Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Ahad, 19 April 2020

Resepi: Simple Sardine Sandwich

Ahad, April 19, 2020 13 Comments

 

Pertama sekali, post ni sama sekali takde niat nak mensavagekan orang yang beli roti sorang sampai sepuluh buku ye. Tapi kalau dah alang-alang beli banyak-banyak sampai orang lain tak dapat beli tu, boleh la cuba buat resepi ni supaya cepat abes sebab sandwich sardin ni memang menjadi kegemaran ramai.


BAHAN-BAHAN:
Roti sebuku
Sardin 1 tin
Bawang holland separuh
Bawang putih 2 biji
Sedikit air asam
Sedikit sos cili
Garam/gula
Mayonis
Butter/ margerin
Sayur-sayuran untuk hiasan dan kesihatan


CARANYA:

  1. Memula korang hancurkan sardin tu dalam mangkuk. Sos dia tu tuang sikit bagi tak kering.
  2. Pastu panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih dengan bawang holland sampai wangi. Kendian masukkan sardin tadi dan kacau rata.
  3. Lepas tu masukkan cili sos ikut la kepedasan yang korang suka. Kalau nak pedas ultra, campak je cili padi dalam tu tapi since kastemer-kastemer dapo saya sejenis tak tahan pedas jadi saya lupakan hasrat tu.
  4. Pastu boleh masukkan air asam, garam dan gula sikit. Kacau-kacau sikit pastu biarkan sejuk.

Ini hajer tahap kepedasan yang melepasi piawaian budak-budak kat umah ni huhu...
Okeh, sementara tunggu sardin tu sejuk, korang boleh la sapu butter kat setiap lapisan roti. Buat atas bawah ye dan potong la tepi dia kalau tak suka. Lebihan tu boleh buat puding roti tapi kalau maleh, bedal aje kihkih...
Bila sardin tadi dah sejuk, korang campurkan sesudu mayonis atau lebih ikut suka ati korang keh. Gaul rata-rata pastu sapu kat roti tadi. Selit jugak apa saja sayuran yang korang suka.
TADAAAA...!!! Opppss..! Hat keras ni cop saya punya!!!  


  Signature

Isnin, 13 April 2020

Resepi: Apam Balik senang giler!

Isnin, April 13, 2020 10 Comments


Bila dapat tau tahun ni takdok paramkan, mula la dok terbayang encik apam balik, murtabak, popia basah, air laicikang adehhhh.... Dek kerana desakan napsu yang amat sangat nak makan apam balik, maka saya pun gugel gugel la carik resepi dan terjumpa resepi dari Ummi Ja ni. Seriously, bila dah cuba buat rupenya senang ya amat je pun nak membuatnya. Jadi meh la cube sesama...



Bahan-bahan adunan:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1 1/2 cawan air
1 biji telur
Secubit garam
1 sudu teh soda bikarbonat


Bahan tabur:
Kacang tanah (goreng tanpa minyak dan blend kasar)
Jagung manis dalam tin
Gula halus
Margerin


Cara-cara membuatnya:

Masukkan semua bahan-bahan adunan dan blend sampai sebati. Pastu tunggu lebih kurang 15-30 minit supaya adunan kembang. Sementara tu, oleskan permukaan kuali dengan margerin dan buka api. Sebaiknya guna kuali yang tak melekat ye. Kalau idok jenuh merodok tepung kang ajaja...


Tuang adunan dalam kuali dan ratakan. Ikut la nak boh berapa senduk ikut ketebalan yang korang nak. Api jangan kecik dan jangan beso ngat ye. Biar jap sampai nampak permukaan dia gelembung-gelembung macam kawah bulan tu, baru tabur gula, kacang, jagung dan margerin. Bila nampak gula dah hancur dah boleh lipat dan angkat. Siap!

Ni size kuih doraemon masa pestaim buat.

Ni kali kedua buat dah maleh nak berdiri lama so buat yang beso terus hehe...

See? Senangkan? Adunan ni boleh buat 15 keping apam balik kalau saya guna kuali kecik ala kuih doraemon tu tapi kalau saya guna kuali yang besar, saya dapat 4 keping. Tepung dia kalau tak abes boleh je simpan dalam fridge. Nanti bila nak masak lagi, keluarkan je kat suhu bilik dah boleh terus berlagak jadi penjual apam balik semula okay! Cubaaa jangan tak cubaaa...!


