Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Tuesday, December 24, 2013

D.A: Menu Lunch/ Dinner -7



Haaa... menu kali ni saya dapat hasil sumbangan atkiners kat kelab FB gak. Memula cam tak caya sebab dia kata memang rasa macam nasi goreng. Secara logiks-nyer-lah-kan, takkanlah masak kobis boleh rasa nasik? Huk-a-loh... saya ni kan banyak tengok channel CI so saya pun teraiii... MEMANG BETUL TAK TIPU nyahhh- rasa dia memang macam nasi goreng! Jadi meh saya share resepi ni kat korang untuk diterai pulak eh. Resepi ini diberi nama Nasi Goreng Tipu hehe...

Bahan-bahannya: -
Bunga kobis dicuci bersih dan toskan (ikutla nak berapa banyak)
Sedikit udang geragau/ udang kering/ udang hidup/ ikan bilis (tengok dalam peti ais mana yang ada thee...)
Sebiji dua telur ayam
Sedikit cili kisar (ikut tahap kepedasan yang dikehendaki)
1-2 biji bawang merah dan bawang putih dihiris nipis
Garam & serbuk perasa
sedikit minyak untuk menumis


Caranya: -

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang. Bila dah layu masukkan udang dan masak sampai naik bau. Lepas tu masukkan cili dan tumis sampai garing.
  2. Kendian masukkan telur dan biarkan sampai dia separuh masak baru masukkan bunga kobis serta perasakan dengan garam atau serbuk perasa dan kacau rata. Tadaaa... siap dah nasi goreng tipu anda! Budak-budak pun tertipu okeh har,har, har...



Signature

6 comments:

  1. sedap ooi haha tapi kan tina lg suka klu halus lg bunga kobisnya haha, wah strictnya kak deeb berdiet

    ReplyDelete
  2. @Tina OthmanSememangnya ko terbukti rajin Tina. Den malas nak potong sampai halus kang masuk mulut hancur gak hahaha (dasat tol punye malas!) Ish akak tak strict la Tina. Ini yang time buat aje. Lepas tu bedal nasik, mee, roti canai bla, bla, bla... thee...

    ReplyDelete
  3. Aha, resepi bagus tu....malam ni nak cuba pujuk isteri kat rumah buat....

    ReplyDelete
  4. Wow taste like Nasi Goreng? Now that is something I wish to try xD

    ReplyDelete
  5. @Jay ArCettt.. abe le masak watper soh orang ghumah! Thee...

    ReplyDelete

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Follow Me at flickr! .