Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Selasa, 4 September 2012

myChef's - Gourmet Blog Challenge: Pau Ayam Kalio

Selasa, September 04, 2012 12 Comments


Produk myChef's inspirasi dari Chef Ismail ni rasanya hampir nak sama dengan rendang samah yang mak saya selalu masak tapi mak saya kata itu rendang style orang belah-belah utara nun. Tak sangka rasa Ayam Kalio tu hampir sama dengan masakan mak saya so memang saya bagi 10 bintang la kan! Hehee... Oleh sebab rasanya yang sedap itu, akhirnya terkeluarlah pulak idea nak jadikan hidangan Ayam Kalio ni sebagai hidangan petang iaitu- Pau!

Cam biasa meh nengok bahan-bahan yang wajib ade ye: -


Bahan-bahannya: -


  • 1 kotak myChef's Ayam Kalio
  • 4 biji kentang- direbus bersama 1 sudu besar garam sehingga lembut dan ditoskan.
  • Tepung pau segera Green Grass



Cara-cara membuatnya: -


  • Panaskan myChef's Ayam Kalio dengan menggunakan ketuhar mengikut aturan pada kotaknya. Kalau nak lebih senang, buat macam saya je- panaskan dalam kuali! Thee... Bila dah cair dan panas semuanya, keluarkan dari kuali dan carik-carikkan ayamnya menjadi cebisan kecil. Jangan lupa untuk keluarkan semua tulang-tulang ayam, daun limau purut dan serai yang terdapat dalam kuah tu. Kalau tak, kang ade yang makan pau tercekik tulang haha...! (Okeh, tak lawak...) 
  • Bila dah pasti tinggal isi ayam ngan kuah aje, bolehlah tuangkan dalam bekas berisi kentang yang dah direbus tadi tu ye. Lenyek-lenyekkan ubi tu bagi hancur sket dan sebati ngan ayam kalio tadi okeh.

Lepas boh inti, rehatkan dia supaya dia gebus ye...


  • Sementara tunggu inti sejuk, korang bolehlah preparekan paunya. Saya pakai pau instant Green Grass je sebab seumo idup ini kali pertama wat pau hehe... Oleh sebab itu sebelum tak jadik dan kena gelak ngan budak-budak, baiklah tayah amek risiko kan? Haha... (alasan... walhal malas) Okeh, lepas korang dah uli dan rehatkan doh pau tu sampai gumuk (saya biarkan sampai 30 minit) korang bolehlah bahagikannya kepada 15 biji doh yang sama saiznya. 
  • Pastu sudukan 2 sudu besar inti tadi kedalamnya dan bunjutnya kemas-kemas. Letak doh di atas sekeping kertas minyak dan pastikan yang bahagian bunjut tadi berada kat bawah ye. Pastu susun atas loyang yang dah ditabur sedikit tepung. Jarakkan supaya bila dia gemuk nanti dia tak melekat antara satu sama lain.


Dah tembam!!!


  • Selepas 30 minit, korang blehlah setat panaskan pengukus dan kukus pau tadi tu selama 10-15 minit. Pastikan air pengukus tu dah mendidih dulu baru masukkan pau tu okeh! Skang dah boleh makan! Yeay!



INFO BERGUNA: -


  1. Resepi Ayam Kalio ni memang memenuhi citarasa masakan melayu sebab cukup rasa serainya, daun limau purutnya dan pedasnya. Tak perlu tambah garam, gula atau perasa kecuali pada ubi yang direbus sebab ubi menghilangkan rasa masin pada masakan. Sebab tu saya bubuh garam waktu merebus ubi tu tadi ngeee...
  2. Pau merupakan makanan yang sihat sebab ianya lansung tidak menggunakan minyak. Selain jadikan minuman petang, jadikan bekpes di hari minggu pun best gak kan? Theee...


Hmmm baca sudah, nengok gambo pun sudah, skang mase untuk gi carik produk myChef's Ayam Kalio pulak dan cuba ye! 

Cam biasa jugak, sudi-sudikanlah menge'LIKE' entry saya ni kat SINI ye! Hanya dengan satu klik pada butang Like tu, korang secara tak lansung sebenarnya telah membuka peluang saya untuk ke final! Insyaallah! Maseh!!!