TIPS NAK SEDAP
Jangan kedekut gula!!!


Signature

Jumaat, 3 April 2020

Resepi: Kek Keju 3 Bahan

Jumaat, April 03, 2020 3 Comments


Bertabahlah nak. Nampaknya sepanjang tempoh PKP ni balik-balik entri resepi jelah kan. Ate takkan la nak cite kisah jadik ketua keluarga interim, jadi amah, jadi cikgu interim Rayyan bagai semua tu, kan? Ok... jadi hari ni saya nak kongsi resepi kek keju tiga bahan yang viral tu. Memang senang je membuatnya dan bahan pun tiga ketui je jadi tiada alasan mengorder ye! Sila salin dan jangan larik!

kredit to: Nurul Ain Ridzwan dari Rasa.my

BAHAN-BAHAN:
120gm krimcis
120gm susu pekat
3 biji telur


CARA MEMBUATNYA:

 
 Okeh memula asingkan telur putih dengan telur kuning. Putih telur tu pukul sampai kembang. Dalam bekas yang lain pukul sekali telur kuning, krimcis dan susu pekat sampai sebati. 

Ingat eh, tips supaya putih telur kembang cantik ialah
JANGAN TERCAMPUR LANSUNG DENGAN KUNING TELUR dan
JANGAN KENA AIR WALAU SETITIK PUN!

Okeh dah siap dua-dua adunan, bolehlah campurkan mereka dan kaup balik guna spatula perlahan-lahan sampai sebati.


Panaskan oven 180 darjah celsius. Tuangkan adunan tu dalam loyang yang dah disapu minyak atau butter kat sekelilingnya dan alas dengan kertas minyak. Bakar guna kaedah 'bain-marie' atau double boiler selama 1 jam atau lebih bergantung kepada kesesuaian oven korang ye.


Bila dah masak, sejukkan dan simpan dalam peti ais sekurang-kurangnya sehari semalam baru potong ye. Kalau tidak nanti habis buruk rupa kek tu sebab dia sangatlah lembut. Lepas tu boleh la hias dengan gula ising, serbuk milo, serbuk kopi (jadik tiramisu) atau kalau nak advance sket lagi bubuh jem strawberry atau chocolate ganache.


Yang ni saya tabur serbuk milo sebagai topping... pun sedap jugak. Ini kek yang kedua saya kena buat dalam masa selang sehari sebab nampaknya kek ni bukan saja jadi rebutan budak-budak tapi apak depa jugak, huhihuuuu...  


Signature

Isnin, 30 Mac 2020

Resepi: Roti Puri Mudah tanpa Yis

Isnin, Mac 30, 2020 4 Comments


Ate benornye idok le rajin na nak buat roti puri ni. Biasanya kalau teringin, start je kete pi beli kat depan taman ni je. Tapi semenjak PKP ni, orang yang jual roti puri ni jual nasik je la pulak. Udahnya bila tengok wall kengkawan pakat buat, mulelah awok tu terliur kan? Hajaja... maka kerana itu terpakselah merajinkan diri demi roti puri yang sedap nih huhu... Bahan-bahan dia idok le banyak dan tak susah mana pun nak membuatnya. Ajer maleh, kan ... meh tengok apa bahan dan cara nak membuatnya ye: -


BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung gandum
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
2 sudu kecil margerin
2 cawan air suam


CARA MEMBUATNYA:

  1. Semua bahan tu korang adun dan uli je semua sampai dapat doh yang licin. Memandangkan saya rajin jadi saya campak je semua dalam mesin roti dan set Quick Doh. Lepas dah dapat doh licin, rehatkan dia dalam 30 minit atau sejam. Sementara tu boleh arr kalau korang nak buat sambal sardin ke kari ke kan... kang boleh cicah!
  2. Okay, lepas doh tu dah rehat, boleh la korang mulakan aksi mencanai. Amek sikit doh dan canaikan bulat-bulat. Tapi tak bulat sangat pun takpe je.. bukannya tengah lawan Masterchef pun ajaja. Saya buat bulatan berdiameter 14" dapat 14 keping roti ni. So kalau korang buat kecik dari tu insyaallah dapat la banyak lagi.
  3. Bila semua dah ready, boleh la kita gorengkan mereka... Goreng dia sekejap je, golek-golek, kalih... dah siapppp!
Akibat derhaka kepada tips sendiri. Padan muka.


