Resepi: Nasi Arab & Salata Hara (Part 2)
Penyediaan NasiBahan-bahannya:3 cawan beras Basmathi3-4 cawan stok tulang (bergantung kepada jenis beras basmathi)2 sudu minyak sapi/mentega/minyak zaitun1 labu bawang besar yang besar (potong dadu)1 biji tomato yang kecil (potong dadu)4 biji buah pelaga4 kuntum bunga cengkih5 biji lada hitamgaram dilupa jangan (tak sedap kalau nasi tawar!)Cara penyediaanya:Tumis bawang besar bersama minyak sapi/mentega/minyak zaitun sehingga layu. Masukkan rempah ratus, garam, beras basmathi dan stok tulang. Masukkan tulang dan daging. Biarkan sehingga mendidih lalu masukkan tomato yang telah dipotong dadu. Transfer ke periuk nasi elektrik. (Kalau nak biarkan kat dapur gas pun takper, masak nasi sehingga masak) Bila dah masak, bolehlah titik pewarna kuning. Kalau taknak pun takper.
Sup suda siap. Nasik pun sudah siap. Bismil.. Eppppp!!!! Nanti duluuuuu... ade lagi satu yang belum siap lagi! Nak makan nasik ni mestilah ngan side dishnya yeitu Salata Hara yang masam-masam itew. Caner lak nak wat tu? Ahhaaa... tunggguuu part 3 lak ye! Ngeh, ngeh, ngeh...