Signature

Isnin, 27 Ogos 2012

myChef's - Gourmet Blog Challenge: Beef Stroganoff Flower Pot Rice

Isnin, Ogos 27, 2012 14 Comments

 

Masih ingat tak entry saya dulu pasal myChef's Gourmet Blog Challege? Aaa... kalau termissed boleh tengok kat sini. So ini entry ke-2 saya untuk challege ni tapi kali ni saya gunakan produk dari chef feveret saya yeitu  Chef Zam theee... Jom tengok apa bahan-bahannya: -


Bahan-bahan: -


  • 1 kotak myChef's Beef Stroganoff with Brown Rice Pillaf
  • 6 keping kulit popiah segera
  • 6 helai daun bawang/ daun kucai
  • sedikit minyak zaitun


Cara-cara membuatnya: -
1) Sapukan remekins atau apa juga jenis acuan yang korang ada dengan sedikit minyak zaitun. Tayah banyak- cukup untuk bagi tak melekat je bile dah masak nanti. Lepas tu letakkan sekeping kulit popiah di atas acuan tu dan penuhkan acuan dengan nasi. Oh ye, nasi beras perang tu memang ada siap sekali dalam produk ni so tayah la nak masak nasi lain pulak ye! Thee... Lepas masuk nasi, sudukan sedikit beef stroganoff atas nasi tu tadi. Agak-agakla supaya cukup untuk semua acuan okeh!

2) Bila semua acuan dah diisi dengan nasi dan daging tu, baru korang bunjutkan kulit popiah macam dalam gambar tu dan ikat dengan menggunakan daun bawang atau daun kucai. Daun ni akan menjadikan hidangan ni bertambah wangi. Lepas tu sapukan sedikit minyak zaitun lagi di atas kulit popiah tersebut. Pastu bolehlah masukkan ke dalam oven dan bakar selama lebih kurang 15 minit atau sehingga kulit tu bertukar kekuningan.


INFO BERGUNA:

  1. Macam biasa, selain dari produk myChef's sangat menjimatkan masa , ia juga boleh terus dinikmati tanpa perlu menambah air, garam, gula atau sebarang perisa.
  2. Korang boleh gunakan method memasak yang lain seperti menggoreng tapi saya nak pastikan menu ni kekal sihat so sebab tu saya bakar supaya penggunaan minyak dapat dikurangkan. Cara lain yang sihat ialah mengukusnya selama 15 minit.
  3. Tak perlu panaskan terlebih dahulu produk myChef's ni sebab semasa membakar, sekaligus nasi dan daging tu dipanaskan sekali.
  4. Bagi yang tak tau, Beef Stroganoff with Brown Rice Pillaf ni adalah makanan Rusia inspirasi dari Chef Zam tapi rasanya sedap sangat!
  5. Menu ni sesuai sebagai menu ringkas tetapi mengeyangkan. Saya cadangkan menu ini apabila ada tetamu yang datang tiba-tiba dan kita tak bersedia nak masak apa sebab ianya sangat mudah dan cepat. Sesuai juga untuk sebarang majlis seperti majlis harijadi, hi-tea dan sebagainya.


Haa dah baca tu, apa lagi tunggu? Gi le beli produk myChef's Beef Stroganoff with Brown Rice Pillaf ni untuk mencuba dan jangan lupe LIKE entry saya ni kat SINI ye! (Caranya klik pada gambar dan baru tekan LIKE! Sori nyusahkan korang! Ngeee....!) Maseh!


  Signature

Khamis, 16 Ogos 2012

Selamat Hari Ghaye 2012/1433!

Khamis, Ogos 16, 2012 8 Comments




Harini hari terakhir saya berblogging sebelum coti ghaye giler (dua minggu tuuuu saya majuk tanak masuk opis! Akaka....) So saya amek kesempatan ni untuk mengucapkan 'Selamat Hari Ghaye' untuk semua pengunjung, pembaca dan pengomen blog saya ini. Saya juga ingin memohon ampun dan maaf andai sekiranya ade ayat-ayat dalam entri saya dan juga komen-komen saya yang menyinggung perasaan korang ye. Untuk semua penyokong blog ni, saya tujukan khas lagu feveret saya dari arwah Sudirman ini dengan ucapan,

"Takde simpan duit ghaye untuk den ke? Akakaa....!"

Akhir kata (nak tulis lagi tuu...) terimalah ucapan dari Hantu Raya khas untuk semua akaka....



Signature

JJCM: Day 26 Ramadhan 1433

Khamis, Ogos 16, 2012 11 Comments


Sticky Note:
Makruh hukumannya menayang gambo makanan di bulan pose sehingga meleleh air liur... So hanya yang berjiwa kental saje dibenarkan membaca entri ini ye sebab entri saya sekadar untuk berkongsi dan memberi idea mengenai juadah yang boleh kite sediakan untuk keluarga sewaktu berbuka aje. Kalau saya menyebabkan korang jadik lalai dan lupa matlamat sebenar kite berpuasa, saya minta maaf ye.

