe...

Menmanfaatkan lebihan wainscoting hehe... tengah & bawah saya tambah wallpaper putih bercorak emboss sebab dinding warna krim.

Ekcelli ada macam-macam pilihan design yang korang boleh buat dengan wainscoting ni. Ikutlah kata hati nak macamana. Boleh tengok sampel design yang saya dapat dari seller haritu kat bawah ni tapi kalau masih tak membantu jugak, buat istikharah jelah.


Biasa la kan, manusia ni memang tamak haloba... dah siap pasang wainscoting tu rasa macam nak isi something la pulak kan dalamnya jadi saya pasang cermin. Survey punya survey kalau pasang pure cermin regenya cecah ribu jugak huhu... jadi saya cuma pasang cermin acrylic. Tips kalau korang nak beli sticker cermin, cari yang dibuat dari acrylic tau sebab walalupun dia memang la tak sama dengan cermin sebenar tapi ketersamaan depa hampir 80% la. Beza cermin acrylic kalau berdiri hampir nampak jelas muka kita tapi kalau bukan yang dibuat dari acrylic memang dekat ka jauh ka nampak muka Shrek jelah kat cermin tu hajaja...

Cermin tu datang dalam bungkusan 17 keping cenggini.

Dia ada 3 saiz S,M & L. Saya dah ukur frame wainscoting saya dan pemenangnya ialah saiz S.

Dah pasang! Senang je, ukur- acu- tampal. Yang leceh cuma bab nak memotong bahagian kecik-kecik yang nak bagi penuh frame tu. Kalau maleh nak memotong, korang pasang je wainscoting tu ikut ukuran cermin. Macam saya dah kategori terlambat sebab cermin sampai lepas saya dah settled pasang frame. Astu maleh lak nak wat kajian pemetaan ukur tanah, haa mendapek la potong cermin kihkih....

TADAAAA...!!! Tepuk untuk diri sendiri sebab dapat buat dari A sampai Z tanpa meminta sebarang bantuan talian hayat har, har! Atas tu sengaja dikosongkan sebab kononnya nak bubuh frame gambar macam kat bawah ni...

Ni namanya gambaran berangan hajaja... gambar tu semua takde ye. Saya tampal je kat gambar ni nak tunjukkan apa yang sebenarnya ada dalam pikiran saya tapi malangnya duit bonus pak ustad bagi dah habeh jadi kena la tunggu bonus seterusnya... ooopsss terpecah rahasia pulek! Gulp....

Okay kat sini saya bagi harga wainscoting dan cermin yang saya beli dari Shoppee. Masa ni seller ni je yang jual paling murah. Nak laaagi murah kena beli dari China tapi tak kose la pulak nak tunggu lama. Cermin tu pulak paling murah saya tengok kat kedai Eco tapi saiznya tak ngam jadi redhalah menunggu sampai dari China.

Yang diblurkan tu jangan sebok nak tau beli apa, takde kena-mengena dalam ini cerita ahaks!

Owh ye, cermin tu kan macam biasalahkan beli banyak sebab standby takut tak cukup- maleh nak tunggu lama lagi, jadi memang ada lebih dan saya transformedkan pintu kayu yang boring jadik pintu bercermin heheh...

Perasan ke perasan? Kat dinding ni pun saya pasang wall skirting lebihan tadi. Tu pun masih ada lebih sebenarnya tapi kalau nak buat sebijik frame yang dikehendaki nanti tak cukup sipat jadi simpan ajelah. Pintu tu asalnya kosong je macam frame bahagian bawah tu so saya tampal cermin.

Inilah antara sumber inspirasi nak transformerkan pintu itu ngee...

So korang mesti nak tau berapa jumlah saya perabih untuk projek ni kan? Okay jom kita tengok kira-kira: -

  • Wainscoting 5.0 meter x 5 unit = RM 108.41
  • Gam silikon RM7.00 x 2 unit = RM 14.00
  • Besi nak pasang glue x 1 unit = RM 8.00
  • Cermin acrylic RM16.15 x 10 unit (tak pakai semua) = RM 161.50
JUMLAH BESAR IALAH RM 291.91

Note: Double sided tape yang beli sebab terpedaya dengan janji manis seller dan wallpaper yang memang lebihan sedia ada saya tak kira.

JIMAT KE JIMAT???  

Signature

Ahad, 19 April 2020

Resepi: Simple Sardine Sandwich

Ahad, April 19, 2020 13 Comments

 

Pertama sekali, post ni sama sekali takde niat nak mensavagekan orang yang beli roti sorang sampai sepuluh buku ye. Tapi kalau dah alang-alang beli banyak-banyak sampai orang lain tak dapat beli tu, boleh la cuba buat resepi ni supaya cepat abes sebab sandwich sardin ni memang menjadi kegemaran ramai.