TIPS PENTING!

Untuk dapatkan roti puri yang gemok bengkak macam kat kedai tu, korang kena follow SEMUA dan SEBIJIK-SEBIJIK TIPS kat sini, okay!
  • Pastikan minyak betul-beeeeeeetul panas, baru campak roti dalam kuali.
  • Dalam beberapa saat lepas korang campak roti tu nanti, roti tu akan macam ternaik ke permukaan minyak tau. Time tu cepat-cepat siram minyak paneh tu kat atas dia ATAU tekan pada mana-mana hujung roti dan goyang-goyangkan bagi dia menari dalam minyak tu. Untuk itu, adalah dinasihatkan supaya korang guna kuali yang permukaannya lebor.

Roti puri ni sedap dicicah dengan sambal sardin atau kuah kari. Pehhh layannnn....
Ape lagi? Cubelah...!  

Signature

Selasa, 24 Mac 2020

Resepi: Fluffy Japanese Souffle & Dalgona Coffee

Selasa, Mac 24, 2020 18 Comments

Memulakan masa tengok orang len dok post gambar souffle ni, dalam hati kata ala ni mesti rasa macam penkek jelah pun, kannn... Tapi bila dah hari-hari dok lalu kat wall mulalah tiber rasa gatai gak nak cuba. Udahnya terbuatlah jugak huhi... Tau apa? Upenya rasa dia tak sama ngan penkek biasa. Souffle ni pasal dia fluffy, rasa dia sedap sangat dah macam ala-ala kek! Menkalu tak caya sila terai okeh!


BAHAN-BAHAN:
(A)
2 biji putih telur 
25gm gula castor 
1/2 sudu kecil jus Lemon (tak letak pun tak pe)

(B) 
2 biji kuning telur 
40 gm superfine flour (tadak kalu guna je tepung gandum cuma ayakkan dua kali atau lebih)
1/2 sudu kecil baking powder 
1/2 sudu kecil esen vanilla 
25 gm fresh milk full cream 
*Campurkan semua bahan-bahan B.


CARA MEMBUAT:
Okeh, mula-mula korang kena putar putih telur, gula castor dan jus lemon sampai kental. 

Kemudian satukan dengan adunan bahan-bahan B tadi. Pelan-pelan kaup balik naaaa...

Oles butter sikit atas non stick pan pastu bila dah panas, letakkan sesudu dua adunan ikut tinggi bangunan mana korang nak. Bentukkan la ikut suka ok... nak beso ke kecik ke, bulat ke bujur sirih ke... kesah.

TIPS:
Renjis air sesudu kat bahagian yg takdok adunan pastu tutup dalam 5 minit atau bila dah nampak macam dah masak. Pastu terbalikkan.
Tadaaa dah siap! Dah angkat tu, boleh la hidang dengan butter ke, chocolate ganache, strawberry compote, whipped cream atau aiskrim pun sedap. 

Saya guna chocolate kitkat paste je pun dah sedap sangat!

Alang-alang dah sarapan makanan Jepun kan, ape kelas takat minum dengan teh tarik je heheh... jadi kita terai resepi Dalgona Coffee dari Korea ni plak:

BAHAN-BAHAN:
3 sudu kecil serbuk kopi (kalu tak minum kopi boleh ganti dengan serbuk koko)
4 sudu kecil gula
4 sudu kecil air paneh
-Semua bahan ni whisk guna mixer sampai jadi buih (foam). Nak guna sudu je boleh tapi redhalah lepas tu tangan kejang doploh minit.
-Amek gelas paling canggih yang korang ada, isikan separuh sukunya dengan susu UHT dan ais, pastu tuangkan buih (foam) tadi tu kat atasnya. Dah jadiii...



Signature
Follow Me at flickr! .