Harini punyelah lebatnya hujannnnn! Bile ujan automatik highway MRR tu jammedkan? So sampai kat PARAM Danau Kota pun dah lambat sket. Tapi sebenarnya ntah ape kena-mengena mukadimah ni ngan makanan pun ntah kan? Hahaa... Layan....

KEPAK AYAM MADU
Yang ni ada beza dengan kepak ayam yag saya beli dulu tu. Yang ini dia punye sos manyak sikit so dia cam moist gituh. Ni meme feberet budak-budak! (termasuk kucing!) Markah 10/10.

TAUFUFA PANAS
Hujan-hujan ginihkan memang nikmat dapat makan taufufa camni. Tapi silap tul la gula melaka dia kaler je itam tapi rase tawor habiaq. Cehhh... potong stim tul. Maka dengan itu markah 2/10 ajelah eh!

BUBUR LAMBUK
Bubur ni bukan yang semalamnye version tapi saya pernah gak beli bubur ni sebelum ni so saya memang dah tau ianya sedap. Still beli untuk Rayyan yang tengah nak kebah demam tu tapi apaknye yang nampak hirup lebih akaka... Markah 10/10.

LAKSA NEGERI SEMBILAN
Laksa ni dari minggu lepas dah usha tapi asek tergoda ngan juadah lain so tak beli sebab takut membazir. Tapi harini memang dah tekad lagipun dah tinggal sikit je peniaga kat PARAM tu yang menjual. Rasa dia memang maveles, pekat, sedap, melekat! Seb baik saya tergerak hati nak beli gak semalam tau sebab akak tu tetiba cakap kat saya, "Jumpa lagi tahun depan!" Erk!!! Upenya semalam last day beliau. Tapi dia kate kalau nak carik dia sonang je. Sebut je nama Kak Nor kat Rawang tu sure orang taunye. Tapi memang betullah sebab saya sebut nama dia kat encik somi terus dia cakap ooo... kakak tu jual kat tepi masjid tuuu... Heheheee.. ade can le tapau ye dop! Ngeh, ngeh... markah untuk akak tu 10/10!

Belanjawan Hari Ini:
Kepak Ayam Madu @ 5 ketui: RM9.00
Taufufa: RM 1.50
Bubur Lambuk: RM3.00
Laksa menyegat: RM3.00
Tepung Pelita (tiada dlm gambo terlupa sbb dok dlm peti ais haha): RM3.00
Air soya panas: RM4.00

Jumlah busat: RM 23.50

Ermmm... harini last day saya gi PARAM kottt.. sebab lepas ni dah stat bizi (cekonon) Maka berakhirlah episod JJCM saya untuk tahun ni ye! Maria- oleh kerana ummi dah berjaya mencapai misi JJCM lebih dari tahun lepas, maka duit raye awak kena bagi ummi ye! Ahaks!

Signature

Rabu, 15 Ogos 2012

JJCM: Day 25 Ramadhan 1433

Rabu, Ogos 15, 2012 15 Comments

Sticky Note:
Makruh hukumannya menayang gambo makanan di bulan pose sehingga meleleh air liur... So hanya yang berjiwa kental saje dibenarkan membaca entri ini ye sebab entri saya sekadar untuk berkongsi dan memberi idea mengenai juadah yang boleh kite sediakan untuk keluarga sewaktu berbuka aje. Kalau saya menyebabkan korang jadik lalai dan lupa matlamat sebenar kite berpuasa, saya minta maaf ye.

Saya nak buat pengakuan bertulis. Hari ini saya telah melanggar anak kucing di rumah saya hingga mati. Memula saya rasa diri ini hamat kejam selama 8 jam sehinggalah apabila saya pulang dari keje dan mendapati ibu kucing itu telah memakan jenazah anaknye itu dengan lahapnya sehingga tinggal kepala dan tangan saja. Walaupun dari petang sampai malam ibunya asek tenung saya tanda tak puas hati tapi kini saya redha sebab saya tau ibu dia lebih kejam. Sekurang-kurangnya saya langgar aje tapi ibu dia tergamak makan anak sendiri. Sekian, maseh.

Okeh skang masa untuk melayan gambo kat PARAM lagi: -
BUBUR LAMBUK KG BARU
Nama aje Kg Baru tapi saya beli kat PARAM Danau Kota aje hehe... Ini untuk budak kenit yang demam panas lak tetiba harini. Oleh sebab itu, saya tak rasa... maka tiada markah.

ROTI JOHN
Budak-budak sukelah roti-roti camni taim bebuka. Licin sampai tak sempat rasa jadi tiada markah juge ngeh, ngeh...

