Resepi: Ketam Juru Style!
Farah Deeb
Khamis, Oktober 02, 2014
8 Comments

Okeh nak mengaku.
Bahan-bahannya: -
- Ketam/ udang 1/2 kilo
- Bawang besar setengah ketui
- Bawang merah 2,3 ulas
- Bawang putih seulas
- Halia seinci
- Daun kari 2 tangkai
- Sedikit serbuk lada hitam
- 2-3 sudu besar rempah kari daging
- 1 senduk cili sos
- 1/2 senduk sos tomato
- sedikit daun bawang dan daun sup dihiris nipis
- bawang goreng (lagi banyak lagi sodap!)
- garam, gula dan perasa
Caranya: -
Kaco dan bior sampai rempah tu pecah minyak. Api slow na. Kang hangit. Pastu masuk air dalam secawan atau kurang (depends pada kuantiti ketam/ udang korang la ye sebab nanti bila masak ketam/ udang ni akan kuarkan air)
![]() |
Kaco sikit then masukkan sos cili, sos tomato, serbuk lada hitam, gula dan garam. Harus diingat yang kuah ni supposed kena rasa masam, manis dan masin okeh. |
![]() |
TAK PAYAH SENDUK NASI,
RATAH PUN SODAP SEH!
|