BAHAN-BAHAN:
Roti sebuku
Sardin 1 tin
Bawang holland separuh
Bawang putih 2 biji
Sedikit air asam
Sedikit sos cili
Garam/gula
Mayonis
Butter/ margerin
Sayur-sayuran untuk hiasan dan kesihatan


CARANYA:

  1. Memula korang hancurkan sardin tu dalam mangkuk. Sos dia tu tuang sikit bagi tak kering.
  2. Pastu panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih dengan bawang holland sampai wangi. Kendian masukkan sardin tadi dan kacau rata.
  3. Lepas tu masukkan cili sos ikut la kepedasan yang korang suka. Kalau nak pedas ultra, campak je cili padi dalam tu tapi since kastemer-kastemer dapo saya sejenis tak tahan pedas jadi saya lupakan hasrat tu.
  4. Pastu boleh masukkan air asam, garam dan gula sikit. Kacau-kacau sikit pastu biarkan sejuk.

Ini hajer tahap kepedasan yang melepasi piawaian budak-budak kat umah ni huhu...
Okeh, sementara tunggu sardin tu sejuk, korang boleh la sapu butter kat setiap lapisan roti. Buat atas bawah ye dan potong la tepi dia kalau tak suka. Lebihan tu boleh buat puding roti tapi kalau maleh, bedal aje kihkih...
Bila sardin tadi dah sejuk, korang campurkan sesudu mayonis atau lebih ikut suka ati korang keh. Gaul rata-rata pastu sapu kat roti tadi. Selit jugak apa saja sayuran yang korang suka.
TADAAAA...!!! Opppss..! Hat keras ni cop saya punya!!!  


  Signature

Isnin, 13 April 2020

Resepi: Apam Balik senang giler!

Isnin, April 13, 2020 10 Comments


Bila dapat tau tahun ni takdok paramkan, mula la dok terbayang encik apam balik, murtabak, popia basah, air laicikang adehhhh.... Dek kerana desakan napsu yang amat sangat nak makan apam balik, maka saya pun gugel gugel la carik resepi dan terjumpa resepi dari Ummi Ja ni. Seriously, bila dah cuba buat rupenya senang ya amat je pun nak membuatnya. Jadi meh la cube sesama...



Bahan-bahan adunan:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1 1/2 cawan air
1 biji telur
Secubit garam
1 sudu teh soda bikarbonat


Bahan tabur:
Kacang tanah (goreng tanpa minyak dan blend kasar)
Jagung manis dalam tin
Gula halus
Margerin


Cara-cara membuatnya:

Masukkan semua bahan-bahan adunan dan blend sampai sebati. Pastu tunggu lebih kurang 15-30 minit supaya adunan kembang. Sementara tu, oleskan permukaan kuali dengan margerin dan buka api. Sebaiknya guna kuali yang tak melekat ye. Kalau idok jenuh merodok tepung kang ajaja...


Tuang adunan dalam kuali dan ratakan. Ikut la nak boh berapa senduk ikut ketebalan yang korang nak. Api jangan kecik dan jangan beso ngat ye. Biar jap sampai nampak permukaan dia gelembung-gelembung macam kawah bulan tu, baru tabur gula, kacang, jagung dan margerin. Bila nampak gula dah hancur dah boleh lipat dan angkat. Siap!

Ni size kuih doraemon masa pestaim buat.

Ni kali kedua buat dah maleh nak berdiri lama so buat yang beso terus hehe...

See? Senangkan? Adunan ni boleh buat 15 keping apam balik kalau saya guna kuali kecik ala kuih doraemon tu tapi kalau saya guna kuali yang besar, saya dapat 4 keping. Tepung dia kalau tak abes boleh je simpan dalam fridge. Nanti bila nak masak lagi, keluarkan je kat suhu bilik dah boleh terus berlagak jadi penjual apam balik semula okay! Cubaaa jangan tak cubaaa...!


TIPS NAK SEDAP
Jangan kedekut gula!!!


Signature

Jumaat, 3 April 2020

Resepi: Kek Keju 3 Bahan

Jumaat, April 03, 2020 3 Comments


Bertabahlah nak. Nampaknya sepanjang tempoh PKP ni balik-balik entri resepi jelah kan. Ate takkan la nak cite kisah jadik ketua keluarga interim, jadi amah, jadi cikgu interim Rayyan bagai semua tu, kan? Ok... jadi hari ni saya nak kongsi resepi kek keju tiga bahan yang viral tu. Memang senang je membuatnya dan bahan pun tiga ketui je jadi tiada alasan mengorder ye! Sila salin dan jangan larik!

kredit to: Nurul Ain Ridzwan dari Rasa.my

BAHAN-BAHAN:
120gm krimcis
120gm susu pekat
3 biji telur


CARA MEMBUATNYA:

 
 Okeh memula asingkan telur putih dengan telur kuning. Putih telur tu pukul sampai kembang. Dalam bekas yang lain pukul sekali telur kuning, krimcis dan susu pekat sampai sebati. 