KUIH-MUIH MAKCIK MASAM
Skang muke makcik masam dah bersei-seri asek terseeenyuuuum aje. Mesti manyak masyuk tahun ni kan makcik! Kuih dia memang 10/10 markah konpem!

LAMB & BEEF GRILL SET
Ni memang feveret taip-tiap tahun tapi tahun ni stall dia jauh nuuuuuuun di hujung donia so memang selalu tak gi lah sebab malas nak jalan jejauh hahaa... Tapi since harini dah hilang akal nak beli apa dah so sanggup gak ku redah. Markah: 10/10!

Belanjawan Hari Ini: -
Bubur Lambuk: RM3.00
Kuih-muih: RM2.00
Roti John: RM4.00
Lamb Grill Set: RM12.00
Beef Grill Set: RM4.00

Jumlah busat: RM25.00

Haaa hamek ngko! Nak sangat makan kambing!

Signature

Selasa, 14 Ogos 2012

JJCM: Day 24 Ramadhan 1433

Selasa, Ogos 14, 2012 4 Comments

Sticky Note:

Makruh hukumannya menayang gambo makanan di bulan pose sehingga meleleh air liur... So hanya yang berjiwa kental saje dibenarkan membaca entri ini ye sebab entri saya sekadar untuk berkongsi dan memberi idea mengenai juadah yang boleh kite sediakan untuk keluarga sewaktu berbuka aje. Kalau saya menyebabkan korang jadik lalai dan lupa matlamat sebenar kite berpuasa, saya minta maaf ye.

Heheee... tetiba jadik JJCM Day 24,kan? Ngeh, ngeh, ngeh... nak buek camno hari coti sebok pulak tetiba. Masuk contets myChef pulok pastu wat nasik himpit (tetiba tingin nak makan boleh? Akaka...) Udahnya tak ingat nak amek gambo, sume dah masuk dalam peyut hahaa... Semalam saya turun PARAM Danau Kota semula since dah nak akhir-akhir pose ni PARAM Taman Sri Gombak dah kehilangan manyak peniaganya so tak manyak choice ebelebel. Kat PARAM Danau Kota ni masih manyak dan panjang lagi stallnya tapi kan tu pun dah hilang akal nak beli apa so saya beli ini aje heee...

MURTABAK MAT GOMBAK
Murtabak dia ni memang sedap sebab saya selalu beli kat pasar malam. Kuah kari dan kuah bawang dia pun manyak isi. Tapi ntah nape semalam saya dapat murtabak yang nipih. Hmmm... ngantuk kotttt tapi takperlah sebab sedap gak maka saya bagi 10/10 markah.

CHAR KUEY TIAW PENANG
Ni dah kali ke-4 kot saya beli kat dia ni. Memang sedap tapi tak larat la nak makan dah huhuuu... Markah 10/10 sebab memang tau sedap ngeh, ngeh...

NASI KERABU
Tetiba lak tingin nak makan nasik taim berbuke kan? Haa... pastu padan muke dosa makan tak abes heheh! Tapi nasik dia memang sedap sebab kakak yang jual ni memang dulu jual kat cafe bawah opis saya ni. Skang dia dah jadik tokei restoren dia sendiri okeh! Perghhh... markah 10/10!

Belanjawan Hari Ini:
Murtabak: RM2.50
Char Kuey Tiaw: RM3.50
Nasi Kerabu: RM5.00
Air tembikai cucu: RM2.00

Jumlah busat: 13.00

Hoyeeee....!

Signature

Ahad, 12 Ogos 2012

myChef's - Gourmet Blog Challenge: Beef Keema Masala Roll ala Shawarma

Ahad, Ogos 12, 2012 6 Comments


Okeh, hari ni tiada JJCM Ramadhan sebab saya tak pegi PARAM. Tapi saya nak bagi resepi yang saya wat memandangkan hari ni cuti dan dok umah kan... so saya buat Beef Keema Masala Roll ala Shawarma (Sandwich Roll Arab tapi biasa orang Arab guna ayam). Resepi ni ekcelli untuk myChef's-Gourmet Blog Challenge dan saya menggunakan produk myChef's Beef Keema Masal signature series dari Chef Liza untuk resepi ni. Meh tengok bahan-bahannya: -



Bahan-bahan yang diperlukan: -


  • (Bahan WAJIB) 1 kotak myChef's Beef Keema Masala
  • 5-6 keping wraps apa-apa jenama pun boleh. Saya guna jenama Mission berperisa Garlic.
  • Sebiji bawang besar
  • Sebiji tomato
  • Beberapa helai daun salad
  • Sedikit mayonis


Cara-cara membuatnya: -

1) Panaskan produk myChef's Beef Keema Masala di atas dapur selama lebih kurang 5 minit. Kalau ada mikrowave boleh guna itu aje tapi saya malas nak punggah sebab saya dah packing barang nak pindah umah nanti! Hehe...


2) Panaskan wrappers selama 1 minit disetiap bahagian di atas kuali yang tidak berminyak. Kemudian bentangkan di atas pinggan dan sapukan sedikit mayonis memenuhi setiap ruang warp tersebut.


3) Susunkan daun salad, bawang besar, tomato dan akhir sekali letakkan satu atau dua sudu besar Beef Keema Masala tadi di atasnya (bergantung nak banyak boh la banyak, kalau nak sikit boh la sikit ye!)


4) Sekarang boleh bungkuskan wrap tadi dengan cara melipatkan sisi kiri dan kanan dulu. Pastu lipatkan bahagian bawah dan akhir sekali atas. Siap!

INFO BERGUNA:

  1. Produk myChef's ni sangat menjimatkan masa sebab semua bahan termasuk bahan mentahnya iaitu daging sudah tersedia di dalam peket dan kite cuma perlu memanaskannya saja terlebih dahulu sebelum menikmatinya.
  2. Berbeza dengan produk lain yang saya pernah cuba, produk ni terus sedia boleh dinikmati tanpa perlu menambah air, garam, gula atau sebarang perisa. Rasanya sudah sedia enak untuk dimakan.
  3. Menu ini merupakan makanan sihat kerana tiada sebarang minyak digunakan dalam penyediaannya (untuk yang nak diet macam saya tu memang sesuailah! Thee...)


Okeh... silelah dapatkan produk myChef's Beef Keema Masala ni untuk mencuba dan jangan lupe LIKE entry saya ni kat SINI ye! Maseh! Caaaayang korang! Ngeee....!


Signature

Sabtu, 11 Ogos 2012

JJCM: Day 21 Ramadhan 1433

Sabtu, Ogos 11, 2012 2 Comments


Sticky Note:
Makruh hukumannya menayang gambo makanan di bulan pose sehingga meleleh air liur... So hanya yang berjiwa kental saje dibenarkan membaca entri ini ye sebab entri saya sekadar untuk berkongsi dan memberi idea mengenai juadah yang boleh kite sediakan untuk keluarga sewaktu berbuka aje. Kalau saya menyebabkan korang jadik lalai dan lupa matlamat sebenar kite berpuasa, saya minta maaf ye.

Harini rasanya kali terakhir saya ke PARAM Taman Sri Gombak ni kot sebab peniaga kat sini dah makin kurang so macam dah lagi la tak banyak choice. Kalau kat Danau Kota tu PARAMnya panjang so kalau dah berkurangan pun sure masih ade banyak lagi choice boleh pilihkan? Hmmm... so layan jelah versi PARAM Taman Seri Gombak yang terakhir ni: -

KUIH KASWI
Ini bukan beli kat PARAM tapi bondaku si ikan kaloi yang bagi daa...*Jangan marah eh mak! Ngeee...*  Mak saya masak mestilah sedap hehe.... markah pun wajiblah 10/10!

BUBUR AYAM VERSI III
Ni same je ngan bubur ayam yang saya beli semalam tu cuma yang ini versi III yeitu ayamnya dicarik-carik dan ade telur masin (versi II nye ayam ketul dan takde telur masin) Yang ni opkos la same jek markahnya 10/10 sebab pak ustad sangat suke! 

AYAM PERCIK
Ni namanya ayam percik banjir akaka... tapi sedap sey! Markah 10/10.

BAKSO
Bakso ni kalau ade yang terkurang ilmu, dia yelah mee/bihun sup orang Jawa Minang. Bakso ni kire sedap gak la sehingga Mirul habeskan kat dia sorang aje. Dengan itu anda menerima 10/10 markah ye!

AIR CAT'S EYES
Hahahaa... kalau betul bagai namanya konpem ku muntah 1865.3 kali tapi seb baik nama aje. Adehhhh... tengok ais berketul-ketul itu ku tak rasa dah boleh sambung tulis lagi hahahaaa... bye!

Belanjawan Hari Ini:
Bubur Ayam: RM3.50
Ayam percik: RM5.50
Bakso: RM3.50
Roti goreng (tiada dlm gambar): RM2.00
Air matakucing: RM2.00
Air Jagung (tiada dalam gambo): RM2.00

Jumlah busat: RM18.50

Wohohooo... kena cut nih!

Signature
Follow Me at flickr! .