Ingat eh, tips supaya putih telur kembang cantik ialah
JANGAN TERCAMPUR LANSUNG DENGAN KUNING TELUR dan
JANGAN KENA AIR WALAU SETITIK PUN!

Okeh dah siap dua-dua adunan, bolehlah campurkan mereka dan kaup balik guna spatula perlahan-lahan sampai sebati.


Panaskan oven 180 darjah celsius. Tuangkan adunan tu dalam loyang yang dah disapu minyak atau butter kat sekelilingnya dan alas dengan kertas minyak. Bakar guna kaedah 'bain-marie' atau double boiler selama 1 jam atau lebih bergantung kepada kesesuaian oven korang ye.


Bila dah masak, sejukkan dan simpan dalam peti ais sekurang-kurangnya sehari semalam baru potong ye. Kalau tidak nanti habis buruk rupa kek tu sebab dia sangatlah lembut. Lepas tu boleh la hias dengan gula ising, serbuk milo, serbuk kopi (jadik tiramisu) atau kalau nak advance sket lagi bubuh jem strawberry atau chocolate ganache.


Yang ni saya tabur serbuk milo sebagai topping... pun sedap jugak. Ini kek yang kedua saya kena buat dalam masa selang sehari sebab nampaknya kek ni bukan saja jadi rebutan budak-budak tapi apak depa jugak, huhihuuuu...  


Signature

Isnin, 30 Mac 2020

Resepi: Roti Puri Mudah tanpa Yis

Isnin, Mac 30, 2020 4 Comments


Ate benornye idok le rajin na nak buat roti puri ni. Biasanya kalau teringin, start je kete pi beli kat depan taman ni je. Tapi semenjak PKP ni, orang yang jual roti puri ni jual nasik je la pulak. Udahnya bila tengok wall kengkawan pakat buat, mulelah awok tu terliur kan? Hajaja... maka kerana itu terpakselah merajinkan diri demi roti puri yang sedap nih huhu... Bahan-bahan dia idok le banyak dan tak susah mana pun nak membuatnya. Ajer maleh, kan ... meh tengok apa bahan dan cara nak membuatnya ye: -


BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung gandum
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
2 sudu kecil margerin
2 cawan air suam


CARA MEMBUATNYA:

  1. Semua bahan tu korang adun dan uli je semua sampai dapat doh yang licin. Memandangkan saya rajin jadi saya campak je semua dalam mesin roti dan set Quick Doh. Lepas dah dapat doh licin, rehatkan dia dalam 30 minit atau sejam. Sementara tu boleh arr kalau korang nak buat sambal sardin ke kari ke kan... kang boleh cicah!
  2. Okay, lepas doh tu dah rehat, boleh la korang mulakan aksi mencanai. Amek sikit doh dan canaikan bulat-bulat. Tapi tak bulat sangat pun takpe je.. bukannya tengah lawan Masterchef pun ajaja. Saya buat bulatan berdiameter 14" dapat 14 keping roti ni. So kalau korang buat kecik dari tu insyaallah dapat la banyak lagi.
  3. Bila semua dah ready, boleh la kita gorengkan mereka... Goreng dia sekejap je, golek-golek, kalih... dah siapppp!
Akibat derhaka kepada tips sendiri. Padan muka.


TIPS PENTING!

Untuk dapatkan roti puri yang gemok bengkak macam kat kedai tu, korang kena follow SEMUA dan SEBIJIK-SEBIJIK TIPS kat sini, okay!
  • Pastikan minyak betul-beeeeeeetul panas, baru campak roti dalam kuali.
  • Dalam beberapa saat lepas korang campak roti tu nanti, roti tu akan macam ternaik ke permukaan minyak tau. Time tu cepat-cepat siram minyak paneh tu kat atas dia ATAU tekan pada mana-mana hujung roti dan goyang-goyangkan bagi dia menari dalam minyak tu. Untuk itu, adalah dinasihatkan supaya korang guna kuali yang permukaannya lebor.

Roti puri ni sedap dicicah dengan sambal sardin atau kuah kari. Pehhh layannnn....
Ape lagi? Cubelah...!  

Signature
Follow Me at flickr! .